Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Právě vyšlo: zajímavé knihy z března

Právě vyšlo: zajímavé knihy z března

Články Různé

Přichází první jarní nabídka knih z oboru. Dnes tu máme několik knih o webdesignu, dvě knihy o JavaScriptu, dále rozhovory s tvůrci programovacích jazyků a knihu o PERLu, Djangu, knihy o Javě, .NETu, Flexu a mnoha dalších technologiích.

Nálepky:

Máme tu poslední dny pěkné jarní počasí, tak se pojďme podívat, jaké knihy z oboru pro nás vyšly v prvním jarním měsíci – březnu. Dnes se až na jednu čestnou výjimku bude jednat o knihy v angličtině.

Grada vydala knihu Ondřeje Čady: Cocoa – úvod do programování počítačů Apple, která je určena zájemcům o programování pro tuto u nás zatím nepříliš obvyklou platformu. Ondřej Čada byl dlouholetým autorem programátorských článků na Mujmac.cz a tématice v každém případě rozumí. Kniha je tenoučká, má 200 stran.

Webdesign

Web Application Design Patterns je kniha Pawana Vory, která se zabývá typickými prvky, které se v designu webových stránek a webových aplikací často opakují, např. navigace, tag cloud, stránkování obsahu, drag & drop. Kniha Styling Web Pages with CSS je pak další z knih pro začínající webdesignery.

HTML

Kniha Semantic Web For Dummies se zabývá sémantickým webem – webem budoucnosti (tedy pokud se tato „budoucnost“ někdy opravdu uskuteční). Webem, o kterém posledních několik let často mluví Tim Berners-Lee, webem někdy také nazývaným Web 3.0, webem plným magických zkratek RDF a OWL.

Web Design: Navigation je tenká kniha (191 stran) zabývající se tématem, na kterém může stát úspěšnost celého webu – správnou navigací. Obsahuje 90 studií vybraných webů, na kterých problematiku navigace rozebírá.

Sexy Web Design: Creating Interfaces that Work je nejnovější knihou australského nakladatelství SitePoint. SitePoint vydal již řadu kvalitních knih, mnohé z nich jste si mohli nedávno levně pořídit ve výprodeji na pomoc Austrálii. Více nám o této nové knize napoví obsah a nám zbývá než přemýšlet, proč kniha o sexy designu má na sobě červené autíčko a nikoliv pohlednou webdesignerku.

A poslední knihou webdesignerské sekce je Web Design and Development the Right Way s podtitulem „101 World Class Expert Facts, Hints, Tips and Advice on Web Design“. Jedná se o tenčí knihu (244 stran) obsahující řadu zajímavých tipů.

JavaScript

Zatímco JavaScript for Programmers je středně rozsáhlá (448 stran) kniha pro začátečníky, která se kromě základů JavaScriptu věnuje i RIA a Dojo Toolkitu, tak Drupal 6 JavaScript and jQuery se zaměřuje na vývojáře, kteří se snaží upravit design a chování redakčního systému Drupal, to vše za použití jQuery a jQuery UI.

Algoritmy a programovací jazyky

Vyšlo již 12. vydání první dílu čtvrtého svazku legendární knihy Donalda E. Knutha The Art of Computer Programming, bible všech vývojářů zabývajících se algoritmy.

Kniha Masterminds of Programming: Conversations with the Creators of Major Programming Languages je první vydání knihy obsahující rozhovory s tvůrci známých programovacích jazyků. Kniha má 494 stran a vydalo ji O’Reilly. V knize najdete velký výběr – od jazyků jako je AWK nebo SQL po jazyky Basic, C++, Lua, Python nebo C# a mnoho dalších.

Learning PERL the Hard Way: Perl Programming for Beginners je pravděpodobně nejtenčí knihou dnešního výběru (72 stran). Je zaměřená pro zkušené programátory, kteří se chtějí naučit základy jazyka PERL.

Python

Django 1.0 Website Development na 272 stranách představí programování vlastních webů pomocí pythoního frameworku Django.

Ruby

Ruby

Příznivce jazyka Ruby a frameworku Rails potěší dvě knihy a sice: Ruby in Practice, kterou napsali Jeremy McAnally a Assaf Arkin a poměrně obsáhlá kniha (850 stran) Agile Web Development with Rails, která vychází již v 3. vydání.

Java

Java

Na vývojáře v Javě čeká hned několik knih. Jednak osmé vydání rozsáhlé knihy (1560 stran) Java How to Program, o něco tenčí knihy Introduction to Programming Using JAVA a jedné úžeji cílené knihy How to Think Like a Computer Scientist: JAVA Programming. Pokud jste lovcem certifikátů, možná vás zaujme SCJP: Sun Certified Programmer for Java Platform Study Guide: SE6. Vývojáři používající Sping možná ocení knihu Spring Web Flow 2 Web Development.

.NET

Microsoft .NET

Beginning ASP.NET E-Commerce in C#: From Novice to Professional si vzala na mušku vytváření webových stránek a aplikací v ASP.NET 3.5. Essential LINQ se na celých 600 stranách zabývá používáním LINQ. Professional Microsoft SharePoint 2007 Development Using Microsoft Silverlight 2 od nakladatelství Wrox řeší zajímavou kombinaci dvou microsoftích technologií. C# Design and Development od téhož nakladatelství se noří do pokročilejších témat, která vývojáře provázejí na jeho profesní cestě.

Tuto sérii uzavřou dvě poslední knihy zabývající se Visual Basicem: Expert VB 2008 Business Objects a Murach’s ADO.NET 3.5, LINQ, and the Entity Framework with VB 2008.

Ze světa Adobe

Flash

Search Engine Optimization for Flash: Best practices for using Flash on the web je poměrně unikátní knihou o 278 stranách, kterou vydává O’Reilly.

Další dvě knihy se zabývají spojením Flexu a Javy, jedná se o Java and Flex Integration Bible a Pro Flex on Spring.

Následují knihy zasvěcující do základů produktů z dílny Adobe:

Zmíníme odkazem

Nakonec nám zbylo několik knih, které se pro zajímavost dovolujeme zmínit alespoň odkazem:

Co se líbilo vám?

A to je z dnešního výběru všechno. Nezbývá než doufat, že vás některé tituly zaujaly a zeptat se: Jaké knihy se v poslední době líbily vám? Co byste doporučili ostatním?

Zaujala vás některá z vybraných knih?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mikrom

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.