Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Příběh o Janě aneb jiný pohled na počítačovou bezpečnost

Příběh o Janě aneb jiný pohled na počítačovou bezpečnost

Články Různé

Dnes vám nabídneme k zamyšlení fiktivní příběh fiktivního člověka. Poselství příběhu už ovšem fiktivní není.

Tento text je vychází z anglického článku A story about Jessica, jeho autorkou je Taylor Swift. Autorem české verze je Michal Altair Valášek. Text je pod licencí CC BY 4.0.

Chci, abyste si se mnou někoho představili. Jmenuje se Jana a je jí sedmnáct let. Žije v pronajatém bytě se svou matkou a používá starý notebook, který jí věnoval jeden z matčiných ex. Používá ho hlavně k návštěvám webových služeb a portálů, prostřednictvím kterých komunikuje se svými spolužáky ze střední školy. Zajímají ji hlavně kluci a řeší, jak její matka zaplatí další nájem, aby je nevyhodili z bytu.

Nemá peníze na to, aby si koupila nový počítač. Nemá peníze ani na to, aby ho upgradovala. Ostatně, ani neví že je něco takového možné, nebo jak to udělat. Má jiné zájmy, třeba biologii. Přemýšlí hlavně o tom, jestli bude mít dost peněz na to, aby se mohla z malého města po škole odstěhovat do Prahy studovat na vysoké.

Zná jenom jediného člověka, který se vyzná v počítačích. Tím je její spolužák ze střední, Martin. Když si někde přečetla, že potřebuje nějaký antivir, tak se ho zeptala. Navrhl jí nějaký, který stojí asi tisícovku ročně. Když nevypadá, že by měla na licenci, zmínil se o jiném, který si může z Internetu stáhnout zdarma. Když Jana přišla domů, tak si ho stáhla a nainstalovala. Bylo to dost komplikované a nějakou dobu to zabralo, ale teď má v pravém dolním rohu obrazovky uklidňující ikonku. Když nad ní podrží kurzor myši, vypíše se „chráněno“.

Ilustrační obrázek. Zdroj: wikipedia.

Ilustrační obrázek. Zdroj: Wikipedia.

Jana ve zprávách každou chvíli slyší o tom, jak někde hackli nějakou firmu nebo ukradli nějaké fotky celebrit. Jednou v televizi kdosi říkal, že byste měli mít složité heslo, s číslicemi a nějakým speciálním znakem, třeba tečkou nebo pomlčkou, takže takové má. Alespoň tedy na svém facebookovém účtu. Nezajímá ji to zase tak moc, aby zjišťovala, jak změnit hesla v jiných službách, které používá. Zní to příliš složitě a trvalo by to dlouho a vůbec, pokud se pamatování nesmyslných kombinací znaků týče, toho má dost v matematice ve škole. Rozhodně si nehodlá zbytečně pamatovat ještě nějakou další podobnou věc. Kromě toho, je teenager a mozky teenagerů nejsou obecně příliš dobré v odhadování rizika a vymýšlení metod, jak se mu vyhýbat.

Sice slyšela o něčem takovém, jako je správce hesel, ale obecně se snaží moc nestahovat věci z Internetu. Už ničemu nevěří. Jednou klepla na tlačítko „stáhnout“ a hodilo jí to na nějakou divnou stránku, která jí zaplnila obrazovku hromadou reklam a zpomalila počítač. Nemá nikoho, koho by se mohla zeptat na radu. A především, nemá na to čas – musí přemýšlet o tom, co si vezme na sobotní schůzku s Tomášem. A o tom, jestli se mu bude líbit, až se líp poznají, až se poprvé uvidí o samotě. Bojí se taky, aby jí nezlomil srdce, jako ti před ním.

Občas se jí nějaký program zeptá, jestli se má aktualizovat. Jenomže jednou aktualizovala cosi, co se jmenovalo Java a když potom klepla na to modré E, přes které se chodí na Facebook, objevila se jí nahoře nová řádka ikonek. Není si sice moc jistá, jestli to spolu nějak souvisí, ale své podezření má. Počítač ale stále funguje a ona ho rozhodně nechce rozbít tím, že se v tom bude nějak vrtat. Pokud se jí počítač rozbije, má smůlu, nemá peníze na nový ani na to, aby zaplatila někomu za opravu. Ty ikonky ji sice štvou, ale pořád to funguje. Ale jakmile se něco příště zeptá, jestli chce aktualizovat, řekne, že ne. Nepotřebuje žádné nové funkce, zejména ne takové, které jí zmenšují okno s Facebookem. Když něco funguje, tak se v tom nehrab. Kdyby ty aktualizace byly důležité, nenainstalovaly by se samy? Proč by se jí měly ptát?

Jednoho dne Jana dostane e-mail, který říká něco o odebrání sociálních dávek. A říká, že je z adresy info@cssz.cz. Zkratku ČSSZ zná a ví, co jsou sociální dávky. Její matka kvůli nim vyplňuje spoustu papírů a čeká na ně každý měsíc jako na smilování, když docházejí peníze. Ve škole jí ale říkali, že nemá otevírat neznámé soubory, takže se promění v detektiva. Napíše do prohlížeče „www.cssz.cz„a skutečně je to to, co si myslí – Česká správa sociálního zabezpečení. Chvíli web prochází, ale nevypadá to, že by to bylo dílo nějakého zlého ruského hackera. Takže otevře soubor. Spustí se Adobe Reader a nic v něm. Žádný problém – v e-mailu je jasně napsáno, že pokud je dokument prázdný, o nic nejde, k žádnému odebrání nedojde. Zkusí jít na další stránku dokumentu, ale žádná tam není, dokument je prázdný. Fajn, všechno je v pořádku. Mámě o tom tedy říkat nebude, o nic nejde a jenom by se zbytečně stresovala. A hlavně, už je tři čtvrtě na osm a v osm má tu schůzku s Tomášem!

Jana neví, že to bílé světýlko, které se občas rozsvítí na jejím notebooku je indikátor vestavěné kamery. Pořádně ani neví, že její notebook nějakou kameru má. Ale ta kamera ji začala natáčet. A stejný software také zaznamenává její obrazovku. Včetně toho případu, kdy Alexovi posílala ty fotky, které pro něj vyfotila, když se do něj zamilovala. A když na to přijde, když zadává nějaké heslo, znaky se zobrazují jako černé puntíky – i kdyby se jí někdo díval přes rameno, nic neuvidí. Neví, že program zaznamenává všechno, co napíše na klávesnici. Stejně jako jí nikdo neřekl, že má zapnutou kameru. Nebo mikrofon.

Jednou za čas jí kurzor myši zabloudí nad ikonku antivirového programu. Pořád říká „chráněno“, tak musí všechno být v pořádku. Konec konců, ten program jí doporučil Martin.

Ilustrační obrázek. Zdroj: Wikipedia

Ilustrační obrázek. Zdroj: Wikipedia

Jakého hříchu se Jana v tomhle příběhu dopustila? Toho, že se neseznámila s výhodami filozofie open source a nenainstalovala si Linux, který je zdarma? Toho, že nemá rodinu a přátele, kteří toho o počítačích vědí spoustu a kterých by se mohla zeptat? Toho, že se nepokusila místo s Tomášem spřátelit spíš s Martinem? Toho, že má v životě jiné priority, než počítače? Že nevěděla, že softwarová firma, která jí nabízí update, se jí zároveň snaží nainstalovat nějaké zbytečné smetí a že to musí při každé aktualizaci zvlášť odmítnout? Zhřešila tím, že neví, kdy byl navržen standard SMTP a že nenabízí žádné ověření identity odesílatele? Tím, že nepřelepila objektiv kamery lepící páskou? Že nerozebrala svůj laptop a nevymontovala z něj mikrofon?

Možná to není její chyba. Možná pro běžného člověka není počítačová bezpečnost sérií jednoduchých kroků a pravidel, které nedodržují jenom proto, aby naštvali ty ohavné počítačové maniaky.

Možná je to chyba návrhu počítačů tak, jak je známe. A kdo vytvořil ten úžasný svět kybernetické svobody, který tak pěkně posloužil sedmnáctileté Janě? Vy. Já. My.

Tak čí je to chyba?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
43 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Suchánek

Kdo za to může? Chybějící základní vzdělání!
Tak jako se ve škole učí základy práce s počítačem, mají být vyučovány i základy počítačové bezpečnosti. To se bohužel neděje, protože místo toho se učí Malování nebo změna barevného schématu na Seznamu (vlastní zkušenost mého syna). V lepším případě si děti 20 minut (téměř polovina! vyučovací hodiny) dělají, co chtějí – hrají hry. Nedělám si iluze, že by pak slečnu Janu místo biologie zajímala složitost hesel, ale kdyby byla poučena o hrozících rizicích, možná by k vlastní bezpečnosti přistupovala jinak.

Martin Prokeš

A k čemu by jí vzdělání bylo? Celá ta mantra „aktualizujte, budete v bezpečí“ je stejně jen víra ve snížení pravděpodobnosti. Pravidelná pondělní aktualizace s restartem by se klidně mohla nahradit chvilkou modlení, vyšlo by to nastejno.

Jak vzdělání pomůže lidem třeba s Androidem, když výrobce aktualizace ani nevydává a práva aplikací jsou jen hloupý vtip, kdy si každá z nich řekne o všechno a vy to buď odklepnete (a necháte si vysát kontakty a obsah sd karty), anebo aplikaci nenainstalujete. Příkladem jde Facebook aplikace, která si řekne rovnou o všechna práva, co kdyby.

Martin Prokeš

Jasně, je to chyba nás technokratů, kteří jsme postupně vyvinuli zařízení, o kterém jsme nikdy nečekali, že se dostane do ruky nějaké „Janě“ bez špetky znalostí.

S Linuxem by si moc nepomohla. Jak by taky mohla, když dnes i admini (!!!) instalují věci stylem „\curl -sSL https://get.rvm.io | sudo bash -s stable“. Jinak řečeno – spusť něco z netu (bez ověření pravosti) pod rootem a doufej, že se nic nestane.

Co má být hlavním sdělením příběhu? Že si měla zaplatit 1000 Kč ročně za placený antivir? Protože ten zdarma fakt dobrou službu neudělal :)

Marek

Chci, abyste si se mnou někoho představili. Jmenuje se Josef a je mu 40 let. Žije ve vlastní chalupě a používá starou stojanovou vrtačku, kterou koupil od souseda. Každou chvíli slyší o tom, jak se někdo zraní, proto při vrtání používá chrániče sluchu, ochranné brýle a pevné kožené rukavice. Jednoho dne, snad z nepozornosti, se jeho ruka přiblíží rotujícímu vrtáku blíže, než je zdrávo. Protože má pevné rukavice, namísto škrábnutí mu vrtačka rovnou utrhne tři prsty.

Jakého hříchu se Josef v tomhle příběhu dopustil? Toho, že si koupil vrtačku bez strojírenského vzdělání? Toho, že nemá rodinu a přátele, kteří vědí, proč se při práci na vrtačce rukavice nepoužívají? Možná to není jeho chyba. Možná je to chyba návrhu vrtaček tak, jak je známe. S nebozezem by se mu to nestalo.

hever

Pokud by se dalo předpokládat, že 90% jeho vrstevníků má také stojanovou vrtačku a pracuje na ní s rukavicemi, mělo by se zapracovat na tom, aby bylo v obecném povědomí, že se to nesmí. Ať už prostřednictvím školy, nebo médii.

Potenciálně nebezpečných věcí, které lidé dělají je nespočet, ale těch které ohrožují velké množství lidí (nebo určitého podstatného segmentu lidí – např. mladé holky) zase tolik není a těm by se potřebná pozornost věnovat měla.

Roman Ožana

Dostal jsem se několikrát do role Martina. Opravoval windows v troskách, řešil banery, malware, viry, podvržené weby, nutil alternativu, instaloval jiné prohlížeče atd.

Nakonec to dopadlo stejně onen plně fungující čistý počítač se do půl roku stal v rukách Jany opět těžce dýchající bestii, který se nedala používat – respektive bylo vůbec nebezpečné ji používat.

Jana má teď iPad:

  • na Facebook ji stačí
  • dokonce umí fotit, to předchozí počítač neuměl
  • do banky chodí přes aplikaci
  • svůj počítač prodala na náhradní díly
  • hraje dokonce hry, což taky nedělala

Bohužel dál používá nebezpečná hesla, každopádně to je šťastný konec

Jakub

Stejně by to fungovalo s Androidem nebo Ubuntu. Na tom je vidět že pointa je v opuštění MS Windows – přechod prakticky kamkoli jinam pomůže.

Lamicz

„Jana má teď iPad“ – z těch soc. dávek mámy? :D

Chromebox, Chromebook s Chrome OS může podobným pomoci, což ale není všelék … např. na slabá hesla …
A samozřejmě, pokud to někdy v budoucnu zdědí po někom, což dnes je většinou starý NTB s WXP a se špatnou baterií …

Cajova_Houba

Možná by stačilo, kdyby Jana nebyla blbá a v 17 letech trochu přemýšlela o tom co dělá. Nějak se mi nechce věřit, že by si zrovna holka nevšimla webky na jejim počítači. Na její obranu ale musím přiznat, že většina BFU podvodnejm mailům (exekuce, pčr..) bezmezně věří.

A k té základní výuce na školách, stačilo by lidem připomenout čtení. Pak by nedocházelo k situacím ,,Chcete počítač vypnout? Ano Ne“ ,,Podívej, ono mi to něco píše, co mam dělat?“ …

Petr

Dnes se rodiče bojí dvou věcí. Co jejich syn stahuje z internetu a co jejich dcera na internet nahrává.

Jakub

Koukám že kritický komentáře ke Zdrojáku se už radši píšou off-site: https://twitter.com/odbornik/status/525252951200497664 ale je to dobrý :-)

dword

Co udelala spatne? Spolehala na to, ze svet je spravedlivy a ohleduplny k chudakum.

dword

Pripadne neudelala spatne nic, svet je dravy a je to normalni, nekdo se stane obeti, nekdo unikne, nikdo dopredu nevi, takova je realita. Zalezi na uhlu pohledu…

Nechapu vubec otazku „Co udelala spatne?“. Copak pri narozeni nekdo vsem garantuje, ze kdyz neudelaji chybu, bude svet jako v bavlnce? Na co se tu jako clanek odkazuje?

vlk_honzi

Pod to se podepisuji – svět nikdy nebude úplně spravedlivý a štěstí/smůla jsou faktory, které existují. Může se nám to nelíbit, můžeme protestovat … ale to je asi tak všechno co můžeme dělat.

dword

Jeste se muzeme zdokonalovat a snizit pravdepodobnost neuspechu. Coz sice neni reseni, cili s Vami souhlasim, ale je to zpusob jak se da smule vzdorovat. To bych doporucil Jane, pokud se nechce smulou nechat jen tak vlacet po cely zivot. A plati to pro vsechny obory, je to vlastne smysl vzdelani. Cim vice umis, tim mene jsi zavisly na ostatnich a tim vice svobody a rozmanitosti muzes v boji proti smule pouzit. Kdo chce, at bere, kdo nechce, at necha byt. Breceni nad rozlitym mlekem nicemu nepomuze.

bauglir

Co my proboha? Jana pracuje s počítačem, tak ať se seznámí se zásadami bezpečnosti práce s počítačem.

Michal Wiglasz

No to se řekne… Seznámit se se zásadami bezpečnosti mi přijde srovnatelné se seznámením se se základy řízení Airbusu. Pro většinu lidí není v jejich silách to všechno obsáhnout.

dword

Pak jste si odpovedel sam. Pro vetsinu lidi je pocitac prilis sofistikovane zarizeni. Normalni je, ze cloveka bez vycviku Airbus ridit nenecham. Vlastne se ptam, proc to je v IT oboru jinak?

karel

pred 80 lety bylo pro vetsinu lidi sofistikove zarizeni automobil, dnes ho zvladnou ridit i deti

dword

No a co jste tim chtel rict? Ze abychom dosahli tehoz v oboru IT, je potreba vydavat „pocitacovy prukaz“ obdobne jako ridicsky a dat tomu 80 let? Ja jen a jen souhlasim.

bauglir

To mi přijde přitažené za vlasy, nevidím k tomu důvod, stačí takovým jako je Jana říkat „Můžeš si za to sama“. Podobně, jako když lidé jezdí na kole bez helmy… proč by ji nosili? nic se přece nemůže stát… dokud si nenabijou čumák… taky za to nemůžou výrobci kol…

dword

No nebyt toho stezovani si kdo za to muze, nerekl bych ani slovo. Je to presne tak, bud bezpecnost, nebo benevolence, ale kazdeho jedince zodpovednost. Dohromady to skloubit proste nelze. Tam jsem chtel v podstate dojit.

bauglir

Ahoj, radši benevlence a zodpovědnost… pokaždý, když se někdo pokouší „ochránit“ lidi před něčím, skončí to právními nesmysli… ale to už jsme u politiky…

Michal Wiglasz

Všechno to říkání „můžeš si za to sama“ povede akorát k tomu, že se spíš na všecko vykašle, když cokoliv udělá není dobře.

dword

Všechno to říkání „můžeš si za to sama“ povede akorát k tomu, že se
spíš na všecko vykašle

Budiz, pokud si chce jeste prihorsit, jeji hloupa volba.

když cokoliv udělá není dobře

Do toho vaseho „cokoliv“ patri i seznameni se s pocitacovou bezpecnosti?

bauglir

Neříkám, že je to to jediné, co se ji dá říci, může to následovat její žádostí o pomoc nebo Vaší nabídkou pomoci. Nicméně ten člověk si musí uvědomit svoji vlastní zodpovědnost… V první řadě za to samozřejmě mohou útočníci, bez diskuze, v druhé řadě Jana, že se nenaučila bránit a pak? pak už nikdo…

bauglir

trochu přeháníte, bezpečnost práce s počítačem je o dost jednodušší, jenže lidé na to kašlou…

Michal Wiglasz

Malinko jsem si zapřeháněl pravda, ale opravdu si myslím, že pro normálního zubaře, učitele, automechanika, studentku, tesaře… je scifi všechno zvládnout.

Ano, kašlou na to, ale co udělat, aby na to nekašlali? Zjednodušit to. Dobrý příklad je ten iPad, tam je opravdu hrozně málo věcí, co se dá pokazit a zabezpečení je mnohem jednodušší. Že je to uzavřený systém Janu opravdu netrápí. Důležitější je pro ni „get the shit done“, než jestli to je otevřený nebo uzavřený systém.

bauglir

Zjednodušit? Vy si myslíte, že na to kašlou, protože to je složité? Na to se kašle, protože se na to kašle… „Co se o to budu zajímat, nikam na porno nechodím“ říká si Jana… že ona za škodlivým SW nemusí chodit? Že ji přijde sám? To je její chyba, že to neví…
Nikdo tu nemluví o otevřeném/uzavřeném systému, to není ani trochu podstatné.

Unknown

Ona s nim nepracuje, ona pres nejchodi na fejzbuk

Martin Adámek

Kameru mam prelepenou. Nekomu to muze pripadat paranoidni, ja to povazuji za ucinne.
Ale nastupujici diktat cloudu nastoli to skutecne 1984, ktere uz ceka za dvermi.

Srigi

Dobry den, neberte prosim moju otazku ako trolling, ale ako uprimnu zvedavost – mate kamerku prelepenu aj na mobile/tablete?
Ak nie, preco?

monika12345moni

a máš helmu, neprůstřelnou vestu, antistatické rukavice a boty s ocelovou špičkou?

Martin Adámek

Jsem sice programator, ale k aktualizacim mam podobny vztah:
Nove verze maji nove bugy a jine zrady, o kterych jeste nevim,
pripadne dochazi ke ztrate funkci, ktere v drivejsich verzich byly,
a v neposledni rade, jak uz zminuje clanek, je to arogance (autoru) SW, v jejimz dusledku s sebou SW privadi sve nepozvane pribuzne. Jsem sice webar a potrebuji testovat, ale Safari mi do OS nesmi, je to strasny vir, co s sebou privede rodinu pres 3 pokoleni.

Míra

Nemyslel jste spíše Chrome? Poslední verze Safari, která byla dostupná i pro ne-jablečný systém byla verze 5.1. Obojí je sice založené na webkit ale každé na jiném klonu.
Safari je součástí jablečného systému už od instalace.

brk

Aktualizace na Androidu bych viděl asi jako ještě věší peklo. Zapnuté aktualizace znamenají nepříjemně zpomalené zařízení během pár měsíců a o bezpečnostním přínosu si nejsem vůbec jistý, jak každou chvíli aplikace XY žádá o zvýšení práv, které nepotřebuje.

mirek.philipp

Autorovy děkuji za zveřejnění zajímavého příkladu.

Pane Adámku , to je smutné, ale chápu Vás. Ale jak se mají správně rozhodovat amatéři, když jim „profík“ řekne , že neupdatuje …..

  • Nedá se přeci paušálně říci , že update škodí. Ano při vývoji aplikace ve Vašem případě je dobré zvážit načasování update z důvodu testování , ale nezáplatovat je holý nesmysl. Normální uživatel, by ani neměl mýt jinou možnost.
  • Neprovádíte update aplikací ? Co když v minulé verzi aplikace byla díra jako vrata a ta je nyní opravená, sice tam bude jiná třeba jiných rozměrů, ale alespoň je Váš počítač „chráněn“ , alespoň jakousi neznalostí nové díry pro crackery, kteří na ni ještě nepřišli.
  • Jak píšete aplikace ? Když máte zastaralé verze sw ? Co děláte když si Vaši aplikaci spustí zákazník, který má úplně aktuální aplikace ?
  • Safari Nidky ! , no já používám převážně Google Chrome, protože 100% času používám Google Apps a využívám synchronizaci a převážně SAAS. V minulosti jsem používal Operu, Firefox a na iPadu mám Safari, musím říci, že každý prohlížeč má svoje výhody. Opera svého času zvládala velké množství tabů, když IE ani nevěděl co to je. A u Safari mám rád čtecí mód, který mi chybí v Chrome. NEMÁM RÁD, když někdo říká NIKDY a FUJ a VIR atd. ! Obvykle neví o čem hovoří.

Domnívám se , že nepřítelem je složitost a navíc to microsoft lidem neulehčil a neulehčuje. Opravdu elegantním řešením pro uživatele je Apple, bohužel to je za jiné peníze .

Já osobně používám Ubuntu už řadu let a nechápu proč microsoft nezavedl jakýsi market ( repositář v Linuxu) už dávno, kde budou distribuovány aplikace pod kontrolou a zavirováni se minimalizuje na minimum. Proč aplikace lovím někde po netu ? uuaaaaaa Je vidět , že Apple se v repozitáři inspiroval a zdá se ,že to i pěkně zpeněžil.

Já tvrdím, že 80% lidí nerozumí počítačům a 19% pracuje v zemědělské výrobě, kde ho nepotřebují. Prakticky většina lidí umí napsat mail a dopis ve wordu a tomu říkají, že zvládají počítač.
Mám jistou zkušenost s počítačovou bezpečností. A přesvědčil jsem se , že „NEJVĚTŠÍM NEPŘÍTELEM JE SLOŽITOST ! „, jako je to v tomto článku.

V hluboké historii, když všude vládl DOS, jsem dělal IT support v jedné firmě. Když jsem se zeptal účetní, : „Proč jste to, sakra spustila ?! To jste nečetla tu hlášku ?! “ odpověď zněla : „Ale ano, ale KDYŽ NEVÍM , ZMÁČKNU ENTER !“ Psal se rok 1996.

Moc se mi líbilo co udělal cz.nic na přelomu roku. Vytvořil reklamy ne o produktech , ale tématech spojených s Internetem. vřele doporučuji http://bit.ly/JakNaInternet

Jacobs

Kratka verze:
Typicke https://en.wikipedia.org/wiki/Project_management_triangle s tim ze tady ty rohy jsou: bezpecne, levne, bez znalosti – vyber si dva, nemuzes mit ale vsechny tri

Dlouha verze:
„Hrich“ spocival v tom, ze chtela neco nerealneho. Chtela byt online bezpecne, levne a bez nutnosti mit urcite znalosti v dane oblasti. Bohuzel realny svet takoveto reseni zatim nenabizi a z nektereho z pozadavku tedy borka musi slevit.

Mohla bud investovat vice prostredku a koupit drazsi reseni (treba vyse zminovany iPad) ktere ty problemy resi, nebo se vzdelat tak aby se zvladla nebezpecenstvim internetu vyvarovat sama, nebo rezignovat na svuj puvodni cil byt online bezpecne, coz v praxi udelala: byla online nebezpecne. Muzeme meditovat nad tim, ze i nemajetni lide s nedostatkem casu by meli mit moznost byt bezpecne online, ale to je filozoficka debata, ktera pramalo zmeni nad realnym stavem veci.

Alternativni vyklad je „chci mit spolehlive auto a mam na to 10 tis“.
– bud si za 10 tis koupim nespolehlive auto
– nebo si koupim spolehlive auto za draz
– nebo budu zrucny technik a za 10tis koupim trosku o kterou se budu starat tak ze se stane spolehlivou
– nebo si holt nekoupim nic – kdyz nejsem ochotny ustoupit v zadnem smeru, vesmir mi nedluzi reseni, ktere me uspokoji po vsech strankach

insaonline.org
  1. jsem se fakt vysmal, ze tento clanek prelozil MVP z Microsoftu, jehoz systemy jsou povestne tzv. volanim domu nebo silent buildy a spolupracuji s dalsimi donaseci/udavaci – chovani skype na linuxu radsi komentovat nebudu.
  2. Jana by nemela pouzivat filzbuk, ale mela by si s Tomasem pekne po staru psat dopisy a nebejt posedla konzumem, kde radsi bude ukladat svoje nahe fotky nekomu na cloud at uz gugli, epli nebo jiny. Aby za 10 let zjistila, ze pokud je bude chtit odstranit bude si muset zaplatit nejako MVP. Chudak si mela precist tech 500 stran licencnich podminek, ktery jsou mmj. neplatny v CR takze i kdybych na takovy sluzby nahraval cizi porno nemuzou mi nic, tady neni emerika.
  3. Jestli se Jana nenecha sbalit na lizatko nebo bombonek, mela by pouzivat hlavu, jestli to neumi klidne ohodnotim jeji vnady, konec koncu kdyz ji nevadi, ze ji smiruje korporace, proc by ji melo vadit, ze ji smiruje zbytek internetu?
  4. Jestli Jana nevi, ze ji muze nekdo smirovat ma to jednodussi a nemusi ji to trapit, co oci nevidi srdce neboli. Tak je to u vetsiny lidi, oni vedej ze jsou sledovany i kdyz presne nerozumi tomu jak, ale predstiraji, ze to tak neni.
  5. Pokud humanisti a korporatisti neprestanou prodavat tretim stranam janiny fotky a udery do klavesnice at uz z jakychkoliv prostoziskovych duvodu nikam se nehnem.
  6. Je kazdyho problem co pouziva a nikdo ho/ji k tomu nenuti. Koureni taky zabiji a co? Alkohol taky zabiji a co? Z ciziho krev netece a vsichni breci az kdyz se to tyka jich, pro me jsou vsichni cizi takze je mi to jedno.
  7. Ja se nerad fotim, nenechavam se fotit na tzv. narozeninovych party abych to posleze nasdilel na fizlbuku a udal tam vsechny co tam byli a pak to omylem nasdilel ucitelce nebo sefovi. Za blbost se plati a vetsinou tvrde.
  8. Vetsina lidi je blba a necha se ovladat a ty co maj rozum ovladaj ty blby na jejich ukor a jeste si za to nechaj platit. Problem je v lidech ne v SW.

PS: nekdo tady psal jestli ma dotycnej zalepenou kameru na tabletu/mobilu. Ja tablet ani smartfoun nemam (jeste neudelali dost duveryhodnej HW z meho pohledu). Na moji stary nokii je ta kamera hodne kvalitni asi 320×200, vsichni ti manazeris a CEOis a sejlsove a marketaci sice nechapou, jak je mozny ze nemam propojeny vsechno se vsim, kdyz jim spravuju ty jejich udelatka, no tezko rict proc nechapou, asi jsou blby. Jejich vec.

Kaacz

: ne, s Androidem by si nepomohla, protože ten má na tu kameru atd přístup taky. A ještě k tomu k GPS. :)

NAS*AT! .. hovada šmírácké z Googlu. Stejní šmejdi jako MS. Z deště pod okap … :)

Kaacz

@dword: „Copak pri narozeni nekdo vsem garantuje, ze kdyz neudelaji chybu, bude svet jako v bavlnce?“
Koho zajímá svět? Když jedinec neudělá chybu, ON bude v bavlnce. Na svět kálí pes.. :)

Kaacz

Zajímavé je, že se nikdo nepozastavil nad tím, kdo je autorem původního článku .. mne docela překvapila .. :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.