Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Průzkum: tyká si ČR s HTML5?

Průzkum: tyká si ČR s HTML5?

Články Webdesign

HTML5 je stále tématem mnoha webdesignérských debat. Po prezentaci na toto téma pravidelně chodí lidé a říkají: „Já nevěděl, že se to dá použít už teď, já myslel, že to jsou jen zatím návrhy…“ Jak je to vlastně s HTML5 a jeho podporou? Podpora v prohlížečích je známá, co takhle podpora mezi webdesignéry?

Dovolte nám tedy malou anketu na toto téma. Anketa je určená především pro kodéry, webdesignéry a vývojáře, kteří se starají o „frontend“ webových aplikací, kteří pracují s CSS/JS/HTML. V anketě se ptáme na to, jakou verzi HTML používáte, jaké novinky z rodiny technologií HTML5 používáte a jak postupujete při návrhu.

Aktualizováno: Anketa již byla uzavřena, podívejte se na její výsledky.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
25 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
náhodný zvědavec

Když nezatrhnu (protože nepoužívám) žádné HTML5 „vylepšení“, anketa mě nepustí dál a požaduje „něco“ vyplnit.

Další zvědavec

Já bych zase uvítal tlačítko ZOBRAZIT VÝSLEDKY.

Ten kdo nechce do ankety přispět, třeba proto, že žádný web nevytváří ani nespravuje, se také může zajímat o stav HTML5 v Česku.

Srigi

Predpokladam, ze vyhodnotenie bude za par dni formou samostatneho clanku.

Mennion

Zdravím,

Poslední dobou mne začíná značně rozčilovat hype okolo html5, není den aby se né jen na zdrojáků neobjevil článek o html5…

K té anketně – nedovedu si představit, že dnes v nějakém komerčním projektu někdo nasadí html5, které ještě zdaleka nemá finální specifikaci a mění se doslova každý den.

Pro nějaké demo kousky a nebo soukromé studijní účely proč ne, ale pro produkční nasazení?

Každopáně bych se alespoň zkusil zamyslet nad tím, jestli články o html5 neomezit :)

Cpt.Nemo

Souhlas …. Co treba DB clanek? A ne o nejake horke novince, ale tipy a triky z praxe a pod … ?

.

A kdo ho napíše? Snad ne někdo z těch mimoňů v redakci.

Vojtěch Dobeš

Hm, já bych řekl, že právě o tom ta anketa je: ukáže se, jak moc se HTML 5 používá v produkčním nasazení a jak moc jen tak sporadicky „aby člověk věděl, o co jde“. Články o HTML 5 bych určitě neomezoval, naopak.

mikiqex

Programátor je tvor od přírody líný a tak bych hlavně uvítal nějaké, řekněme lobbovací články :) HTML5 určitě význam mít bude, ale protože zatím v majoritě nefunguje (opravte mne, jestli se mýlím), není pro business sféru zajímavý a využije jej hlavně Google a Apple, jejichž browsery jsou na WebKitu, který si s HTML5 tyká asi nejvíce. Ostatní do toho nic netlačí, což ale také bude brzdit rozvoj HTML5.

Čelo

> nedovedu si představit, že dnes v nějakém komerčním projektu někdo nasadí html5

A to já si dovedu představit… typickou ukázkou je třeba včerejší článek o mobilní verzi, která si o nasazení Html5 vyloženě říká.

Přijde mi úsměvné, že vás hype rozčiluje… rozčiluje mě spousta věcí, ale to že na Zdrojáku objevují články o Html5? Proboha, kde jinde by měly být? :)

Já doufám, že anketa ukáže, že články o Html5 jsou žádané téma, i když u nás zatím ještě u většiny v ranném stádiu objevování, ale podle mne je to ideální doba právě na takové články. Nečekám, že tu budu číst jen o věcech, které využiji v produkčním nasazení.

Další témata také uvítám, ale záměrně omezovat články o Html5 prosím fakt ne.

Mennion

„Další témata také uvítám, ale záměrně omezovat články o Html5 prosím fakt ne.“

To sme si nerozuměli. Nemyslel sem záměrně omezovat, ale pokud bych si mohl vybrat mezi článkem o Html5 a nebo třebas o nějakém pěkném článku – plácnu – o railsech, tak bych raději něco jiného, než jen furt dokola Html5.

Nehledě na to, že ve zprávičkách zde na zdrojáku je informací o Html5 dost :)

Jakub

Nezbyva nez ten clanek o jinem tematu napsat :)

Čelo

Opravdu si myslíte, že Martin Malý má nachystanou kupu článků ze kterých upřednostňuje, vám proti vůli, ty o Html5? :)

Michal Wiglasz

Pokud budu vyvíjet nástroj, který bude používat velmi omezený okruh lidí (spíše jednotky než desítky) a u všech vím, že používají nový Firefox, tak proč nevyužít fičurky z rodiny html5?

Mennion

No i v takovém případě bych byl velice opatrný.

Příklad – dělali jsme teď jednu aplikačku pro jak ty říkáš velmi omezený okruh lidí a mohli jsme si říct, co se bude za technologie používat.

Jedna z technologii, kteoru jsme chtěli uplatni byly long-time requesty a vážně jsme uvažovali o Html5 a sním spojený Web Sockets. Bohužel hned tuším za týden začaly vycházet zprávičky o tom, že prohlížeče v dalších verzí tuto fičurku zakáží – tuším, že tam byli nějaké problémy se zabezpečením.

Psal jsem to jako příkald, že mi nepřijde moudré nasazovat něco, co se může a ruku na srdce pravděpodobně bude měnit a co by v budoucnu mohlo způsobit, že ač přes to, že jsme zajistili, že klient bude používat nejnovější prohlížeč, tak mu může webová aplikace přestat fungovat.

karmi

No vidíte, a právě s těmi WebSockets se ke své škodě strašlivě pletete: http://socket.io/

Mennion

V první řadě díky za pěkný odkaz :)

Nicméně tohle není použití čísté Html5 fičurky ale použítí Node.js, který pokud je dostupný WebSockets v prohlížeč tuto fičurku využívá.

Já jsem mluvil o této situaci. http://zdrojak.root.cz/zpravicky/firefox-v-dalsi-verzi-zakaze-websockets-duvodem-je-bezpecnost/

Možná to nebyl nejlepší příklad, ale doufám, že je jasný, jak jsem to myslel.

juraj

Nie. Všimni si, čo využíva Socket.IO u klienta:

  1. WebSockets, ak sú dostupné – v takom prípade platí to, čo spomenul Mennion, že nie je túto technológiu ešte rozumné nasadzovať. Implementácie sa menia a nikde nemáš záruku, že bude Socket.IO udržiavané a že ti to vždy bude fungovať.
  2. Flash, Ajax, iframe a iné oldschool featury – a toto je to, čo si vždy mohol používať aj bez HTML5 a akéhokoľvek náznaku o WebSockets.

Ja s Mennionom úplne súhlasím. Aj keď „HTML5“ featury môžu byť jednoduchšie na zápis, logickejšie a výrazne ušetriť prácu, vo väčšine prípadov prehrajú, pretože vyhrá potreba spoľahlivosti a kompatibility so staršími, ale aj s novšími verziami prehliadačov.

Čelo

„Budoucnost už je tady. Jenom není rovnoměrně distribuovaná.“ :)

napalm

HTML5 je plovoucí specifikace.

Jiří Kosek

Podle International Herald Tribune se jedná o testovací specifikaci:

http://yfrog.com/gztssbnj

Jan Pobořil

Formulář ankety nefunguje v mobilní verzi.

juraj

Hlavne by ma zaujímalo, čo to je za blbá otázka, že „Jakou verzi HTML používáte ve své práci?“ Prehliadače nerozlišujú verzie HTML, a použité HTML elementy nemusia mať nič spoločné s doctypom – napríklad ja zapisujem <!doctype html>, ale nepoužijem ani jeden element, ktorý je v HTML5 nový. Je teda správne v takom prípade označiť v dotazníku „HTML5“?

Rixo

Máš pravdu kolego. Jsem na tom stejně. Respektive nové tagy používám jen někdy, ale spíš kóduji zkrátka v HTML, rozlišovat verze nemá smysl. Bráno podle oficiálního validátoru, tak oba píšeme v HTML5.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.