Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Recenze: Efektivní testování softwaru

Recenze: Efektivní testování softwaru

Články Různé

Efektivní testování – není to náhodou mýtus? A o co vlastně v celém testování jde? Všichni pořád tvrdí, že by se to mělo dělat, ale nikdo na něj stejně nemá čas. Kniha, co vám poradí, jak se poprat s testovací „obludou“.

Nálepky:

755946

Co v knize najdete a co ne

Kniha hned v úvodu upozorňuje na důležitá fakta, která si dovolím zmínit, jelikož jsou dle mého názoru pro rozhodnutí, zda číst nebo nečíst tuto knihu, velmi důležitá.

  1. Tradiční metodiky vývoje (agilní projekty nepochodí)
  2. Rozsáhlé projekty (na menší projekty těžko aplikovatelné)
  3. Výrazné procesní zaměření

Předchozí body nemusí být pro čtení nijak limitující, pokud si chcete rozšířit obzory. Pokud ale hledáte publikaci, která vás naučí testovat v menších agilně vedených projektech, hledejte jinde.

Dalším specifickým faktorem knihy je rozdělení částí a kapitol mezi jednotlivé autory. Mnohdy se stává, že literární styl autorů neladí a nějakou chvíli trvá, než si na něj člověk zvykne. Nápad psaní každé kapitoly jiným autorem je více než zajímavý, bohužel stále se měnící styl shledávám jako velmi rušivý.

Pro koho

Kniha je určena především začínajícím manažerům testování. Ti v ní najdou mnoho informací, které jim v začátcích budou chybět. I v případě, že tuto velmi náročnou knihu přečtou na jeden zátah, budou se k ní velmi často vracet.

Obsah není určen jen začínajícím manažerům testování, své si v ní najdou i zkušenější manažeři, testeři, analytici. Hodnotná může být i pro projektové manažery k získání základních znalostí o testování.

Pro většinu ostatních bude kniha zbytečně složitá, obsáhlá a mnohdy až nesrozumitelná. Kniha rozhodně není lehké čtenípro někoho s nulovými vstupními znalostmi. Čtenář se musí alespoň částečně v problematice orientovat. To vše platí i přes fakt, že se autoři opravdu snaží problematiku co nejvíce zjednodušit.

Struktura

Kniha je členěna do následujících 13 kapitol:

  1. Businessová hodnota testování
  2. Role testování ve firmě a v projektu
  3. Strategie testování
  4. Projektová a produktová rizika
  5. Odhadování pracnosti testovacích aktivit
  6. Statické testování
  7. Ověřování požadavků
  8. Testovací prostředí
  9. Příprava a správa testovacích dat
  10. Správa defektů
  11. Regresní testování
  12. Automatizované testování
  13. Outsourcing a další strategie dodávky testování

Členění knihy je velmi přijemné a logicky posloupné. Kapitoly, i když psané různými autory, navazují a vzájemně se doplňují. Jak už bylo zmíněno, vše ruší pouze změny stylu psaní, které je velmi nepříjemné.

(Ne)zaujatý názor

Dle mého názoru je kniha svým způsobem zajímavá. Rozhodně se jedná o těžší četbu, kdy celý obsah knihy nesjpíš nepřečtete na jeden zátah a ani tak nebyla koncipována. Kniha je spíše rádcem v různých oblastech testování, kterého vytáhnete z knihovny právě tehdy, když na problematiku narazíte v praxi.

Závěr

Knihu bych doporučil čtenáři, který si chce rozšířit obzory v oblasti testování nebo už se testování aktivně věnuje. Začínající manažeři testování by si na tuto knihu měli rozhodně udělat místo v knihovně. Autoři sice nepřicházejí s žádným světoborným nebo inovátorským obsahem, přesto se jedná o celkově zajímavý a informačně nabitý počin.

Údaje o knize

Název: Efektivní testování software
Podtitul: Klíčové otázky pro efektivitu testovacího procesu
Autoři: Miroslav Bureš, Miroslav Renda, Michal Doležal, Peter Svoboda, Zdeněk Grössl, Martin Komárek, Ondřej Macek, Radoslav Mlynář
Vydal: Grada
Počet stran: 232
Rok vydání: 2016
ISBN: 978-80-247-5594-6

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
4 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zbyso

kvalitni pocitacove literatury v cestine je jako safranu – diky za tento kousek

Clary

Z recenze mám pocit, že existují pouze malé agilně vedené projekty a velké, tradičně vedené projekty (nevím, jestli si pod tradičním vedením mám představit waterfall). Ale je kniha vhodná, pokud pracuji na velkém agilně vedeném projektu?

Clary

OK, Díky :-)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.