Komentáře k článku

Scukařina, žádná dřina – díl první: agilně!

Vývoj webu, to není jen naprogramování backendu a nakódování šablon. Omezit vývoj jen na čistě technické a technologické záležitosti by bylo hrubé zjednodušení problému vývojařiny. Pojďme se proto podívat podrobněji na vývoj jednoho takového projektu právě očima jeho vývojářů. Pojďte se podívat, jak vznikal Scuk.cz.

Zpět na článek

19 komentářů k článku Scukařina, žádná dřina – díl první: agilně!:

  1. dingo

    Nádhera...

    django, jquery, cufon, webfaction.com, vše mé oblíbené. Těším se na další díly seriálu…

  2. srigi

    Nejde mi do hlavy

    V polovině února byl prototyp dokončen a šest měsíců nám spolehlivě sloužil. Za tu dobu dvacítka recenzentů naplnila databázi pěti sty podniky a šesti stovkami recenzí.

    Toto mi trocha nejde do hlavy – hlavne ohladom tohto clanku od Adenta. Mohli by ste napisat ako sa vam nieco taketo podarilo. Alebo situacia opisana v tom clanku nie je az taka cierna ako Adent opisuje?

    1. Martin Malý

      Re: Nejde mi do hlavy

      Ale ono je to tam přesně napsané – před tím, než projekt odstartoval, bylo už dvacet lidí a plnilo obsah! Ti lidé nebyli „vzniklá komunita“, to byli „domluvení pomocníci“ – to je právě to „semínko komunity“, o němž jsem psal.

        1. Martin Malý

          Re: Nejde mi do hlavy

          Nic se neděje. U Scuku byla, jestli mohu ještě doplnit, podle mého výhoda v už existující komunitě kolem blogu pana Cuketky, z níž bylo snadnější vybrat betatestery a „ukázněné hordy“ uživatelů. Což by ovšem neměl být problém ani u jiných vznikajících webů – žádný z nich nevzniká v totálním vzduchoprázdnu a u každého lze najít „zárodečný krystal komunity“. Je potřeba s ním ale opravdu pracovat, ne čekat, že „sám přijde a udělá“. Pokusím se zeptat autorů, jestli by nechtěli připsat ještě jeden díl o tom, jak právě pracovali s tou zárodečnou komunitou…

          1. Michala ze Scuku

            Re: Nejde mi do hlavy

            Pokud by o článek o práci s komunitou byl zájem, myslím, že jsme schopní ho s Cuketkou dát dokupy. Teda hlavně Cuketka:)

            1. Martin Malý

              Re: Nejde mi do hlavy

              Právě jsem psal Michalu Valouškovi, jestli by o něčem takovém neuvažoval nebo jestli by nedoporučil někoho, kdo by takový článek napsal… :)

    2. msgreAutor příspěvku

      Re: Nejde mi do hlavy

      Je to přesně jak píše Martin Malý – Scuk nemusel po spuštění hledat příznivce, ti už dávno na blogu pana Cuketky existovali.

  3. Petr Praus

    Technická poznámka k views

    Díky za zajímavý článek, jsem zvědavý co přinesou další díly.
    Mám jen jednu technickou poznámku/dotaz ke kódu views: proč jsi je vůbec psal, když jdou namapovat přímo v urls a jen předat dict s klíčem „queryset“?

    1. msgreAutor příspěvku

      Re: Technická poznámka k views

      Částečně ze zvyku (o namapování z urls.py jsem se dozvěděl později) ale hlavně to je zkušenost – v mých projektech totiž z 90% konkrétní views dělají více věcí než jen dotaz na DB (např. zpracovávají formulář, nebo upřesňují dotaz podle GET parametrů).

  4. .

    Chyba na stránkách

    Poznámka – nedávno jsem scuk.cz navštívil a zhrozil se nad dost nepříjemnou chybou. V horní části obrazovky vyberu filtr na typ podniku, např. maso. Na mapě si vyberu podnik, dám jeho detail a v tu ránu můj předvybraný filtr (maso) zmizí. Docela mi trvalo, než jsem přišel na to, proč když pak v mapě vyberu další podnik, je ten ze cela jiné kategorie (např. lahůdky).

    1. msgreAutor příspěvku

      Re: Chyba na stránkách

      Díky za report, tohle by se stávat nemělo.
      Mohl by jsi mi prosím poslat na email info@scuk.cz informaci o tom v jakém systému, prohlížeči (včetně verze) se ti to stává?

  5. veena

    Scuku, Scuku, kam kráčíš?

    Super takovéhle představení aplikace. Jen si řikám, než se začlo kopat (programovat), neměl se udělat user research, zjistit, jaké potřeby má Scuk naplňovat a pak se zamyslet jak to má dělat? Udělat persony, prototyp a user testing? Možná na to nebyly peníze, možná se to dělalo, ale z článku to není vidět.
    Já pořád nevim, komu je Scuk určen. Určitě ne když se chci během 15 min rozhodnout kam na večeři.
    Zatím mi přijde, že byla aplikace dobře navržena pro recenzenty, ale už ne tolik pro uživatele.
    Jakou pro mě má přidanou hodnotu mapa, že zabírá tak velký prostor na stránce? V čem jsou nějací anonymní hodnotitelé důveryhodnější než crowd? Každý člověk má svůj osobní pohled a preference zvlášť v oblasti restaurací a jídel. Pro mě je důležité hodnocení člověka, který má podobný pohled jako já. Nezajímá mě názor kdovíjak super odborníka, když se s ním neztotožňuji. Nebo chce snad Scuk duplikovat Maurerův Grand Restaurant? Nějaká „social“ vrstva na Scuku mi tak nějak chybí. A spousta dalších věcí. A nebo jsem prostě nepochopil účel nebo cílovou skupinu. Spousta otázek, které my zůstávají záhadou. Snad se odpovědi v budoucnu objasní. Ale každopádně respekt za práci, co jste do toho dali.
    Kdybych měl dát příklad reputačního webu, který podle mě v ČR funguje nejlépe (ale tím neříkám, že tam není co zlepšovat), tak je to ČSFD.

    1. veena

      Re: Scuku, Scuku, kam kráčíš?

      Tady na Zdrojáku by to taky mohlo umět převádět prázdný řádek na nový odstavec. Shame. I hate this.

    2. cuketka / za Scuk tým

      Re: Scuku, Scuku, kam kráčíš?

      Díky za fajn dotazy! ;)
      „User research“ proběhl v přirozeném prostředí blogu a lidí, čtenářů v prostředí gastronomie v průběhu několik let. Říkám, že jsme Scuku udělali „na objednávku komunity“ (nejen odborné), která si o něj říkala verbálně i neverbálně už delší dobu. Ostatně, úryvky dotazů a potřeb uživatelů, jejich citace, kde hledají dobrá místa („kde koupím steak“, „kde jít na dobrou indickou kuchyni“ etc.), jsme použili i v úvodní teasing kampani. Ty asi nejlépe vystihují užitnou podstatu Scuku, okolo které jsme obalili celé řešení.
      „Nějací anonymní uživatelé“ jsou naši Scukaři, kteří prošli dvojitým vstupním filtrem a kteří prokázali, že jsou schopni podávat relevantní, autentické a praktické zkušenosti, ze kterých jsme na Scuku schopni sestavit smysluplná doporučení. Nestačí nám libí/nelíbí – čili jednoduché preference náhodných kolemjdoucích, jdeme hlouběji a v recenzích se spíše než preferencím věnujeme kvalitě. Identitu Scukařů také ověřujeme a průběžně s nimi pracujeme uvnitř Scuku. Dát dokupy katalog a zaplnit ho tisícem recenzí bez jakéhokoliv zásahu nebo dohledu shora není problém a takových projektů je tu bezpočet. Výsledná doporučená místa pak odpovídají preferencím a ne kvalitě – a to nás právě na Scuku nezajímá. Podle mého „crowd“ v oblasti doporučování udělá víc škody než užitku. Velkou část míst, která na Scuku máme, znám osobně. Výstupy a doporučení od Scukařů neustále srovnávám se svou zkušeností (a i když to zní blbě, tak musím napsat, že „odbornou“) a zatím se nám opravdu daří naplňovat cíl – dávat našim uživatelům na mapu jen to, co je ve světě jídla dobré. Doporučování na základě sociálních vazeb necháme klidně silnějším globálním hráčům, kteří na to mají prostředky.
      Možná tento přístup není v dnešní době mainstreamový, na Scuku mu ale budeme dělat silného advokáta a věříme, že uspěje. Furt tady ale opakuju věci ze Scuk blogu, kde jsme vysvětloval vše podstatné už na začátku ;) Doporučuji k omrknutí – http://blog.scuk.cz/

      1. mikiqex

        Re: Scuku, Scuku, kam kráčíš?

        Můj problém třeba s ČSFD je, že řada pětihvězdičkových filmů mě nechává chladným (Avatar) a u řady odpadů nevynechám jedinou reprízu. A věřím, že nejsem sám. Tím mířím k jakémusi dotazníku – „Ztotožni se se Scukařem“, který mi doporučí konkrétního hodnotitele, který má, řekněmě, podobné chutě. Stejně tak prolinkovat podobné podniky mezi sebou.
        Hodnotitelé Scuku mají v mých očích punc Gordona Ramsaye a nejlevnější hodnocené restaurace tak čtu jako „pod 1000 Kč“. Jako řadového povrchního uživatele mě význam ikonek nezajímá a přiřazuji jim vlastní význam (určitě chápete, co mám na mysli :) Kromě toho by bylo fajn mít možnost filtrovat dle ceny (zobrazit na mapě jen jednokapkové podniky). Chci tím říct, že mám pocit, že to nebude nic pro mě, protože do žádných hogo fogo restaurací chodit nemusím. Vím, že to tak není, ale dojem je často silnější, než vědomí :) Prostě to tak na mě působí.
        Mno, nerad klikám víc, než musím. Třeba štítky, které se mi po výběru zavřou. Navíc tam postrádám možnost „voda zdarma“, což, se přiznám, je taková moje úchylka :) Další chybějící štítek je „denní menu“ a „stravenky“ (nebo je přijímají všechny podniky?) Protože každý den řeším stejnou otázku, kam na oběd. Na Chodově se bude otevírat Kobe… neznám, rád bych si přečetl recenzi :)
        No a na závěr, na webu se navíc cítím stísněně. Velké fonty? Nevím, možná. Tak snad vám můj slovní průjem bude k něčemu dobrý a držím palce do dalšího rozvoje.

        1. cuketka / za Scuk tým

          Re: Scuku, Scuku, kam kráčíš?

          Michale, díky za všechny dotazy a připomínky :)
          Rozložení podniků v cenových kategoriích je teď cca 24 % (levné), 63 % (střední) a 13 % (luxus). Jednokapkáčů bude v Česku pořád málo, protože provozovatelé i hosté mají rádi šunt. Na Scuk se snažíme dávat levné podniky, které opravdu stojí za to, ale kde to není na úkor kvality. Třeba v restauracích tam budou patřit etnická bistra, malá bistra a jednoduché české hospody.
          Požadavek na filtr ceny ale bereme, je to určo praktická věc ;) Personalizace Scukařů je taky dobrý nápad, pokoumáme. Zatím můžete alespoň tak, že si můžete vybrat svého oblíbeného scukaře, který vás zaujal nějakou recenzí a jeho profil spodnik pak sledovat. Na specializované štítky a jejich snadnější využití se teprve chystám – zrovna s vodou zdarma počítáme už od začátku.
          Co se týče dobrých restaurací na oběd za stravenky, tak to je na širší debatu. Obecně platí, že střední restaurace s vybaveným provozem, místem k sezení, s obsluhou a večerním provozem (tj. většina podniků u nás) si menu za 60 Kč si staví vlastní oprátku. Naštěstí už se objevují provozy, které jdou na obědy racionálně a dokážou cenu stlačit bez kompromisů na kvalitě. Počítejte ale s tím, že to dlouhodobě budou malá bistra, jídelny, bufety a fast foody.

Napsat komentář

Tato diskuse je již příliš stará, pravděpodobně již vám nikdo neodpoví. Pokud se chcete na něco zeptat, použijte diskusní server Devel.cz

Zdroj: https://www.zdrojak.cz/?p=3302