Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » SEOLIGHT

SEOLIGHT

Články PR Články

Setkali jste se již s pojmem doména? Nějak tušíte, ale neumíte si zcela představit, o co se jedná? Víte, že můžete mít svoji vlastní doménu? Dál už nečekejte.

Všude kolem domény

Doména sem, doména tam a vám jde z toho hlava kolem, protože víte, že existuje, ale nevíte přesně, co znamená a jestli ji používáte také. Věřte nebo ne, ale i vy jste uživateli domén a dokonce můžete mít svoji vlastní.

Doména je totiž doménové jméno, název internetových stránek. Doména je nejznámější většinou ve složení z 3 řádů. Třetí řád znáte například pod známým www, druhý řád je originální název, například mojefirma, a první řád představuje koncovka, například .cz, .com, .net a podobně.

Koncovka .cz představuje kód národní domény ccTLD, tedy kód země. Správcem české domény je u nás sdružení CZ.NIC.

Doménu používáme i za symbolem @ v emailové adrese.

Doména v této podobě nahrazuje číselný kód IP adresy, který by byl příliš složitý k tomu, abyste pomocí něj vyhledávali konkrétní internetové stránky.

Navíc funkce domény spočívá také v kvalitní prezentaci firmy, sdělovaného obsahu, produktů i služeb. Čím lepší název domény, tím vyšší návštěvnost, zapamatovatelnost a rychle se vracející investice. A tím se dostáváme k tomu, že každý může mít vlastní doménu.

Doménou získáte pevnou půdu pod nohama, na které si můžete dělat, co jen chcete. Bude prostě vaše.

Jak již bylo řečeno, o českou doménu se stará organizace CZ.NIC. Sdružení, kromě dalších aktivit, pečuje také o to, aby nedošlo k duplicitám domén. Dřív, než vlastní doménu zaregistrujete, zkontrolujete si, jestli jde o volné domény, přes službu WHOIS, která je zdarma. Dále CZ.NIC kontroluje, aby doména byla registrována na konkrétní jméno nebo skupinu jmen, a také vede seznam registrátorů, pod kterým lze doménu zaregistrovat. Přímo pod sdružením domény registrovat nelze.

Mezi přední registrátory patří i firma TELE3 jako registrátor domén. Ta se kromě této funkce podílí také na zabezpečení domén rozšířením DNSSEC a poskytuje další služby jako hostingové služby a třeba i hosting zdarma nebo levný hosting, virtuální servery, dedikované servery, pronájem serveru, dns servery a spoustu dalších produktů a služeb včetně profesionálního poradenství.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.