Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Studenti se opět mohou hlásit do celosvětové soutěže Imagine Cup

Studenti se opět mohou hlásit do celosvětové soutěže Imagine Cup

Články Různé

[Tisková zpráva] Microsoft vyhlásil již osmý ročník celosvětové studentské soutěže Imagine Cup, jehož téma i letos zní „Představte si svět, kde technologie řeší největší problémy dneška“. Týmy i jednotlivci z vysokých a nově také středních škol si mohou podle svých preferencí a zkušeností vybrat z pěti soutěžních kategorií. Ti nejlepší se utkají v červenci 2010 v celosvětovém finále ve Varšavě, kde Microsoft rozdělí ceny za 110 000 USD.

Nálepky:

Novinkou oproti předchozím ročníkům je možnost uplatnit soutěžní projekt v rámci studia na vybraných vysokých školách. Studenti tak získávají cennou příležitost nejenom porovnat své schopnosti se zahraniční konkurencí, ale také možnost projekt po konzultaci s vyučujícím využít jako svou diplomovou, bakalářskou nebo seminární práci. V tuto chvíli mezi partnerské vysoké školy patří České vysoké učení technické v Praze, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Západočeská univerzita v Plzni a Univerzita Hradec Králové. Jednání probíhají i s dalšími vzdělávacími subjekty jako například s Vysokým učením technickým v Brně.

Soutěžní kategorie

–          Softwarový návrh je jedinou kategorií, ve které první kolo probíhá lokálně a český vítěz automaticky postupuje do celosvětového finále. Cílem je vytvořit softwarovou aplikaci z reálného světa, která využívá nástroje a technologie společnosti Microsoft.

–          Herní návrh dává studentům za úkol vytvořit kompletní novou hru pomocí Microsoft XNA Game Studio 3.0 (nebo vyšší) a Visual Studia. Soutěžní projekt se tak může stát prvním krokem pro nastartování kariéry vývojáře her nebo podnikatele v herním průmyslu.

–          Digitální media je kategorie, jejímž cílem je vytvořit webové video s vlastnoručně vytvořeným obsahem, který může prostřednictvím sítě Internet změnit dnešní svět.

–          Mobilní vývoj spadá pod kategorii Softwarový návrh a jako jediný bude probíhat pouze v České republice. Úkolem studentů je vytvořit softwarovou aplikaci na platformě Windows Mobile.

–          IT Challenge představuje znalostní test, který prověří, zda si student o sobě pouze myslí, že je odborník ve světě IT, nebo zda jím skutečně je.

České úspěchy

České týmy patří i přes silnou mezinárodní konkurenci každoročně k těm nejlepším a v celosvětovém finále obsazují přední příčky. V loňském roce zlatý Lukáš Perůtka naprogramoval nejlepšího robota na světě, Imrich Živčák skončil v kategorii Roboti a Algoritmy v nejužším finále. Projekt HOPE týmu The Monkey Wrench Gang se v kategorii Softwarový návrh probojoval mezi 12 nejlepších na světě a ještě k tomu získal ocenění veřejnosti, cenu People’s Choi­ce Award.

Zájemci se mohou registrovat do konce března na www.imaginecup.cz, kde najdou i bližší podrobnosti o soutěžních kategoriích a přesných termínech.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.