Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Události z března 2009, které by vám neměly ujít

Události z března 2009, které by vám neměly ujít

Články Různé

V Praze proběhly konference XML Prague 2009, INSPO 2009 a soutěže Junior Internet. World Wide Webu je 20 let. Khronos Group a Mozilla pracují na podpoře 3D grafiky. Microsoft představil Silverlight 3 beta a Internet Explorer 8 na MIX09. Čtěte výběr událostí za březen. Stručně, jasně, přehledně.

Nálepky:

Březen je za námi, a tak ještě před tím, než vás dnes někdo vyvede aprílem, si můžete přečíst výběr z březnových událostí. Nejprve zprávy z domova, kterých máme za březen opravdu požehnaně.

Z domova

PROWAS se zahraničním hostem

Začátkem března proběhlo další setkání Prague Opera Web Appreciation Society (alias PROWAS). Přednášejícím byl zahraniční host a zaměstnanec Opera Software David Storey. Nám se při té příležitosti podařilo s Davidem uspořádat rozhovor, ve kterém najdete řadu zajímavostí z jeho práce u Opera Software – David Storey: Věřím webovým standardům.

Konference XML Prague 2009 – materiály ke stažení a videa

XML Prague 2009

Během čtvrtého březnového víkendu proběhla mezinárodní konference XML Prague 2009. Události z ní jste mohli sledovat online na Twitteru nebo v přímém videopřenosu. Na webu konference v tuto chvíli najdete fotogalerii, prezentace ke stažení a k dispozici jsou i video záznam řady z přednášek. Zdroják byl mediálním partnerem celé akce.

Jak na Twitter

Twitter

Jistě vám neuniklo, že poslední dobou stále více konferencí má svůj Twitter kanál, přes který je můžete sledovat nebo dokonce klást organizátorům a přednášejícím své dotazy. Konference XML Prague 2009 je jen jedním z mnoha příkladů. Ostatně také Zdroják má vlastní Twitter kanál, na kterém najdete např. online reportáže z akcí, kterých se naše redakce účastní. Pro všechny zájemce o nabízené informace, kteří příliš netuší, co je Twitter a jak jej používat, jsme na Zdrojáku publikovali detailní návod Jak začít používat Twitter. Autory textu jsou Marek Prokop a Adam Javůrek, kteří jej zveřejnili pod Creative Commons licencí.

Poslední sobota

Nette

O posledním březnovém víkendu proběhla akce nazvaná poslední sobota, které se zúčastnili vývojáři a příznivci frameworku Nette. K dispozici je zápis z akce a fotogalerie. Pokud také patříte k příznivcům frameworku Nette nebo se o teprve něj začínáte zajímat, rozhodně si nenechte ujít právě probíhající seriál Začínáme s Nette Framework, který píše David Grudl, hlavní vývojář Nette.

Konference INSPO 2009

O třetím březnovém víkendu v Praze proběhla konference Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami alias INSPO 2009. Program byl bohatý, k dispozici je textových záznam některých prezentací. Celou konferenci pak shrnuje Radek Pavlíček na svém blogu POSLEPU.

10. ročník Junior Internetu

Junior Internet

Poslední březnový víkend proběhl i jubilejní ročník Junior Internetu. Vyhlášeni byli vítězové soutěží JuniorWeb, JuniorDesign, JuniorText a JuniorErb, kteří si odnesli hodnotné ceny. K dispozici je fotograleri z vyhlášení a přehled letošních výherců. Zdroják byl mediálním partnerem celé akce.

Český překlad kontrolního seznamu pro WCAG 2.0

Radek PavlíčekRomanem Kabelkou přeložili do češtiny Kontrolní seznam pro WCAG 2.0. Jedná se o dokument doplňující nedávno vydanou specifikaci WCAG 2.0, která se zabývá problematikou přístupného webu. Cílem kontrolního seznamu je pomoci webdesignerům, pro které někdy text samotné specifikace WCAG 2.0 nemusí být vždy zcela jasný.

Představen XRefresh a FirePython

V rámci pražského setkání příznivců programovacího jazyka Ruby představil Antonín Hildebrant svá dvě rozšíření nástroje Firebug XRefresh a FirePython. První z nich umožňuje automatický refresh stránky v prohlížeči během ladění kódu, druhý pak podporuje zasílání chybových zpráv z Google App Enginu do konzole Firebugu.

Seznam aktualizuje JAK

Společnost Seznam aktualizovala svou javascriptovou knihovnu JAK. Vylepšeny byly některé widgety a byla přidána podpora ladicího nástroje Visual Event.

Ze světa

Nyní přikročme stručně k událostem ze světa. Odehrálo se toho hodně, vybíráme jen některé.

Peter-Paul Koch a nekompatibility prohlížečů

Peter-Paul Koch, světoznámý odborník na nekompatibility prohlížečů, aktualizoval své tabulky nekompatibilit pro nové verze prohlížečů a začal pracovat na porovnání mobilních verzí prohlížečů, ze které průběžně publikuje výsledky, ať již na blogu nebo na svém Twitteru.

World Wide Webu je již 20 let

CERN

V pátek třináctého uplynulo 20 let od doby, kdy Tim Berners-Lee vytvořil první návrh World Wide Webu. V CERNu při té příležitosti proběhla velká oslava, pokud jste ji nesledovali online, máte k dispozici video záznam.

CSS3 selektory již jako last call

Jeden z nejžádanějších modulů specifikace CSS3 dospěl do stádia Last Call, pokud se neobjeví výrazné připomínky, nebude se již dále měnit a specifikace bude brzy prohlášena za finální.

Historie verzí Opery

Opera publikovala zajímavý přehled vydaných verzí, user-agent řetězců a novinek, které tyto verze přinesly.

W3C připravuje redesign

W3C

Po mnoha letech je plánován redesign webu konzorcia W3. Dostupná je veřejná beta verze webu, která zatím sklízí rozporuplné reakce. Nechme se překvapit, jak bude výsledná verze vypadat, zájemci mohou své připomínky adresovat přímo W3C.

Web s ukázkami JavaScriptu od vývojářů Chrome

Web ChromeExperiments

Google spustil web ChromeExperimen­ts.com, na kterém najdete řadu zajímavých javascriptových ukázek. Jedná se o pěkný web, který doporučujeme k navštívení. Smutné ovšem je, že je prezentován jako web představující jedinečné možnosti prohlížeče Google Chrome, ačkoliv většina ukázek funguje ve většině současných prohlížečích a jedná se tak spíše o prezentaci možností webových standardů. Není to ostatně prvně, co se Google při propagaci možností prohlížeče Chrome pohybuje po půdě „šedého“ marketingu (vzpomeňme kontroverzní test rychlosti JavaScriptu od Google).

Khronos Group a Mozilla připravují návrh podpory 3D grafiky v prohlížečích

Khronos Group, pod jehož křídly vznikl např. standard OpenGL, zahájil spolupráci s Mozillou na vytvoření rozhraní pro podporu akcelerované 3D grafiky ve webových prohlížečích. Cesta pro její zahrnutí byla otevřena s příchodem značky canvas, která je součástí HTML5, dosud ale neexistuje standardizované řešení pro 3D grafiku společné pro všechny prohlížeče. Projektu přislíbil podporu i Google.

Transformační a animační moduly se stávají součástí CSS3

Pracovní skupina pro kaskádové styly u W3C přijala transformační a animační moduly vytvořené společností Apple jako součást specifikace CSS3. Pracovní verze modulů byly publikovány pod hlavičkou W3C, které na nich bude nadále pracovat nejen ve spolupráci s Applem, ale i s výrobci dalších prohlížečů.

Microsoft představil svou vizi o budoucnosti Webu na konferenci MIX09

MIX09

V druhé polovině března proběhla v Las Vegas konference MIX09 věnovaná technologiím z dílny Microsoftu, které přímo či nepřímo souvisejí s webem. Konference se účastnila řada novinářů i blogerů z celého světa, naše redakce byla při tom, mohli jste sledovat naši online reportáž na Twitteru a s některými sesbíranými materiály vás na stránkách Zdrojáku ještě seznámíme.

Videa všech prezentací z konference jsou k dispozici, nejzajímavější jsou videa dvou hlavních keynotes: keynote prvního dne, keynote druhého dne, na kterých byly oficiálně představeny nové verze řady produktů, např. beta verze Silverlightu 3 (viz také náš článek Představení Silverlightu 3 beta 1), nástroje pro testování webů SuperPreview nebo dlouho očekávaného Internet Exploreru 8, k jehož vydání Microsoft zveřejnil vtipné video parodující některé prvky vývoje Internetu.

Závěr

A to je za březen vše. Pokud víte o další zajímavé události, která se do našeho výběru nevešla, a která vám zde chybí, napište ji do komentářů. Pokud chcete být stále v obraze, pak pravidelně odebírejte RSS článků a RSS zpráviček a náš kanál na Twitteru.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.