Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Ukažte se: jaké nástroje používáte? / Hlasování skončilo

Ukažte se: jaké nástroje používáte? / Hlasování skončilo

Články Různé

Konec roku je období, kdy se s oblibou rekapituluje a shrnuje (nemáme na mysli sníh, ale fakta). Rozhodli jsme se v redakci, že této zvyklosti vyhovíme, a uspořádáme anketu mezi vámi, webovými vývojáři, podnikateli, evangelizátory – zkrátka mezi lidmi od webu, a trošku se podíváme na to, jak to v ČR s webovými technologiemi vypadá.

Nálepky:

Vánoce jsou čas klidu a míru, proto pojďme opustit neplodné spory o budoucnost programovacích jazyků a o to, čí technologie je nejlepší a kterou mohou používat jen žabaři. Pojďme si v nekonfliktní anketě zkusit zjistit, jak na tom v ČR jsme. Výsledky nám pak – jak se říká – nastaví zrcadlo.

Autor: todorov40 @ sxc.hu


Několik organizačních připomínek: Anketa je rozdělena na pět stránek, na každé je jen pár otázek – na oblíbené programovací jazyky, prostředí, verzovací systémy, webové služby… U většiny otázek lze vybrat víc možností a u většiny je k dispozici i textové pole, pokud byste chtěli zmínit nějaký nástroj, který je váš oblíbený a který v možnostech nebyl. Anketa je anonymní a používá Google Docs.

Co bude výsledkem ankety? Výsledkem bude obraz o webových vývojářích samotných. Žádné výhry, žádné předávání cen, nanejvýš pokýveme hlavou a řekneme si: Aha, nojo… A třeba se zamyslíme, nebo najdeme mezi oblíbenci ostatních vývojářů tip, na co se zaměřit.

Proč je anketa jen o webu? Proč tam nejsou třeba otázky na oblíbený open source projekt? Protože jsme server o webových technologiích a protože jsme se rozhodli, že chceme dělat anketu o webových technologiích a o nástrojích, co používají weboví vývojáři.

Jak je zajištěno, že nikdo nebude hlasovat víckrát a neznehodnotí tak výsledky? Nijak. Dospělý člověk nemá důvod něco takového dělat – nejde o závod, nezíská tím nic pro sebe ani pro ty, pro které bude hlasovat.

Ale co když to přece jen někdo takhle zmanipuluje? Tak budou výsledky na nic, dotyčný bude mít příjemný pocit z toho, že ostatním něco pokazil, a bude si moci připadat jako velkej hacker.

Tak k čemu to všechno je? I kdyby někdo zmanipuloval výsledky, tak stále zůstanou  tipy na zajímavé nástroje či jazyky, které třeba zaujmou další čtenáře – a to není málo.

Proč v otázce o XXX chybí možnost YYY? Je tam možnost „Ostatní…“, tam ji napište.

Co když např. nepoužívám PHP, co mám napsat do otázky o PHP frameworcích? Nic, vynechejte ji.

Kdy se dozvíme výsledky? Počítáme, že mezi svátky nebo začátkem ledna.

Anketa

Můžete hlasovat buď zde přímo v IFRAME, nebo na příslušné stránce.

Použijte prosím formulář

Děkujeme

Můžete se podívat i na průběžné výsledky.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
24 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jehovista

To je vazne MS SQL pouzivanejsi?

Zdenek

a kolonka ostatni ti nestaci?

jehovista

Staci. Slo mi jen o to, ze ankety se podle me tvori tak, ze se vyberou nejpravdepodobnejsi vitezne varianty(treba podle jine ankety) a do kolonky „ostatni“ spadnou vsechny drobky. Ze tam jsou ruzne obskurnosti a neni tam Oracle mi prijde podivne.
P.S. Oracle je taky obskurnost, ale podle me docela pouzivana.

Aleš Roubíček

Oracle se spíše používá v Enterprise prostředí než pro web.

jehovista

To se ale prece vubec nevylucuje.

m.

mi taky chybí v nabídce… Že by byl Javascript na serveru populárnější než Perl se mi nechce věřit (i když mu fandím).

Perl jsem ještě mohl vybrat v kolonce ostatní, ale na Catalyst se kvůli chybějícím Perl frameworkům nedostalo.

Patrik Votoček

Aneb trochu mě chyběla kolonka Ostatní – Ostatní aneb ostatní nástroje nespadající do žádné z kategorii a přesto se chcete podělit o to že je používáte.

Například: Capistrano (deployment), Navicat (database manager), Adminer (database manager), MongoVUE (database manager), Futon4Mongo (database manager), IIS (web server), NGINX (web server), cygwin (bash)

Patrik Votoček

zapoměl jsem na PHPUnit a Selenium (obojí se týká testování)

Pepa

a zapomněl jsi ještě na dalších cca 7 942 835 nástrojů. je to tak důležitý?

Patrik Votoček

sepsal sem jenom ty které doopravdy reálně používám a považuji za vhodné je sepsat. kdybych měl sepsat úplně všechno co používám tak tady sedím ještě za týden…

Nox

…aneb negativní komentář za každou cenu :(

Podle mě je dobré, že se chce podělit s ostatními o tipy na nástroje, k tomu přece tahle anketa/téma je.
Někdo třeba na Capistrano nebo Selenium nenarazil, koukne na to, řekne si že je to super a hodí se mu to a zjednoduší si tak život

josefrichter

Ne, negativní za každou cenu je právě ten jeho komentář. Samozřejmě že v té anketě vždycky bude spousta nástrojů chybět, tak nevím proč na to poukazovat. Kdyby se chtěl jen „podělit s ostatními o tipy“, tak by napsal něco ve stylu „díky za super anketu, chtěl jsem ještě zmínit pár nástrojů, které jsou z hlediska této ankety příliš minoritní a proto v ní nejsou uvedeny, přesto mohou být pro někoho zajímavé“.

cdome

Nejde udělat průběžné výsledky viditelné? Jednak ze čiré zvědavosti, jednak i pro inspiraci v kolonkách Ostatní.

Martin Malý

Podívám se do nastavení, když to půjde, tak udělám…

cdome

Google docs to umí, pak po vyplnění formuláře nabídnou navíc odkaz See previous responses – jen je to trošku zašité – Form->Edit form. Následně More Actions->Edit confirmation a zaškrtnout Publish response sumary. Uf. Mimochodem, pak by se hodilo do článku přidal link rovnou přímo na ty odpovědi, protože jinak, než bez znovuvyplnění by se ti, co již odpovídali k výsledkům nedostali. Dík.

Martin Malý

Díky, podařilo se! Dík za radu. Odkaz na průběžné výsledky jsem přidal do článku na konec.

Michal Augustýn

Formulace některých otázek mi přijde dost nešťastná.

První otázka:
Jaký je váš oblíbený programovací jazyk / backend
Odpověděl bych ASP.NET/C# a JavaScript.
Ale v podtitulku je „Co používáte při vývoji serverové části webů / aplikací„, kde bych dal už jen ASP.NET/C#, protože Node.js (z různých důvodů) použít nemůžu.

Pokud 95 českých vývojářů (aktuální číslo) reálně používá JavaScript na backendu, tak to je pro mě dost překvapivá informace.

To samé otázka ohledně testování: „Testujete?“ Odpověď je ano!
Ale v podtitulku je „Tedy – používáte k testování nějaké specializované nástroje?“ – odpověď je ne! Používám Visual Studio a tam je to vestavěné, takže žádný specializovaný nástroj nepotřebuju…

Martin Malý

Formulace upravena. I když je mi pocitově poněkud divné, jak někdo může mít oblíbený nástroj, který nepoužívá.

U testování je specializovaným nástrojem míněna třeba i součást VS – jsou tam testovací pomůcky, takže odpověď je ANO. Odpověď NE je pro případy „napíšu – přeložím – spustím – kouknu, když nefunguje – opravím – přeložím …“ Je jedno jestli je nástroj „mimo IDE“ nebo „součást IDE“, je to testovací nástroj, specializovaný na testy, tak je odpověď ANO.

Michal Augustýn

Díky za úpravu.

Node.js mám rád, ale nepoužívám ho, protože není stable a hlavně nemám projekt, na kterém bych ho mohl pořádně použít.
Takže jde o to, že mám něco oblíbeného, ale v rámci „seriózní“ práce to nepoužívám.

Ohledně testování máš pravdu. Ale ty podtitulky mi přišly fakt dost matoucí…

David Grudl

Možnost vybrat více variant je super, jako oblíbený PHP framework jsem tak mohl zatrhnout jak Nette, tak vlastní ;-)

bakerman

Aha, takže David má ještě nějaký druhý framework, protože Nette vyvíjí přece komunita :)

Martin Malý

David má vlastní framework, který ped komunitou tají, protože by ho po něm chtěla. I kolem Nette byla komunita už rok a půl před tím, než kdokoli viděl jediný zdroják, a všichni čekali, až David něco uvolní. Nakonec jsme mu poradili, aby splácal pár regulárních výrazů a vydal to, aby měl od komunity pokoj a mohl se v klidu věnovat tomu, co ho živí – tedy vytváření webů v Rails. ;)

biq

ze tam nieje aj otazka na OS na ktorom sa vyvija, deployuje. ked uz mame anketu, dalsiu sa mi asi vyplnovat nebude nabuduce chciet

PHX

Zdravim…

Bylo by mozne videt neco jako podminene vysledky? Napr typu: Zastoupeni programovacich jazyku u tech co vytvari webove aplikace?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.