Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » V čem nás čtete. Změřili jsme si vaše prohlížeče. 📐

V čem nás čtete. Změřili jsme si vaše prohlížeče. 📐

Články Různé

Na čem si prohlíží web čeští ajťáci, vývojáři a webdesigneři? Můžeme to zkusit odhadnout podle Zdrojáku. A podívat se, jak se ten náš svět za poslední roky změnil.

Zdroják má specifickou skupinu návštěvníků. Dneska se na tuhle speciální bublinu podíváme. A protože náš předchozí přehled čtenářů jsme vydali už před šesti lety (sakra to to letí), můžeme si i trochu zabilancovat, podívat se, co se změnilo.

Zdroj dat: Google Analytics Zdrojáku za celý rok 2018.

Ilustrační foto. Z pixabay. (A to druhé na konci textu úplně stejně.)

Webové prohlížeče

Chrome, Firefox a Safari v první trojici nijak nepřekvapí. V porovnání s předchozím stavem nepřekvapí ani, že Chrome roste (to všude), Firefox klesá (tady dokonce na polovinu za 5 let, což je dost). Opera postupně mizí. U toho máme dva prohlížeče od Microsoftu, jeden mrtvý, ten druhý… no uvidíme, co se s ním ještě stane. Jiné prohlížeče už téměř nepotkáme.

Operační systémy

Přiznám se, že pořadí Windows, Android, Linux mě na první pohled překvapilo. Ale když jsem si to zrovnal s dalšími technickými weby, tak na tom zas nic tak zvláštního není. Byl jsem prostě dlouho zvyklý na pořadí Windows, Linux, Macintosh. A měli jsme to tak i posledně, jak jinak.

Jenže s nástupem mobilních zařízení se Android dostal hned do první trojice. Podobně roste iOS, ale ne tolik. Windows a Linux naopak klesají, pravděpodobně právě na úkor mobilních zařízení. Dříve jsme mohli v žebříčku ještě snadno zahlédnout rarity jako FreeBSD nebo Symbian, ty mizí a dnes tam potkáte spíš Chrome OS (což je taky Linux). BlackBerry mne překvapilo.

Rozlišení obrazovky

Tady se toho zas tolik nezměnilo. Nebo změnilo? Stejně jako minule je hlavním rozlišením 1920×1080, a roste. K těm dalším nemám moc co říct, snad jen že gratuluji vlastníkům oněm 2560×1440.

A pak teda zítrám na třetí místo, a zírám, dlouho zírám a nevím, co si o tom myslet. Jako vážně? Tak to je ovšem novinka. Nejprve jsem doufal, že je to nějaká chyba, zapomenutý robot na zvýšení reklamního konverzního obratu z převratu nebo něco takového. Prostě cokoliv mi přišlo pravděpodobější než fakt, že každá dvanáctá návštěva na Zdrojáku je dnes s rozlišením 360×640. WTF!!??

Podle googlení nejsem jediný, kdo je překvapen a zřejmě to chyba není. Zkusil jsem si v DevTools, zda se nám Zdroják v tak malém rozlišení nerozpadne á…tak naštěstí nerozpadne, fajn (a poklona Romane!). Musím si o tom zjistit víc, podle statistik to jsou hlavně majitelé telefonů Huawei, Samsung a Xiaomi.

Desktop vs mobily a tablety

Tady to chápu, čísla jasná, trend daný, není třeba co řešit. Zatímco onehdá měl desktop 93 %, dnes má 80 %. Trochu byl dnes čekal větší podíl tabletů, ale nic nepochopitelného. Konečně zase tabulka s rozumnými čísly. Sláva!

Mobilní zařízení

A nyní žebřícek těch nedesktopových zařízení. Tak iPhone vede, oproti posledně se nám propadl iPad, což bych si tipl, že dnes už je na trhu už dost dobrých androidích tabletů, tak ne každý musí jít hned po iPadu. Ani zde nic moc co řešit.

Značka mobilních zařízení

Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi, opět nic zvláštního, nad čím se pozastavovat. Odpovídá předchozí tabulce.

Mobilní OS

Jak jsme na tom tady? Android má sedmdesát procent, iOS skoro třicet. Zbytek jsou podivnosti. Před lety to nebylo dramaticky jiné, jen dnes je ten poměr Androidu / iOS jasně větší, jak by ne, když tu máme mnohem větší nabídku dobrých Androidů na trhu. (A ne neříkejte mi, že to je těma telefonama s 360×640, protože tím byste mě jen štvali.)


Rozlišení mobilních rozlišení

Tady vede kdo? Aha. Ale ne, já to už znova jmenovat nebudu. Nebudu. Jen dodám, že před lety byla situace naprosto jiná a tehdy vévodilo krásné rozlišení 768×1024. Což bylo něco. NĚCO, panečku. A ne jako dnes to-co-nebudu-jmenovat.

UPDATE: Jak jste v komentářích upozornili, jedná se o výsledek schrizofrenie fyzického vs logického rozlišení. To je známá věc a já byl při zkoumání reportu natolik rozhozen, že mě ta jednoduchá odpověď nenapadla.
Fajn, tím je to jasné. Skutečné fyzické rozlišení obrazovky nebude takhle malé (rozhodně ne v tak velikém počtu případů), ale bude to násobek daného rozlišení. Svět je opět v pořádku, není třeba panikařit.
Kdyby vás zajímala ona skutečné rozlišení (jako webdesignery by nemuselo, ale můžete být zvědaví), jestli to dobře chápu, tak aktuálně ho z dat standardních Google Analytics nezjistíte. Ale můžete si ho přidat přes vlastní sledovací kód. Nejsnáze ho zjistíte z vlastnosti window.devicePixelRatio, která je z připravované specifikace CSSOM View Module a prohlížeče ji dnes poměrně spolehlivě podporují.

Závěr

A tím jsme na konci. Připomínám, že text vycházel jen z čísel návštěvnosti Zdrojáku, a nijak neodpovídá tomu, jací jsou ti běžní smrtelní uživatelé tam někde venku na oněch běžných smrtelných webech.

Přesto nám tahle čísla něco říkají. Ukazují, jak se postupně měníme my vývojáři a webdesineři. Jak se mění web, který nás živí. Přeju nám všem, aby nás ještě chvíli dokázal živit a nekoukali jsme na něj jak na ujetý vlak.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8B3CE273

Na tom rozlišení 360×640 není nic zvláštního a na SO je to vysvětlené. Je to rozumné rozlišení pro mobilní zařízení co se týče velikosti prvků. Vzhledem k tomu, že škálování funguje tak jak funguje, tak telefony hlásí rozlišení 360 x 640, i když používají dvojnásobek (720 x 1280), případně trojnásobek (1080 x 1920). Prostě se pak nestane, že obsah webu bude mikroskopický,

Mlocik97

wow,… čakal som kvalitnejší článok, tie texty kolem tých štatistík boli… hmm, jak kdyby autor netušil polovicu vecí ohľadom toho jak fungujú merač rozlíšenia a pod… ešte že aspoň na konci doplnil pár kecov, ktorými to aspoň jakž takž zachránil, ostatne za posledný rok je toto najslabší článok na zdrojaku,… inak tie štatistiky sú v poho, ale nie sú nejak moc zaujímavé, nič čo bych neočakával. Len autor sa tvári nejak moc prekvapene. No nevím, nechci autora flamiť, ale fakt, tento článok tu ani nemusel byť.

Mlocik97

p.s. mám pocit že tento článok písal človek, ktorý v živote nevytvoril ani jednu webstránku.

Lukáš Brzák

Přemýšlím, proč jste vyjádřil názor, který nikoho nezajímá a nemusel tu ani být … Mě naopak článek zajímal a komentovat grafy bych určitě lépe nedokázal ;-)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.