Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » WebExpo 2010: začala největší konference o webu

WebExpo 2010: začala největší konference o webu

Články Různé

V Praze byla včera zahájena konference WebExpo 2010, která je největší akcí tohoto druhu v regionu. Za účasti mnoha návštěvníků probíhá maraton přednášek, prezentací a workshopů. z průběhu druhého dne vám budeme postupně přinášet nejzajímavější informace, které na konferenci zazní.

Před slavnostním zahájením, které proběhne dnes v 9.30 v Aule ČZU, se už odehrálo několik akcí během čtvrtka. Celé dopoledne bylo věnováno workshopům na nejrůznější programátorská témata, od frameworku Symfony 2, který vedl přímo tvůrce tohoto SW, po např. ORM systém Doctrine 2.

Na šestou večerní se účastníci, přednášející i posluchači sešli v bistru Le Marc na předstartovní warm-up party, kde na ně čekalo malé pohoštění. Účast byla hojná, podle odhadů se sešlo zhruba 200 lidí, kteří v neformálním prostředí navazovali kontakty, probírali odborná i zcela neodborná témata a nadšeně diskutovali. Mezi hosty byly zástupci nejrůznějších oborů, nejen IT, takže debata byla živá. Zájemci se mohli dokonce zúčastnit i pokerového turnaje. Párty se protáhla za stálého zájmu účastníků do pozdních nočních hodin. 

Dnes po opening keynote, které celé WebExpo oficiálně zahájí, proběhnou první odborné přednášky a semináře. Kromě již klasických témat, jimiž jsou programování v PHP či agilní vývojem, proběhne i velké množství přednášek na téma kreativity a projektového řízení (např. přednáška o typografii v elektronických médiích).

Výraznou událostí, která si zaslouží zvláštní zmínku, je dnešní Job Hall, který proběhne od 13 hodin do 15 hodin, a v jehož průběhu mohou programátoři nalézt nové pracovní uplatnění a zúčastněné firmy nové zaměstnance.

Očekávanou programátorskou událostí je představení nové verze českého frameworku Nette 1.0, který jeho autor David Grudl slíbil uvést právě na WebExpo. Framework je stále populárnější, a to nejen díky komunitě uživatelů, ale i díky tomu, že je nasazován v mnoha firmách a velká část vývojářských studií používá Nette pro své projekty.

Oproti minulému ročníku vystoupí na letošním víc přednášejících ze zahraničí, např. Ryan Singer, vedoucí návrhář UI ze 37signals – tuto společnost znají mnozí vývojáři coby autory služby Basecamp. Přednášky budou rovněž delší, a to na základě zpětné vazby návštěvníků, kteří při předchozích ročnících mírně kritizovali nedostatečný prostor pro zajímavé přednášky.

Letošní WebExpo se koná už potřetí a tým Václava Stoupy je připraven věnovat konferenci vše a vystříhat se některých věcí, které při organizaci předchozích ročníků leckdy zaskřípaly. Přejme tedy letošnímu WebExpu hodně zdaru, hodně spokojených uživatelů a těšíme se na viděnou.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.