Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » WordPress knižně

WordPress knižně

Články Různé

Knihy o nejrůznějších redakčních systémech v zahraničí vycházejí poměrně hojně – konkurenční tlak nutí velké nakladatele vydat ke každému známějšímu CMS alespoň jeden titul. U nás, pokud dobře počítám, vyšly o „velké trojce“ tři knihy. Před Vánoci přibyla čtvrtá, tentokrát původní česká kniha o CMS WordPress

qrcode

K článku není ukázka

K článku není k dispozici zdrojový kód

Další přírůstek do rodiny knih o open source redakčních systémech, knihu WordPress – Podrobný průvodce tvorbou a správou webů, napsal Luboš Kudláček, bloger a provozovatel webových stránek a magazínů, a vydalo ji nakladatelství Computer Press na konci loňského roku. Na rozdíl od knihy o CMS Joomla! nejde tedy o překlad, ale o původní český text.

Autoři knih o podobných open source projektech mají jednu zásadní nevýhodu oproti ostatním: vzhledem k častému vydávání nových verzí a aktualizací u open source naráží na to, že začnou text připravovat o aktuální verzi, a než kniha vyjde, je k dispozici už verze nová. Když píše autor například o velkém SW balíku od komerční firmy, má jistotu, že se tato verze bude používat minimálně několik let a jeho kniha morálně nezastará dřív, než se dostane na pulty knihkupectví.

U recenzovaného titulu naštěstí k ničemu takovému nedošlo, resp. autor stihl reflektovat změny, které přišly ve WordPress verze 3, takže kniha popisuje verzi, která je aktuální.

Poměrně běžným problémem u podobných knih je jejich nejasné zacílení. Autoři často nevědí, pro koho vlastně píší, a zapomínají na to, že úroveň výkladu, vhodná pro začátečníky, bude pokročilého nudit, nebo že výklad „programátorský“ nebude zajímat např. webmastera. Výsledkem pak bývá, že taková kniha není čitelná pro nikoho. Nutno rovnou předeslat, že autor tímto úskalím prošel, až na drobné zakolísání, se ctí, a úroveň výkladu i zacílení zůstává v celém textu konstantní.

Kniha pro začínající webmastery

Pro koho je tedy kniha vhodná? Pravděpodobně nejvíc si z textu odnesou pokročilí uživatelé IT a začínající webmasteři. Typickým čtenářem této knihy by mohl být zaměstnanec firmy, který má k počítačům blízko, ačkoli to není přímo jeho obor; trošku se v tom vyzná, a z toho titulu se např. stará o firemní web. Člověk na takové úrovni znalostí a zkušeností pravděpodobně využije knihu naplno, nejen jako referenční příručku, ale i jako seznámení s možnostmi, které mu WordPress nabízí, a s ukázkami postupu, jak toho lze dosáhnout.



Zkušenější čtenář může být ale místy frustrován podrobným popisem věcí, které jsou pro něho samozřejmé (postupy rozepsané až na úroveň kliknutí). Pokud bude tyto pasáže přeskakovat, získá z knihy velmi slušný přehled o možnostech, které WordPress nabízí, což může být velmi užitečné např. jako podklad pro rozhodování, zda WP nasadit na vlastní web.

Pravděpodobně nejslabší, či lépe řečeno „nejméně zapadající do úrovně knihy“, je kapitola věnovaná šablonám, resp. část věnovaná přípravě vlastní šablony / úpravě existující. Vzhledem k tomu, že WordPress nepoužívá šablonovací mezivrstvu a veškeré šablony jsou přímo PHP soubory, bylo nutné ve výkladu sáhnout až na tuto úroveň. Bohužel je problematika jen lehce nakousnutá – čtenář vidí nějaké výpisy PHP/HTML, v nich jsou volány funkce, které nejsou nikde vysvětlené… Zkušenějšímu čtenáři tato pasáž nic nedá (protože nejde do hloubky), nezkušeného možná vyděsí a odradí (protože je zase až moc technická, relativně dlouhá, a navíc hned na začátku knihy).

Rozhodně by knize prospěla redukce této části – určitě vynechat výpisy, které nejsou vysvětlené, popsat pouze strukturu šablon a odkázat na patřičné prameny – a její zařazení na konec knihy. Možná by nebylo od věci zařadit, zdánlivě nelogicky, na konec i kapitolu věnovanou samotné instalaci. Je sice jasné, že bez instalace systém nepoběží, ale o vhodnosti popisu toho, co kam je potřeba přes FTP nahrát a jak nastavit .htaccess hned v kapitole 1, je možné pochybovat – opravdu to má „běžný uživatel“ číst hned v úvodu? Nebylo by lépe zařadit obecnější kapitolu o možnostech systému a zájemce o instalaci odkázat na závěr?

Co se naučíte?

Zbytek knihy je ale velmi dobře vyvážený a strukturovaný. Věnuje se WordPressu z nejrůznějších úhlů pohledu – od běžného použití přes rozšiřující funkce až po tvorbu vlastního obsahu. Každému takovému pohledu je věnována jedna kapitola, rozdělená na podkapitoly podle konkrétní oblasti. V každé podkapitole pak čtenář najde nejen seznámení s problematikou a popis řešení, ale i příklad a doporučení – např. jakou galerii fotografií použít, jak ji nainstalovat, jak ji nastavit a jak s ní pracovat. Autor se přitom nespokojí s obecným konstatováním „použijte ten či onen plugin“, ale poctivě popisuje všechna možná zákoutí, dialogy, formuláře a jejich položky.

Tento přístup se může zdát čtenářům Zdrojáku, zvyklým denně pracovat s webovými systémy a spravovat je, možná až nepatřičný, ale je na místě si uvědomit, kdo bude knihu číst: lidé, pro něž jsou některé finesy webových systémů nesamozřejmé. Takoví ocení popis toho, co v dialogu najdou a co které políčko znamená či udělá. Otázka je, do jaké míry popisovat samozřejmosti – ale důležitější, než dohadovat se o míře, je nějakou nastavit, a tu konstantně udržovat. A to se autorovi povedlo.

Kromě popisu vlastního systému kniha představuje nejběžněji používané pluginy (fotogalerie, elektronický obchod, statistiky, …) a ukazuje jejich použití. Autor se nevyhýbá ani stručnému popisu služeb třetích stran, které jsou s WordPressem často používány, a v obecnějších pasážích, které přesahují rámec WordPressu (např. SEO či propagace webu) se nebojí ukázat problematiku v širších souvislostech.

Místo CD rovnou ukázkový web!

Knize lze vytknout několik drobností. Zmínku si zaslouží již tradiční obsese editorů nakladatelství Computer Press slovy „klepnutí“ a „poklepání“, které nutí snad do všech titulů, vydávaných tímto nakladatelstvím, namísto široce a běžně používaných a jazykovědci tolerovaných slov „klik“ a „dvojklik“. S péčí, jakou korektor věnuje poklepávání, kontrastují překlepy, které se tu a tam vyskytují, a některá přinejmenším pochybná tvrzení – např. že v URL example.cz/?p=1 se jedná o „proměnnou jazyka PHP“. Takové tvrzení by mělo být věcně správné (jde o parametr, předávaný skriptu, není na PHP nijak nezbytně vázaný), nebo ještě lépe – nemělo by být v knize s podobným zaměřením vůbec; jde o naprosto zbytnou informaci.

Vytkl bych i zvyk zveřejňování URL – např. u některých pluginů jsou vysloveně krkolomná (možná by nakladatelství mělo pouvažovat o vlastním zkracovači) a upozornění na nutnost správně napsat velká a malá písmena je poměrně nepatřičné – čtenář by měl získávat informace, ne mít pocit, že vyplňuje kvíz.

Naopak velkou pochvalu zaslouží autor za iniciativní přístup, kdy ke knize vytvořil ukázkový web wpkniha.cz (samosebou ve WordPressu), na němž komunikuje se čtenáři a kde demonstruje ukázky postupů z knihy. Takto živý přístup je s obvyklým „přiloženým CD“ nesrovnatelný – ovšem vyžaduje zapáleného autora, ochotného takový web provozovat.

Resumé

Kniha je cílena na širokou masu „správců webu z nezbytí“, začínajících webmasterů a lidí, kteří chtějí provozovat web, aniž by si jej nutně nechali vybudovat na míru. V knize najdou užitečného rádce a pomocníka do začátků s WordPressem. Její úroveň je solidní a vyrovnaná. Pro ostříleného programátora asi moc zajímavého nepřinese, ale určitě bude vhodnou odpovědí, až se jej někdo zeptá: „Hele, potřeboval bych udělat pro firmu stránky, aby se tam dalo psát a aby tam byly fotky našich věcí… nevěděl bys o něčem?

Pozn.aut.: U podobných knih mě vždy zaráží naprostá obecnost pasáží o instalaci. Jistě by se našlo mnoho hostingů, které by na vydání knihy přispěly, kdyby byla instalace kromě obecného popisu ukázána na konkrétním příkladu jejich služby. Co vy na to, autoři, hostéři a nakladatelé?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
20 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
josefrichter

tyhle knihy mi vždycky přijdou hlavně jako vyčůranost autorů – v podstatě parazitizmus na nějaké známé značce, udělá se to co nejtlustší, aby to působilo věrohodně a pak se na to spousta neznalých bohužel nachytá :-(

Jaroslav Šindler

Hmm. Ja si to nemyslim. Pro uplneho zacatecnika, nebo cloveka, ktery se prokousava tajemstvim ruznych systemu to muze byt jako dobry odrazovy mustek, ktery na jednom miste, cesky a srozumitelne popisuje neco, na co narazil a rad by o tom neco vedel. Uprimne: vzdycky je pro mne prijemnejsi v poklidu domova, pohodlneho kresla si precist knihu a pak se pustit do samostatneho badani, nez skakat z jedne stranky na druhou a lovit roztristene informace z diskuzi a ruznych cizojazycnych webu. Krom toho bychom museli vsechny autory ucebnic a jinych knih (treba o operacnich systemech, PHP. Jave atd.) povazovat take za parazity? Nemyslim si. Sveho casu se treba k Windowsum 3.11 dodavala oficialni osmisetstrankova bichle primo od Microsoftu. Jak rad jsem sahl po ceske prirucce o 100 stranach. A k te hromade papiru od MS jsem se dostal az po roce pouzivani oken a s radosti jsem si ji precetl. Dozvedel jsem se dalsi rozsirujici informace, ale uz jsem mel zaklad. Myslim si, ze tato kniha by mela pootevrit dvere zajemcum o problematiku a nechava na ctenerich, zda vstoupi nebo je pribouchnou a zkusi zaklepat na jine. Autorovi drzim palec.

josefrichter

Pokusím se dovysvětlit. 1000 stran o PHP nebo Javě chápu, tam je násobně vyšší složitost a pro práci s programovacím jazykem je potřeba mnohem vyšší úroveň detailu těch znalostí.

Moc nechápu 800 stran o Windows nebo Wordu. Pro začátečníka je to strašně moc – buď je tam zbytečně moc detailů, které znát nepotřebuje, anebo je tam spousta „vaty” která ho zdržuje. A profesionál si to asi nekoupí. Navíc jsou tyhle OS a aplikace dělány (s větší či menší mírou úspěšnosti) tak, aby se daly používat bez předchozího studia a v případě nouze mají i slušně zpracovanou nápovědu.

A wordpress je totéž. Je tam relativně složitá instalace, speciálně pro člověka neznalého php, serverových fines, atd. To určitě zaslouží co nejlepší dokumentaci. Ale jakmile to běží, tak už je to zase systém dělaný tak, aby byl ovladatelný intuitivně, bez dokumentace a nápovědy.

Takže mě prostě zaráží ta neúměra rozsahu těch knih. Určitě jsou knihy, kde to smysl dává, ale pořád cítím u většiny honbu za co nejtlustšími knihami, aby se daly prodat co nejdráž. Dokonce existují i stostránkové knihy o věcech jako je WinZip.

Mem_

Navíc adent sám zmiňuje, že pasáž o instalaci je pojatá obecně, takže začátečník se v tom stejně nejspíš ztratí, aniž by si to reálně vyzkoušel. A na základě osobních zkušeností v oboru si na rozdíl od něj nemyslím, že by takovéto příručky uvítal pokročilý uživatel. Přesto se ale tyto knihy očividně prodávají, a velmi by mě proto zajímala tvrdá data o cílové skupině – kdo to ve skutečnosti kupuje a co s tím nakonec dál dělá (míra konverze k reálným výsledkům :))

Mem_

Díky za upřesnění, takže se lišíme v té definici pokročilého uživatele IT :) „Práce na PC“ ve smyslu základní editace dokumentů nebo práce se složkami, stažení a instalace prográmků je pro mě pořád začátečník/BFU. U takového si právě moc neumím představit, že by WordPress rozjel i s touto příručkou (viz ten obecný popis bez vazby na konkrétní hosting), a naopak rozsah zbývající části pro něj může být zbytečné sousto (viz ten Pepův povzdech nad obsahem takových příruček pro začátečníky). Doufám, že sem přispěje i někdo z těchto uživatelů (vedle příspěvku uživatele s Joomlou), abychom si mohli udělat přesnější obrázek

Lubos..K

Tak třeba já patřím do cílové skupiny. Technicky průměrně zdatný uživatel, který chce publikovat obsah na webu, chce to dělat efektivně a správně.

Jsem schopen dostat soubory na server, zadat adresu do prohlížeče a následně vyplnit údaje, které mi s popisem předtím zaslali z webhostingu.

Kdybych měl možnost si v minulosti přečíst nějaké ucelené návody, postupy a tipy, ušetřil bych hodně času při cestě za konečným výsledkem, který mi v současné době vyhovuje.

Mem_

Minimálně zná rozdíl mezi programy a službami a nebojí se je spravovat podle potřeby, umí se podívat do event logů nebo výpisů aplikace, najít si na webu odpověď k chybě a zařídit se podle toho, připojit se k dalším systémům a chápat kde ve skutečnosti je (RDP, VNC, VirtualPC, FTP, …) apod.

A skutečně tím nemyslím jen pracovníka v IT firmě, ale uživatele, který má zájem o věc, nebo je k tomu donucen okolnostmi (aby si mohl např. spravovat připojená zařízení, přenášet práci domů, přenastavit poštu apod.)

A u takového pak nepředpokládám, že by mu návod pro instalaci v knížce výrazně pomohl proti dodávané dokumentaci nebo hledání na webu

Mem_

Souhlasím. Chtělo by to asi nějaké shodné výchozí měřítko, třeba test ECDL (a rozlišovat tam mezi ECDL Expert a nižšími), jen kdyby to nebylo tak silně zaměřeno pouze na kancelářské programy…

Qarim

Hm, s tímto naprosto nesouhlasím. Koupil jsem si knihu o CMS Joomla a je vynikající. Rozhodně nelituji vynaložených peněz a ani si nepřipadám jako „neznalý“. Ale chápu, že některým GURU vašeho formátu může neznalost obyčejných lidí připadat těžko uvěřitelná.

josefrichter

No já neříkám, že mám absolutní pravdu. Jen prezentuju názor. Ty výrazy relativně přesně ten názor vykreslují, ale jestli se Vás dotýkají, tak se omlouvám.

Názor vychází právě z mé osobní zkušenosti jako začátečníka v mnoha oblastech (včetně wordpressu) a zkušeností jiných začátečníků v mém okolí, kteří se prostě utopí v nějaké obrovské bichli, přehlceni nesmysly a k praktickému používání se nakonec třeba vůbec nedostanou.

josefrichter

No titulek byl „264 stran o wordpressu??“ a následně jsem psal „udělá se to co nejtlustší, aby to působilo věrohodně.“ Takže ne paušální odmítnutí. Sám vlastním desítky knih, jen jsem se naučil nedůvěřovat těm tlustým ;-)

Ondřej Dlouhý

Pár knih týkajících se tovrby webů mám. A mohu vás ujistit, že zde recenzovaná kniha o rozsahu 264 stránek má do „tlustých“ knih hodně daleko. Parazitismus bych v tom také nehledal, je třeba parazitismem napsat knihu o údržbě nějaké konkrétní značky auta?

Spidy

No já jsem tedy zvládl základy worpressu velmi rychle a bez jakékoliv knížky. Spíš by se mi hodila nějaká pro pokročilejší uživatele – o tvorbě a úpravě pluginů, šablon,…

Jaroslav Šindler

No minimalne to je zajimavy namet pro autora, kam dal namirit sve sily. Ja osobne bych to velmi uvital. Ostatne se stejnym problemem jsem se setkal u knihy Joomla z vydavatelstvi CP. Zaklady hezky popsany, ale uprava vzhledu a sablon byla na par strankach a to jeste ne dotatecne vymluvne. Takze stejne tak by se to hodilo u knihy o WP.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.