Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Zabezpečení DNSSEC je důležitější, než si myslíte

Zabezpečení DNSSEC je důležitější, než si myslíte

Články PR Články

Víte, jaká společnost začala poskytovat rozšíření DNSSEC pro DNS servery jako první? Pokud ještě ne, neváhejte se dozvědět něco nového o zabezpečení domén.

DNS systémy jsou v poslední době velmi omílaným tématem. Mohou za to především útoky z nedávné doby, kdy internetoví podvodníci vytvořili přesné kopie internetových obchodů, na které následně nechali přesměrovávat zákazníky. Ti, nic netušící, začali sdílet své přihlašovací údaje, platební údaje a všechna ostatní citlivá data, která by nikdo sdílet nechtěl. Právě to byl jeden z důvodů, proč se sdružení CZ.NIC rozhodlo vnést do povědomí rozšíření pro DNS servery, a to DNSSEC.

Rozšíření je charakteristické v tom, že pro jeho funkci je třeba vytvořit dvojici klíčů, soukromý a veřejný. Zatímco soukromým si držitel domény ochrání svá technická data, veřejným umožní uživatelům připojovat se na doménu. O publikaci tohoto veřejného klíče stará již zmiňované sdružení CZ.NIC, které je mimo jiné správcem české domény .cz. Nyní vás možná napadá otázka, jak se dostanete k onomu rozšíření pro DNS servery, tedy k technologii DNSSEC? Odpověď je jednoduchá a tkví v kontaktování společnosti TELE3.

První společnost nabízející DNSSEC

Ačkoliv společností pracující s doménami existuje v České republice mnoho, jenom jedna se může pyšnit tím, že začala nabízet se svými službami i rozšíření DNSSEC jako první. Je to právě společnost TELE3, která v této oblasti prorazila. I proto si můžete tohle zabezpečení nechat aktivovat, pakliže o něj budete mít zájem, a to například při registraci nové domény.

Co vás však určitě zaujme kromě tohoto, je i možnost využít moderní protokol IPv6, který eliminuje problém s nedostatkovými IP adresami v protokolu IPv4. Stejně tak oceníte i čtyři DNS servery, které jsou umístěné nejenom v ČR, ale také v Německu nebo USA, díky čemuž získáte větší bezpečí na jiných než českých doménách.

TELE3 je společnost fungující v oboru již více než deset let, což má za následek opravdu precizní služby, ať už jde o domény, servery, webhosting nebo cokoliv jiného, co má něco společného s fungováním internetu.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.