Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Zajímavé nástroje pro OSX

Zajímavé nástroje pro OSX

Články Různé

Použivám několik programů, které mi výborně slouží a pomáhají snad každý den. Část z nich je hodně známá a nejspíš ji už používáte. Část bude pro vás novinka.

Nálepky:

Článek původně vyšel na autorově blogu.

Organizace práce, komunikace

Airmail 2 je e-mailový klient. Dlouho jsem používal Sparrow, který byl vynikající, ale firma byla koupena Googlem a vývoj se zastavil. Airmail umí šifrované e-maily, má celkem dobré vyhledávání (nejlepší vyhledávání má z mé zkušenosti Sparrow), ovládání gesty atd.

2Do je nástroj pro GTD. Dlouho jsem používal Things, které mají skvělou použitelnost a které jsem celé uměl ovládat z klávesnice. Protože ale přibývá činností a odpovědností, které mám, potřeboval jsem lepší členění projektů, chtěl jsem si určovat nejen termíny, ale i odkdy na projektech chci pracovat, mít možnost pokročilého filtrování a řadu dalších věcí. 2Do bude spolu s OmniFocusem asi nejvíc funkčně nabušeným nástrojem pro GTD vůbec. Velká výhoda 2Do je jejich mobilní aplikace, která je naprosto bezkonkurenční a má plnou funkčnost desktopové verze.

DayOne jsem si koupil v roce 2011 asi 2 měsíce po vydání verze 1. Od té doby píšu v DayOne všechny články, zápisy ze schůzek, poznámky a podobně. Jiní používají Evernote nebo OneNote. Za výhodu DayOne považuju i to, že má minimalistické rozhraní a při psaní mě nic nevyrušuje. Má také dobré hledání.

Menubar Countdown je odpočítávání v menubaru. Jednoduchá aplikace, kterou používám, když potřebuju odměřit nějaký úsek. Třeba když experimentuju s vlastními time managementovými postupy. Protože každý víkend pracuju 2 hodiny denně, měřím si ty 2 hodiny právě pomocí Menubar Countdownu.

Pomodoro je další počítadlo. Toto je určeno na Pomodoro Technique. Zkusil jsem na Pomodoro tunu nástrojů, ale tento mi funguje nejlépe.

MindNode Lite je nástroj na Mind Mapping. To bylo asi jasné už z názvu. Neumí skoro nic, jen ty mind mapy. Experimentoval jsem s pokročilejšími softwary, ale nikdy jsem se nedokopal k tomu ty pokročilé vlastnosti používat. Tak proč platit? Bohužel se už nedá stáhnout. Existuje ale placená verze, která toho umí víc.

Vývoj software

MacVim je skvělý vývojářský editor. Používal jsem Emacs, TextMate, Sublime Text, Atom,
několik IDE, ale nikde se mi neupravoval text tak snadno, jako ve Vimu. Dnes už mám ve Vimu tolik pluginů, že připomíná IDE.

Sequel Pro je nejlepší klient zdarma na MySQL, který jsem kdy potkal. Používá se mi tak dobře, že webům už nedělám žádnou administraci a obsahy měním přímo pomocí Sequelu.

Navicat for PostgreSQL Lite je skvělý klient pro Postgres. Bohužel už tato verze není k sehnání. Plnohodnotný Navicat za ty peníze ale stojí a nemít už Lite, tak si určitě nějaký koupím.

SourceTree je klient pro verzovací systémy. Sice většinou ovládám Mercurial z příkazové
řádky, ale když už chci vizualizovat graf nebo školím Mercurial, tak v SourceTree je snadno vidět, co jaký příkaz dělá.

Calories 2 je nástroj, ve kterém sleduji, co jím a jak se hýbu. Existuje už i verze 3, ale zatím mě nic nedonutilo k upgrade.

Dash je ultimátní nástroj na hledání v dokumentaci. Funguje offline a má bleskové vyhledávání. Při vývoji neocenitelný pomocník.

Utility

Quicksilver je nástroj na rychlá workflow. Dá se s ním udělat spousta komb, na pár stisknutí kláves resiznout označené fotky, zabalit je a přiložit do e-mailu, nebo spousta jiných věcí. Já dnes z Quicksilveru používám jen možnost napsat velkými písmeny něco na obrazovku.

Bartender je nástroj, který applety v horním menu sbalí do podpoložky, takže vám tam nezaclání aplikace, které nechcete vidět. Já mám mimo Bartender jen Wi-Fi, zvuk, Menubar Countdown, Pomodoro, stav baterie a datum.

Magnet je věc, kterou jsem hledal jako první při přechodu na OSX. Předtím jsem na Linuxu používal PekWM, kde šlo právě pomocí klávesových zkratek snadno přesouvat okna na různá
místa, resizovat je, maximalizovat. Bez tohoto bych na OSX nechtěl pracovat.

Dropbox je nástroj, který vám dá sdílenou složku na různých počítačích, mobilu, tabletu a tak můžete pokračovat v práci na kterémkoliv zařízení. Pokud se zaregistrujete přes tento link, dostanu 500 mega zdarma. Jinak pokračujte tímto odkazem.

Grafika, design

Omnigraffle je nástroj na dělání diagramů, wireframů, mindmap, analýz, floorplanů. Osobně
OmniGraffle používám na všechny grafy, schémata a wireframy. Není levný, ale za ty peníze stojí.

Pixelmator je bitmapový editor. Dřív jsem používal Gimp, ale na Macu je jeho rozhraní obtížně použitelné. Pixelmator je systémovější.

Jiří Knesl už 8 let úspěšně školí Scrum a Agile v českých i zahraničních firmách.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Sourek

Zbytek:

Dash – Doporučuji

Airmail – preferuji čistý inbox a snažím se používat Mail Pilot, bohužel začal být použitelný až teď. Je o dost jednodušší než Airmail, ale umí vše co potřebuji, bohužel zatím ještě dost padá :-( Airmail je na mne moc „složitý“ ale nutno podotknout, že je i funkční, a až vyjde iOS aplikace, kterou firma vyvíjí, bude to lepší spojení :-) Každopádně už jsem jim navrhoval asi 2 nové funkcionality a soudruzi je zazdili, že možná někdy v budoucnu, takže takové nanic :-(

Magnet – úžasná věc, jen jsem zvědav, jak dopadne v El Capitanu, kde už má OSX podobnou vlastnost obsahovat, byť ne tak dokonalou.

Pixelmator – za 600 mít takovýto editor, luxus. Photoshop to není, ale pro BFU je podle mne přehlednější jak Photoshop a nebo na editaci fotek existuje něco ještě „jednoduššího“ a to Acorn,

Moje přidané věci:

PyCharm – vývojové prostředí pro python, hlavně podporuje debugging přes SSH přímo na serveru,

JollysFastVNC – vylepšený VNC klient (sice jde přes finder, ale tento mám raději, umí alespoň uložit spojení)

iTerm2 – Úžasná náhrada terminálu, pokud spravujete servery, zahoďte terminal.app a přejděte, umožňuje spoustu věcí hlavně beta verze 3. Například umožňuje reagovat na „výpisy“ v terminálu, takže pokud se Vás zeptá třeba na heslo, jste schopni říct, aby tam doplnil heslo z password manageru (interní věc), má možnost dát k jednotlivým řádkám terminálu čas, takže vidíte co trvalo a netrvalo dlouho a tohle je jen vrcholek ledovce,

BBEdit – Úžasný textový editor, je fakt, že spousta lidí používá Textmate, ale pro člověka používající OSX mi přijde přehlednější tento a opravdu obsahuje velkou škálu nastavení a možností (textmate samozřejmě také, ale nepřijde mi tak user friendly, tzn. každému vyhovuje něco jiného)

Baratmo – utilitka, co nahoru do lišty hodí přehled stavu Netatmo Weather Station

A to je asi všechno :-)

jsmesami

Přidal bych Sketch jako fajn náhradu Adobe produktů pro webdesign.
Chtěl bych se zeptat: Dash stojí $20, což je na dost na to, že je to jen stahovátko online dokumentace (Sketch třebas stojí 5x tolik, ale dostanu 1000x hodnotnější nástroj). Jak moc Dash otravuje, když si ho člověk po zkušební době nekoupí?

Jirka Novák

Když jsem naposledy zkoušel Dash, tak tam byla určitá časová prodleva při každém x-tém dotazu.

Alternativou může být https://devdocs.io/, který je zdarma a nějakou dobu už také podporuje offline.

Vojta

Jestli ti vyhovuje Sequel Pro, zkus jeste SQLyog. Je primarne pro windows, ale na Macu mi v pohode bezi pomoci Wineskin. Kazdy z tech dvou ma neco, ale SQLyog je jedinej windows program, kterej jsem nakonec ochotnej pouzivat i na Macu.

Petr Sourek

SnagIT – program pro správu výstřižků plochy, je fakt, že cmd+shift+3 a cmd+shift+4 stačí, ale pro tvorbu manuálů pro uživatele se mi osvědčil snagit. Vezme ústřižek, zobrazí ho v sobě a má pár dalších rychlých věcí pro editaci, například přidání textu, šipek atp. takže člověk nemusí otevírat Pixelmator, Acorn, Gimp a zrychluje to práci.

Tomáš Bedřich
  • BetterTouchTool + Flux

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.