Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Zdroják 2010: Resumé

Zdroják 2010: Resumé

Články Různé

Ke konci roku patří neodmyslitelně bilancování všeho druhu, nevyhneme se mu ani my. Pojďme se ohlédnout za už téměř uplynulým rokem na Zdrojáku. Připomeňme si o čem se psalo, co se dělo a o čem se diskutovalo, jaká témata budila největší vášně a kde naopak panovala shoda. Rok 2010, sečteno a podtrženo…

Nálepky:

Témata

Zdroják, jako webový magazín o vývoji webů, webových aplikací a souvisejících věcech, má některá témata daná takříkajíc „od přírody“ – programovací jazyky na webu, frameworky, značkovací jazyky, … Letos jsme rozšířili záběr i směrem k mobilním aplikacím, kde se webové technologie prosazují čím dál častěji, a k obecnějším tématům, která se týkají sice vývoje webů, ale nikoli přímo technicky.

A právě poslední kategorie stála za nejčtenějšími články tohoto roku (a po pravdě i za nejvášnivějšími diskusemi).

Nejčtenější články

Vývojář si jen s programováním nevystačí – článek, který zmiňoval důležitost „soft skills“ pro vývojáře, vzbudil u některých čtenářů obrovskou nelibost a diskuse (159 komentářů) patřila k nejvášnivějším. 

Druhý nejčtenější článek v roce 2010 byl podobně laděný Jak vyhodit peníze za zbytečný web. Sumíroval nejčastější příčiny toho, že namísto úspěšného webu, který přitáhne návštěvníky a funguje tak, jak si zadavatelé představovali, vznikne cosi, co lze bez výčitek svědomí nazvat vyhozenými penězi.

Glosa Zpátky do osmdesátých se umístila na pomyslném třetím místě žebříčku čtenosti v roce 2010. Těsně za ní pak článek Deset věcí, které uživatelé vašeho software nepochopí

Top five článků za rok 2010 uzavírá článek Co přináší betaverze IE9. Vzhledem k množství změn, které tato verze přinesla, je to i pochopitelné.

Seriály

V průběhu roku jsme se pravidelně setkávali u seriálů, jejichž tématem byly webové technologie, knihovny, jazyky či frameworky. Připomněli jsme, jak použít Javu na webovém serveru, prošli jsme se světem ORM pro PHP.

K nejdiskutova­nějším článkům patřily ty z razantního (mini)seriálu Dana Steigerwalda OOP v JavaScriptu. Na první pohled velmi technické téma, u kterého není moc prostoru na ideologické spory, se ukázalo jako velmi výbušné a pro některé čtenáře nestravitelné.

Velmi důležitý seriál – i když spíš z dlouhodobého hlediska – byl ten od Radka Pavlíčka, v němž probíral pravidla přístupnosti podle WCAG 2. V podobné roli „rukověti pro vývojáře“ byly i seriály Průvodce po HTML5 a Průvodce po CSS3 – seriály shrnuly současný stav technologií z rodiny HTML5 a propagovaly jejich používání mezi vývojáři. Téma samosebou sledujeme a budeme sledovat i dál.

V současnosti stále běží seriály o Doctrine 2 či o Cappuccinu. S podstatně většími odstupy, jejichž příčinou je velké časové vytížení autora seriálu, bude i nadále vycházet seriál o Node.js.

Praxe

Velmi podnětný byl seriál článků o Scukařině – tedy články vývojářského týmu, který stojí za zajímavým startupem Scuk.cz. Seriál popsal proces rozvoje tohoto projektu, od prvotního nápadu až po spuštěný web, a jeho hlavním úkolem bylo ukázat, jak lze takovou práci organizovat, kde je potřeba se rozhodovat a proč se autoři rozhodli zrovna tak, jak se rozhodli.

Na velkém množství míst, od komentářů po ankety, lze totiž vidět, že mnozí naši čtenáři jsou po odborné stránce na velmi dobré až špičkové úrovni, v technických záležitostech se orientují velmi dobře, ale chybí jim právě ony vysmívané soft skills. Chybí jim znalosti o vedení projektů, o organizaci a řízení práce, o organizaci času, o metodikách vývoje, zkrátka praktické znalosti, které využijí nejen freelanceři či členové malých týmů, ale které jsou i při práci ve velkých firmách předpokladem k postupu z juniorských pozic na vyšší místa.

A protože webdesignéři, programátoři a vývojáři nejsou jednorozměrní lidé, zabraní jen do své profese, nabízí vám vždy před víkendem seznam zajímavého či inspirativního čtení v rubrice Co vás zaujalo.

V roce 2010 jsme se na Zdrojáku věnovali i tématům takříkajíc minoritním – například frameworku Happstack v jazyku Haskell, NoSQL nebo jazyku CoffeeScript.

Offline

V roce 2010 proběhl i první ročník konference IDF – Internet Developers Forum. Zazněly na něm prezentace a přednášky na témata, známá ze Zdrojáku; některé prezentace vyústily i do podoby článků, které na Zdrojáku následně vyšly.

2010…

Za redakci Zdrojáku děkuji všem autorům, kteří se podíleli na obsahu. Děkuji všem komentátorům, kteří kriticky rozebrali nastolená témata. Děkuji všem čtenářům za přízeň a budu se těšit na další shledávání v příštím roce.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
6 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Míša Hájková

Když už se to tak sumíruje a děkuje se autorům i čtenářům, i já bych chtěla poděkovat autorům a redakci a speciálně panu šéfredaktorovi za to, že Zdroják je takový jaký je a že ho opravdu ráda čtu. Tak díky :)

Míša Hájková

A abych nezapomněla (což se vlastně před malou chvílí stalo), přeju vám, aby rok 2011 byl minimálně stejně nabitý kvalitními články, jako rok 2010, a také příliv nových čtenářů a kvalitních autorů.

josefrichter

málokdy se vidí kombinace technického myšlení s mistrovstvím pera a širokým vnímáním světa ;-)

MCZ

Trochu se divím, že je tu tak málo reakcí (bez ohledu na jejich povahu). Tak abych jen nepindal, tu je má gratulace všem lidem, kteří se na Zdrojáku podílejí, hlavně tedy MM (u jehož textů se mnohdy dobře bavím).

Za poslední rok šel hodně nahoru a přeji mu, že se v tom příštím nezastaví.

m.

a jen tak dál.

paum

vdaka.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.