Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » AdBlock není vražda!

AdBlock není vražda!

Články Různé

Už jste slyšeli, že ten, kdo si blokuje reklamu, je příživník, ujídá provozovateli stránek ze zisku a vůbec se chová nemorálně? Že AdBlock ničí webový ekonomický ekosystém a nabourává „normální“ ekonomické vztahy? Ano? A není to třeba naopak? Není normální AdBlock a nenormální reklama? Minimálně některá…?

Nálepky:

Před několika dny jsem četl srdceryvný článek o tom, proč by webdesignéři neměli používat AdBlock. Autor jmenoval hnedle několik argumentů – že AdBlock narušuje webovou ekonomiku, „dnes možná ne, ale co kdyby to dělali všichni?!“, že jeho používání je sebestředné a že AdBlock pokřivuje designérům pohled na to, jak vypadá „normální web“. Což o to, webdesignéři by měli mít představu o tom, jak vypadá web i s reklamou, ale co ten zbytek? Úhrnem tam plus mínus vyšlo, že AdBlock je špatný a kdo jej používá, ten má na rukou krev ubohých provozovatelů webů…

Leda houby s octem! To je pořád stejné nesmyslné fňukání o tom, jak svobodný trh, kde si zákazník může rozhodovat o tom, co chce a co ne, někomu ubližuje…

Problém (či spíš „problém“) AdBlocku má ne dvě, ale tři strany. Na jedné straně je uživatel, na druhé provozovatel webu a na třetí ten, kdo si kupuje reklamní plochu. Do sporů o blokování reklamy ale vstupují převážně první dvě strany.

Uživatelé se chovají tržně: Berou informace, které jsou k dispozici bezplatně. Chápou, že reklama provozovatele živí, tak ji tolerují, pokud jim nebrání v tom, co chtějí. Dokud reklama zabírá nejvýš 30 – 40 procent pozornosti, tak je, řekněme, přijatelná. Přijatelnost reklamy roste, když přináší uživateli něco, co ho zajímá. Když přijdu na web hledat informace o fotoaparátech, tak reklamu obchodu s fotoaparáty nejen toleruji, ale dokonce ji i uvítám (pokud bude nabízet třeba slevu). Reklama na půjčku bude pro mne neutrální, reklamu na spoření či třeba na nové auto budu vnímat negativně.

Míra negativního vnímání poroste s tím, jak moc bude nevítaná reklama vlezlá. Obecně moc neprudí textová reklama, když je navíc kontextová, je to lepší (a má i vyšší konverzní poměr). Když bude reklama na auto někde dole, nahoře v liště, na boku, nenápadně, nevšimnu si ji. Jenže ona nebude nenápadná; bude řvát, bude blikat, bude dělat nějaké nápadné věci, jen abych si jí všiml. Bude troubit, bude dělat Vžžžžžm, nebo se roztáhne přes celou stránku a bude mě nutit kliknout na „ Zavřít...“ To kliknu; ale pravděpodobně na  Zavřít celou stránku.

A co jako čeká? Že jsem si přišel počíst o fotoaparátu, a když tohle uvidím, tak si uvědomím, že bych si vlastně mohl koupit i auto? Že se mi značka zapíše do podvědomí? To možná ano, ale bude to uloženo v kyblíku na emocionální odpadky s nápisem „opruz“. A já nerad chodím na stránky, kde mi servírují opruz. Nazývejte to třeba sebestředným chováním, nebo klidně snahou nevnímat svět, jaký skutečně je, ale je to tak: Nechci se nechat prudit, když nemusím!


Autor: sxc.hu

Nezlobte se na mne, ale argumentovat, že „strpěním opruzu“ jaksi pomáhám provozovateli stránek k zisku, a že jsem tedy povinen strpět opruz za to, že mi ostatní obsah dává zadarmo, je naprostý nesmysl. Od toho, abych podpořil provozovatele, jsou (mikro)platby, ne reklama. Je to jako nabízet zdarma chleba se štěrkem („Máte chleba zdarma, tak musíte sníst i štěrk, protože nám štěrkovny platí za zvýšení odbytu!“). Nikoli! Když chcete nabízet chleba, tak si buď sežeňte sponzora v pekárnách, nebo ho prodávejte. Jestli chcete nabízet chleba zdarma a nemáte sponzora, co ho zaplatí, tak k němu prodávejte třeba marmeládu a vydělejte si na rozdávání, ale nenuťte každého, co sáhne pro krajíc, aby sežvýkal i lžíci písku!

Provozovatelé stránek fňukají a nejraději by AdBlock zakázali, protože mají pocit, že jim ujídá ze zisku. Že lidé, kteří mají AdBlock, jsou cosi jako „černí pasažéři“, co se vezou za peníze ostatních, a tím jim tedy způsobují škodu, pokřivují statistiky a snižují zisky. Je to stejná logika jako ta, která říká, že sto lidí, co si zkopírovalo film, vygenerovalo ztrátu (100 x cena vstupenky) Kč. Stejná – a stejně nesmyslná.

AdBlock je minoritní záležitost, používaná lidmi, kteří na webu tráví mnoho hodin denně – většinou pracovně. Pro ně je důležité, že se stránky načítají rychleji, že prohlížeč nepadá na nedostatek paměti, že se mohou soustředit na informace… Ostatně pro klid vaší duše: Stejně by na nekontextovou reklamu neklikli, ani kdyby se jim ukázala.

Na druhé straně třeba můj tchán, který používá web zřídka a jeho toulky začínají na homepage Seznamu, po mně chtěl AdBlock vypnout. Prý se na ty reklamy rád podívá, protože tam občas najde něco zajímavého. On tam stráví týdně pár desítek minut, to se asi strpět dá. Takže strach, „že by to používali všichni“, rozhodně není na místě.

AdBlock není zabiják webové ekonomiky, ale regulační mechanismus. Je to predátor, který brání přemnožení králíků. Když se zvýší počet obtěžující reklamy nebo stupeň pruzení, vzroste používání AdBlocku, to je pochopitelná reakce. Bohužel, AdBlock přitom pošle do pekel většinu reklamy, i tu, která byla „pod prahem nesnesitelnosti“. Ale řečeno s Mistrem: Neplačte, můžete si za to sami!

Nemluvili jsme totiž zatím o třetí straně celé záležitosti, a to o zadavatelích reklamy. Jejich postavení je v celém sporu poněkud asymetrické: Mohou si dovolit do reklamního prostoru, který si koupili, nacpat téměř cokoli, protože oni drží v ruce peníze na provoz webu. Pokud své snažení přeženou a uživatelé zareagují tím, že nasadí AdBlock, tak je za toto rozhodnutí bit provozovatel webu, nikoli zadavatel reklamy. Ale nikde moc neslyšíme, že by provozovatelé nadávali inzerentům za to, že jejich reklama je agresivní a obtěžující, že takovou na svých stránkách nechtějí, protože jim odhání uživatele, nebo ještě hůř: vede k instalaci AdBlocku. Neslyšíme – asi proto, že se obávají, že by přišli o příjem („Nechcete naši uřvanou blikající reklamu? No prosím, půjdeme jinam, kde o naše peníze stojí…“), a to si pak člověk herdek dobře rozmyslí… To se líp nadává uživateli za to, že má AdBlock a že je pro nás nikoli příjem, ale výdaj, či spíš ztráta.


Autor: sxc.hu

Kdo tedy pokřivuje webovou ekonomiku? Je to provozovatel, co se bojí pípnout a na svých stránkách strpí offtopic agresivní reklamu, protože nemá (=neumí najít) jiný zdroj příjmu? Nebo je to zadavatel reklamy, kterému je jedno, jaký má reklama výkon, jen lije miliony do „rozpohybovaných letáků“, protože má badžet, který proinvestuje? Nebo je to uživatel, který se rozhodl, že bezplatný chleba chce, ale písek zahodí?

Provozovatelé tvrdí, že to je od uživatelů neetické a že kdyby se takto chovali všichni, tak internet zkrachuje. Já tvrdím, že ten, kdo se chová hloupě, jsou právě fňukající provozovatelé, kteří nepřekročili mentální obzor banneru a interstitialu. Když nahradí nesmyslnou (ale asi dobře placenou) reklamu „per view“ reklamou kontextovou a výkonovou, nebudou jejich uživatelé mít důvod instalovat AdBlock (krom absolutních areklamistů a ideových odpůrců komerce). Pokud se jejich rozhořčení bude dál obracet výhradně proti zákazníkům, nikoli proti zadavatelům reklamy, přijdou brzy o obojí, a bohužel nejen oni, ale i spousta dalších.

AdBlock si my, uživatelé, totiž neinstalujeme proto, abychom poškodili provozovatele stránek! Instalujeme ho proto, abychom jim řekli, že nám na reklamě, kterou nám servírují, něco vadí tak moc, že překonáme lenost a zablokujeme ji! Není to naše zpovykanost, sebestřednost ani překrucování světa k obrazu našemu.

Pokud se vám to, milí provozovatelé, nelíbí, začněte s nápravou od sebe. Třeba tím, že vyhodíte přeřvané blikající bannery a místo nich dáte něco, co bude k tématu. Že vám to nezaplatí náklady? Hm, to si asi budete muset najít zdroje někde jinde dřív, než si vaši čtenáři najdou jiné stránky. Bude to těžší než fňukat, že někdo nekouká na reklamu, co mu servírujete, a volat po zákazu reklamních filtrů, to bezesporu; ale pokud to zvládnete, prospějete tím nejen sobě, ale i té webové ekonomice, kterou se tak oháníte a o jejíž stav máte tak dojemnou starost.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
214 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel Hajek

Naprosty souhlas, vidim to a chovam se uplne stejne. Otravnou reklamu nelze nez neblokovat (v televizi taky prepnu otravnou reklamu, v casopise preskocim na dalsi stranku). Na druhou stranu me web zivi, ale prodavam spis zbozi a sluzby. Zit z banneru mi prijde trochu nudny :) Na afilech se da vydelat mnohem vic a jde to i bez otravne reklamy. Nanejvys AdSense – kontextova reklama.
Klic k uspechu tkvi v tom, nabidnout navstevniku sveho webu presne to, co chteji (potrebuji). Pak muzou byt konverze 5–10%. Ostatne ti, co prodavaji bannery, tak spis zneuzivaji neznalost (zaostalost) zadavatelu – ceny premrstene, konverze v radu promile (branding nepocitam, to se tezko meri, ale tohle mam vyzkousene).

xurfa

Asi jste chtel rict „nelze, nez blokovat“, ne?
Ale jinak taky souhlas…
P.S. V Olomouci na nadrazi je priserna reklamni televize („railTV“) presne pod „Pragotronem“. Takze kdyz clovek netrpelive ceka, kdy uz se objevi cislo nastupiste (nechapu, jaktoze v Nemecku je mozne, ze si cislo nastupiste clovek muze zjistit dopredu z jizdniho radu… a navic jsou spoje optimalizovane tak, aby clovek nikdy necekal vic, nez 5–10 minut), tak prakticky neni mozne se na tu reklamni zmrdovinu nekoukat. Jako by vyzirkam z CD nestacilo, ze jim clovek plati jizdne… Jakoby dnes nikomu vymyvani mozku nevadilo…

Grovik

To ani nemluvím o reklamních TV v čekárnách u lékaře a dalších místech. Vlastně bych měl dostat o doktora zaplaceno za to že u něj MUSÍM čumět na stupidní reklamu, když je mi zle.

kowy

Jj, na Vysočině nainstalovali reklamní televize do autobusů. Pořád dokola se tam opakuje nějakých 10 reklam… Ještě že jsem zvyklý v autobuse spát :-)
Ale vsadím se, že kdyby se tomu někdo postavil, tak po odmontování zvýší cenu jízdenky a místo hrdiny z něj bude krkavec, kvůli kterému se musí platit o 5 korun víc.

Satai

Souhlasim s tim, ze reklama v podobe zpivajicich letajicich prasat je neco, co by si mohli poskytovatele obsahu odpustit (resp. ji k sobe nepustit). Ale na druhou stranu chapu vztah mezi sebou a autorem clanku jako smlouvu a prijde mi nespravne si z ni svevolne vybrat pouze predavku zbozi a vyskrtnout platbu. Alternativou je smlouvu nepodepsat a jit jinam.
Prestoze to jde proti mym zajmum, souhlasim s nazorem Ars: http://arstechnica.com/business/news/2010/03/why-ad-blocking-is-devastating-to-the-sites-you-love.ars

VfB

naprostý souhlas a nemyslím si, že čtenář má ze zákona nějakou povinnost konzumovat reklamu, když půjdu po ulici kolem billboardu a minu jej s pohledem na druhou stranu také mne nebude pokutovat policista, že kradu zisk reklamním agenturám a také já přistupuji k instalaci adblocku až jako k poslednímu zoufalému kroku, když například špatně napozicovaný skyscrapper překrývá okénko capchy, či na webu najdu flash který překrývá celou stránku a jde problematicky vypnout

MichalekII

To máte jistě pravdu, ale to Vaše přirovnání poněkud pokulhává.
Máte právo se na reklamu nedívat, ignorovat ji, či použít jiný chodník, ale pochybuji že zůstane bez povšimnutí když začnete billboard strhávat či jinak ničit.
A stejné je to u webu, máte právo se na reklamu nedívat, ignorovat či používat jiné weby. Ale pozměňovat cizí stránky jakýmsi programem je snad i nahranici autorského práva …

pb

Tento způsob myšlení vede k DRM. Když je to na hranici autorského práva, tak by se to snad ani nemělo dovolit. Webové stránky tedy půjdou prohlížet jen certifikovanýmy prohlížeči, které nepovolí instalaci blokujících rozšíření či pomůcek. A samozřejmě poběží jen na některých operačních systémech. Hezká myšlenka.
Co když budu knihu číst tak, že si vždycky pravou stránku přikryju bílým
papírem? Nebude to sice dávat smysl, ale je to jen moje volba. Je to na hranici autorského práva? Pokud byste si snad odpověděl, že ne, tak není to náhodou stejné, jako když použiju bílý papír s názvem adblock a aplikuju jej na webovou stránku?

multi

takhle nekteri praktikovali rychlocteni pred maturitou :-)

pepak

Vy nepozměňujete cizí stránky. Pozměňujete vnímání toho, jak je v jedné konkrétní instance webová stránka zobrazována – podobně, jako když změníte šířku okna prohlížeče, vypnete zobrazování obrázků nebo vyrazíte na ulici v tmavých brýlích.

Pavel Lahoda

No možná je to ještě složitější – tato úvaha implicitně předpokládá, že obsah je „free-to-view“ když to autor publikoval na webu, ale co když na té stránce bude napsáno, že licenční podmínky „prohlížení“ umožňují pouze prohlížení v původní podobě, tj. včetně reklam ? To že je nějaký článek na webu, ještě neznamená, že se na něj nevztahuje autorský zákon.

pepak

I kdyby to tak skutečně šlo udělat, a jsem přesvědčen o tom, že nejde, stejně by to nebylo vymahatelné. Tak proč se s tím zatěžovat?

MichalekII

No to už si snad děláte legraci?
To jako, že se zrovna nikdo nedívá a nehlídá svá práva znamená, že můžete podvádět?
To jako, že když na opuštěném místě potkáte bezbrannou dívku, znamená to, že ji můžete oloupit, zprznit nebo zabít jen proto, že ona nemůže a nikdo jí není po ruce kdo by hájil její práva?

pepak

Pletete si pojmy s dojmy. Vaše příklady nejsou relevantní vůči mému tvrzení, protože JSOU vymahatelné, i když jen zpětně a ne dopředu. Já tvrdím, že nemá cenu zabývat se normami, které vymahatelné NEJSOU (to znamená ani dopředu, ani zpětně).

jehovista

To je pekna volovina. Kazdy prohlizec zobrazi stranku jinak. Nektery prohlizec nepodporuje treba flash, nebo dokonce i javascript(ci dalsi veci) a co pak? Zakazat takovy prohlizec? Co kdyz si na serveru bez grafickeho rozhrani chci jen neco vygooglovat a pouziju treba links? Jsem zlodej? Vrah? Bezny uzivatel reklamu nijak neresi do te chvile, nez se pro nej stane neprekonatelnou prekazkou(treba nema nejaky MS prohlizec a flashova reklama(nebo zpraseny frame s reklamou) mu zakryva navigacni prvky, nebo se kvuli nejakemu polskemu bordelu(gemium) stranka vubec nenacte). Co je pak pro provozovatele stranek lepsi? Kdyz tu konkretni reklamu zablokuje, nebo kdyz se na cely web vykasle?

:-)

podstatné na této celé debatě je, že člověk nesmí prostě u prohlížení webů s reklamou zavírat oči
prostě nesmí
fakt nesmí

reklamozrout

:-)))))))))))))

Palmik

A co když mám prohlížeč, který nepodporuje náhodou nepodporuje otravnou flashovou reklamu (případně flash vůbec), případně jsem si nainstaloval rozšíření, které má bug a zamezuje zobrazování některých částí webu? Nesměl bych pak dané stránky navštěvovat? :)

VfB

pokud ppoužíváš prohlížeč bez flash pluginu tak to půjdeš sedět na pět let protože je to větší zločin než vražda!!

Jiří Bažant

Co když mám jen textový prohlížeč. Co když používám zastaralý prohlížeč? Co když používám prohlížeč, který některý standard implementuje špatně? Co když nemám flash? Co když mám zařízení s malým rozlišením?
Tak v tom případě nesmím na internet? Právě jste vyřadil poměrně významné procento uživatelů webu.
Nebo si to snad představujete tak, že u každého webu napíšete licenční podmínky typu: „Stránky je možné zobrazovat pouze v prohlížečích XXX verze Y až Z, s operačním systémem AAA, rozlišení monitoru nastavte na AxB… nebo odejděte.“
Takto by to asi fungovat nemohlo, že?

já jsem nebezpečnej a zlej, bubu bubu

tak to je pěkný vůl, já si tam napíšu, že každý kdo index.htm otevře, tak mi musí převést na moje bankovní konto 10.000 Kč
já mám lepší licence a běda tomu, kdo je neplní ! bubu bubu, čum na mou reklamu
bubu

VfB

ale reklamy nejsou součástí autorského díla, režisér filmu také neurčuje jaké reklamy mají jít v přestávkách mezi jeho filmem, autor novinové článku také má autorský chráněný „text“ samotného článku a ne reklamu na škodovku vloženou do článku provozovatelem no­vin

J

A co ze je to puvodni podoba ? Literarni dilo (coz muze byt ten clanek) totiz nema zadnou ochranu graficke podoby, chranen je pouze text. A pokud si pamatuju, existuji i rozsudky rikajici, ze web (vzhled) neni chranen AZ, protoze nejde o umelecke dilo, jde pouze o technicke sekladani textovych a grafickych informaci.

MichalekII

No překrucovat to můžete doleva i doprava, ale to, že když ze stránky odstraníte to co tom autor záměrně umístil, je pozměňování jeho výtvoru je prostě bez diskuse …
Asi by vám jen těžko prošlo, když by jste, začal z vozů taxislužby otrhát označení, protože Vám se to nelíbí …

Cechjos

…ach ten neustálý apel na stejnost potencionální škody a skutečné škody.

Lokutus

Blábol. Já strhávám reklamu z KOPIE výtvoru, který se momentálně nachází v MÉM počítači, na MÉM harddisku. A vlastně je to ještě jinak. Já té reklamě ani nedovolím nakýblovat se do mého počítače.
Pokud hledáte ekvivalent, tak do deseti-dvaceti let budou existovat A-R brýle, které mi softwarově z dohledu odstraní všechny billboardy a další nechutné věci. Ty reklamy tam stále budou viset v nezměněné podobě, avšak já je VŮBEC neuvidím. ;-)

Umi

A nebo ještě lépe: já tu reklamu vůbec do počítače nestáhnu. Mám přece soubor hosts.
Opravdu, nikdo mne přece nemůže nutit stahovat z internetu jakákoliv nevyžádaná data, ať se jedná o texty, obrázky nebo multimediální soubory. A soubory umístěné na serverech typu gemius.pl nebo bbelements.com nevyžádané jaksi už z definice, protože se načítají od třetí strany. Ještě jako internetového pulce mě přece učili, že linkovat obsah z třetích serverů je prasárna, protože to zpomaluje načítání stránky a zbytečně otevírá nová spojení. Ale pravda, to bylo v době, kdy byl na každé stránce banner jeden, nejvýše dva, a nikdo je neblokoval, protože to nebylo potřeba.

evzen

A co teprv takový nepěkná věc, kdy „vlezete“ na stránku s koncentrací reklamy 8 prasácky poskládaných flashových reklam na obrazovku , procesor vyletí na 100% a stránka nejde ani rolovat, nebo prohlížíte Internet, k tomu si posloucháte svou oblíbenou muziku a nějakého hyntelihenta napadlo dát do reklamy zvuk, to jse s prominutím k nakakání …
Takže ano, na vybraných webech reklamu blokuji, na jiných ne, protože její zablokování způsobí, že mi chybí půlka obsahu…
Podobná ptákovina je i zvuk na pozadí bez vypínacího tlačítka, hodně lidí(firem) si svého času pletlo webovou prezentaci, kam si návštěvník přijde pro informace, s televizní reklamou, naštěstí jsem za poslední půlrok narazil už jen na dva, nebo 3 weby podobného ražení.

Balage2

To neni pravda. Ja nepozmenuju stranku autora, pouze k sobe nepustim obsah z adres, ktere jsou pro me nezajimave, nebo nebezpecne.

jehovista

To je argumentace totalni neznalosti. Asi jako „Ale kdyz nebude nad internetem statni dohled, tak vam pedofil zneuzije malou dceru a terorista zapali barak“

Milan

Ježíši, to je zase blábol. Nikdo nepozměňuje stránku na WWW serveru autora a ani nikdo nepublikuje pozměněnou stránku jinde. TEČKA. I když by to v mnoha případech bylo velmi užitečné. Takže jestli pro svoji potřebu zavřu oko nebo si z textu vyberu jenom něco, je to jen a pouze moje věc a autorovi je po tom H…O. Pokud se mu to nelíbí, tak ať svoje kydy nepublikuje.
DO své knihy si v klidu mohu napsat poznámky jaké chci a taky si v ní mohu začernit a zaškrtat to, co chci – je to MOJE KNIHA. Dokonce ji mohu bez postihu i spálit v kamnech. TAK SE Z TOHO UŽ KONEČNĚ PROBERTE.

PetrV

Vypnutí obrázků umožňuje každý prohlížeč. Tím, že mám pomalé připojení a využívám této funkcionality porušuji autorský zákon? Pane, se vší úctou, jste trochu mimo.

SlovaN

Totální blbost…
Vemme si knížku…ta je také chráněná autorským právem. To mi ale říká, že na té knížce nemůžu, bez souhlasu autora, dále vydělávat, či ji šířit…
Nic ale autorský zákon neříká o tom co si s tou knížkou můžu soukromě dělat!
Můžu ji roztříhat, spálit, pokálit a já nevím co ještě…
To samé si můžu dělat soukromě s web stránkou…pokud nenarušuji stránku, která je poskytovaná ostatním lidem.
K tomu taxíku…prohlížení web stránky je něco jako fotka taxíku, a s tou si pak taky můžu dělat co chci přece (samozřejmě s respektováním autorského zákona co se týče dalšího prezentování cizího díla)…
Takže tak..
Mám dojem že v téhle banánové republice by někteří money-make kreténi nejraději zpoplatnili chození, ležení, kadění, usmívání atd.. :D

Mi.Chal.

To je blbost. To se da maximalne prirovnat k tomu, ze si vyfoti vozidlo taxisluzby a zacmara oznaceni. Proti tomu tezko muze nekdo neco delat, obzvlaste pokud to nebude nikam dal sirit.

Dtx

Taky si rýpnu :) To je přece totální blbost! Vždyť neměním origo stránku, ale až to, co dorazí ke mně domů a s tím si můžu dělat co chci a nikoho jiného to neovlivní. Pokud někoho reklamy baví, ať se na ty animované bannery dívá klidně celý den, já nebudu.

krakonoš

Adblock takovou stránku nijak nepozmění, protože pro toho, kdo jej nepoužívá se stránka zobrazí tak, jak ji autor stvořil. Takže vaše námitka je nesmysl! Něco jiného by bylo, kdyby takovýto blokovací SW pozměnil obsah webu na příslušném serveru, takhle je to o tom, že jsem udělal ekvivalent toho, co je zakrytí obrázku v ilustrované knize, tedy něco, na co mám svrchované právo a do čeho mi nikdo nemůže a NESMÍ mluvit! A pokud je to auto mým majetkem, tak mám právo z něj strhnout reklamu, kterou mi na něj někdo bez mého souhlasu nalepil.

J

Az na to, ze viz vejs, www stranka neni autorskym dilem (mohla by byt, ale musela by byt velice vyjimecna). Autoskymi dily mohou byt jednotlive jeji prvky, ale ne celek. Je to stejny, jako kdyby ste chtel AZ chranit poradi knizek ve fochu knihovny.

Sten

Vy měníte původní stránku, která se nachází na webovém serveru autora? Měníte její kopii, kterou jste legálně nabyl, stejně tak můžete označení vozidel taxislužby odstranit ve Photoshopu z digitální fotografie (= legálně nabytá obrazová kopie toho vozu)

remet

Neni reklama jako reklama. A co kdyby na vas billboard vyskocil, zatarasil vam cestu a rekl, 8 mi tukni na sklo a muzes zase jit. To je porad fajn?
Ja jsem AdBlock nepotreboval a nepouzival, dokud nezacli zadavatele „prudit“ s Flashem a dalsimi nejen otravnymi, ale i zpomalujicimi technologiemi. Jak se rika, kdo chce moc, nema nic. Staticke a animovane bannery nestacily. Proste i ochota prijimat reklamu ma sve hranice. V TV je to stejne – kdyz uz je 10minutovy blok reklam kazdych 20 minut filmu, tak si radej pustim tyz nebo jiny film z DVD (a bez reklam).

Michal Kubeček

No, DVD není úplně dobrý příklad, protože tam už taky běžně trvá několik minut, než se člověk přes reklamy a výhrůžky probojuje do hlavního menu. :-( Ale i u televizního vysílání se dá reklamě celkem snadno vyhnout – používám set-top box s nahráváním na disk a na většinu filmů se dívám ze záznamu, takže devítiminutový reklamní blok snadno přeskočím za pár sekund. Jsem snad kvůli tomu zločinec?

vlabra

Souhlasím, reklam je na DVD taky dost. Stačí mít ale vhodný přehrávač. Já když zasunu DVD tak mám hned menu, vyberu co chci vidět a hned se pustí film. Všechny tyhle „nepřeskočitelné“ stopy mi přehrávač automaticky přeskočí.

Pavel

Ano, proto DVD nekupuju, ale stahuju.

krakonoš

Originál DVD zkopíruji pod Linuxem, čímž automaticky zruším jak ochrany, tak reklamní ,,bonusy“ a získám čistý film. Mám pár desítek DVD, originály v krabici ve sklepě, zkopírované placky v originálních obalech doma a reklam a bonusů jsem ušetřen. Reklamy z TV vysílání řeším přepnutím na jiný kanál, kde zrovna nic otravného neběží a nápis REKLAMY NE na poštovní schránce také funguje velice uspokojivě. Je to o tom, že utrácím jen za to, co opravdu potřebuji a pokud mi jednou za uherský rok zbude pár šupů na nějaký ten ,,nadstandart“ (brzy to bude všechno, kromě základních potravin), rozhodně se pro nákup nebudu rozhodovat na základě prolhaných a nablblých reklam!

Mi.Chal.

Pokud bude cmarat po billboardu, tak poskozuje cizi majetek a brani ostatnim v konzumaci nejakeho reklamniho smejdu. Kdyz si blokuje reklamu na svym pc, tak tim nici dilo neposkozuje a chrani si svoje nervy.

Ifo

Koupil jsem si knihu, v níž byly vlepeny stránky s reklamou. Stránky s reklamou jsem vytrhal a bez přečtení zahodil. Nevidím na tom nic špatného. Stejně tak nevidím nic špatného na Adblocku. Je to podobné, jako když si člověk vypne obrázky nebo nenainstaluje Flash. Ostatně co by to bylo za svobodu, kdybych si musel povinně nechávat svůj procesor přetěžovat flashovou reklamou? Pro jednou ten počítač je můj a já můžu rozhodovat, co na něm poběží a co ne. Protože předem nevím, na které stránce bude či nebude flashová reklama, je z mého pohledu použití Adblocku zcela na místě a oprávněné.

VfB

co je to za blbost!! s tím autorským zákonem je to naprostá blbost, podle této logiky by provozovatel webu mohl žalovat Microsoft za porušování autorských práv pokud MSIE zobrazí špatně web (což není problém zařídit)

Sam

Zásadní pro mne je nerušeně si přečíst článek o který mám zájem. Pokud by reklama neblikala a neposkakovala, klidně bych ji tam nechal.

Sten

Autorské právo dovoluje pro osobní potřebu (ty stránky bez reklamy neservíruji nikomu dalšímu a ke změně dochází na mojí kopii, ne na kopii autora) používat libovolnou část legálně pořízeného díla (zde je zdarma, reklama <i>není</i> platba) včetně libovolné úpravy – vytrhávání listů z koupené knihy jest dovoleno. Naopak zakazování AdBlocků je na hranici Autorského zákona (a možná i Ústavy), neboť autoři se snaží přivlastňovat si právo, které jim nepřísluší. Tolik alespoň zákon

Pavel

Nesmysl. Můj počítač mi stačí na všechno co potřebuji. Pokud si mám kvůli reklamám pořídit nejnovější i7, ať mi ho provozovatelé koupí. (a připlatí na účet za elektřinu) Pak si adblock rád vypnu.

Krakonoš

Za internetovou konektivitu platím, tudíž mám svrchované právo, dívat se jen na to, co mne zajímá! To by se za chvíli mohlo říkat, že jsem povinen po každém zapnutí počítače prohlédnout všechno, co na internetu je. Takže nenápadné, t. j. statické a maloplošné reklamy ignoruji a ty vlezlé nemilosrdně blokuji a budu to dělat i kdyby byl Adblock zakázán! Vzhledem k tomu, jak klesá kupní síla obyvatel je reklama stejně kontraproduktivní, protože rozumný člověk utratí jen tolik, kolik vydělá a tudíž nebude utrácet peníze za něco, co nezbytně nepotřebuje, bez ohledu na to, jakou reklamu příslušné zboží má. Idiot si vezme půjčku, kterou pak nebude mít z čeho splácet, takže pro takové lidi by jakákoli reklama měla být absolutně nedostupná.

J

Az na to, ze to je ctenar kdo si plati svou konektivitu a je tedy jeho svatym pravem rozhodovat o tom, ktera data prenese a ktera ne. Je to stejne, jako kdyz bude nekdo rozdavat jablka a ke kazdemu krasne cervenemu si budete muset povine zblajznout jedno shnile ?

pb

Pozor! Ten článek nemluvil o obecném používání blokování reklamy, ale nabádal k tomu, aby web-designéři neblokovali reklamu na webdesignérských blozích. Čili na první pohled by se mohlo zdát, že se pokouší nabádat k vytváření jakési elitářské skupiny – my webdesignéři jsme něco jiného, lepšího, proto byste se k nám měli chovat jinak (případně, proto by se k nám měli chovat jinak).
Jelikož však zmínit tu sebestřednost, tak podezřívám, že i jeho důvody k napsání toho článku byly naprosto sebestředné a chtěl jenom přesvědčit pár návštěvníků svých stránek, aby u něj vypnuli adblock.

v6ak

Nějak tak jsem si nainstaloval FlashBlock. Flash dovede bez problému vyšťavit spotřebu na 250% (dobře, moc měření jsem zatím neprovedl) a při otevření hodně stránek s flashem dovede prohlížeč viditelně zpomalit. Tedy, flash je pro mě většinou „pískem“, výjimky explicitně povolím.
Dříve jsem používal i (nebo možná jen) AdBlock – kvůli obrázkové reklamě, která zpomalovala načítání. Tehdy jsem ale měl 64/64 kibps připojení, kde jsem se po načtení stránek často odpojoval. (Co taky dělat při účtování 1+1?)

qaxi

Souhlas
AdBlock jsem odinstaloval, protože mi stačí FlashBlock.
Reklama mi obecně nevadí, ale ty zběsilé létací bannery ve Flash ano.
Druhá věc je trackování uživatelů reklamnímy servery … to je problém …

Dtx

souhlas, reklamy ve flashi jsou zlo a díky za obeznámení s flashblockem, přestože si prohlížeč nerad za***sírám zbytečnými doplňky, tenhle ještě risknu :)

Oldřich Vetešník

Naprostý a totální souhlas.
Je-li reklama dobře umístěná, k tématu, řekněme i trochu inteligentní a moc neruší, tak to beru. Jinak AdBlock.

x

AdBlock si my, uživatelé, totiž neinstalujeme proto, abychom poškodili provozovatele stránek! Instalujeme ho proto, abychom jim řekli, že nám na reklamě, kterou nám servírují, něco vadí tak moc, že překonáme lenost a zablokujeme ji! Není to naše zpovykanost, sebestřednost ani překrucování světa k obrazu našemu.

Tento odstavec to dokonale vystihuje.

Cts

V současné době stačí zablokovat na routeru několik klíčových slov v URL:
googleads
adocean
doubleclick.net
bbelements
spe.atdmt.com
pagead2
1.im.cz
adtech
tradedoubler
a skoro žádný zpravodajský či jinak mainstreamově používaný server reklamy nezobrazí. Se šmudly kteří mají reklamy na vlastním serveru je to horší ale těm bude brzy konec… :) web bez reklamy je jediná budoucnost. Jedni vymýšlejí obsah kteří druzí chtějí odstranit… není to ukázková forma plýtvání lidským potenciálem? A přitom jediný důvod je že se lidé nedokáží rozumně domluvit… ne opravdu nepropaguji komunismus :)

v6ak

Možná je ve webu bez reklamy budoucnost, ale pak to asi znamená, že bude zpoplatněn asi přímo. Možná to tak bude i jednodušší. Znamenalo by to ale vyhledávání přinejmenším postavit jinak.
Pokud si to představuješ jinak, pak si nedovedu rozumným způsobem vysvětlit tu poslední větu…

Satai

„web bez reklamy je jediná budoucnost“
Jak jste na to prisel?
Pokud by podobna blokovani na routeru mela vyznam vetsi nez zanedbatelny, tak by dodavatele reklamy spustili cervenou kralovnu.

Cts

Ano bohužel to funguje právě proto že je zatím zanedbatelný, málokdo jej používá a nevyplatí se provozovat systém tak aby blokování URL bylo neúčinné.
Ano vyhledávání pak bude zpoplatněno ale ne uživateli ale těmi kdo býti nalezeni být chtějí… od určitého objemu… v komerčních segmentech. Nekomerční blogy a ostatní mohou na tomto participovat protože hlavně fixní náklady…
To že je to jediná budoucnost vyplývá z toho že je to jediná varianta kdy nebudou lidé plýtvat svým vlastním tvůrčím potenciálem a ještě se při tom otravovat… bohužel to neznamená blízká budoucnost… asi se toho nikdo z nás nedožije protože z hlediska lidské hamižnosti je to skoro utopie… proto to srovnání s komunismem to je taky v teoretický podstatě utopie že? Ano přiznávám někdy trochu utopické myšlení mám :(
Každopádně bereme-li v úvahu současnou informační přesycenost ať již mnohonásobným zveřejňováním dat (každý musí mít svůj vlastní vyhledávač, vlastní bazárek s oblečením), nebo zveřejňováním naprostých ptákovin (slyšel jsem že takto je zaplevelen např. facebook :) k tomu reklama dosti přispívá protože i zdroje přinášející mizernou informační hodnotu mají nějakou motivaci existovat… kolik andělů se vejde na špičku jehly? Jeden jediný informační bod, zdroj na Síti je možné nafukovat donekonečna, stačil by např. jeden jediný bazar s oblečením pro tuto republiku, uživatelé by moc rádi věděli že přijdou-li sem, najdou buď vše co potřebují anebo to prostě není k dispozici… a tomuto bazaru by všichni prodejci oblečení více méně rádi platili malou částku… jemu by stačila… nepotřeboval by uživit 50 adminů kteří se v současné době starají o obchod s oblečením… ach zase ta utopie nechám toho možná asi se toho nedožije ani náš druh ale nějaký další, vyspělejší… evoluci zdar!

VM

Souhlas, dnešní web je bez Adblocku a Flashblocku prakticky nepoužitelný. Flash je defektní plugin, který dokáže shodit prohlížeč nebo vytížit CPU na 100%, a má cenu ho pouštět jen tam, kde je opravdu potřeba (video, hry). Blikající a dotěrnou reklamu je potřeba blokovat – není v tom nic proti zisku provozovatele webu, jde o možnost web v klidu číst a nebýt obtěžován.

VM

V poslední době se rozmáhá neduh, že se reklama vkládá před internetová videa. Netušíte, jak se tomu bránit? Napadá mě pouze blokace daného serveru na síťové úrovni.

pepak

Stáhnout video off-line nějakým nástrojem, který to umožňuje – pokud to jen trochu jde, tak tyto nástroje reklamu přeskakují (resp. nestahují).
Blokace na síťové úrovni je celkem k ničemu, protože reklama bývá obvykle umístěná na stejných serverech jako ta videa, kterým předchází.

X125

Od určité doby množství reklam přesáhlo mnou akceptovanou mez. Obzvlášť flashové reklamy přes významnou část obrazovky, které bylo nutné zavřít křížkem.
Takže jsem to vzal systémově: AdBlock, Flashblock a Noscript. Teď mám na internetu klid od reklam. A hle, najdnou se i ty stránky načítají rychleji! Takže já už to tak nechám. Nevěděli, kdy mají reklamy omezit a tak jsem je omezil sám. Mají, co chtěli.

Dtx

V poslední době jsem se setkal s tím, že vyskočil standardní flash banner přes půl obrazovky (tedy i přes obsah, který jsem si chtěl přečíst) – zatím klasika – kliknete na [zavřít], jenže ona se tam ta mrcha zobrazila ještě jednou a bylo tedy nutné zavřít tento banner dvakrát. To už mi přijde hodně vlezlé a řekl jsem si, že doteď jsem reklamu tak nějak toleroval a žádný blocker nepoužíval, ale tímto mě pánové (či dámy) pěkně naštvali a začnu blokovat veškerou reklamu. Kdo chce víc, nemá nic.

Yossarian

„Když chcete nabízet chleba, tak si buď sežeňte sponzora v pekárnách, nebo ho prodávejte. Jestli chcete nabízet chleba zdarma a nemáte sponzora, co ho zaplatí, tak k němu prodávejte třeba marmeládu a vydělejte si na rozdávání, ale nenuťte každého, co sáhne pro krajíc, aby sežvýkal i lžíci písku!“
Bud si ten chleba, co mu dam zadarmo, sezere i s piskem, nebo at si jej jinde koupi. Nikdo vas nenuti lezt na weby s reklamou. Muzete si pendlovat mezi wikipedii a svym blogem, co si budete platit ze sveho, nebude vas obtezovat zadny zly skaredy flash, a budete mit klid. A ostatni taky.

Lokutus

Donuťte mě. ;-)

MarSik

No nenutí, ale provozovateli už pak asi bude jedno jestli jsem neviděl reklamu protože jsem ji zablokoval.. nebo proto, že jsem tam vůbec nepřišel.
O co lepší řešení by bylo, kdyby ta reklama nerušila a byla k věci? To bych tam možná přišel a na tu reklamu v nějakém procentu případů i klikl, protože by mi nebránila v přečtení článku.

Yossarian

Ovsem, to je uz hloupost provozovatele, ze mu reklama lidi odrazuje, ale porad to nikomu nedava moralni pravo reklamu blokovat.

Lokutus

Morální právo je příliš abstraktní pojem v tomto kontextu, aby se s ním dalo takto žonglovat. Z mého pohledu a dokonce i z pohledu práva o porušení všeobecné morálky nejde. Aby bylo pevně dáno, co je a není v reklamě etické, musí to určit nějaká autorita. Jste vy takovou autoritou?
To vy chcete prodat svůj obsah, tak se snažte ho prodat a neohánějte se zjevně nesmyslnými pojmy. Pokud vám to nejde s reklamou, nechte si za svůj obsah zaplatit přímo. Pokud to nejde ani tak, vykašlete se na to. Nikdo vás nenutí provozovat web za peníze.

ukarr

Proboha, co jste za člověka? Děláte si srandu? Když vás budou nutit jít do plynu tak půjdete a budete navíc ostatním říkat, že nemají morální právo snažit se utéct?

Satai

Gratuluji, stavate se vyhercem v soutezi o dnesni dukaz Goldwinova zakona.

Lokutus

Godwinova?

ukarr

Godwinova. Gratulaci přijímám. Upozorňuji, že Godwin nezpochybňoval patřičnost příměru samu o sobě.

je prý povinná

a kdo dává právo provozovateli lézt na internet a diktovat ostatním jak budou data na internetu se nalézajícími zpracovávat ?

Reo

Hmm, jak dát provozovateli najevo, to, co mu najevo dát chci?
.
Konkrétně, máte dobrý obsah, ale množství reklam na vašich stránkách je tak nepřijatelné, že se jim zcela vědomě vyhýbám? Tento mentální proces u mne proběhl asi před 2–3 lety, nevím přesně možná je to míň u serveru IDNES. Začali tam nahoru flákat šílený flashe. V důsledku jsem u svého počítače byl schopen otevřít jen velmi omezený počet panelů, tak 5krát až 10krát méně než u jiných serverů. Já si obvykle u zpravodajství vždy systematicky vyklikal do panelů všechny zprávy o které jsem měl zájem a najednou to nešlo.
Sorry IDNES, přestal jsem o tebe mít zájem … ale ty o tom, vůbec nevíš.
Po několika letech, s odstupem, to začali dělat i ostatní. Co mám dělat, to si jako mám koupit lepší počítač? Jen kvůli internetu? Bude mne jako někdo chít poučovat, že si na svém počítači nemám pouštět víc jak 10 panelů najednou, poněvadž, webdesignéři považují takové počínání za nevhodné, nezkušené, nedo-Digi-vzdělané?
Dříve bylo možné otevřít 50 panelů někam do pozadí a pracovat zatím ve Wordu a nyní se mi to seká při 10 panelech.
.
Pánové provozovatelé, to je příliš.
.
AdBlock, NoScript.
.
Nemám zájem podporovat fámu Mooreova zákona. Nemám zájem utrácet každé dva roky peníze, za to abych měl dvakrát rychlejší počítač. Ideální by pro mne bylo aby hardwareová náročnost úloh nerostla buď vůbec nebo jen minimálně.

Jirka

Pánové, zajímalo by mě, kolik z vás, zdejších diskutujících, provozuje nějaký web, který ho (a nejlépe ještě pár [desítek] dalších lidí) živí. Tyhle ty výkřiky (a dílem i celý článek) beru jako hospodské kecy o politice. Vztahy mezi zadavateli reklamy a provozovateli webů jsou zhusta poněkud složitější, než bylo zde naznačeno. Problémovým prvkem není ani tak samotný zadavatel (tedy ten na jednom z konců řetězu), ale zkur.ve.né agentury. Ty jsou tak dementní, že vnutí klientovi naprosto nevhodnou formu „propagace“ a provozovatel s tím nic nesvede. Jakmile se ohradí vůči formě, je pro pro zbytek roku (lepší varianta) vyškrtnut z mediaplánu. Mimo to, agenturní provize se velikostí podobá dani za tabákové výrobky.
Pokud se vrátím k meritu věci, zajímalo by mne, kdo z vás by si dovolil dělat hrdinu ne za sebe, ale za pár desítek zaměstnanců, a odřekl by odpornou kampaň, čímž by odstřihl mnohdy podíl ročních příjmů v řádu desítek procent. Pokud jde o cílenou/kon­textovou reklamu – ano, prima věc – ale asi nebude bez zajímavosti ta drobná souvislost s tím, že tento druh reklamy přes agentury projde těžko a k velkým klientům se takto nedostanete. Zkrátka, reklamy jsou ve většině případů „nasírací“ (já sám jsem na ně až přecitlivělý), ale pro provoz „profi“-webů jsou nepostradatelné. Jestli se nějaký blogger zachová tak či onak (bude/nebude využívat nějaké formy reklamy), je v podstatě jedno. Pokud by ale v důsledku hypotetického masového nasazení blokovaní reklamy měly o tento typ příjmů přijít „velké“ weby, tak mohou buďto skončit nebo přejít na placený model.
Osobně budu rád, když budu jeden z mála uživatelů systému pro blokování reklamy a nebudu muset za seriózní informace platit ;-) … Tím jsem se dostal k tomu, že ač sám VELMI dobře chápu situaci ohledně reklamy, tak sám ji blokuji – a u toho se modlím, aby takových dobytků, jako já, bylo co nejméně.
Celý můj příspěvek má poukázat na to, že se Arthur Dent tentokrát tak úplně netrefil do hřebíku. Jen si velmi zjednodušil situaci a velmi zkratkovitě vybral viníka – dle mého špatně. Viníkem jsou ty obludy mezi zadavatelem a webem – a nikdo jiný. Postiženými jsou jak čtenáři, tak weby samotné, ale v neposlední řadě inzerenti. Takže z našeho čtyřlístku účastníků komerce na webu je jeden padouch a tři oběti. Padouch je ale tak mocný, že s tím nikdo nic nesvede. Pokud má někdo silácké řeči, musím si o něm myslet své (v lepším případě, že je jen „nezkušený“).

v6ak

Domnívám se, že pokud by se snížila poptávka po „nepřijatelné“ formě reklamy ze strany provozovatelů webů s reklamou, pak by se snížilo množství blokací a zadavatelé by měli celkem smůlu. Navíc, tržní principy by v případě neklesajícího zájmu o „nepřijatelnou“ reklamu ze strany inzerentů tuto reklamu prodražily (stejná poptávka, mnohem menší nabídka). No jo, pak by bylo lákavé tu „nepřijatelnou“ reklamu provozovat, že?

keff

No vidíte – vy máte na agentury malé páky, tak nechte nás – návštěvníky – ať ukážeme zadavatelům a agenturám, že o uřvané flashové bannery nikdo nestojí.
Když půjde několik let po sobě zobrazovanost dolů, třeba i oni časem přijdou na to, že rybářský prut se na stránkách pro rybáře prodá líp odbornou (a adblockem neblokovatelnou) recenzí, než bannerem ‚PRUT, PY*O, PRUT, TADY JE, KUP SI HO, KUP KUP KUP RYBA RYBA PRUT!!!!‘

Pavel Hajek

No, ja napriklad provozuji web, ktery mne (a dalsich par lidi castecne) zivi. Akorat, ze neprodavam „bannery“. 98 ze 100 navstevniku si odnese pouze (doufam, ze hodnotnou) informaci nebo radu na foru. Zbyli 2 ze sta to stedre dotuji :). Troufam si tvrdit, ze jakykoliv navstevovany web (spodni hranice je cca 600 az 1000 lidi/den) lze udelat vydelecny, je je treba najit spravny business model.
Znam web, s navstevnosti cca 6–8 tisic za den, ktery zije „z banneru“ (tema je takove „mainstream hobby“). Porad jenom honi navstevnost a divi se, ze jsou ztratovi. Ale je to pouze proto, ze neumi poradne nic nabidnout (krome te otravne reklamy). Takovy web dostat do ruky, tak si z nej udelam zlate prasatko :).
Existuji vyjimnky webu, ktere jsou tezko monetizovatelne. A to, kdyz cilovka nema moc penez – deti, teennagery, studenti (proto napr. facebook atd. tolik „na oko“ nevydelava – ale oni maji zase jiny poklad: osobni az intimni data pulky sveta ;).

Jirka

Já se bavím o informačních webech s auditovanými minimálně statisici UV měsíčně. Tedy projektech, které jedou a musí samy sebe unést. Nebavím se o hobby projektech, které možná částečně zaplatí někoho z týmu. Obám se, že se dle mého očekáváni bavíme každý o něčem jiném. Když tak sleduji rozvíjející se debaty, tak jsem se nemýlil – jen samí hospodští mistři světa, kteří nemají žadnou zkušenost s provozem takových webů. Ale samozřejmě znají lék na bolesti světa. Smutné, trapné. Čekám, kdy se tady ozve někdo, kdo má trochu páru, ale asi marně.

Lokutus

Vy akorát předvádíte stejný frustrátový model, jako ti, kdo blokují reklamu, akorát že o úroveň výše. Zlý a nenažraný není provozovatel webu, nýbrž mediální agentura a co má takový chudák provozovatel webu dělat? Pláčete, ale málokoho to zajímá. Kdyby skončily ty vaše mega-profi-weby, o kterých píšete, tak by se stalo co?

Jirka

ajejej … reakce přesně jako od 5letého dítěte.
Nějak mě to ale v kontextu Vašich ostatních příspěvků zde nepřekvapuje.

Lokutus

Chápu, že za jedinou správnou odpověď považujete poplácání po rameni s ujištěním, že to děláte dobře a máte na to správný názor, ale pochybuji, že vám toto někdo poskytne.
Pokud chcete diskutovat, odpovězte na mou prostou otázku. Pokud ne, tak se raději neobtěžujte vůbec.

Petr

Mně by ta Jirkova odpověď taky docela zajímala.

100% Lenin

Myslím si, že lžete.
Kromě Barona Prášila neexistuje nikdo a nic co by vzalo samo sebe a uneslo se :D
Myslím si, že provokujete.
Myslím si, že jste perfídní prudič kombinovaný s Ychtylem. A vo tom to asi bude.
Chcete mi do mých myšlenek strkat něčí zasra.nou reklamu?
Pokud ano – ZAPLAŤTE MI. Výši poplatku stanovuji já. Moje hlava je moje medium a na něj nemáte žádné právo.
A chcete-li toto právo, přijďte. A uvidíme jak a kdo bude hájit svůj majetek a svá nezcizitelná práva.
Myslím si, že nejste o nic lepší než-li squadra azura před pádem říše Římské a stejná banda vychcánků před nástupem reformních hnutí ve středověké Evropě.
Přijde čas, kdy se očistíme od těchto nesmyslných a zbytečných dat.
Počáteční sazba – 1 000 000.- EUR za každý 1 (slovy jeden) KB nevyžádaných reklamních dat v Mojí hlavě.

melkor

Vazeny,
Vase prirovnani kulha na obe nohy.
Patrne nikdo nechce strhavat reklamni plakaty v tramvajich a podobne (i kdyz obcas …). Jenze tyhle reklamy se daji prirovnat ke statickym bannerum, ktere vicemene nikomu nevadi. To, co prakticky vsechny rozciluje, jsou reklamy, ktere bych prirovnal spis k prodavacum upominkovych predmetu v nekterych arabskych statech (navstivil jste Egypt?) – Vy se chcete v klidu kochat pamatkami a vedle Vas poskakuje kluk, rve, chyta Vas za rukav a neustale otravuje.

Kuba Turek

Na první odstavec mohu několikrát odpovědět: Já (a takových je samozřejmě mnoho). Přesto je z morálního hlediska i ze zákona jasná věc: Ať si blokuje kdo chce a co chce. Je to jenom jeho věc.

Pavel2

No nadpis jste zvolil správně. Všude je reklam jak s*aček, netvrďte mi, že je pro kvalitní web problém sehnat dost reklamy.

X125

Jak hezky vypadá Idnes bez reklam:
http://img139.imageshack.us/img139/525/idnes.png
Má snad nějaký význam opět zapínat reklamy? Rychlé načtení staránek, žádné blikající reklamní hrůzy. Prostě pohoda! Naštěstí drtivá většina lidí je BFU, tak si ty obtěžující, blikající reklamy prohlédnou za mě. :-)

Michal

OMG Ja uz uplne zapomnel ze tenhle vzhled idnes neni normalni :-D

X125

Souhlas. Kdykoli příjdu na jiný počítač, hned se zhrozím. Taky už jsem si na tento vzhled zvykl. :-)

tom

Normálka, ne?

David Ježek

Takto agresivně napsaný článek navíc obsahující slušnou porci nepochopení tématu, jsem již dlouho neviděl. Mikroplatby? Autore, vy jste velmi naivní, čeští uživatelé prostě za čtení webu platit nehodlají, to jsme si zkusili na vlastní kůži – (velmi malé) předplatné si nedal ani příslovečný zlomek promile čtenářů, zato blokuje se o 106. Možná že na některých komunitních webech či malých stránkách s pouze textovým adsense by vaše ohánění se „regulačním mechanismem adblocku“ mohlo fungovat, ale 99% webu je o něčem jiném: náklady v řádech desítek až stovek tisíc měsíčně a příjem pouze z reklamy. Možná si zkuste provozovat profesionální redakci a vlastní železo (nevím, třeba proovozujete, vůbec nevím kdo jste) a pak pochopíte. Adblock tu je a nějaký význam má, ale ten , který mu přisuzujete vy, je mylný. Navíc tolik vykřičníků, to opravdu není vhodně napsaný text.

zdraví David Ježek, redaktor diit.cz/cdr.cz (a také externí autor abclinuxu.cz)

PS: s vaším názorem naprosto nesouhlasím, uživatel by správně do obsahu stránky neměl zasahovat. Copak když nastoupíte do tramvaje, tak hned vytrháte všechny billboardy? Copak požadujete po trafikantce verzi časopisu bez reklam, ideálně jen za výrobní náklady tiskárny? Nikoli. Tím, že blokujete, berete nám autorům jediný zdroj příjmů, ale práci byste rád konzumoval zadarmo.
PPS: tohle píšu s aktuálně zaplým adblockem. zapnul jsem ho, když jsem louskal jednu stránku, která žrala 100% cpu a nedala se pro blikající bannery ani číst. zapomněl jsem adblock zase vypnout (pro sichr si tedy přídám výjimku pro root) … toto je případ, kdy má adblock opodstatněný smysl.

pepak

Otázka: A proč by mě, čtenáře, mělo zajímat, jestli a jaké problémy vám přináší blokování reklamy? Oba dva maximalizujeme svůj užitek. Vy jste došel k závěru, že stávající (reklamní) model je pro vás přínosnější než model předplatného nebo mikroplateb, tudíž ho používáte a je vám srdečně jedno, jaké náklady mi vaše reklamy přinášejí. Proč bych se já při hodnocení užitku z blokování měl chovat jinak a zohledňovat to, kolik platíte svým zaměstnancům nebo svému dodavateli konektivity? To jsou _vaše_ náklady, ne _moje_!
„PS: s vaším názorem naprosto nesouhlasím, uživatel by správně do obsahu stránky neměl zasahovat. Copak když nastoupíte do tramvaje, tak hned vytrháte všechny billboardy?“ — Smím si v tramvaji sundat brýle (a tím „vypnout“ všechnu reklamu, protože z ní uvidím akorát rozmazaný flek)? Smím do ní vůbec nastoupit, pokud jsem si ty brýle zrovna rozšlápl? Vždyť tím, jak zlovolně cestuji tramvají, aniž bych ty reklamy viděl, poškozuji provozovatele!

MarSik

> PS: s vaším názorem naprosto nesouhlasím, uživatel by správně
> do obsahu stránky neměl zasahovat. Copak když nastoupíte do
> tramvaje, tak hned vytrháte všechny billboardy? Copak
> požadujete po trafikantce verzi časopisu bez reklam, ideálně
> jen za výrobní náklady tiskárny?
Ale on nezasahuje, na Vašem webu se přece nic nezměnilo.
To co udělal je jen ekvivalent překrytí nezajímavého obsahu bílým papírem. Dokonce i zdrojový kód zůstal stejný. To samé může zcela legálně (Aneb pro vlastní potřebu, fair use a podobně) na své kopii provádět. Ani vy ani nikdo jiný ho nemůže nutit stahovat dodatečný obsah, na který dotyčná stránka „jen“ odkazuje.
Z vašeho webu (nebo kteréhokoliv jiného) si totiž stáhl textový soubor, který nijak neupravoval. Ale jeho interpretace už není ve Vaší moci. Dokonce to nemáte ani v podmínkách použití (a ani nikdo jiný) – nedávno se mě na jednom webu snažili přesvědčit, že když si jejich stránku (bez reklamy, problém byl jinde) otevřu v prohlížeči, který její (nezměněný!) zdrojový kód zobrazí ve formě mapy, tak porušuji podmínky použití, protože si ty data neprohlížím tak jak oni chtěli.

Earl

Konkrétně server cdr.cz je ukázkový příklad proč lidé AdBlock používají. Nejen že co článek to reklama v podobě propagace nějakého hardware, ale kvůli celkovému množství reklam je celá stránka nepřehledná.
Taky to že někomu AdBlock nějakým způsobem krátí příjmy je jeho chyba že si nedokáže sehnat stálé sponzory a jejich reklamu zakomponovat přímo do článků tak aby si ji uživatel musel prohlédnout. Já bych si jako firma dokázal představit že vám zapůjčím HW na test + nějakou provizi, výměnou za to že ten článek bude obsahovat reklamu pouze od mojí firmy a ne patnáct dalších.
Ale když ono je to pohodlné prostě prodat 50% plochy nějaké agentuře a jen počítat klikance (a tedy peníze), že?

Adblock

V električke sa Vám netlačia reklami rovno pod nos nelietajú okolo Vás, ostávejú pekne nalepene na jednom mieste a Vy si ich nemusíte všímať. V serióznych časopisoch sú pre reklamy vyčlenené určité stránky, ostatné si nevšímate. Reklamy nepreskakujú na stránku, ktorú práve čítate. Televíznu reklamu ignorujete prepnutím, alebo varením kávy v čase jej vysielania a nikto Vás za to nebude odsudzovať.
Umiestnite reklamy na spodok webovej stránky, alebo ku každej webovej stránke so serióznym obsahom pripojte jednu s reklamou a Adblock bude minulosťou. Jednoducho nebudem chcieť reklamu, nekliknem si na príslušnú stránku, budem chcieť reklamu, kliknem si na ňu. To je slobodná voľba. A nikto nebude pozmeňovať obsah stránok. Zatiaľ AdBlock je jediné riešenie.

pryč s reklamou

dneska už jsou v tramvajích reklamy i na držadlech, za chvíly budeme polykat i ovoce ve speciální střívkách, které po vys*ání zobrazí v záchodové mísě reklamní sdělení..

levičák (ano)

reklama v tramvaji (kostky na ulici, v metru, kur*a, kde příště ?) samozřejmě v normální zemi (jsou takové i nedaleko od nás) nemá co dělat
to že dopravní podnik a celý stát je potunelovanej a ještě zareklamovanej je věc jiná a řešením této situace opravdu není ani další zdražování jízdného ani další reklamy typu poviných sluchátek s reklamními sděleními při jízdě tramvají !!!!!!
mě to obtěžuje i vizuálně a míra obtěžování je přímo úměrná míře stupidity propagovaného produktu

Justas

PPS: tohle píšu s aktuálně zaplým adblockem. zapnul jsem ho, když jsem louskal jednu stránku, která žrala 100% cpu a nedala se pro blikající bannery ani číst. zapomněl jsem adblock zase vypnout (pro sichr si tedy přídám výjimku pro root) … toto je případ, kdy má adblock opodstatněný smysl.
Ale to je přesně to, co psal autor: normální lidi použijí AdBlock tam, kde reklama výslovně vadí. Naprosto mi nevadí statický reklamní banner, naprosto mi nevadí kontextová textová reklama, a občas si na ni i kliknu – a třeba i jen s vědomím toho, že tím nějak přispěju provozovateli webu.
Vadí mi flashový banner, který sice má zavírací křížek, ale ten se zdržuje nějakou dobu vždy v opačném rohu, než kde je kurzor. Vadí mi špatně napozicovaná reklama, kvůli které si nepřečtu text stránky. Vadí mi i ta zoufalá reklama, která se snaží hledat slova v textu a dělat na ně reklamní odkazy (pak článek z Afghánistánu o plukovníku Ivo Střechovi obsahuje reklamu na pálené tašky), i když ta někdy pobaví. A tam, kde tyhle reklamy skáčí, nastupuje AdBlock nebo úplný odchod.

fanoush

Ja taky zasnu, myslel jsem ze zrovna cdr.cz je server kde velmi dobre chapou ze kdyz nejaky obchodni model nefunguje, je treba se prizpusobit realite a ne si neco vynucovat. Nevidim rozdil mezi absurditou typu „kopirovani zabiji hudbu“ a „adblock zabiji weby“. A veta „uživatel by správně do obsahu stránky neměl zasahovat“ me velmi prekvapuje od nekoho ze serveru ktery propaguje piratskou stranu a kde berou (bohudik) treba ripovani CD nebo DVD do mp3,avi,mkv jako naprosto normalni vec.

jehovista

Na ripovani DVD nijak netrati. Nekteri lide proste maji dvoji metr.

vlabra

Nechápu, jak můžete srovnávat adBlock s strháváním reklam v tramvaji a přemalováváním billboardů.
Pokud zničím reklamu v tramvaji nebo billboard tak způsobím přímou škodu na majetku někoho cizího. Jednak fyzickou, tím že to poškodím a taky i ušlý zisk protože reklamu neuvidí i ostatní. Kdežto adBlock nic nikomu nepoškodí (nezmění) a navíc je reklama blokovaná jen pro mne, ostatní ji vidí.
S likvidací „fyzických“ reklam by se dalo maximálně srovnávat hacknutí vašeho serveru a změnu přímo vašich stránek.

Pavel2

Tak u vás mi adblock blokuje jen dva objekty – špiónské skripty google.
Ale řekněte mi – proč inzerujete výprodej pneu, disky kol, umyvadla? Myslíte, že čtenáři vašeho webu budou mít o něco takového zájem?

Barbar

Taky docela žasnu! Ale nad tím, co dokáže Vaše mysl vyplodit za absolutní demagogické nesmysly… Pracuji jako IT specialista, ale fungování webu na základní úrovni, si myslím, rozumí každý jeho mírně pokročilejší uživatel.
Ten systém přece funguje tak, že uživatel si vyžádá určitý obsah ze serveru, který je mu následně zaslán. Na jeho základě si může vyžádat další obsah ze serveru a tak dál a tak dál – záleží na tom jak moc do hloubky a jak daleko chce uživatel jít. Tím, že si uživatel vyžádá jenom např. text a základní layout stránky a nic dalšího, ji přece nijak nenarušuje!
Nakonec existují i čistě textové prohlížeče, které Vám flash a obrázkové reklamní bannery stejně ani nezobrazí a proto je také ani nestahují (nežádají od severu) – například známý prohlížeč Lynx.
I pojem „blokování“ reklamy z principiálního fungování AdBlocku je špatně použitý, protože AdBlock nic „neblokuje“ (což by sedělo k analogii ničení billboardu); AdBlock pouze po serveru nevyžaduje zaslání některého dalšího obsahu, na který původní zdrojový kód stránky odkazuje. (Což se dá přirovnat maximálně k analogii, že se prostě nedívám na billboard – dívám se třeba jenom na nohy na zemi nebo mám tmavé brýle a tak nemohu vnímat obsah billboardu).
Jinak z technického hlediska je AdBlock přínosem jak pro uživatele, tak PRO SERVER a pro jeho provozovatele. Protože na sraně nesnižuje zátěž jen na straně uživatele, ale tím, že obsah ani nevyžaduje, tak snižuje i zátěž a traffic serveru.
Nakonec ale SLUŠNOU reklamu, za kterou považuji např. vhodnou textovou kontextovou reklamu AdBlock přece neblokuje! Najedu si třeba na Gmail a normálně tam reklamu od Google mám a nijak mě neobtěžuje… Takže chyba není v uživatelích AdBloku, ale v zadavatelích a provozovatelích reklamy. Tak používejte pouze slušnou reklamu, tj. takovou která projde AdBlockem, jako to dělá například Google a budeme mít všichni po starostech!
Nebo Vám přijde, že podnikatelský záměr Googlu nefunguje? :-DDDD

Mimochodem AdBlock je SOUKROMÝ systém zamezující NESLUŠNÉMU chování, proto už samotné rozčilování se nad jeho používáním, je hodno k zamyšlení.
Jeden známý, manager marketingového call centra, se naposledy takhle rozčilovat nad tím, že mohou lidem volat jenom v po-pá přes den, protože o víkendu nebo například v pátek večer jim telefony nikdo nezvedá a pokud ano, tak jen proto, aby jim řekl, co si o nich myslí :-)))
Myslíte, že je taky chyba na straně lidí nezvedajících v pátek v devět hodin telefon, že mu likvidují jeho marketingovou kampaň?! :-DDD

krakonoš

Být vámi, tak napřed na diit zruším registraci. A pokud se vám nelíbí, že si uživatelé reklamy blokují, běžte si stěžovat na lampárnu, to je totiž to jediné, co s tím můžete (naštěstí) udělat! K vašim přirovnáním: 1/ Billboardy neprohlížím bez ohledu na to, kde zrovna visí. Naučil jsem se dívat se mimo ně a funguje to velice dobře, zejména, když jedete po dálnici. Je zajímavé, že na Slovensku neuvidíte u žádné silnice žádný billboard a nikomu to nevadí. 2/ Časopisy v trafice, ani jinde, nekupuji, právě proto, že je v nich víc reklam, než užitečného textu, který si navíc mohu přečíst na netu zdarma a bez reklam. 3/ pokud si neumíte vydělat peníze jinak, než cpaním reklam na webové stránky, najděte si raději jiné zaměstnání. (ČD prý shánějí brigádníky na likvidaci plevele v kolejišti).

Pavel2

Já hlavně nechápu, čemu se diví že mu to lidi blokujou, když je tam dost otravným způsobem vložená naprosto nesouvisející reklama. (umyvadla, motorky a pod.) Co se diví že mu to lidi blokujou, když je to úplně mimo téma? Když přijde někdo se zájmem o televizi, tak mu proboha nebudu cpát záchod, to dá přece rozum!

eee

No to je legrace, diit.cz, ktery podporuje piratstvi (zvlaste wift se v tomto hodne projevuje) se ohrazuje proti blokovani reklam na jejich webu.
Copak nechapete, ze autori software a audiovizualnich del maji rovnez naklady a piratstvi je poskozuje?
Otazka blokovani reklamy na webu je sporna. Rekl bych, ze to ani neni otazka pravni, jako eticka. Provozovatele webu (reklamy) i ctenari by se meli chovat eticky, meli by si uvedomit, ze jsou jeden na druhem zavisli.
Prijde-li mi nejaky web server uzitecny, chodim na nej pravidelne a vim o nem, ze je financovany z reklamy, nemel bych ji blokovat, neni to eticke.
Na druhou stranu, provozovatel webu (reklamy) si musi uvedomit, ze ctenar konzumuje reklamu na sve vlastni naklady. To ctenar plati za prenos datovych souboru k nemu do pocitace, to ctenar plati elektrinu potrebnou na vykon, ktery spotrebovava reklama.
Ja casto prohlizim web pres N900, ktera ma malo pameti a slaby procesor, data stahuji pres GPRS. Agresivni narocna reklama dela takovy web nepouzitelny, stranku nejde ani skrolovat a nekdy musim vyndat baterku, protoze se zarizeni vykonove kousne a restart je rychlejsi nez jen zavreni okna. Podobny problem je u netbooku, ktere jsou casto provozovany z baterky, par stranek s flashovou reklamou zkrati dobu provozu netbooku na minimum.
Jestlize provozovatel webu (reklamy) chce aby ctenar konzumoval jeho reklamu, musi mit na pameti, ze tato je provozovana na naklady ctenare a chovat se podle toho a setrit jeho zdroje, tj. chovat se ohleduplne a eticky.

Parnamwulan

Ja taky zasnu – nad tim, co jsem si prave precetl v teto diskuzi :) … Pro me je standartni, ze reklama je zobrazovana v banneru v zahlavi ci zapati stranky, popripade po stranach textu ve forme ramecku pro ni vyhrazeneho. Jak znamo lidsky zrak a vnimani nema zalamovani jako ve wordu, takze i prestoze je reklama uhledne v banneru napr. na boku stranky, tak tim, ze ctu sousedni text jsem ji jiz videl. Nemyslim si, ze „videt“ reklamu znamena pootocit hlavu o 2 stupne doprava a 10 vterin na ni „zirat“ nevnimaje nic jineho – to je nesmysl.
Stejne tak pokud ctu clanek o internetovych protokolech a vpravo v banneru se objevi reklama na ubercool zachod s automatickym odvzdusnenim a volitelnou hura znelkou po vykonu je dost mozne, ze i presto, ze jsem reklamu videl, neprikladam ji pozornost – tedy pro provozovatele reklamy neni tolik efektivni jako napriklad reklama o sluzbe souvisejici s sifrovanim dat – je totiz mozne, ze pokud me zajima detail prenosu dat tak k tomu mam nejaky duvod – a dost mozna treba obavu o jejich bezpecnost, tudiz takove reklame krom jejiho spatreni i venuji urcitou davku pozornosti.
Ostatni formy reklamy jsou pro me NAPROSTO neprijatelne. Nehodlam v zadnem pripade cist jakykoliv flash prekryvajici cilovy text abych nasel jakym zpusobem se ten opruz zavira – radeji zavru stranku celou. Rozumny marketingovy poradce tohle vi, rozumny provozovatel stranky rovnez vi, ze misto na banner tak jako tak proda a navic nebude reklama v konfliktu s jeho webem – maximalne nevhodna, ale STALE NA OCEKAVANEM MISTE.
Kdyz uz mnozi prirovnavali, tak ja tedy take – predstavte si romanticky film, kde misto petiminutoveho reklamniho bloku zapletka vrcholi dialogem: ONA: strasne te miluji a za vsechno se omlouvam. ON: ja jsem tak stastny – nedokazi si predstavit zivot bez tebe a bez hypoteky od komercni banky. Obe jste takove nenarocne a planuji s vami prozit cely zivot az do spokojeneho stari. ONA: Ano, jiz se tesim jak budeme mit kopu deti a vsem koupime Pribinacka, pramen zdravi z posazavi. ON: Ano milacku – 4 syny jak jsme si vzdy prali a az vyrostou tak si chlapi sobe daji staropramen. ONA: Ano, a az budeme spolu 50 let jako jsou s nami Tatranky, tak na vse co se stalo dosud budeme vzpominat s usmevem konzumujice ginkgo bilobu od Pharmy a.s. …… jedno oko by nezustalo suche :DDD
… cili shrnuti – reklamu ano, ale na ocekavanem miste a bez narusovani obsahu … ostatni moznosti jsou irelevantni …

Matej

Osobne mi postaci mit vypnute animace obrazku a pluginy (Flash, Java) a stranky se hned rychleji nacitaji a jsou docela koukatelne :-)
A kdyz se potrebuju na cteni opravdu soustredit, tak pouziju treba skriptik Readability (http://lab.arc90.com/experiments/readability/).

Tim chci rict, ze nikdo mi nemuze nutit zpusob jakym si stranku zobrazim. Co kdyz pouziju textovy prohlizec nebo si zvetsim pismo? A co teprve ctecky pro slabozrake, ti jsou ochuzeni o reklamy v iframech. To je prece taky uprava stranky!

Souhlasim s nazorem autora, ze nejvetsi podil chyb je na zadavatelich reklamy.

Lokutus

Soudruzi majitelé stránek. Prosím. Netvrďte nám, že blokování reklamy na internetové stránce je ekvivalentní ke strhávání billboardů na ulici, v taxíku, nebo tramvaji. Větší pí*ovinu jsem už dlouho neslyšel.
Pro všechny lidi, kteří neví, jak funguje internet:
Software, nainstalovaný na cílovém stroji (MÉM stroji) odešle požadavek na cílový server (VÁŠ server). Cílový server odpoví a odešle cílovému SW stream, který musí daný SW interpretovat a nějak zobrazit. Jak ho zobrazí je jen a jen na tom SW a jeho nastavení. Pokud daný SW zobrazí danou stránku tak, že místo červené zobrazí zelenou, je to jen a jen věc majitele stroje, ne kterém je tento SW nainstalován. Pokud dle svých nastavení NEzobrazí reklamu, je to jen a jen věc majitele toho stroje, na kterém je tento SW nainstalován.
Pokud zde zoufale hledáte asociaci, je to jako bych nosil A-R brýle, které z přijímaných fotonů vyselektuje ty, které nechci vidět. Na vaší zdi stále visí váš billboard, ale já ho svýma očima nevidím. Nic nestrhávám, nic neničím, jen jsem se rozhodl, že některé fotony (bity) přijímat prostě nebudu. A vy se třeba pos…kakejte. ;-)

Přezdívka

Někdo o voze, jiný o koze …

m&m

Ja bych videl rozdil od klasicke reklamy treba v novinach v tom, ze za zobrazeni reklamy na mem pocitaci platim naklady. Mam 3g pripojeni kde platim za objem prenesenych dat a tam je pak reklama docela znat. Za druhe beh flashove reklamy vytezuje procesor, takze i nejakou elektriku navic to sere, ikdyz samozrejme minimalne.
Ale jsou to naklady na vic ktere musim platit. Takze jak se v clanku pise, jako zakaznik toho mam dost a hojne sirim do sveta adblock. Nevadi mi googlovsky adword a adsense, ale toci mne flashovy hnus, hrajici, blikajici…
Jako zakaznik bych ale akceptovat business model, kde si zaplatim za kvalitni obsah, nebo budu pristupovat prez uzivatelsky ucet, ale nebude se na mne sypat barevny hnus ze vsech stran.

Lokutus

To jsou marginální náklady. Mnohem významější náklad se obráží v ceně zboží, které člověk kupuje. Zkrátka, aby se majitel webu, distributor a reklamka nažrali, musí návštěvník webu nejen čučet na odpornou reklamu, ale ještě si za to čučení musí zaplatit v ceně zboží. Máloco na světě má amorálnější model, než reklama. Proto mě vzlykání pitomců s relamou na webu přivádí záchvaty smíchu a zároven i údivu nad jejich drzostí.

Satai

„Máloco na světě má amorálnější model, než reklama.“
A ted jsem zvedavy na zduvodneni takovych odvaznych slov. A kdyz uz tu padaji slova jako „moralka“, tak at se nemuseji par stoleti mrtvi etici otacet v hrobe.

Lokutus

Zdůvodnění je nasnadě. Máme výrobek, který chce výrobce prodat. Zadá si proto reklamu a cenu za ní rozloží do výsledné ceny výrobku. Ovšem reklama nepřináší nikomu nic pozitivního, ve větším množství je dokonce obtěžující a myslím, že většině lidí by se ulevilo, kdyby neexistovaly billboardy, reklamní cedule, přeřvané shoty v televizi, otravné kusy v časopisech a novinách, či nechutné animace na webu. Zákazník si tedy sám platí za to, že je nucen sledovat všudypřítomnou neužitečnou a obtěžující reklamu. On si za to musí platit, protože i kdyby žil jako asketa, neexistuje dnes zboží, jež by nebylo zatíženo cenou za reklamou, která za svou hypertrofovanou cenu poskytuje mizivou informační hodnotu, tudíž se jedná o klasický naleštěný prd. Tomuto trendu nelze na většině zeměkoule dnes uniknout.
Jděme dál. Reklama je nám vnucována tak agresivně, že ji dnes již nelze účině filtrovat. Můžu ignorovat billboardy a cedule, faktem však je, že je podvědomě vnímám. Můžu přepínat televizi, faktem však je, že aktivně reaguji na reklamu, nehledě na to, že po přepnutí je na dalším programu zase jen reklama. Můžu ignorovat celou televizi (což dělám), ale to je jen jeden z mnoha distribučních kanálů. Ven chodit musím, informace potřebuji, jíst musím také. Nelze ignorovat reklamu, kterou vidím všude kolem sebe, a za kterou si musím dokonce platit.
Model, kterým ze mě někdo tahá peníze a nedá mi na výběr (resp. mi dá na výběr mezi svým modelem a smrtí hlady a vyčerpáním v temnotách sklepení), považuji za krádež a krádež je podle mě neetická.

Jirka P

No tohle je složitější. Vemte si třeba dva výrobce A a B, kteří mají oba na zavedení nějaké výroby fixní náklady 1M Kč a variabilní 1 Kč na jeden výrobek. Výrobce A dokáže prodat bez reklamy milion výrobků, výrobce B si zaplatí reklamní kampaň za 200k Kč, získá víc zákazníků a prodá o 500 tisíc výrobků víc. Aby firma A neprodělala, musí prodávat jeden výrobek aspoň za 2 Kč, firma B může (zdůrazňuji může) nasadit cenu 1,8 Kč. Takže „zřejmá škodlivost“ reklamy není až tak zřejmá.

Pavel2

Nesmysl. Naopak, tím že B udělá reklamu, musí i A udělat reklamu. Oba budou dohromady pořád prodávat ty dva miliony výrobků, které budou o reklamu dražší.

krakonoš

REKLAMA je složenina dvou slov; OPAKOVANĚ (RE) a KLAMATI! a o ničem jiném to není, aneb jak pravil kdysi jistý pan Goebbels: Stokrát opakovaná lež se stává pravdou! Kdo je zvědavý na to, aby byl opakovaně klamán? Já tedy ne!

Přezdívka je povinná

FYI
http://cs.wikipedia.org/wiki/Reklama
„Slovo reklama vzniklo z latinského „reklamare“ (znovu křičeti), což odpovídalo obchodní komunikaci v době, kdy nebyl k dispozici rozhlas, televize nebo dokonce internet.“

Radek Hulán

Blokovat si reklamu rozhodně korektní je. Pokud budu mít prohlížeč, který nebude implementovat IFRAME a OBJECT, neuvidím 99% reklamních ploch, a přesto bude vše korektní, nikde není stanoveno, že každý prohlížeč musí implementovat tyto HTML tagy, anebo že je nesmí proxy filtrovat. Stejně tak kus reklam neuvidím s vypnutým Javascriptem.
Na druhou stranu, pro majitele webu je Adblock uživatel jen nákladová položka, (většinou) mu nic nepřinese, a není od věci, jej tedy odstřihnout od obsahu ;)
Bylo moc zajímavé, jak se lidé vztekali, když jsem toto udělal na svém webu. Lidé svobodu chápou často jen jednostranně, jako JEJICH možnost dělat cokoliv.

Lokutus

Jistě, všiml jsem si. Stačilo vypnout pár konkrétních javascriptů… ;-)
Stoprocentně korektní není žádný model a web zaměřený na odbornou internetovou veřejnost má tu smůlu, že většina lidí z cílové skupiny je natolik fundovaná, že zvládne ten AdBlock ve svém prohlížeči zprovoznit. Takový web musí jít asi dál a poskytovat hodně kvalitní a konkurenceschopný obsah za konkrétní cash. V poslední době mi přijde jako velmi použitelný model „zaplať a čti“ přilepený na konkrétní pilířové články, zatímco zbytek webu je zdarma. Problém však je, že dnešní doba je informacemi nabitá, tudíž cena informace dlouhodobě devalvuje, přičemž některé informace dnes už nemají cenu ani toho zlomku halíře, co stojí jejich přenos. Když chce někdo v tom informačním balastu vyniknout, musí jít v problematice hodně do hloubky a nabídnout něco, co jinde lidé nevyčtou. Třeba vlastní zkušenosti, či pečlivý rozbor nějaké platformy. Tak kvalitní informace se zhusta dají najít jen v odborných knihách a časopisech, které si lidé… kupují. ;-)

1

nezobrazovat reklamu ale technicky lze i tak, aby jsi to neměl šanci zjistit

Okoun
3. 7. 2010 9:24 smazal Martin Malý, důvod: Názor zajímavý, bohužel formou nevhodný k publikování na těchto stránkách.
Pavel2

Co tam bylo?

Zed
Jakub Vrána

Většině provozovatelů webů může být jedno, jestli mají uživatelé zapnutý AdBlock, protože cena se odvíjí od délky zobrazení (většinou se ceny uvádí za týden). A přijatelnost ceny se posuzuje podle čísel v NetMonitoru, proto jsou jím všichni tak posedlí.
Zadavatelé reklamy s použitím AdBlocku prostě musí počítat. Stejně jako při sledování televize řada lidí na reklamy přepíná (nebo si pořad nahraje a reklamy přetočí) – pomocí peoplemetrů se nicméně měří, kolik lidí sleduje daný pořad, nikoliv všechny reklamy v něm.
Mimochodem přeskočení reklam v televizi se mi jeví jako nejlepší příměr k použití AdBlocku. A považuje snad někdo za nemorální, když si během reklam v televizi třeba odskočím?

Čelo

Přesně tak. Dříve, když jsem třeba nebyl večer doma a v televizi něco zajímavého vysílali, tak jsem poprosil doma, zda by mi to nenahráli na videokazetu. A rodičové byli tak hodní, že pokud tam byla reklama, tak nahrávání zastavili.
Pokud by mi někdo z „branže“ řekl, že takhle teda ne, že si to mám nahrávat či nedejbože sledovat i s tou reklamou, tak bych na něj koukal stejně udiveně jako koukám na příspěvky některých lidí, kteří tady brojí proti adBlocku.

kraag

A kdyz takovy uzivatel s adblokem vypina i mereni netmonitoru? (viz. prispevek vyse).
Nejvetsi rozdil mezi TV a internetem v tom je ten, ze ja jako provozovatel proste musim u banneru otocit napr. 500000 zobrazeni za tyden. Kdyz je nemam, tak je problem. U TV medialka takhle presne merit nemuze.

BLEK.

Když si uživatel vypne netmonitoring, je to analogie toho, jakoby si uživatel s peoplemetrem díval na jinou televizi bez peoplemetru. Prostě se to občas stává. Snad není problém pro ty měřící firmy si zjistit procentuálně množství uživatelů, co blokují reklamy a monitoring a podle toho ta čísla upravit. A není třeba buzerovat uživatele.

Pavel

No, když čekám na načtení stránky pět minut, a postléze zjistím, že kvůlivá netmonitoru, tak ho zablokuju. Až to někdo vymyslí tak, aby to neotravovalo, není důvod to blokovat.

Jakub Vrána

NetMonitor měří reálné uživatele, což je metrika, která by zapnutý AdBlock měla zohledňovat.

100% Lenin

Proč?

šoumenvodnetbooku

Já si adblock instaluji proto, že na mém netbooku jsou některé stránky kvůli flashové reklamě prostě nepoužitelné. Načíst stránku a pak dalších pět minut čekat na to, než se můj ubohý atom prokouše tunami zbytečného flashe se mi vážně nechce. Některé stránky jsou tak agresivní, že mi kvůli nim třeba na půl minuty zatuhne celý browser. Krom toho: trefovat se na 9″ displeji s touchpadem do miniaturního nápisu „zavřít“ (někdy je to jenom stěží viditelný křížek) je skutečně požitek. O tom, že jedu často na baterku a snažím se ušetřit výkon, se více rozepisovat ani nemusím.

Tom

Hmmm, kazdemu asi unikla podstatna vec:
Ja som platca internetoveho pripojenia, elektriny, vlastnim svoje PC a nikto mi nebude prikazovat, ako si nastavim browser.
To ako keby vam pri sledovani MS niekto zablokoval TV ked pojde reklama a vy nemozete prepnut vlastny televizor :-)
„Kefalin, co je to podla vas absurdne ?“
Nezda sa Vam absurdne, ze niekto chce rozhodovat o tom, ako si budete pozerat web na svojom PC?
Ja pouzivam links, lynx a podobne browsery. Nezobrazuju mi flash ani ine bannery.
Porusujem tym niekoho prava ? Az mi prvedzkovatel stranky kupi PC, zaplati internet a elektrinu, potom by teoreticky mohol rozhodovat o tom, ako si jeho web budem prezerat. Kym je PC moje, len JA rozhodnem o tom, co a ako si necham, resp. nenecham v browseri zobrazit reklamu alebo cokolvek :-)
Moje vlastnicke pravo na uzivanie mojej veci nebude nikto porusovat za ucelom svojho zisku.

milan

No radeji to nerikejte nahlas, nebo lobby reklamek zatlaci na vyrobce TV a oni ty neprepinatelne TV zacnou vyrabet. Nebo podobneho vlastne uz existuje – jde o nepreskocitelne casti DVD.

b.f.u.

Ano ano. Z mého pohledu hlavní důvod proč filmy stahovat. Cena 50Kč v trafice vskutku není problém, ale to že musím čučet na nepřeskočitelnou (a postupem doby i zcela nesmyslnou) reklamu na POKAŽDÉ když si chci pustit film který jsemsi KOPUPIL mě prostě dokáže tak maximálně vytočit.

petrvlk

A hlavně kdo má doma skladovat ty DVD?

prcek

Taky jsem cumel, ze tam neco takoveho je, kdyz jsem poprve dal DVD do DVD prehravace – VLC mi do te doby tyhle veci klidne preskocilo:-) takze az me to zase bude stvat, nevidim jinou moznost, nez si vytvorit zalozni kopie bez techto s…k.

Pavel2

To ještě nic neni, ale koupit seriál za cca 1000kč a pak zjistit, že je schválně (ano, schválně, bylo mi to potvrzeno přímo vydavatelem, že to není chyba, ale záměr) zmršený tak, že nejde pustit bez titulků nebo dabingu vedla k rozhodnutí, že si v životě už žádné DVD nekoupím.

aldik

mi osobně reklama nevadí, vadí mi akorát reklama ve flashi a silverlightu! to je mor internetu, v klidu si chcu něco přečíst nebo zkouknout video a najednou na mě ze všech stran začne jásat flash „klikni na mě“ (řvát, vyskakovat..)
.. ale on byl flash ani nevadil, kdyby to ovšem některé weby s tím nepřeháněli, třeba Seznam reklamu umí a flashe má tak akorát, ale Nova nebo CentrumHoldings na svých webech to s flashem tak přehánějí, že to prostě bloknu a je klid, dokud nepochopí že příliš mnoho flashe uživatele otravuje, tak to nechám bloknuté :-)
.. navíc Centrum.cz A Atlas.ct mají nešvary v tom že cpou reklamu ve flashi i na Homepage, Seznam se na HP spokojí akorát s jením statickým bannerem, proč teda Centrum musí cpát daleko víc reklamy na HP? nenažranci!!
.. a ještě k flashi, ale už to není reklama.. proč ČT na webu ceskatelevize.cz umí udělat stránku bez flashe a nova na Nova.cz nacpe úvodní obrazovku s novinkama ve flashi? fuj flash!! mor internetu!! už aby ho někdo překonal a poslal do zadele!! xD

Mr.Slider

Já mám flash plug-in standardně vypnut. Zapínám ho jen, když si chci pustit nějaké video a to je zcela výjimečně. Poté, co se natáhne, flash plug-in ihned vypnu. Naštěstí i ta videa na Youtube už se dají do určité míry přehrávat bez flashe.
Mám ho vypnutý z důvodu jeho velkých systémových nároků a zpomalování běhu nejen prohlížeče, ale i systému. Stejně tak i načítání stránek je rychlejší bez něj.

pas

No tak flash pošle do zadele HTML, o tom není pochyb. Alespoň v oblasti animací. Jenom nevím, koho budete posílat do zadele, až bude blikat a hrát HTML… a podle dosavadních testů to nevypadá, že by se při tom větráček procesoru točil méně. :)

Bob

„Od toho, abych podpořil provozovatele, jsou (mikro)platby, ne reklama. „. Uplne jasne vidim co by se stalo kdyby zpravodajske servery zacali hromadne pozadovat (mikro)platby za pristup k obsahu. Celej web, autora clanku nevyjimaje, by se vzbouril co ze si to dovolujou.
Reklamy jsou soucasti urcite implicitni dohody mezi provozovatelem stranek a ctenarem: „My ti dame informac zadarmo, ty uvidis reklamy.“. Komu se to nelibi, at na ty stranky holt nechodi. AdBlock a spol. je prikladem typickeho ochcavani systemu: informace zadarmo beru, ale venovat vterinu casu na stazeni reklamy, pripadne jedno kliknuti na zavreni extra otravne reklamy uz se mi nechce.

Lokutus

Klíčové slovo je „vymahatelnost“. Já říkám, dejte mi obsah zadarmo a reklamy si nechte. A jestli se vám to nelíbí, zkuste mě přinutit koukat a klikat na reklamy.
V opačném případě obsah zpoplatněte a já se sám rozhodnu, za co zaplatím, a za co ne. A pokud se vám nelíbí ani to, nikdo vás nenutí ten web provozovat. ;-)
Informací je dneska takové množství, že už jsou drahé i zadarmo. A pokud pár stovek či tisíců webů zkrachuje? Jejich problém.

jehovista

Kdyz nebudou ty reklamy prasacky udelane, tak proc ne. Kdyz mi ale flashova reklama ve trech tabech zasekne prohlizec a stejne tak nejaky bordel, ktery se taha javascriptem odnekud z tramtarie, tak proste neni sance, abych na konzumovani reklam pristoupil. Navic asi nechapu smysl te vsudypritomne reklamy. Kdyz mi to odfiltruje prohlizec, tak si jenom usetrim praci tim, ze si to nebudu muset filtrovat v hlave. Dost jsem premyslel o tom, kdy jsem byl pri nakupu cehokoliv ovlivnen standardni „bannerovou“ reklamou a nic me nenapadlo. Obvykle potrebuju nejakou vec s danou funkcnosti, pouziju google, srovnam par recenzi(tam se mozna take projevi nejaka reklama v podobe zaplacenych clanku), diskuzni fora a koupim v obchode, kde to zrovna maji na sklade a na ktery nejsou stiznosti. Kde me tady ovlivnuje reklama? AAA mohou mit reklam tisice, ale nekoupil bych si u nich ani vodu do ostrikovace. Podle me je vliv reklamy tezce precenovany, nebo se nedokazu vcitit do role cilove skupiny.

1

často sleduji weby jen proto, abych věděl které (jejich) lži nyní frčí, to jim mám za to, abych věděl odkud přijde facka ještě platit ?

Petr

Jak na to aby Vám lidi adBlockem nekradli?
Náhledy na články udělejte v rozlišení 160×300, 468×60 nebo 250×250, a dejte jim class=„banner“ a reklamu načítejte z vlastního serveru a v jiném než tradičním formátu – třeba 127×247px ;o)
Když jsme tohle zavedli, do dvou měsíců se zvedla klikatelnost našeho livestyle magazínu o cca 4–5 promile ;o) Nádhera ;o)

Hosti

Tohle zavést nějaký server, který čtu, o ty 4 – 5 promile se zvýší tak maximálně moje hladina alkoholu v krvi.

petrvlk

Kvůli takto udělaným opatřením sem časem přestal navštěvovat některé servery, možná spíš ztratíte v dlouhodobém horizontu návštěvníky…
PS: už vám ani neřeknu jak se jmenují :)

Pavel2

Pokud to dobře chápu, tak na adblock by to nemělo žádnej vliv, ten blokuje podle adresy.

maertien

Mikroplatby za obsah? Nic ve zlem, ale neumim si predstavit, ze budu platit nejakemu zpravodajskemu webu za to, ze si smim precist aktualni clanek. Radeji pujdu ke konkurenci, kde mne behem cteni bude „mirne“ obtezovat reklama. Reklamu na webu beru jako nutne zlo, diky kteremu mohou fungovat hodnotne weby, ktere by jinak ani nebyly.

abcdefgh

Reklamu v PC neblokujem, jednoducho ju len necitam, podobne reklamne prestavky v telke vyuzivam na ine cinnosti, napriklad odskocim si na WC :) Nie je to mojim vztahom k reklame. Jednoducho dnes je clovek presyteny informaciami co sa na neho valia a musi ich selektovat, inak by sa zblaznil.

ms

náhodou cena reklamního prostoru odvozena od návštěvnosti a nikoliv „sledovanosti“?! Podobně jako v případě TV?! On snad zadavatel reklamy v případě tv. stanice nějakým způsobem kontroluje, zda pečlivě sledujete „úžasné“ výtvory kreativních blbců a nejdete „AdBlockově“ třeba čůrat, nebo si udělat kafe?
Je snad nějaké komando, sledující, zda papírový SPAM z poštovní schránky pečlivě prohlédnete, nebo „AdBlockově“ vyhodíte do příslušného kontejneru s tříděným odpadem?

andrej

adblock je super, ale az adblock+ element hiding helper https://chrome.google.com/extensions/detail/chmimgmjdabgiilljdjfbonifbhiglao je to prave.
a na skutocne citanie na webe je tu pekny plugin http://petrkrcmar.blog.root.cz/2010/06/21/readability-promente-web-v-noviny/

andrej

a flashblock samozrejme k tomu

Kuba Turek

Můj kamarád a slepý horolezec Honza Říha čte web pomocí nějaké čtečky pro nevidomé. Žádnou reklamu mu to nepřečte. Ale taky žádný obrázek :-)

bauglir

Právo mají, zákon nic takového nezakazuje a pokud to nezakazují licenční podmínky, uživatelé mají právo vypnout si reklamu, o porušení autorského zákona nejde.
A jestli to je morální? To jsou většinou diskuze o ničem, morálka je taková zvláštní věc… každému vypadá jinak…
Jinak blokování reklam nepoužívám, jsem postižený banner blindness :)

Paja

Tak jsem precetl vsechny komentare a krome mirne nevolnosti z nazoru nekterych jedincu snad jen tolik: kdyz autor da na svuj web reklamni banner, tak proste chce, aby si ho navstevnik prohledl a kazdy s IQ alespon 35 to chape. Resit, jestli je vic koser banner skryvat, nestahovat nebo jakkoliv jinak se mu branit je sice desne cool a in a je uzasne, co je tu odborniku schopnych tak slozite operace jakou je instalace a konfigurace adblocku, ale nic to nemeni na tom, ze flagrantne ignorujete prani tvurce stranky a jeste jste na to hrdi. Blaboly o tom, ze to neni vymahatelne a proto je to ok, ze mate desne pomaly pocitace ktery kvuli reklamam nestihaji nebo podobny moudra si strcte za klobouk – kdyz se vam web kvuli reklame nelibi, bezte jinam.

Jožko

Ak by ste boli Vy prevádzkovateľom nejakého web servera a nevedeli by ste sa uživiť bez reklám, tiež by som Vám povedal jednoducho – běžte jinam.

Lokutus

Výborný komentář, klobouk dolu. Obzvláště ta pasáž o těch přáních autora webu je procítěná.
Mé přání, jakožto přání autora webu je, aby mi každý návštěvník po načtení stránky poslal cihlu zlata. A bláboly o tom, že na mé přání se*ete, si laskavě strčte za klobouk. Když se vám mé přání nelíbí, jděte jinam… :-D

X125

„kdyz autor da na svuj web reklamni banner, tak proste chce, aby si ho navstevnik prohledl“
Co to je za blábol?! Jediný zájem autora webu je, aby se zobrazení (NIKOLI prohlédnutí) započítalo a on dostal peníze. Co s banerem dělá návštěvník je autorovi srdečně jedno. Autor chce POUZE peníze.

imploder

No jo, jenže
1) některé reklamy se neplatí za zobrazení, ale za kliknutí
2) i u těch, kde se platí za zobrazení, pokud se na ně lidi nebudou aspoň dívat, tak z toho inzerent nebude mít logicky nic a řekne si, že platit si na tom webu reklamu je k ničemu → autor webu přijde o zdroj příjmů

X125

1. I kdyby ty reklamy neblokoval a ony mu blikaly jako bláznivé, stejně na ně nikdy neklikne (také proto, že ho štvou a obtěžují).
2. To, že se dívám na reklamy přece neznamená, že se jimi řídím. Jak to inzerent pozná?
Takže jsme opět tam, kde jsme. Cílem autora webu jsou PENÍZE. Ty dostane za kliky nebo shlédnutí, které se někde registrují.
Záleží, jak blokuji reklamu. Jestli ji ani nestahuji (nikde se nic nezapočítá), tak inzerent o nic nepřichází. Zaplatil si 5000 zobrazení a já mu žádný neuberu. pokud se reklama stáhne, ale nezobrazí, tak to má opravdu smůlu. Ale to je úplně stejné, jako když se mi reklamy zobrazí, ale já je stejně ignoruji – selektivní slepota. Navíc NIKDY neklikám na reklamy.
Za všechno si ale můžou inzerenti sami. Byli příliš agresivní (blikání, pop-up, velké plochy), tak na ně kašlu. Se statickými banery bych neměl problém.

imploder

Když půjdete na autorovy stránky a něco si tam přečtete, ale žádnou reklamu nestáhnete, autor z toho nebude nic mít. Ani se mu nezapočítají zobrazení. Prostě na takových návštěvnících autor nic nevydělá.

keff

Tak to se bude muset autor zamyslet, jestli by neměl změnit druh reklamy (třeba na doporučení produktu v dobře napsaném článku), druh monetizace webu, nebo se naučit třeba spravovat auta.
OK, objevil na krátký čas fintu, že banner = peníze, ale finta už je opotřebovaná, a tak se bude muset naučit nové triky. Podnikání znamená, že nesete zisky i risky, jestli chcete jistoty, jděte spravovat ta auta :).

krakonoš

Já si přeji, aby mi každý den ráno, v poledne a večer vlétl do huby pečený holub s lanýžovou nádivkou… Přát si můžete cokoli, jde o to, nakolik je vaše přání reálné. A protože mne (a nejen mne) reklamy nezajímají, budu je, bez ohledu na to, že si to nepřejete, blokovat i nadále. Pokud vám to vadí, běžte si stěžovat na Wilsoňák na lampárnu, nebo se pokuste živit se jinak!

Froggy

Autor může třeba chtít, ať skočím z okna…a taky to neudělám!

martin

ešte rovno zakážme spamfiltre, lebo aj to je blokovanie reklamy. Alebo nie ? SOm ochotný akceptovať reklamne bannery na okraji stranky , ale nech si stria vyskakovacie okna čo sa nedaju zavrieť niekam. Bez adblocku sa ani na web nedá chodiť. Nervy mam jedny, a internetovu pripojku pomalu.

kpdkpo

+1. Argument so spam filtrami je skvely!

petrvlk

Tak jsem hned po vstupu na článek, zablokoval adresu té blikající reklamy mezi úvodem a celým textem. Bohužel dělám to tak že zablokuji rovnou server co to dává tedy: http://cz.adocean.pl/*
a máte smůlu, prostě už žádnou reklamu z tohohle serveru i na jiných částech internetu. (mimochodem většina mích blokovaných serverů má koncovku pl)
Nemohu se soustředit na čtení když mi něco nad textem pořád dokola bliká.
Nemám nainstalovaný AdBlock :) Opera to má už v sobě.
Nezakazuji všechnu reklamu jen ta co mi vadí.
Na vlastní stránky nikdy nedávám a nikdy takovouto obtěžující reklamu dávat nebudu.
Na reklamu občas kliknu, když je to k věci a zajímá mě to.
A pokud se to někomu nelíbí, tak má zkrátka smůlu… pro prohlížení internetu můžu používat co chci.

X125

Původne jsem taky jen zakazoval reklamu, co mi vadila. Ale byla to nekonečná práce. Pak s nějakou novou verzí Adblocku přišel i nějaký předpřipravený filtr (podle zemí??). Zvolil jsem ho a opravdu – mám klid.
Jinak souhlas. Většina těchto opruzů je z domén .pl.

BLEK.

Když se mi obsah nějakého webu líbí, tak na něm odklikám reklamy Google Adsense. Je to jednoduchá a rychlá metoda, jak autorovi přispět pár korun.

Lokutus

To je IMO pokrytectví jak prase. Asi jako když někdo vypomůže kámošovi, co rozdává letáky, tak že je od něj vezme všechny a za rohem je hodí do koše. Kámoš vydělal, pro další subjekt v řadě je to ztráta.

BLEK.

No a? Mně po zadavatelích těch reklam nic není. Oni se nijak nestarají o moje dobro, tak není důvod, proč bych se já měl starat o jejich dobro. Naproti tomu, internetový server který mě pobavil se o moje dobro stará, tak mu reklamy klidně obklikám, ať z toho něco má.
Pokud si pod vlivem reklam koupím různé tretky, zadlužím se a budu žít jak žebrák, tak ty firmy to budou počítat jako svůj zisk a považovat to za svůj úspěch. Firmám je jedno, že spotřebitel zkrachuje — proč by tedy spotřebitele mělo zajímat, zda nějaká firma zkrachuje z důvodu špatné účinnosti reklam?
BTW. já rodinu nemám, tak jsem vůči těm reklamám celkem imunní. Kdyby ti však žena nebo děti ječeli, že chtějí koupit něco co je IN, pak teprv pochopíš naprosto zhoubný účinek reklam.

kraag

No podle komentaru je jasny, ze je vice navstevniku webu a o dost mene jejich tvurcu.
Jinak bych dodal, ze s adblockem se da smirit. To ze si to nekdo obhajuje jako moralni vec, budiz. Ale ze nekdo zalozi clanek na tom, ze ja jako tvurce stranek „nutim“ uzivatele pouzivat adblock a proto sem ten spatnej, je uz docela vtipna myslenka :-D

jehovista

Ze nekdo nezije z otravne reklamy jeste neznamena, ze nemuze byt tvurcem ;)

Pavel2

Ale jistě že nutí. Například kolik lidí má u nás přístroj umožňující přeskakovat TV reklamy? Dokud je množství reklam únosné, lidi to snesou, jakmile začne být neúnosné, začnou hledat způsoby jak se jim vyhnout.

krakonoš

Pokud by se takový přístroj prodával, okamžitě ho kupuji, bez ohledu na cenu! A žádnou reklamu k tomu, abych si ho koupil, potřebovat nebudu.

Pavel2

TiVo a podobné přístroje jsou v zemích kde je klidně pět a víc reklamních bloků za hodinu běžná věc.

pantaril

Mam dotaz na provozovatele webu, kterym vadi, pokud navstevnik blokuje reklamy: Proc se ze zadavatelem reklamy nedohodnete, ze budete dostavat penize ne za shlednuti reklamy ale za kliknuti na reklamu?
Pokud by jste to tak udelali, prestane vam blokovani reklamy vadit, protoze uzivatele adblocku by stejne na reklamu neklikali. Navic se usetri bandwidth, systemove prostredky atd.
Nazor, ze navstevnik webu ho musi shlednout v takove podobe, v jake ho naserviruje autor, je absurdni. Pokud to tak nekdo chce, proc nepouziva misto html k prezentaci napr plakat ve forme obrazku, nebo pdf?
Nebo co takhle cela webova stranka i s reklamama uvnitr flashove aplikace? To by se asi taky blokovalo blbe:)

pantaril

Ucinost reklamy klesa dlouhodobe a je to imo dobre, protoze reklama casto nic nerika o skutecne kvalite vyrobku, spatny vyrobek muze klidne predcit lepsi vyrobek jenom proto, ze ten spatny investoval vice penez do marketingu.
Ja si myslim, ze clovek jako rozume uvazujici bytost by si mel zbozi vyhledavat na zaklade nezavislych recenzi. Nadmerne uzivabni reklam vede imo jen k tomu, ze si uzivatele kupuji i veci, ktere nepotrebuji a to vede k zbytecnemu konzumu a plytvani prostredky.
Nebojim se toho, ze by z netu zmizely kvalitni informace, protoze se nenajdou penize na provoz. Zmizi weby, kterym jde predevsim o zisk a ktere se nedokazi prizpusobit. Kvalitni informace budou lidi na web davat i kdyby to meli delat zadarmo, jak tomu ostatne bylo v pocatcich internetu.

multi

predposledni odstavec to presne vystihuje

Yokotashi

Vzhledem k tomu, ze reklamu bez problemu ignoruji, nikdy mi nestalo za to zjistovat jak vlastne AdBlock funguje/nainsta­lovat/nakonfi­gurovat.
Sem tam narazim na reklamu, ktera se hybe tak odpornym zpusobem, ze se text vedle/pod ni na strance neda cist. Vetsinou takovou stranku zavru. Nekolikrat uz se mi stalo, ze byl text natolik zajimavy, ze jsem stvoril firewallove pravidlo, ktere zablokovalo zdroj a zapsal do /etc/hosts, ze zdroj je 127.0.0.1. A sa­mozrejme vim co to bylo za reklamy – vsiml jsem si, jak bylo zjevne autorovym cilem – a od tech firem si nikdy nic nekoupim, pokud bude jakakoliv jina alternativa.
Hodne otravne jsou flashove reklamy (i jine flashove veci), ale to jsem zjistil az pomerne nedavno, protoze na vetsine mych pocitacu neni flash podporovan. Ale to spravil flashblock.
Jestli si to tu precte nekdo od reklamy, tak by si mel uvedomit, ze cim vic se to bude hybat nahoru a dolu, nebo trhave do stran, tim vic lidi si nainstaluje AdBlock a pak uz neuvidi zadnou z jeho budoucich reklam.
Dalsi vec je pripojeni po GPRS, ale kdyz to jde hodne pomalu, tak to spis resim linksem/lynxem.

PR

Pan Malý si asi zase dal trochu piva a sednul k PC. Vaše názory jsou někdy trochu zcestné – samozřejmě, že spousta bannerů prostě naštve (viz neustálý double leader na novinkách), to že kontextová reklama je mnohem lepší souhlasím taky, ale nemůžete házet všechno do jednoho pytle. Jsou weby (bulvár, nebo zmíněné novinky) kde tomu svědčí právě spíš ty hnusné bannery než kontext. Jestli to berete takhle drasticky, tak předpokládám, že už máte doma koupenou plachtu, a vždycky před reklamou na Nově ji dáváte před televizi aby tam nestrašila.

keff

Já nechci věštit, ale tipnul bych si, že pokud autor Novu sleduje, tak je to čistě ze studijních důvodů :)).

lolek

Úhel pohledu je špatný již v základu. Chyba není v blokovaní bannerů, ale již v bannerech samotných, které světe div se vůbec nefungují. Nechápu jak může někdo vyhodit miliony na stupidní flash plachtu přes půl stránky a ještě si myslet jak tím podporuje značku. Vážení, bannery jsou out už pěknou řádku let a brand nijak neposílí. Raději ty prachy dejte na charitu nebo investujte do péče o zákazníky, rozdejte jim něco zdarma, zachraňte lva v zoo – to vaši značku podpoří mnohem lépe.

Seneka

Snad na začátku bych si postesknul, kdy někdo udělá už ad-blok na mobilní prohlížeče. Protože tam ta „pozitivní“ reklama delá stránky nepoužitelné v mobilech a je nedno jetli máte Nokii, Android nebo iPhone.
Celkově bych blokoval míň i pokud by byla reklama k věci. Jenže to by sme toho chtěli moc. Takže v eshopu vybírám futrál na MacBook, ale bliká na mě reklama na odpad od Aceru. Vybírá zrcátka na choper vyskakuje na mě reklama na nějaký skůtr… A moh bych pokračovat.
Prostě furt omejlaná personalizace, kterou jen málo kdo dokáže využít, by vam ten ad-block trochu zredukovala.

jehovista

Ja zas tuhle vybiral Acer a blikala na me reklama na odpad od Apple :)

Uživatel internetu
Petr

Je hezké napsat článek o tom že blokovat reklamu je v pořádku a nikdo nemá PRÁVO mi to zakazovat a zároveň k tomu článku použít ukradenou fotku z SXC.hu ;-)
Jinak právo na nezobrazování reklam ti snad nikdo nebere, stejně jako ti nikdo nezakazuje přepínat televizi nebo rádio když jdou reklamy. I v novinách můžeš reklamy ignorovat. V podstatě jediné kde proti nim nemáš obranu jsou uřvané reklamy před začátkem filmu v kině :-(

sxc.hu

http://www.sxc.hu/help/7_2
You may use the Image
* In digital format on websites, multimedia presentations, broadcast film and video, cell phones.
* In printed promotional materials, magazines, newspapers, books, brochures, flyers, CD/DVD covers, etc.
* Along with your corporate identity on business cards, letterhead, etc.
* To decorate your home, your office or any public place.

Ifo

Adblock jsem si nainstaloval proto,že většina reklam je ve Flashi, který mi následně přetěžuje prohlížeč. Když jsou zadavatelé reklamy hloupí, je to jejich problém. S článkem plně souhlasím.

rooobertek

Používam noscript, lebo som paranoik. Väčšinu reklamy nevidím, lebo ide cez javascript. Chovám sa amorálne (podľa prevádzkovateľov) alebo nie?

Froggy

Samozřejmě, že ne! Nejsi povinen ani zobrazovat všechny obrázky ani spouštět veškerý poskytnutý kód.

Lee

A myslím že bych mohl dosáhnout i toho aby mi reklamní společnost dala část zisku za reklamu která protekla mnou zaplaceným připojením a zobrazila se na mém monitoru. Mohlo by se jednat o neoprávněný prospěch.

hdm

ale pro jeste efektivnejsi blokovani flashovych reklam pozivejte
ClickToFlash ;-)

ic

Co si myslíte třeba o detekci blokování reklam… pro tvůrce stránek totiž není nic složitého zjisti jestli uživatel reklamy blokuje (pokud má zapnutý javascript a podmínku může být ošetřeno i mobilní zařízení, které by reklamu stejně nevykreslilo) a potom se k nim chovat jinak než k jiným uživatelům stránek (upozornit je, otravovat je, zakázat je).
Záleží na vlastníkovi stránek jestli něco takového nasadí, samozřejmě podle toho jak agresivní protiopatření nasadí přijde o některé uživatele kteří reklamy blokují a nechce se jim pro dané stránky udělovat výjimku.
Pokud je ovšem živ jen z té reklamy může si říct že takové uživatele nepotřebuje a někteří budou donuceni blokování zrušit a nebo upravit filtr aby nebyl aplikován na daný web.
Pokud jsou hodně zarytými odpůrci reklam a přesto chtějí web pohodlně prohlížet je tu vždy možnost detekci obejít třeba pomocí greasemonkey a podobných, ale do toho se pustí jen někdo kdo neví co s časem.
Přesto toto řešení je na webu k vidění jen okrajově.
Takže ten adblocker a jemu podobní zase asi tak moc nevadí ne?

kraag

To ma naprosto jednoduchej duvod. Zaprve kazde takovehle opatreni ti dotycny u PC muze obejit. Navic kdyz tohle zacnes delat, tak ti tyhle „blokovaci“ zacnou skodit. Psat spamovy komentare a podobne. Navic z toho jako provozovatel nebudu mit nic nez praci navic. Ergo ja mam 1000 dulezitejsich veci, nez psat podobnej system.
PS: v praxi sem to videl nasazeny chvili u hulana a pak to ma peterka v earchivu u svych slajdu.

Sten

Něco jako má Radek Hulán? Není nejmenší problém do AdBlocku hodit i tu detekci (v Chromium AdBlocku je by default) :D

ic

To se mi nějak nezdá… jak může AdBlocku něco takového zjistit? Pokud vím tak není žádné konečné řešení a každé takové opatření je unikát, to přece nemůže nikdy dokonale rozpoznat.

itsh

Akonáhle sa niekde objaví reklama, ktorá sama od seba začne prehrávať nejaký zvuk, alebo nejakým spôsobom zakrýva obsah, alebo nadmerne vyťažuje CPU, ide celý server z ktorého ju to ťahá (alebo adresár, alebo proste nejaká časť) do blacklistu. Okrem toho ale nič neblokujem…

Froggy

Když otvírám jakýkoliv soubor z webu – třeba html stránku – jsem povinen stáhnout a zobrazit všechny soubory na které web odkazuje? NE! Existuje nějaká závazná norma říkající, jak přesně má být vše z webu zobrazeno? NE! Je uživatel povinen mít prohlížeč, který podporuje aspoň jeden formát, ve kterém je reklama? NE!
Žádný autor stránek tedy nesmí naříkat, že uživatel blokuje (resp. nestahuje/nezo­brazuje) veškerý obsah na který jeho web odkazuje – tedy např. reklamu. Má na to plné právo. Osočování provozovateli stránek je nemorální. Mimochodem – na kvalitních webech se snažím reklamu neblokovat. Pokud tedy nepřesahuje jisté hranice vkusu. Je to prostě byznys. Když web provozovatel nechce poskytovat zdarma, ať zavede platby. Reklama nic neřeší, je to jen primitivní způsob vydělávání peněz.

Juhele

Ahoj,
na netu jsem většinu času pracovně a ta reklama je obvykle natolik otravná, že se adblock stal mým stálým společníkem.
Dost mi vadí, že je reklama tak vlezlá – různé blikání, pazvuky, někdy dokonce okno přes text, které se drží kurzoru jako klíště apod. Mnohdy mám sám problém se orientací na stránkách bez zapnutého adblocku – a co pak teprv starší lidi, lidi s handicapem apod.
Malé reklamní proužky nebo tematická reklama – např. na webech o focení je reklama na prodejny s fototechnikou – fajn, občas se rád mrknu, co je nového. Bohužel takto citlivě umístěné reklamy je čímdál méně.
U televize jsme si navykli vypínat zvuk, protože ty reklamy hrozně řvou a získaný čas využít k návštěvě WC, doplnění zásoby tekutin apod. Občas si říkám, že by to chtělo taky nějaké „Adblock brýle“!

asystematic

.. opět pěkný článek.

Delltar

Vedle článku se zobrazují reklamy na OldSpice a recepty z oliv, celkem různé reklamy zabírají cca 2/3 pravého panelu který je jedním z nejlepších slotů pro umístění navigace. Horní tři prvky pravého panelu tvoří reklama – tím je samotná navigace odsunuta mimo prvotní zorné pole uživatele na většině používaných rozlišení. Pravděpodobně největší přenosovou zátěž při načítání této stránky přinesly právě reklamy (to ovšem odhaduji).
Dále drtivá většina internetové reklamy prochází kontrolou, má omezenou velikost a zakázané kontrastní blikání apod. Většina reklamy je také cílená (jako třeba adSense).
Jo a svobodný trh se rozhodně nevyznačuje tím, že se může spotřebitel rozhodnout, že si přivlastní určitý statek či využije službu a nedodrží přitom smlouvu kterou uzavřel se svým protějškem. Je jasné, že internet je trochu jiné prostředí než běžný svět, je jasné, že někdo stáhne a použije software který stojí víc než jeho roční plat a použije ho k čistě nekomerční věci. Ale strpět reklamu? to by snad člověk mohl. A pokud se mu nelíbí, tak není tržní chování jí zablokovat ale na tu stránku nelézt.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.