Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Co aktuálně vaří ve W3C

Co aktuálně vaří ve W3C

Články Webdesign

Vítejte v přehledu nových standardů, které pomalu vznikají na půdě W3C.

Nálepky:

Představíme vám specifikace, na kterých W3C aktuálně pracuje a jejichž nové verze v nedávné době vyšly.

CSS Custom Properties alias CSS proměnné

Detailněji jsme se o nich rozepsali v článku Bylo nebylo aneb jak proměnné do CSS pomalu přicházejí. Jejich podpora v prohlížečích je zatím zanedbatelná. Jednou se jich dočkáme, ale může to ještě i pár let trvat. V dnešní době je lepší spolehnout se na nějaký CSS preprocesor.

Snímek obrazovky 2014-05-09 v 13.51.55

WOFF File Format 2.0

Oproti předchozímu, je WOFF (Web Open Font Format) ve verzi 1.0 podporován velmi dobře. W3C pracuje na nové verzi WOFF 2.0, jejíž hlavním účelem je přinést WOFF kompresi a tedy snížení přenesených dat, což je aktuální problém hlavně na mobilních zařízeních.

Service Workers

Tohle je větší novinka. Nejspíš už znáte Web Workers, což jsou zjednodušeně řečeno javascriptová vlákna (resp. procesy), která můžou běžet na pozadí vašich aplikací.

Service Workers fungují, když je uživatel offline, a sice dle schématu:

  1. webová aplikace zaregistruje service worker skript
  2. uživatel pracující s webovou aplikací je offline
  3. webová aplikace pošle požadavek na server, ale ten nemůže odpovědět (uživatel je offline), místo toho je spuštěn zaregistrovaný service worker, který může požadavek zpracovat a vygenerovat aplikaci odpověď

Mechanismem se trochu podobá funkci nástroje RoboHydra, vytváří další vrstvu na straně klienta, která nahradí server v případě, že není dostupný.

Existuje už jedna implementace. V Chrome najdete experimentální implementaci service workers (zapnete ji na adrese chrome://flags/#enable-service-worker). Zdrojové kódy implementace najdete jako samostatný projekt na GitHubu.

Zda se téhle novinky někdy na webu dočkáme, záleží na dalších výrobcích prohlížečů, zda se ji rozhodnou implementovat.

DOM4

Specifikace DOM4 je dalším postupným rozšiřováním Document Object modelu prohlížečů. Jedná se v tomto případě spíš o evoluci než revoluci. Většinu zde specifikovaných věcí již prohlížeče implementovaly a jelikož pro přístup k DOMu používá řada vývojářů některý z javascriptových frameworků, asi není nutné se touhle specifikací více zabývat.

A to je z přehledu aktuálně vyvíjených specifikací u W3C vše. Další najdete přímo na W3.org.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.