Přejít k navigační liště

Zdroják » Rozhovory » Internet Explorer 8 – rozhovor s Petem LePage

Internet Explorer 8 – rozhovor s Petem LePage

Byl kód Internet Exploreru v osmé verzi kompletně přepsán? Proč Internet Explorer nepodporuje správný MIME typ u XHTML dokumentů? Měl Internet Explorer 8 obsahovat mikroformáty? Na to dnes odpovídá Pete LePage z IE týmu.

You can switch to English version.

Dnes jsme pro vás připravili druhý z rozhovorů týkající se Internet Exploreru 8, který jsme pořídili během návštěvy konference MIX09 v den oficiálního uvolnění Internet Exploreru 8. Minule jsme se ptali Amy Barzdukas, dnešní zpovídanou osobou je Pete LePage.

Pete, můžeš se na začátek představit? Jaká je tvoje pozice v IE týmu?

Jmenuji se Pete LePage a jsem jeden z produkt manažerů IE týmu. Jsem produkt manažer, který má na starosti vývojáře a prakticky výhradně jen vývojáře.

Slíbil jsem, že tu historku nebudu tajit, a hodně lidí se jí směje. Když mi moje máma zavolala a řekla: „Nelíbí se mi tlačítko ‚Domů‘ v IE“, řekl jsem jí, ať zavolá Microsoft a zkusí to vyřešit jinou cestou. Ale pokud nám zavolá vývojář a řekne: „Vytvářím web a nezobrazuje se, jak bych očekával,“ tak tohle je člověk, který mě zajímá. Snažím se, aby se takový feedback dostal do IE týmu a k vývojáři se zpětně dostaly ty správné informace.

Čím jsi se zabýval před tím? Pracoval jsi pro Microsoft nebo další společnosti?

Jsem v IE týmu již dva a půl roku. Před tím jsem byl testerem Visual Web Developeru ve Visual Studiu a také testerem Design Surface ve Visual Web Developeru. Takže s webem jsem přicházel do styku po celou dobu své práce v Microsoftu.

A prohlížeči jsem zabýval ještě před tím. Pracoval jsem pro společnost, která vytvářela embedovaný prohlížeč.

Kolik vývojářů pracuje na IE?

To je otázka, na kterou nemáme přesnou odpověď; když se podíváte, z čeho všeho se IE skládá, jelikož je součástí operačního systému a jelikož obsahuje renderovací komponentu nebo třeba síťový stack. Víme, že v IE týmu pracuje opravdu hodně lidí.

Pete LePage

IE tým byl v minulosti zrušen, nyní funguje nový tým. Jsou v něm i lidé, kteří pracovali na IE6 a starších verzích?

Rozhodně, dobrým příkladem je Chris Wilson. Chris byl v IE týmu, domnívám se, od IE2. A je zde řada lidí, kteří pracovali v IE týmu dlouhou dobu. A budou v něm pracovat i nadále. Vidí, že na webu a v IE se toho odehrává hodně zajímavého.

Řada webdesignerů se ptá, proč IE nepodporuje XHTML se správným MIME typem. Kde je problém?

Je nutné zdůraznit, že ta opravdu správná podpora vyžaduje hodně práce. A není to tak, že by se nám do té práce nechtělo, ale chceme si být jisti, že až to uděláme, bude to absolutně v pořádku. Zatím jsme neměli šanci, protože jsme se věnovali řadě jiných věcí.

Máš představu, kdy k tomu kroku dojde? V IE9?

Dobrá otázka. Až do teď jsme se soustředili na IE8, abychom ho v pořádku vydali. Další kroky stanovíme v nejbližší době.

V oblasti standardů najdeme mezi IE a dalšími prohlížeči jisté rozdíly, např. model událostí. Plánujete jej v budoucnu mít stejný jako ostatní prohlížeče?

Zatím jsme se soustředili na IE8, nepřemýšleli jsme, co budeme dělat dál, proto nemůžu říct ano, my to tak uděláme.

Současně jednou ze zajímavých věcí, kterou jsme v IE8 udělali, je podpora měnitelných prototypů DOM (mutable DOM prototypes). Ty vám dovolí přepsat model událostí v rámci DOM, takže pokud chcete, můžete si ho sami opravit.

Bavili jsme se s řadou vývojářů a model události byla věc číslo jedna, která přišla na řadu. Ale říkali, že měnitelné prototypy DOM jim více vyhovují, protože pomocí nich si mohou model událostí opravit sami.

IE8 obsahuje řadu změn. Říká se, že jste některé části IE kompletně přepsali, je to pravda?

Napsali jsme na zelené louce nový renderovací engine. Neopravovali jsme tedy renderovací engine z IE7, ale napsali jsme engine nový.

A co staré renderovací módy v IE8? Ty byly také napsány znovu nebo pro ně používáte původní kód?

Renderovací mód z IE7 zůstal v IE8 stále stejný, na tom jsme nic neměnili. Bylo pro nás důležité zachovat kompatibilitu, proto jsme ho neměnili. Jen jsme přidali nový mód IE8 s lepší podporou standardů.

To muselo být hodně práce.

Ano, bylo. A je to také důvod, proč jsme mohli udělat tak velký pokrok v podpoře standardů.

Video k uvedení Internet Exploreru 8

K vydání Internet Exploreru 8 bylo připraveno vtipné video Net History.

Šeptalo se, že IE8 bude podporovat mikroformáty (mj. protože Bill Gates na MIX06 řekl: „Potřebujeme mikroformáty.“), což se nakonec nepotvrdilo. Zvažovali jste podporu mikroformátu nebo ne?

V raných fázích plánováni to byla jedna z věcí, kterou jsme brali v úvahu. Znova to ale opakuji, abychom mohli prohlížeč vydat, nemohli jsme do jedné verze přidat všechno.

Jaký je proces výběru toho, které standardy budete podporovat?

To je dobrá otázka. U IE8 jsme se dívali po věcech, které jsou již relativně stabilní. Nechceme implementovat něco, co se bude měnit. A chceme si být jisti, že věci, které vybereme, vývojáři chtějí, např. měnitelné prototypy DOM nebo DOM úložiště, věci které vývojáři chtějí a potřebují.

IE8 projde testem Acid2. Ale je tu nový test Acid3, který je velmi obtížný a vyžaduje např. podporu SVG, stažitelných fontů atd. Budete se Acid3 věnovat?

Acid testy byly napsané lidmi, kteří řekli: „My chceme tyhle vlastnosti.“ Nejedná se o skutečné testy nějaké konkrétní části standardů. Jsou to testy celé řady věcí.

Zajímáme se o to, co vývojáři chtějí, co nám říkají, že chtějí. Nemluvíme pouze s jedním vývojářem, který řekne: „Tohle je to, co já chci,“ bavíme se s celou řadou vývojářů. Projde tedy IE8 testem Acid3? Ne, neprojde.

Kdysi IE běžel na Macintoshi a ještě dříve i na Unixu. Další prohlížeče dnes podporují více platforem. Myslíš, že IE bude fungovat i na jiné platformě než Windows?

Ne, myslím, že zůstaneme na Windows jako naší primární platformě.

Je tu velká konkurence mezi webovými technologiemi a dalšími technologiemi jako je Silverlight nebo Flash. Kdo bude podle tebe na poli webových aplikací vítězem?

Nemyslím si, že zde bude nějaký vítěz, protože si nemyslím, že je zde možné něco vyhrát.

Myslím, že na webu, Silverlightu, Flashi a všech těch „rich“ webových technologiích je skvělá škálovatelnost při tvorbě aplikací.

Pokud chcete vytvořit jednoduchou HTML stránku bez interaktivity a vložit na ni nějaké informace, máte možnost. Pokud chcete vytvořit AJAXovou aplikaci, můžete to udělat přímo v prohlížeči. Chcete použít Silverlight nebo Flash? Můžete. Všechny ty možnosti vytváří pěkné kontinuum, ve kterém si můžete vybrat, co zrovna chcete.

Děkuji za rozhovor.

Otázky za Zdroják kladl Martin Hassman. Rozhovor proběhl během konference MIX09 v den oficiálního představení Internet Exploreru 8.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
5 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gianluca

Diky za oba rozhovory. Myslim, ze Microsoft udelal na IE8 velky kus prace a ze se jedna skutecne o povedeny produkt. Pro me je vzdy zajimave dovedet se, jak vidi veci lide z Redmondu a jaka filozofie stoji za jejich produkty…
P.S. Uz se tesim i na win7! :)

Lukass1

Z clanku mam pocit ze vyvojari IE8 jsou jak konici s klapkama na ocich a jejich hlavni cil je nejak zbastlit final a pak uvidime.. Zadna progrese, myslim ze IE8 budu stejny vystrel do prazdna jako IE7..

mekele

Take me to v prubehu cteni napadlo. Kdyby to byl rozhovor s vyvojarem, tak je to pochopitelne, tohle je ale product manager, ktery by imo mel videt i za roh.

alblaho

Papírově vypadal IE8 dobře, tak jsem ho dal přítelkyni do XP. Ale jsem zklamaný, přijde mi dost nestabilní, občas vytuhne. Naštěstí mají dobré zotavení z chyb, uživatel pak jen vidí, jak se jeho stránka načítá znovu (mají per-tab procesy jako v Chrome?).

Každopádně pořádně nechápu, proč ten FF pořád roste, být mainstream uživatel, tak s IE7/8 docela vystačím.

A rozhovor mi přišel docela trapný, ten chlap v podstatě nic neřekl, jen takové žvásty.

Libor

IE8 mám nainstalovaný na notebooku, zatím sem nenašel jediný problém (aplikaci jako takovou nevyužívám…primárním prohlížečem je pro mě Maxthon :)…celé jádro IE8 mi přijde o krapet rychlejší než u IE7…což je dobře…Chrome ani FF mi nevyhovuje (Chrome – málo možností volby, dlouhé a únavné hledání nastavení nebo jen položky zobrazit zdroj, FF je pomalý na spouštění a zbytečně robustní) prostě mi nevyhovuje ani chrome, ani FF a ani IE….mám maxthon a sem v pohodě :)…ale to je asi jen můj názor :)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.