Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jak je IE9 v podpoře HTML5 nejlepší a nejhorší zároveň

Jak je IE9 v podpoře HTML5 nejlepší a nejhorší zároveň

Články Různé, Webdesign

Nedávné vydání nové verze Internet Exploreru bylo doprovázeno marketingovou kampaní, jejímž sdělením bylo, že IE9 podporuje HTML5 ze všech prohlížečů nejlíp. Na to zareagoval Paul Rouget z Mozilly prohlášením, že IE9 implementuje HTML5 ze všech prohlížečů nejhůř. Jak to tedy vlastně je? Co je lež a co realita?

Jako vždy se můžete rozhodnout podle sympatií k tomu kterému prohlížeči či firmě, a tvrdit buď to, že Microsoft lže, nebo že lidé z Mozilly neunesli tvrdá fakta (či jiný podobný rychlosoud). Pro čtenáře, kteří se nespokojí s prostými a jasnými odpověďmi, jejichž validitu poměřují dle osobních preferencí („ať udělá MS co chce, tak je to špatně“ / „Ať udělá MS co chce, tak je to dobře“), tu máme možné vysvětlení podivné duality.

Kdo má pravdu?

Za moudrým rabínem přišli dva sousedi kvůli nějakému sporu. První přednesl svou verzi událostí. Rabín ho vyslechl a řekl: „Máš pravdu!“ Pak přednesl svou verzi – přesně opačnou – druhý. I jeho rabín vyslechl a řekl: „Máš pravdu!“ Slyšel to šámes, přišel za rabínem a povídá: „Rebe, když oba říkají pravý opak, tak přeci nemohou mít oba pravdu?!“ Rabín se podívá na šámese a povídá: „I ty máš pravdu!“

Kdo má tedy pravdu – Microsoft s tím, že IE9 má nejlepší podporu HTML5, nebo Paul Rouget s tím, že IE9 je stále na chvostu podpory HTML5 (česky podrobně rozepsáno v článku IE9 není moderní prohlížeč, je dva roky pozadu na Rootu)?

Kdo má pravdu – Microsoft, nebo Rouget?

Kdo má lepší mástev?!

Pravdu mají obě strany, a samozřejmě ji mají i ti čtenáři, kteří říkají, že „přeci nemůžou mít oba pravdu“. Problém je skryt v samotném předmětu, vůči kterému se oba tábory vymezují: v HTML5.

Zeptejme se dvaceti „lidí od webu“ na to, co je vlastně HTML5. Co se dozvíte? Třeba to, že HTML5 je:

  • podpora multitouch
  • podpora aplikací
  • animace
  • nové značky
  • 3D a 2D transformace
  • efekty
  • video
  • audio
  • nová písma
  • canvas
  • SVG
  • geolokace
  • multitasking pro JavaScript
  • náhrada za FLASH

A teď – babo, raď! Je to HTML5, není to HTML5, co z toho je HTML5, co jen zbožná přání a co výsledek hype?

Michael Mullany ve svém článku A HTML5 Primer for the Overwhelmed (viz zprávička) upozorňuje na to, že „HTML5“ je termín, který si po přivlastnění veřejností žije vlastním životem a nikdo vlastně pořádně neví, co tento pojem znamená, respektive co si pod ním představují ti, kteří jej používají.

„HTML5“ totiž, podle míry rigidity toho kterého mluvčího, může znamenat cokoli na následující škále:

  • jen nové značky v značkovacím jazyce
  • značkovací jazyk + WebForms
  • dtto + canvas, video, audio, SVG
  • dtto + podpora aplikací
  • dtto + transformace, kulaté rohy, stíny, animace, efekty… (tedy CSS3)
  • to všechno + ECMAScript 5 (JS5)
  • tohle všechno a k tomu některé proprietární vlastnosti některých prohlížečů 

Již zmiňovaný Mullany navrhl (a na Zdrojáku se to snažíme dodržovat) používat „HTML5“ tam, kde jde o značkovací jazyk. Tam, kde máme na mysli i další vlastnosti, které třeba byly součástí specifikace, ale nyní jsou samostatné (WebWorkers), nebo byly vždy samostatné (CSS3), hovořit o „rodině technologií HTML5“. Samosebou by bylo lepší mít pro tuto rodinu technologií pojmenování, které nemate, ale je to poměrně nereálná představa; musíme hrát s kartami, které přišly.

Které HTML5 je to pravé?

Zmatení napomáhá i W3C, které svým „HTML5 logem“ naznačilo, že pod toto označení počítá celou širokou rodinu technologií (viz též Označení „HTML5“ zdrojem falešných nadějí a dezinterpretací a zprávička o novém logu HTML5). Na druhou stranu ve svém „test suite“ testuje zatím pouze „core“ funkce značkovacího jazyka HTML5.

Z mlh zmatení a nejasností se tedy vynořuje jádro sporu: Jak Mozilla, tak Microsoft hovoří o HTML5, ale ani jeden z nich nedodává, co si pod HTML5 vlastně představuje.

Že marketing a reklama říká vždy pravdu, jen pravdu, ale ne celou pravdu, snad není potřeba zdůrazňovat. Takže Microsoft rád využije výsledků „oficiálních HTML5 testů od W3C“ (na nichž se významnou měrou podílí a přispívá k nim) – a v tom, co tyto testy testují, je IE9 opravdu na špičce. A Microsoft to hrdě řekne v kampani. Nelže. Testují tyto testy podporu HTML5? Testují! Je v nich IE9 dobrý? Je!

Rouget otestuje IE9 v testech, které zjišťují podporu celé široké rodiny technologií, včetně CSS3 a JS API, a tam IE9 propadá. Rouget taky nelže. Testuje podporu HTML5? Testuje! Je v nich IE9 špatný? Je!

Oba tábory tedy zveřejňují přesně to, co potřebují. Zveřejňují pravdu, která jim lichotí, a pokud něco nemusí říkat, tak to neříkají. MS tedy neříká, že jejich „podpora HTML5“ zahrnuje jen málo z novinek v JS API či ve WebForms, a Rouget zase neříká, že jeho „HTML5“ je z části soubor draftů, návrhů či „zvykových specifikací“, které nakonec nemusí být přijaty a zůstanou možná jako „proprietární funkce“. Je to normální fungování marketingu, a pokud jste tím šokováni, tak: vítejte v realitě!

HTML5 je z tohoto úhlu pohledu ideální marketingový termín. Pokud nedodáte, co si pod HTML5 vlastně představujete, můžete pod něj zahrnout to, co se vám zrovna hodí, a v zásadě budete mít pravdu. Starý trik, ale stále účinný: mluvit o něčem, co není jasně definované a každý si pod tím může představit něco jiného (třeba „zájmy lidu“ – pozn.aut.)

Ale co obelhaný čtenář?

Můžete na celý mediální souboj o IE9 nahlížet několika způsoby. Můžete mít (oprávněný) pocit, že vám všichni lžou. Špatná zpráva: takový je svět a nezměníte ho.

Můžete podle svých vnitřních sympatií uvěřit jedněm nebo druhým (a budete mít rychle jasno a váš svět bude bezrozporný). Pokud je pro vás Microsoft ztělesněním zla, je jasné, že má Rouget pravdu a vyvrátil ty hnusné marketingové lži MS. Pokud nemáte z MS záchvaty dávení, můžete třeba uznat, že jejich výklad HTML5 („stabilní specifikace“) je rozumný a Rouget jen hledá něco, co by mohl na IE9 hodit, aby nemusel přiznat, že je IE9 v tom, co implementuje, lepší než FF4. Ať tak či onak, vždy můžete dodat „Q.E.D.“

Jen když se oprostíte od vlastních sympatií či antipatií, máte šanci dohlédnout za marketingové přestřelky obou táborů a dokážete jejich sdělení dešifrovat. Pravdu mají v tom, co říkají, oba tábory; ostatně použít pro podporu vlastního produktu snadno vyvratitelnou lež se nikdo známý neodváží. Jen si pečlivě vybírají, o čem budou hovořit.

Je jasné, že se marketing snaží výsledky trošku přileštit. Všichni výrobci tak připravují „vlastní nezávislé testy“ (obdoba „výběrových řízení státní správy“ – pozn.aut.), v nichž ten jejich prohlížeč poráží konkurenci – ne, nemusí být podvržené, stačí se jen soustředit na to, v čem je ten který prohlížeč nejlepší. Pohoršovat se nad tím, že to výrobci dělají (a dělají to všichni, ne jen ti, co vy nemáte rádi) je zbytečné a neproduktivní; důležitější je brát to jako realitu a k výsledkům přistupovat kriticky.

Je tedy IE9 dva roky pozadu? No, když to říká chlápek z Mozilly… A je IE9 nejlepší na trhu? No, když to říkají v Microsoftu…

Důležité je nezapomenout, že jde o souboj marketingových realit, nikoli o zjevenou pravdu. Někde vzadu jsou reálné produkty se svými reálnými schopnostmi, ale o ty v tomto sporu vlastně až tak nejde; bojuje se sadami testů a šermuje gumovým pojmem „HTML5“.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
45 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pravdokop

… ale pravdu má Rouget. Nechápu, kdo může po WOW-Vistách ještě věřit na WOW-IE9? Důvěra se lehce ztrácí a těžce získává…

+1

tiez dakujem za pekny clanok

juraj

To, že ty stratíš v MS a v IE dôveru, znamená, že má Rouget pravdu?

Já

Chybí možnost zadat že nemá nikdo pravdu. Třeba existuje prohlížeč, který je ještě horší než IE. Každopádně IE používají hlavně začátečníci, kteří toho od internetu moc nechtěj a používaj většinou jen jedno okno.

Jan

Tak trochu mi připadá, že článek zbytečně široce rozepisuje něco, co by se dalo shrnout v pár větách, a opomíjí to co by mě skutečně zajímalo, totiž názor – samozřejmě že subjektivní – zkušeného profíka z oboru na to, co z mlhavé množiny HTML5 je skutečně užitečné a perspektivní a proč, a co podporou jednotlivých technologií IE9/Firefox (ne)přinesou vývojářům a uživatelům webu.

xurfa

Jasně, šlo by to napsat ve dvou větách, ale to už by nebyl ten pravý marketing ;-)

Srigi

Priznam sa, ze z „rodiny technologii HTML5“ vyuzivam coraz viac veci. V nedavnom projekte som upotrebil „Drag events“, FileReader, XHR2, FormData o CSS3 ani nehovorim. A nie je daleko doba, ked zacnem vyuzivat webworkers a (ak pride napad) aj websockets (o ktorych som niekde cital, ze uz su opat bezpecne).

Z tohoto pohladu je IE9 pre mna sklamanim, prakticky mi nedava ziadny rozlet a ak kcem svojimi aplikaciami zasiahnut mainstream a zaroven sa „vysaliet“ na novych HTML5 featurach, musim pripravit failsafe riesenie.

Nerad to pisem, ale takuto dobu som uz zazil ako koder frontendov – fixovat a „failsafovat“ kvoli jednemu browseru z Redmontu. Dufam, ze sa MS poponahla s IE10 a ze, JS API a CSS3 transformation­s/animations budu mat jednotnu cross-browser implementaciu.

none

Plne se s clankem ztotoznuji a libi se mi jak je napsan. Diky za nej. Jasne vystihuje problem a to nejen na aktualni ‚kauze‘ prohlizecu a jejich podpory HTML5, ale i vseobecne spolecensky problem s vnimanim okoli. Takhle vypada svoboda a komu to vadi, zpet s nim do poroby diktatorstvi. Nazor si musite udelat sami, necekat, ze vam ho nekdo sdeli. Je to slozite, protoze musite premyslet.

Cpt.Nemo

Podpora HTML5 je pro mě zatím těžce nezajímavá … Potřebujeme prodávat … tj. být kompatibilní s SW výbavou našich zákazníků … A z mého pohledu prostě čas HTML5 je ještě daleko … Počkám si až zákazníci povýší a HTML5 nebude draft … Zatím se budu „snižovat“ i k lidem s IE6.

Takhle vypadá skladba našich zákazníků při 20-25 000 UV denně za poslední měsíc:

Firefox           39,97 %
Internet Explorer 35,10 %
Chrome            12,92 %
Opera              7,63 %
Safari             2,64 %
Opera Mini         1,01 %
IE
8.0 79,25 %
7.0 12,97 %
6.0  6,03 %
9.0  1,74 %
FF
3.6.15  45,19 %
3.6.13  18,19 %
3.6.16   7,66 %
4.0      6,36 %
3.6.14   5,17 %
3.5.17   4,22 %
PMD

Chtěl bych se zeptat, z jaké oblasti jsou vaši zákazníci (ta čísla jsou zajímavá).

Cpt.Nemo

Erotika

Čelo

Pokud jsou vaším cílem klasické webové stránky, pak bych lehce souhlasil, i když si myslím, že se dá již některé věci z HTML5 v klidu používat. Ale hlavně dnes už vývoj na webu není čistě o vytváření webových stránek pro všechny běžně dostupné prohlížeče, ale také o různých webových aplikacích pro iPhone, iPad, Android či Chrome Web Store. Takže HTML5 není daleko. Ono tu prostě je a zabývat se jím má smysl.

Cpt.Nemo

Mno, dovolím si lechce nesouhlasit. Naše eshopy jsou již spíše aplikace i na frontendu. Kolik kódu (CSS/HTML/JS) je napsáno jenom pro specifické prohlížeče škoda mluvit …. A nekonečné hodiny testování … Takže se snažíme o následující:

1. Musí se dát nakoupit i bez JS
2. Musí to fungovat všechno od IE6/FF 3.x nahoru + aktuální chrome/opera
3. Musí to vypadat aspoň přibližně stejně a nesmí to být rozpadlé tak, aby to bylo odpodivé/nepou­žitelné … přičemž IE6 je bit, ale IE7 musí být cca. na 95% zobrazení IE8, kde to musí sedět na 100%.

Zkuste si dělat kulaté rohy v IE při změně velikosti různých boxů pomocí JS. Super záležitost …. A to je jenom „designová ptákovina“.

Takže HTML5 bude zaujímavé, až jeho podpora vzroste, zatím pro pár funkcionalit, které nejsou ani v recomended stádiu nebudu podporovat.

Až budou prohlížeče s podporou HTML5 aspoň na 20% tak začnu přemýšlet co by se mě z toho hodilo a kde to našim zákazníkům něco přinese. A nám poskytne konkurenční výhodu. Mezitím budu naše eshopy vylepšovat pomocí stávajících technologií.

Čelo

Pokud tvoříte jen eshopy pro klasické webové prohlížeče, pak váš postoj, jak jsem uvedl, chápu. Ale co třeba zvážit pro například mobilní verzi vašeho eshopu možnost vyplnit objednávku či kontaktní formulář i v offline režimu – viz. http://zdrojak.root.cz/zpravicky/offline-formular-v-html5/

> Až budou prohlížeče s podporou HTML5 alespoň na 20%
FF4 + Chrome + Safari vám už podle dat, co jste dal k dispozici těch 20 dají. A to nepočítám Operu. Otázka je viz. článek, co si zrovna vy pod pojmem podpora HTML5 představujete :)

Cpt.Nemo

Dobre, oprava: HTML 5 v majoritnich prohlizecich, tj. IE a FF.

Offline formulare jsou trosku pro nas problematicka funkcionalita. Stavy zbozi na vsech shopech jsou aktualni v rozmezi cca.5 minut s přesností na kus (mame i kameny obchod a lidi objednavaji i po telefonu). Takže pokud by jste si naplnil formulář zbožím offline a pak nám to poslal a my vám napsali, že zboží není skladem, jaká by byla reakce? Zkuste myslet jako běžný zákazník …

A košík máme pro registrované uživatele v DB, takže si můžete naskládat zboží během týdne a pak to třeba v SO, po konzultaci s drahou polovičkou v klidu odeslat … Pokud nebude zboží dostupné, zjistíte to hned při pohledu do košíku …

HTML5 začnu skutečně řešit tak za půl roku(soukromý odhad), to už by mohlo být s rozšířením lepší …

A co si jako podporu HTML5 představuju? Třeba kulaté rohy, nahrazení sušenkovatých věcí app store a CSS3. Zajímá mě i video, protože máme i video presentace výrobků …

Ale zatím se mě nechce držet klíčové funkcionality v N verzích dle prohlížeče … Pokud bude něco, co za to bude stát, a bude to realizovatelné jen pomocí HTML5, tak to udělám. Ale pokud to půjde udělat tak, že to bude fungovat i ve staších prohlížečích, použiji „zastaralou technologii“. Zákazníci mají přednost před tím být HIGH-TECH …

Srigi

No ale o tom je prave tento clanok – co to je tych 20%? 20% z coho? Dalsim problemom je, ze ak sa niektore borwsery v podpore tej istej featury kryju, stale sa mozu odlisovat v zapise – vid. CSS3 gradienty.

Cpt.Nemo

> Dalsim problemom je, ze ak sa niektore borwsery v podpore tej istej featury kryju, stale sa mozu odlisovat v zapise – vid. CSS3 gradienty.

Mno a o tom to je, prostě si počkám až to přeleze z draft do recomened. A bude to bez vendor prefixu a dle specifikace, toto považuji z podporu v prohlížeči. A toto mě prostě v současné podobě IE ani FF nenabízejí. Každý podporuje něco jiného a pokud je průnik, tak rozdílná implementace … Už teď je to problém tak proč si to zhoršovat pokud je tu ověřená technologie a postupy?

Pokud budu dělat prezentační web nebo intranet aplikaci v homogenním prostředí, pak ano … ale na eshopu si dám ještě tak půl roku čas …

Čelo

Rozumím, ale právě proto taky máme vendor prefixy…. někdo to vidí jako absolutní zlo, já to vidím jako nutné zlo.

juraj

To zlo nie je nutné, nikto ťa nenúti nové featury používať. Najmä čo sa týka tých gradientov, bežný obrázok na pozadí zabezpečí podporu aj Firefoxu 3.5 (a starších verzii) a Opery, navyše je zápis omnoho jednoduchší.

szt

dekuji – proc jen neni vice vyvojaru webu jako vy?

Gurki

K IE6 se už snižovat nebudu. To je zločin proti programátorům a navíc jej MS už ani nepodporuje.

juraj

To si môžeš dovoliť, pokiaľ tvoje stránky neprodukujú zisk.

Oldřich Vetešník

Taky se přidám k nekonečným ovacím. Bohužel mě mrzí, jak svět zabalil všechny nové technologie do „HTML5“, ale s tím už asi nic neuděláme. Každý z vendorů si hraje na svém testovacím písečku, staví testy z písku a vříská, jak je ta jejich bábovička nejlepčí…

BurgetR

Na druhou stranu díky těmto „závodům ve zbrojení“ se nakonec přece jen rozšiřuje množina věcí, které fungují ve všech prohlížečích. A jde to rychleji, než to bývalo v minulosti. Takže ať se výrobci pěkně trumfují a rozumný webdesigner ať si z toho vyzobe to, co se dá v praxi použít a usnadní to práci :-)

Oldřich Vetešník

Ano, ano, svatá pravda. :)

KapitánRUM

Podle mého názoru není problém v tom, kdo které funkce podporuje, ale v tom, že zde není žádný rozumný průsečík.

Na jedné straně Microsoft nabízí IE9 a na druhé straně ho nedá na XPčka.

Takže i když bych rád na webu použil Canvas – můžu si leda políbit zadeček, protože běžný XPčkář s Internet Explorerem 6/7/8 (kterých je stále 50%) tam stejně uvidí kulajdu v podobě náhradního obsahu.

To bych viděl jako základ pro diskuzi o HTML5.

Zodpovědní manažeři v MS jsou evidentně momentálně zaostalí ;-)

Až pak můžeme vůbec začít řešit rozdíly kompatibilitě jednotlivých prohlížečů.
Nebo na webu začít zobrazovat hlášku – ,,Nainstaluj si FireFox BLBE! Microsoft ti nový IE nedá!“

Než podíl klientů s Windows XP, které jsou pro běžného uživatele ve všech ohledech lepší než Windows Vista a v mnoha lepší než Windows 7, klesne pod 10%, uplynou 3-4 roky, bude IE 10 a Widlo s 8 knedlíky.

Čelo

Klient s WinXP neznamená, že dotyčný automaticky používá IE. Tam záleží na cílové skupině.

KapitánRUM

To přece nikde netvrdím.
Ale XP+IE je > 50% majoritní kombinace na mých webech!!
Jinak: >40% má XP/W7+Chrome/Fi­dlifox
Zbytek něco jiného.

nikdo

Nemyslím, že by za 3-4 roky šly XP takhle dolů. Pokud nepřijde pro běžné uživatele něco opravdu přelomového (tím nemyslím IE10 :-), tak tu s námi budou ještě výrazně déle.

KapitánRUM

Ale půjdou, M$ přestane vydávat patche a většinu donutí přejít.

Papouch

zivotni cyklus XP konci 2014, do te doby patche budou

Pavel Křivánek

Microsoft je asi jediná firma na světě, která si dovolí vytvářet programy pro Windows nekompatibilní s Windows XP.

KapitánRUM

Mohou si dělat co chtějí, ,,protože silnější pes šuká: ;-)

Substance242

V celom článku podľa mňa jasne vytŕča hlavný problém: Čo do pekla je „mástev“?! :-)

Google ma doviedol k vysvetleniu ktoré ma vrátilo na tento web k vete „Vrýtaření: Pořizujeme si novou mástev“, takže som tam kde som začal. ;-)

A „Mástev bez kruchtu je v podstatě nepoužitelná ;-)“ – žeby námet na komix? :-)

Zajímavost

Starý trik, ale stále účinný: mluvit o něčem, co není jasně definované a každý si pod tím může představit něco jiného (třeba „zájmy lidu“ – pozn.aut.)

Ten starý trik se jmenuje Forerův efekt. Sice se o něm vědělo už dřív, ale vědecky byl poprvé zdokumentován až v roce 1948 na horoskopech.
http://someonecz.blogspot.com/2010/01/foreruv-efekt.html

hambee

Pôvodne Rougetove pohoršenie sa vyšlo 15.2.2011. Článok v roote o tom, že IE9 je 2 roky pozadu, vyšiel 25.3.2011 (viac ako mesiac po) – bol prakticky iba jeho prekladom a vôbec nereflektoval následnú odbornú diskusiu, ktorá sa potom objavila. Aspoň, že teraz prišiel niekto, kto sa vo veci viac vyzná a pokúsil sa uviesť veci na správnu mieru… Dobrý článok

JaGa

Ještě jeden článek o IE9 co řeší jestli je lepší nebo horší než ono a podporuje to či ono přičemž ten či onen říká, že podporuje to či ono tak to snad ne…

Pavel Cvrček

Na to zareagovala Mozilla prohlášením,…

Můžete si toho všimnout na řadě míst, rozhodně ne jen v tomto článku, ale dost často se v článcích a zprávičkách zaměňují názory firmy a konkrétního zaměstnance (resp. Paul Rouget bude nejspíš kontraktor). Paul Rouget tohle prezentoval jako svůj názor tj. nevyjadřuje názor Mozilly. Nebo mi něco uniklo?

Není to tak dávno, co Asa Dotzler ve svém blogu prezentoval názor, že zásady ochrany soukromí Bingu jsou lepší než u Google. A hned se vyrojila řada zpráviček, že Mozilla bude přecházet na Bing :)

Není to myšleno jako kritika článku, určitě zajímavé zamyšlení, ale na podobné zaměňování narážím dost často. Na druhou stranu s ním myslím řada lidí v Mozille min. částečně souhlasí, alespoň podle počtu příspěvků na Twitteru.

wboi

FF4 i IE9 jsou pozadu, jelikož zaspali při raketovém staru chormu, na základě jehož opensource dnes staví desítky skvělých prohlížečů, kterou jsou rychlostně někde úplně jinde.
vzhled už oba stihli okopírovat, IE přidal nepovedený cleartype, Firefox nekompatibilitu s minulými doplňky

chrome se stále drží a v základní verzi, i bez potřeby instalace (portable) dostanete podporu flash, pdf, shockwave, realplayer, javy…. – hned a bez hledání a instalace

co víc k tomu říct

w4rr10r

WTF? WebKit tu byl dávno před Chromiem (to by se rovnou dalo napsat, že fakt hodně prohlížečů staví na Konqueroru).

MW

Webkit sám o sobě je k ničemu. Potřebujete GUI, javascriptový interpret, HTTP/FTP klienta, …

bauglir

1/ Zvláštní… článek uvedený v sekci „soukromé“ je vyváženější, než většina oficiálních headlinových článků na webech (Root nevýjímajé). Pěkné číst článek, ze kterého nečiší ať už zášť a nenávist, nebo nekritický obdiv (je jedno na kterého vendora…). Njn, s trvale udržitelnými krávami se těžce bojuje :D. Dík.

2/ „Co je to HTML5?“ Jak je možné, že to vývojáři nevědí???? No buď to není nic, pač doporučení ještě neexistuje, nebo se sakra podívejte do draftu :) HTML5 není „Web2.0“, to není buzzword, ale název draftu, který přesně popisuje, co je a co není HTML5… a za to, že v tom máme bordel, si můžeme sami (my programátoři), že jsme do toho začali matlat všechno možné…

3/ IE9 jsem zatím nezkoušel, ale podle popisu funkcionality do bude dobrý prohlížeč pro normální stránky, sice stále za konkurencí, ale kvalitná a i když ěkteré věci neumí, na obyč stránky se snad nebude muset ani moc hackovat…

4/ A co se použití HTML5, WebApp API a CSS3 týče…. přešel jsem na jednoduchý systém: chcete normální stránky? Dobrá, otestuji a zprovozním pro 10 zůsných verzí různých prohlížečů. Chcete k tomu webu admina? Chce obecně nějakého neveřejného admina něčeho? Chcete aplikaci? Nainstalute si Chrome a já to pro Vás napíšu. A kupodivu to funguje… Zákazníci na to přistoupí bez problému, pač vývoj pro jeden prohlížeč je levnější a já jsem spokojenější, pač nemsím tweekovat kraviny cross-browsers :) [ prosím noflame, já si vybral Chrome, pač je dle mého názoru / pro mne nejlepší ]

Máček

Není dtto Pokémon?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.