Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Jaká byla JSConf.us 2015

Jaká byla JSConf.us 2015

Články JavaScript

Jak nejspíš víte z reportáží Ondřeje Žáry, je Berlínská JSConf.eu komplementem konference JSConf.us pořádané poslední roky na slunné Floridě v rezortu na Amelia Island. Jak konference probíhá a co přinesla zajímavého?

Co může návštěvník očekávat?

Tak jako evropská odnož i americká matka je konferencí, kde je program zveřejněn až dlouhou dobu po prodeji lístků. Pokud se vám 700€ za konferenci za humny zdá dost, konference za louží vás vyjde min. za $1000, nebo taky dvakrát tolik.

Naopak můžete očekávat špičkový catering, který byl letos laděn do 80. let jako celá konference. Samozřejmostí bylo neomezené jídlo, pití a párty každý večer. V přestávkách na přednášky si bylo možné zahrát Pacman a jiné klasiky na hracích automatech ve foyer.

Samozřejmostí je snaha o gendrovou vyrovnanost, tudíž snaha o zastoupení všech pohlaví mezi přednášejícími i návštěvníky. Tato konference je také jedna z mála zaměřena na rodinu a jste vyzýváni, ať přijedede s celou rodinou. Pro drahé polovičky a děti je na každý den připraven doprovodný program. Konference se také netradičně koná ve středu a v pátek, ve čtvrtek můžete mít den volna na pláži, nebo…

Netradiční odpočinkový den

Konferenční team za ty roky koketování s quadcopterami, Arduiny a jinou havětí nasbíral tolik hardware, že je ho škoda nevyužít. Proto po celou dobu konference byl otevřen JSConf Shop, kde si každý mohl pujčit jakýkoli HW a využít ho ke svým pokusům.

Během čtvrtka bylo možno se registrovat na NodeCopter, NodeRockets, NodeBoats nebo NodeBots workshop, kde cílem bylo sestavit zařízení ovládané pomocí Javascriptu. Větší je lepší, a proto jsem se přidal do týmu rakeťáků, kde cílem bylo vystřelit raketu postavenou z PET flašek s RaspberryPi a vrátit ji zpět na zem tak, aby elektronika přežila. Netřeba dodat, že jsme byli úspěšní jako SpaceX.

NodeRocket

Odpalovací rampa pro NodeRocket

Přednášky

Několik přednášek se věnovalo tématu Javascript a přístupnost webu. Celosvětově zhruba 1/5 lidí má speciální potřeby. Pokud se jedná o nevidomé a slabozraké, na které se při řešení přístupnosti stránek myslí nejčastěji, je vhodné generované HTML podrobit automatickému testování, protože vývojáři tíhnou k rozbíjení funkčních řešení. Manuálně lze ověřit pomocí prohlížečového pluginu HeadingsMap rozložení nadpisů a sekcí a pomocí pluginu Accessibility Developer Tool do Chromu je možné získat přehled o aria vlastnostech každého inspektovaného DOM elementu, případně vygenerovat souhrnný report. Kód pluginu je využit i v npm balíčku a11y, který lze využít pro automatické testování.

Dalším silným tématem byl přehled novinek v ES6 as ES7, resp. po novu ES2015 a ES2016 a jejich využití. Jak si vedou prohlížeče s podporou jednotlivých vlastností, je možno zjistit na kangax.github.io/compat-table/es5.

Velice silná byla prezentace od Jafara Husaina z Netflixu o tom, jak programátorům osladit asynchronní programování a vyhnout se callbackovému peklu, resp. jak psát kód, který vypadá synchronně, ale funguje asynchronně. Prvním pomocníkem je arrow function, která správně uchovává kontext. Druhým jsou Promise. Obojí usnadňuje asynchronní programování, ale kód vypadá hodně odlišně od synchronního. Dalším stavebním prvkem jsou ES2015 generátory a operátor yield. S pomocí volání yield asyncFunction(); a Task.js jde jednoduše psát kód, který vypadá synchronně, ale je asynchronní. ES2016 posypává ingredience moučkovým cukrem a můžeme se těšit na async a await, tedy všude, kde jsme používali yield bude await, všude, kde byla z Task.js použita metoda spawn, bude async. Nepřipomíná vám to C#?

Druhým zajímavým článkem do diskuze byla přednáška autora Babel, což je transpiller ESx do ES3. S pomocí Babelu, či Traceur můžete využívat ES6+ techniky v aktuálních verzích prohlížečů, nicméně i autor varuje před bezbřehou důvěrou, nezacházejte do temných koutů transpilace, jinak se můžete spálit. Ne vše lze přeložit 1:1 a dochází zde k mnoha kompromisům, viz implementace arrow function, která umožňuje volání new i nastavení prototypu.

Github pro pletací vzory

Github pro pletací vzory

O čem se ještě mluvilo? Jaké dva jazyky jsou nesmrtelné? JavaScript a SQL, problémem je, že SQL je skoro hanlivé slovo v našem světě, ale to se změnilo, doporučuji se podívat na Knex.js  a JS ORM knihovnu Bookshelf.js. Telegraficky: je libo modem, rádi pletete nebo tvoříte hudbu? Vše můžete v JS.

Závěrem

Závěrečné foto účastníků JsConf.us 2015 (foto: Mike Kelly)

Konference JsConf.us je prototypem konference, kam se chcete vracet. Je jedno, zda máte či nemáte rodinu. Jeďte si užít netradiční formát, koupání v bazénu během přestávek a stavění robotů o volném dni. Všechna videa najdete v JSConf Youtube kanálu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.