Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Kdo jsou čtenáři Zdrojáku – rok poté

Kdo jsou čtenáři Zdrojáku – rok poté

Články Různé

Před rokem jsme se přesně takto ptali v anketním článku. Nenápadně jsme naznačovali, že se k takovému průzkumu ještě někdy vrátíme, a právě dnes nastala ta vhodná chvíle. Pojďme se tedy podívat na to, kdo jsou čtenáři Zdrojáku na podzim roku 2011. Díky všem, kdo se do ankety zapojí a odpoví.

Nálepky:

Pokud vám některé otázky připomenou něco, co jste už viděli, jedná se o běžné déjà vu, tedy běžný jev, který vás nemusí nijak znepokojovat. Některé otázky ale máme letos nové…

Návod pro vyplnění: Pokud u některé anketní otázky budete mít pocit, že nemůžete vybrat žádnou odpověď, tak ji prostě přeskočte. Nepište do komentářů, že vám chybí možnost ta či ona.

Pokud web netvoříte, tak na otázky o webotvorbě neodpovídejte. Pokud neprogramujete, neodpovídejte na otázky z programování.

Pokud máte u některé otázky dojem, že jste někde mezi dvěma možnostmi, tak vyberte tu, ke které spíš inklinujete v poslední době. Pokud to je přesně 50:50, vyberte tu, která vám víc vyhovuje. Pokud obě stejně, tak tu, s níž máte víc zkušeností. Pokud máte zkušeností s oběma stejně, nebo z jiného důvodu nedokážete vybrat konkrétní možnost, pokračujte, prosím, k další otázce.

Co děláte?

Po nezbytném úvodním poučení přejděme rovnou k první otázce. Ten dělá to, ten zas tohle, někdo dělá víc věcí, někdo se specializuje – co přesně děláte vy? A pokud děláte víc věcí, nestyďte se za ně a zaškrtněte víc možností:

Jaké práce z webotvorby děláte?

Někdo pro svou práci používá papír a tužku, někdo klávesnici, ti největší machři dokonce i hlavu. Někdo dělá „postaru“, „poctivé řemeslo“, někdo hledá inovace. Co vy?

Jaké technologie pro vývoj používáte?

Nemůže chybět dotaz na jazyky, použité při vývoji webů. Dotaz na verzi HTML jsme tu měli před nedávnem, tentokrát se zeptáme na použité serverové jazyky. Pokud nemáte jasno, zda možnost zaškrtnout nebo ne, položte si otázku: „Použil jsem tuto technologii za poslední dva roky v nějakém projektu, který je veřejně dostupný na internetu?“ Pokud ano, zaškrtněte… (Ptáme se pouze na jazyky, které jste použili na webovém serveru pro činnosti, které bezprostředně souvisí s webovou aplikací – to, že jste si napsali nástroj pro deployment v Tc nechme, prosím, stranou)

Programovací jazyky, vol. 2011

Pracovní postup

Někdo dělá pečlivě a systematicky, někdo chaoticky. Někdo si plánuje, někdo ne. Někdo pracuje klasickým „vodopádem“, jiný je agilní do morku kostí, a další zkrátka kombinují postupy, co se jim osvědčily. Co vy?

Jaký používáte pracovní postup?

S pracovním postupem souvisí třeba i to, jak vlastně svou aplikaci zveřejňujete. Používáte ruční kopírování přes FTP, nebo na to máte nástroj? Používáte balíčky nebo verzovací systém?

Jak řešíte deploy?

Cizí knihovny

Téma knihoven je stále „kontroverzní“ – kupodivu. Ještě před několika lety bylo slovo „knihovna v JS“ téměř sprosté slovo. Natož „framework“. Někde to platí i dnes. A nejen v JavaScriptu – schválně, kodéři, používáte CSS frameworky? Používáte „boilerplates“?

Píšete si sami co se dá, nebo využíváte hotové knihovny?

A jaké konkrétní nástroje používáte?

V posledním roce jsme psali o některých, relativně nových, technologiích, jako CoffeeScript či Node.js. Bylo zajímavé sledovat názory komentátorů, kde se střetly radikální odsudky („hype, co nevydrží do švestek“) s opatrným nadšením. Někteří je dokonce začali tiše používat a dnes jsou pro ně samozřejmé, zatímco jiní stále cítí potřebu psát, jak se to nikdy neujme. Jak jste na tom vy? Co z následujícího seznamu „novinek“ používáte?

„Používáte“ znamená, že jste si vyzkoušeli a jste rozhodnuti v tom pokračovat. Pokud jste si něco z toho jen zkusili, tak to neznamená, že používáte. Zaškrtněte i v případě, že jste třeba použili v jednom, dvou případech, zatím jste neměli další možnost, ale jste rozhodnuti to v budoucnu zkoušet dál.

Používáte některé z těchto nástrojů?

Startup

Jako předposlední je tu jedna zdánlivě nesouvisející otázka – co se vám vybaví, když se řekne „startup“? Je to pro vás jen nadužívaný buzzword, „extra slovo“ pro něco, co už dávno označení má, nebo naopak v nějakém pracujete, či ho dokonce provozujete?

Startup…

Změny, změny…

Položili jsme si několik otázek, a doufejme, že jste se u nich zamysleli nad svou vlastní prací. Některé odpovědi jistě můžete s klidným svědomím zopakovat, protože jste se v dané věci nijak nezměnili. U jiných sami cítíte, že jste se za poslední dva roky posunuli, že jste začali používat nové technologie, nové jazyky, že se změnil váš názor, nebo jste se posunuli pracovně… Poslední otázka je tedy lehce intimní: U kolika dnešních otázek jste si uvědomili, že byste před rokem odpověděli jinak?

Jak moc jste se změnili v posledních měsících?

Díky všem za odpovědi. Časem si vaše odpovědi zase shrneme a podíváme se, jak vypadají čtenáři Zdrojáku v roce 2011.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Čelo

Zrovna u této otázky bych také ocenil možnost vybrat více možností, protože se to dle projektů liší.

Jan Pobořil

Taky si myslím, že je potřeba více odpovědí. Například já kvantitativně používám nejčastěji FTP, protože musím instalovat aktualizace Drupalu tam, kde je starý SW. Na novějších instalacích se to ale dělá samo na dvě kliknutí ve webovém rozhraní.

GIT bych používal rád, ale jsem bohužel nucen pracovat se spoustou českých obstarožních hostingů. No nic, snad budu moct příští rok odpovědět jinak :-).

Cejvik
mekele

„Jaké práce z webotvorby děláte“
Moje pani ucitelka Ivancikova se prave obratila v hrobe.

Mgr. Ivancikova

Já ještě žiju.

flv

Urcite je to profesionalni deformace nicmene byl jsem prekvapeny relativne nizkym procentem lidi pracujiciho primarne v jave.

Nejdriv jsem se zasklebil, ale pak zase rozveselil. Kdyz se kouknu na nabidky prace na jobs.cz tak mi prijde ze poptavka po javistech je tam v mirne nadpolovicni vetsine.

Takze supr, nemusim se bat o praci vzhledem k tomu ze lidi evidentne vic koduji v php.

Diky :).

Btw. kolem sebe vidim ze javisti koukaj na phpkare trochu zrvchu :). Ja ovsem podporuju zasadu ze na veci se maji pouzivat odpovidajici „tooly“.V php jsem nikdy nedelal, nicmene prepokladam ze to je vic „script like“ jazyk, takze pocatecni krivka rychlosti vyvoje aplikace by mela byt strmejsi v poravnani s javou (Spring Roo etc. ted vynechavam).

Otazka, ma cenu pro me jako javistu zvazovat php ? Tim myslim existuji situace kde by uziti php melo znatelne vyhody pred uzitim javy a stalo za to na php migrovat?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.