Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Má si hloupý uživatel koupit chytrý telefon?

Má si hloupý uživatel koupit chytrý telefon?

Články Různé

Chytrému telefonu jsem se dlouhou dobu bránil. Zastávám názor, že mobil by neměl být chytřejší než jeho uživatel a nebyl jsem si zcela jistý, zda bych to v případě smartphonu sám splňoval. A tak jsem halasil, že telefonování, SMSky a 640 kb paměti přece stačí každému a Hada nebo Tetris si můžu zahrát i na svém letitém černobílém pitomofonu.

Pak přišla ta nešťastná chvíle, kdy jsem měl možnost osahat si kamarádova macka. Do ruky byl sice trochu větší a když se mi ani po pěti minutách laborování nepodařilo vysunout skrytou klávesnici (protože tam žádná nebyla), pochopil jsem, že svět mobilů se opravdu změnil a že bych to přeci jen s chytrým telefonem možná mohl alespoň malinko zkusit.

Zkusil jsem, pořídil jsem, testoval jsem, laboroval jsem a posléze dospěl k názoru, že zpátky už by se mi nechtělo. A tak jestli ještě v ruce třímáte nějaký prehistorický mobil a ostentativně pohrdáte smartphonem, protože si neumíte představit, k čemu by vám vlastně byl, podívejte se třeba na to, k čemu je bývalému ajťákovi a současnému editorovi.

V mém případě je to Android, ale princip zůstává stejný. Prosím, zdržte se flame, který OS je lepší, tématem článku není souboj OS, ale vysvětlení, k čemu dlouhodobý uživatel pitomofonu, tedy já, vlastně ten smartfon využije. Neříkám, že si musíte koupit taky nebo že musí vyhovět všem, ale často narazím na otázky „a k čemu by mi byl?“ To nevím. Vím, k čemu je mně.

Bezproblémová webová správa kontaktů

Nesnáším všelijaké variace zvané PC Suite, na kterých se mi nikdy nepovedlo pořádně převést kontakty z jednoho telefonu do druhého. Na Androidím smartfonu si všechny kontakty ukládám do Google Contacts a když se mi mobil rozbije – nebo mi ho šlohne nenechavec – tak v novém telefonu mám kompletní kontakty s fotografiemi, emaily, adresami a veškerými poznámkami asi minutu poté, co vyplním své přihlašovací jméno a heslo. Databázi kontaktů si spravuju skrz browser, veškeré změny se mi během několika vteřin projeví v telefonu.

Fotoaparát

Používám ho jako ryze dokumentační záležitost, valná většina mých fotek z mobilu jsou různé přefocené dokumenty nebo věci, které si potřebuju poznamenat a nechce se mi to ručně opisovat (ordinační hodiny lékaře, vizitky a údaje z různých letáků). Když je dobré světlo, tak občas pořídím i normální fotku. Na seriózní focení si samozřejmě dál nosím zrcadlovku, ale abych ji měl u sebe od rána do večera den co den, takový nadšenec zase nejsem.

Telefonování a SMS

Z mnoha hlasitých prohlášení zastánců hloupých telefonů to vypadá, jako by ty chytré neuměly volat a SMSkovat. Samozřejmě to dovedou, SMSkování je i pohodlnější, historie dopisování je přehlednější a stejně tak i vyhledávání kontaktů. V případě zmeškaných hovorů je možné si takové volání rovnou uložit do svého to-do listu, takže pak nestraší mezi nepřijatými hovory, ale mám ho ve svém úkolníčku s poznámkou „zavolat toto číslo“. Komfortní jsou i různé filtry, takže se dá snadno zvolit, kdo se vám kdy dovolá a kdo ne. Kamarádovi, který vám v opilém stavu rád volá v jednu v noci, nastavíte profil, který ho od desáté večerní rovnou přesměruje do hlasové schránky, zatímco nejbližší členové rodiny se dovolají kdykoli.

Aplikace

Aplikace jsou srdcem každého smartphonu, takže jsem tuhle kapitolu nepodcenil. Věnoval jsem tomu nějaký čas, pročítal jsem články lidí, na jejichž názory dám a které považuju za svéprávné, zkoušel jsem jejich doporučované programy a leccos jsem otestoval sám. Vybral jsem si několik esenciálních věcí, se kterými se mi prostě a jednoduše žije lépe. Nejsou mým pánem, jsou mým sluhou:

Lokalizace automobilu  – aplikace zdaleka ne jen na vyhledání místa, kde včera člověk zaparkoval auto. Kdykoli potřebuju označit nějaké místo, abych se pak k němu mohl vrátit, vytáhnu mobil, spustím aplikaci, kliknu a je to. Až se budu potřebovat vrátit, tak mě to nanaviguje nejkratší cestou zpět.

Mapové programy  – trpím značným orientačním nesmyslem, takže při hledání hub nebo courání přírodou se mi hodí program, který mi na turistické mapě ukazuje moji polohu, ideální směr, kterým mám jít k cíli a který mi večer v kilometrech řekne, proč mě tak bolí nohy. Některé z těchto programů fungují i jako autonavigace, sice dost zjednodušené oproti těm „hardwarovým“, ale jako pomůcka to postačí.

Cestování  – Používám program na správu SMS jízdenek – je použitelný ve všech městech, kde tento systém funguje. Zvolím město, ve kterém jsem, zvolím délku platnosti jízdenky a o víc se nestarám. Program mě sám upozorní deset minut před koncem platnosti lístku, jestli náhodou není potřeba koupit další. Skvělou aplikací jsou i různé jízdní řády, programy na rezervaci jízdenek ve vlacích a autobusech, nebo třeba databáze zajímavých turistických míst.

Internet  – jedna z nejzákladnějších věcí ve smartphonu. Plnohodnotný internetový prohlížeč. Aniž bych sebou do terénu musel tahat notebook, můžu si takřka kdekoli vlézt na net a zařídit vše, co potřebuju. A dále mailový klient, který pracuje svižněji a s menšími datovými nároky, než kdybych přistupoval přes webové rozhraní. Zapomenout nesmím ani na sociální sítě. Google+, Twitter, Facebook, Foursquare a další. Vše, co duševní exhibicionista potřebuje k ukojení.

Hry  – nejsem pařan, na PC si skoro vůbec nehraju, ale na mobilu občas jo. Spíš logické věci a takové hry, které můžu hrát třeba 3–4 minuty a zase je odložit. V MHD nebo v čekárně u doktora výborná věc. Jednoduché hry mají i hloupé telefony, ale smartphony tu zábavnost (díky dotykovým displejům a případně polohovým čidlům) dotahují zase o kousek dál. Kdo nikdy nevrazil ptákem do prasete, ten vůbec neví, jak chytlavé mohou hry na smartphonech být.

Čtečky  – čtečka RSS, čtečka e-booků, i bez nich by se mi žilo hůř. E-ink samozřejmě rulez, ale když sebou klasickou čtečku nemám a někde zkejsnu, tak zaplaťpámbů za to, že si můžu číst knížku i na mobilu. Přečetl jsem na něm celou dosavadní sérii Hry o trůny a životopis Steva Jobse a dalo se to. V čekárně u doktora mezi důchodci člověk sleví ze svých nároků.

Informace  – v přehledné formě si můžu prohlédnout, jaké je a bude počasí, kde mají v mém okolí nejlevnější benzín, kde je jaká uzavírka silnice nebo dopravní omezení. Ano, tohle se dalo najít i na WAPu v hloupých telefonech, ale ten komfort je úplně jinde. Rozdíl asi jako mezi aktem a pietním aktem.

Editory –  smartphony nejsou ideální nástroj na nějaké velké psaní, ale když v terénu dostanu geniální nápad, který je potřeba si poznamenat, tak mobil je optimální (papírky ztrácím). A když se mi nechce psát, tak použiju funkci diktafonu a nápad si tam namluvím.

Klávesnice  – myslel jsem, že to bez hardwarové nejde. Po třech dnech psaní metodou swype (smýkání prstu po displeji místo vyťukávání) jsem ke svému překvapení zjistil, jak rychle se dá na mobilu psát. Pořídil jsem si takovou softwarovou klávesnici, která umožňuje velmi ledabylá gesta a má vychytanou predikci (odhadování, jaké že to právě píšu slovo nebo jaké slovo bude následovat). V nouzi už jsem na mobilu napsal několik vícestránkových textů a nebylo to žádné utrpení.

Grafika  – hledal jsem aplikaci, která umožňuje s obrázky a fotkami dělat spoustu věcí a díky níž mohu případné mobilní fotografie do značné míry vylepšit. A tím nemyslím aplikování HDR a přidělání vtipných nápisů. Podařilo se mi najít jeden nepříliš známý program, který je takovým malým Photoshopem s velkou řadou opravdu užitečných funkcí (a řadou blbin, jako je databáze umělých vousů, které můžete vyfoceným lidem přidělat) a dokonce je podstatně lepší než skutečný mobilní Photoshop.

Agenda  – kalendář a to-do-list. Pro mne nepostradatelná věc. Mám mizernou paměť a můj mozek velmi ochotně vypouští věci, do kterých se mi podvědomě moc nechce. Takže soupis toho, co musím udělat a jak hodně to spěchá, je pro mě důležitý, stejně jako možnost si s tím různě hýbat v rámci více dnů (což by v papírovém diáři znamenalo spoustu škrtání a přepisování). Opět je samozřejmostí okamžitá synchronizace s Google kalendářem a Google úkoly včetně kalendářů a úkolů sdílených – takže mi jiní lidé mohou zapisovat různé akce rovnou do kalendáře a já to ve svém mobilu ihned vidím.

Filmy a hudba  – spektakulární velkofilm na malém displeji nevynikne, ale nouze naučila Dalibora housti a Scalexe čučet na filmy na mobilu, a to jak na filmy nahrané na paměťové kartě, tak streamované z internetu (přes WiFi se to dá).  Totéž platí i pro muziku. Hifisti by z toho umřeli, ale přes trochu slušnější sluchátka si běžný posluchač přijde na své. Uživatelé služby Google Music navíc ušetří místo na kartě, protože si svých dvacet tisíc skladeb mohou pouštět rovnou z internetu.

Tisk  – na tohle jsem zíral s otevřenou pusou. Pokud máte na svém počítači nainstalovaný prohlížeč Chrome (nemusíte ho jinak používat, stačí ho prostě mít), můžete si zaregistrovat svoji tiskárnu do služby Cloudprint a díky tomu pak tisknout z libovolného místa na Zemi (s mobilním signálem). Podmínkou je pouze to, že počítač a tiskárna musejí běžet. Já doma tato zařízení  nevypínám, takže ať jsem kde jsem, odtud mohu nějaký dokument poslat na svou domácí tiskárnu. Máte-li doma počítačově nezdatného člena rodiny a potřebujete mu občas něco poslat (třeba seznam nákupu), tak tohle je ideální věc. Prostě mu řeknete, aby došel k tiskárně a vzal si ten papír, co z ní vylezl.

Budík  – Používám takovou srandovní aplikaci, která v noci měří (mikrofonem) chrápání a vibrace a zvuky převalování a postupně si buduje můj spáčský profil. Díky tomu po několika týdnech aplikace získala dost dat na to, aby mi mobil večer řekl, že jestli chci vstávat tak, jak jsem si podle budíku nastavil, tak ideální bude jít spát v tolik a tolik. Mobil pak ráno člověka vzbudí v nejlehčí fázi spánku, takže po probuzení nejsem jak praštěnej kyjem po hlavě, ale cítím se vyspale. Nikdy bych nevěřil, že to může fungovat, ale prostě funguje. Ten program stál třicet korun a považuju ho za jednu z nejlepších koupí za posledních pár let. A pro spáče, kteří mají se vstáváním hoooodně velké problémy, to nabízí taky jednu legrační věc: člověk si musí vytisknout QR kód a nalepit ho někam daleko od své postele (třeba na zrcadlo v koupelně). Když ráno mobil začne zvonit, tak se nedá zamáčknout a zvoní tak dlouho, dokud člověk i s mobilem nedojde k tomu QR kódu a nevyfotí ho. Docela užitečné pro toho, kdo je schopen několik desítek minut zamačkávat a oddalovat buzení (jako já).

Automatizace  – mnoho věcí se dá na smartphonech zautomatizovat. Například když opouštím svůj dům a vyrážím do civilizace, vypne se mi v mobilu WiFi, lehce pohasne jas displeje a nastaví se mi 2G data, abych šetřil baterii. Když potřebuju někde něco zařídit, nastavím si lokační alarm, který zapípá v blízkosti daného místa a připomene mi, že jsem si před časem nastavil upomínku typu „Až někdy budeš poblíž restaurace U Sirotků, zeptej se, kdy se vyměňují láhve s propanbutanem.“ Automatizace se stará i o zvonění mého telefonu. Mám-li ve svém kalendáři schůzku nebo návštěvu kina, mobil sám v daný čas vypne hlasité zvonění a po skončení schůzky/filmu (pokud to neudělám ručně) zase vše vrátí zpět.

A to by to jinak nešlo?

Jasně. Na spoustu těch uvedených věcí by se dalo říct „na to je lepší diář… na to je lepší čtečka… to se líp udělá na notebooku… na to je turistická navigace… zrcadlovka fotí líp…“

Ano, ale já nemám neomezené množství kapes ani financí, takže vítám to, že můj mobil umožňuje v případě nouze sesmolit dokument, připomenout mi nákup nebo poslat mě správným směrem. A raději chodím mezi lidi s malou cihlou v kapse než s několikakilovou brašnou. Natož do lesa.

Proč smartphone a ne dumbphone? Vše výše uvedené mi hloupé telefony dosud nenabídly (nebo nabídly ve zcela nevyhovující podobě), a proto jsem je přestal používat. A samozřejmě hlavně kvůli těm ptákům a prasatům, protože ruku na srdce – koho dneska ještě baví had?

PS: Seznam konkrétních aplikací, které používám:

  • Lokalizace a mapy: Car Locator, Locus Pro, Google Maps, Mapy.cz
  • Volání a SMS: DW Contacts&Dialer, Handcent SMS
  • Cestování: SMS Jízdenka, Pubtran, Jízdní řády, Turistické známky
  • Internet: Opera Mobile, Gmail, Plume, Google+, Foursquare
  • Hry: Angry Birds, Multiponk, Marvin, Live Holdem Poker, Mobile Grid Client
  • Čtečky: gReader, Cool Reader
  • Informace: České noviny, CHMI, Cinestar, IMDb, Pumpdroid, tudyNE, TV Program
  • Editory: King Office, Smart Office
  • Klávesnice: SlideIT
  • Grafika: PicSay Pro
  • Agenda: Business Calendar, Any.DO, Mindjet, Mobisle Notes
  • Filmy a hudba: MoboPlayer, Google Music, iVysílání, TED air, PowerAMP
  • Tisk: Cloudprint
  • Budík: Sleep as Android
  • Automatizace: Handy Profiles, Tasker

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
85 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
KapitánRUM

Já hloupý uživatel nejsem a potřebuji z telefonu telefonovat, psát SMS, nastavit si budík, kalkulačku a fotit. Až na to focení to zvládala i Nokia 5110.

Kaacz

A s focenim 3mpix vcetne ostreni a ledblesku to zvlada elegantni N6303c s vydrzi 1-2 tydny. :-) 1 tyden, kdyz pres to pomoci modrozubu pripojuji linuxove PDA na inet (i kdyz jen Edge).

Vcelku s autorem souhlasim, ale chci „smart“ cast vyuzivat dokud baterie dovoli a neovlivnit tim volani. Takze radeji bych mel ten MALY dumbfone s vydrzi 1-2 tydny a k tomu VELKE komfortni 4″+ PDA. Ted mam N810 s HW keyb a to je proste jina trida, obzvlaste pri psani behem jizdy v buse MHD pres ulice v nedobrem stavu. To kdyby nekdo vyrobil znovu se silnejsim CPU tak po tom skocim jak slepice po flusu. Pro moje potreby jsem zatim nenasel dustojnou nahradu.

Pokud by v tom mel byt Android, asi nejbliz je Archos43. Ale android mi domu nesmi, videl jsem ho ve Vetrelec 1! :-). Takze bohuzel asi skoncim u N9. Byt mozna jen s datovou simkou.

Jenda

Tak sem nepiš, blbe. To je jako kdybych já na stránkách o vaření pod článek vychvalující tříchodové menu uvařené Pohlreichem napsal vejblitek typu: K čemu takové jídlo. Chleba s máslem taky zažene hlad a když je svátek, tak si ho můžeme dokonce posolit. A obě jídla nakonec po projitím trávícím traktem stejně skončí v záchodě.

j

Jestli je tu nebo BLB tak ty. Protoze kazdej blbej telefon umi 50-80% toho co autor vychvaluje, jenze ho neni treba 3x denne dobijet.

brano2

Ja si zas studujem po veceroch uplne zaklady PHP, kodim vlastnu WAP stranku namieru pre mna, na nej si pozeram tie odchody MHD, vlakov, program kina, pocasie, maily, kalendar, rss, ci centralizovane kontaky, presne v podobe akej mi vyhovuju a prenesiem pri tom cca 10kB dat denne v cene smiesnych drobnych..

vsetko s malym lacnym hlupym telefonom bez wifi a navyse ma to celkom bavi

Miroslav Hlavička - Scalex

Ovšem vy zjevně nesplňujete tu podmínku, kterou jsem nastavil už v titulku článku: nejste hloupý uživatel. Jako programátor jsem zvládl pouze dva programovací jazyky: robota Karla a korytnačku Žofku. U Basicu už jsem začal omdlévat a u Pascalu jsem umřel definitivně, protože jsem se v učebnici dostal k tomu, že musím definovat pole a protože nejsem agronom a těmto zemědělským termínům nerozumím, tak jsem skončil.

Takže jsem odsouzený k tomu, abych coby hloupý uživatel používal práci jiných lidí, sám si optimalizovanou WAP stránku nenakóduju.

honzzz

Hmm, tady vidím krásný business model. Váš předřečník ten systém má, vám by se hodil, tak vám ho za drobný poplatek taky zpřístupní. Je možné, že něco podobného by se hodilo řadě lidí.

Ondra

Pole (obilne) je anglicky field. Kdezto pole („programatorske“) je array. Takze agronomem netreba byti.

Miroslav Hlavička - Scalex

Dnes už to vím taky, ale tehdy jsem četl socialistickou učebnici Pascalu, ve které se poli říkalo česky. Když jsem se dočetl k větě „definujeme si trojrozměrné pole“, tak jsem se na autora učebnice rozčílil, zařval: „Jak, trojrozměrné pole? Tys někdy viděl, že by se kukuřice sázela nad sebe, ty chytráku?!“ … načež jsem mrsknul knihou do kouta a protože tenkrát ještě ptáci a prasata neexistovali, šel jsem se uklidnit k bourání zdi míčkem.

Karel

Za několik gigabajtů dat v mobilu zaplatíš směšných 300 korun měsíčně. To mi neříkej, že se ti vyplatí trávit večery bastlením nějaké wap stránky, abys ušetřil pár kaček.

zz_indigo

Tak blby telefona aby vedel len Wap uz ani nekupis. Bud nemaju vobez internet alebo aspon wap2 z ktorym sa vpoho daju mensie stranky prezerat.

lyon

Zrejme hlavni duvod, proc jeste pouzivam „pitomofon“ je 80g hmotnosti pri tydenni vydrzi baterie. Ktery smartfoun na trhu neni zrava rozmerna cihla a temto hodnotam se aspon trochu priblizi?

KapitánRUM

Nedávno mi někdo řekl, že se ten můj telefon už dneska hodí jen jako zrcátko…..

Ondra.kl

vyberte si kterykoli smartfon s obdobnou hmotnosti, nastavte a používejte ho jako pitofon a odmění se vám možná i týdenní výdrží. V dobách kdy jsme se hnal za výdrží mi SGS2 vydržel 4-5 dní.

Kaacz

lol .. ja ocekaval vetu:
vyberte si kterykoli smartfon s obdobnou hmotnosti, nastavte .. a ziskate zrcatko s vetsi plochou nez dumbfone. :-)

ivan

nokia e52.

Kaacz

Ta aplikace na budik s QR code se mi libi. Pro mne jak vysita. Zatim prvni duvod, proc si poridit droida :-)

Miroslav Hlavička - Scalex

Jsou tam ještě další možnosti zamačkávání. Kromě QR kódu například zobrazení matematického příkladu, k němuž je nutné zvolit z několika nabízených řešení to správné, nebo se zobrazí stádo oveček, a je nutné prstem poklikat ty, které mají otevřené oči. I to se pak bere jako důkaz toho, že člověk je dostatečně vzhůru a vyzvánění může skončit. Ale samozřejmě ten QR kód má nespornou výhodu v tom, že donutí člověka fyzicky vstát a přesunout se z postele jinam.

Kaacz

Puvodne jsem uvazoval o tomto http://www.coolfinder.sk/wp-content/puslebrik_vaekkeur_38_st.jpg .. ty 4 kousky to vystreli po mistnosti a dokud je vsechny neda clovek zpet, tak to budi. Ale QR kod je vice „geek“ :-)

titanik

a neni jednodusi k preruseni otravneho zvoneni chvili podrzet tlacitko power? cloveka chytrejsiho nez telefon to napadne :)

Kaacz

Jo toho se taky bojim. Puzzle budik taky muzu umlatit k tichu. Takze jedine to osetrit umistenim budiku tak, aby se k nemu dostal jen clovek, co uz se lehce probral. Umisteni na lustr nefunguje, halda lidi dokaze ve spanku prisunout zidli, vypnout a vratit se do postele. :)

Miroslav Hlavička - Scalex

Inu člověka to třeba i napadne (a nám hloupejm to někdo v diskuzi poradí), ale tak nějak se nám pak z toho vytratí to vzbuzení a vstávání, kterého chceme použitím budíku dosíci.

poohDA

tenhle problém na dumbfounu i smartfounu řeším umístěním telefonu do větší než malé vzdálenosti od postele. :-)

zz_indigo

My co mame male dety, psa a macky. Zvladame spat aj pri revucom telefone. Idilku mi kazi len zen,a ktora sa na to zobudi a dokoci to co budik nedokazal.

J77

Z redakce se vytraci soudnost. Nekdo mel ten clanek alespon castecne zeditovat, zejmena ten detinsky uvod a prubezne zvatlave formulace a vsuvky – odsuzuji k nezdaru jakekoliv snahy zaujmout a neco sdelit. Nektere obraty jsou az usmevne trapne (kamaraduv macek v ruce, apod.). Predpokladam, ze tento senilne-batoleci ton byl zamerem, ale to nic nemeni na faktu, ze to na seriozni server (neupravene) nepatri.

monte

s tim nesouhlasím, obzvlast pokud jde o osobní dojmy a názory tak nečekám encyklopedický popis, který by se zdál ideální možná vám, ale ne ostatním čtenářům

Hloupý Nemouš

Tak nevím. Nezdá se vám, že nám tu tak trochu trotlovatí. Napsat článek, proč by si normální user měl koupit inteligentní telefon se mi zdá … nejapné (navíc článek plný blbých vsuvek hodných puberťáka).
Mám chytrý telefon se Symbianem. Mám chytré telefony už dlouho. Zatím mi ale nikdo nepředvedl chytrý telefon, kde by aplikace byly dost integrované (navzájem) a chytrý telefon, který vydrží dva týdny v kuse na jedno nabití. Všechny ty ptákoviny, které dnes telefony mají (fotoaparáty, wifi, GPS, rádio) jsou moc pěkné, ale nabíjet dvakrát denně mi přijde….. ujeté.

muf

Autor nám sdělil, že vskutku neoplývá velkou inteligencí – jak sám na začátku naznačuje – a tudíž používá smartphone jako šimpanz či ideální ovce. Svojí snahou poskytovat o sobě nejen Googlu maximum informací je nebezpečný sám sobě. Doporučuji tudíž návrat k obyčejnému hloupému telefonu – nějaký „seniorský“ bude ideálním řešením.

Miroslav Hlavička - Scalex

Dokud seniorský mobil nebude mít ptáky a prasata, nesmí mi do domu.

muf

Znal jsem kdysi nějakého Scalexe z FidoNetu.
Ale to byl bystrý a inteligentní člověk. Musí jít tedy o náhodnou shodu jmen…

Miroslav Hlavička - Scalex

Klasická idealizace minulosti. To je stejné, jako když tvrdíme, že to a to za totáče chutnalo lépe nebo že dřív se mládež chovala slušněji.

Segeda

Dobrý den,
osobně mi článek nevadí, ale opravdu odpovídá zaměření tohoto webu?

Justas

To je i moje první reakce. Na normálním Rootovi bych ho překousl, na Zdroják se asi nehodí.
Jinak pro mě je ten článek potenciálně zajímavý, protože o pořízení smartfouna uvažuju (Siemens S45 už mi přestává vyhovovat, a nedá se použít ani jako zrcátko).

Martin P.

Myslím že se uživatele velice dobře trefil.

Jsou lidé kterým cihla nestačí. A nejsou to hračičkové, kteří mají telefon jen na hraní, rootovaní atd…

A normálních uživatelů bude přibývat

Cuba++

Konecne nekdo napsal rozumny clanek, ktery (alespon ja to tak citim) rika:
1) smartphone nepotrebujete
2) ale kdyz uz ho mate, tak koukejte, co rozumneho muzete pouzivat.

Pro me moc prima clanek. Zadny marketing, zadny „ja tomu rozumim nejlip na celym svete“, proste seznam toho, co je mozne a proc. Diky autorovi.

Cuba++, Palm Pre II, Sony Ericsson 750i

KtK

+1 .

ch-in-A

S takovym telefonem bych ale uz nemel cas venku premyslet a koukat po zenskych, jelikoz by zamestnaval moji pozornost svoji chytrosti :)

Clovek by si mel rovnat veci v hlave a ne v telefonu.

Miroslav Hlavička - Scalex

Empiricky jsem zjistil, že ženské přednosti jsou přeci jen schopny zaměstnat moji pozornost spolehlivěji, než chytrost mého telefonu. A reálný svět má pořád ještě o něco lepší rozlišení, než displej mobilu, takže hezká servírka nebo recepční mě zaujme, byť nemá příponu JPG.

Ad přemýšlení a rovnání věcí v hlavě – ano, většina čtenářů Zdrojáku tak asi funguje. Slušná paměť, logické myšlení a tak. Tím já neoplývám. Potřebuju něco, co mi nejdřív řekne, že mám jít do Kauflandu (a kudy) a když tam přijdu, tak mi řekne, co všechno mám koupit. Holt jsou mezi lidmi lidi jako já, kteří když si srovnají věci v hlavě, tak je výsledkem rozlehlá prázdná místnost s malou hromádkou kdesi v rohu (a to se ani neodvažuju podívat se na to, co je ta hromádka vlastně zač).

ch-in-A

Tim rovnanim veci v hlave jsem nemel na mysli trenovani pameti pro ucely todo listu a seznamu nakupu spis orientaci v okolnim svete obecne :@)

Napriklad GPS nepouzivam proto, ze bych si pripadal jak ovce odkazana na pana, pricemz prirucni mapa (pro jistotu) a nastudovani si cesty predem doma u mapy v pocitaci s naslednym ulozenim do hlavy me dava precijen pocit vetsi suverenity.
Je to jako kdyz me nekdo v aute naviguje tam a zpet mam bez navigatora problem, jelikoz navigovany clovek vnima cestu v podstatne omezenejsim rozsahu.

Miroslav Hlavička - Scalex

Ale opět jsme u osobních schopností. „Uložit si mapu do hlavy“ je v mém případě rovno „na mapu se ani nepodívat, rozstříhat ji na fidloprčičky, spálit ji a pak to celé udělat ještě jednou.“ Někomu nastudování mapy přinese pocit suverenity, mně by přineslo jen pocit „včil jsme v řiti, včil jsme v řiti“, protože už na první křižovatce bych si nebyl jistý, kudy se vydat.

Samozřejmě ta mapa v telefonu se dá použít mnoha způsoby, třeba stejně jako normální příruční papírová mapa (obohacená o kompas, neboť ten je ve smartphonu zabudován). Pokud nechci, nemusím se nechat navigovat. Nebo se můžu na mobil podívat jednou za půl hodiny, jen abych si ověřil, že šlapu správným směrem.

V článku píšu primárně o oblastech, ve kterých chytrý telefon používám, ale samozřejmě nepíšu, do jaké hloubky jdu. I když jsem hloupý uživatel, pořád na tom ještě nejsem tak špatně, jako ten pán, co věřil autonavigaci tak slepě, že se svým autem vjel do řeky v místě, kde kdysi býval most, protože ho tudy navigace hnala.

ch-in-A

Konkretni mapu/cestu si tedy jsem schopen ulozit do hlavy kdyz to prostredi znam obecne, pokud prijedu do do ciziho mesta/kraje, tak jsem odkazany na mapu na papire, takze v takove situaci bych urcite mapu v telefonu vyuzil.

Nerikam, ze chytre telefony jsou spatne, az me doslouzi ten co mam (SE k510i), tak urcite zvazim nejaky „chytrejsi“ s dobrou vydrzi baterky a cenou tak do 3000, coz je cena, za kterou pro me vec jako je telefon dobra, pricemz ho budu vyuzivat tak, jak budu potrebovat, cili ani nahodou ne na max jeho moznosti (odhadem tak z 20%) :@)

Dodo

Mam moznost v praci vyskusat si akykolvek smartphone chcem. A prave preto ostavam pri mojom malom Sony-Ericson W300. Telefon je na telefonovanie a nie na to aby musel ist kazdu noc do nabijacky …

Miroslav Hlavička - Scalex

Já se svým telefonem telefonuju. Většinou ve dne. V noci spím a je mi jedno, že do mého telefonu vede nějaký drát.

Tím se ale nechci zastávat velké energetické žravosti smartphonů a nízké výdrže jejich baterek. To je opravdu obrovská slabina skoro veškeré moderní techniky a nejsem dvakrát nadšený z toho, že si v pouzdře svého mobilu nosím ještě druhou nabitou baterii pro případ, že by v terénu došla šťáva.

Honza

To „osahat si kamarádova macka“ v uvodu znamena, ze si osahal jeho 1) nejaky obecne velky mobil nebo 2) vyrobek Applu nebo 3) kocoura nebo 4) ptaka?

Moznosti 3 a 4 uvadim jen z legrace, ale vazne nevim, jestli autor myslel 1 nebo 2.

Miroslav Hlavička - Scalex

Asi jsem to měl rozvést, aby to nevypadalo jen jako lascivní narážka (což samozřejmě je… rád pubertálním způsobem škádlím úzkoprsé nerdy):

Tím mackem jsem myslel svůj první šok z toho, jak je smartphone velký. Do té doby jsem používal telefony útlé, drobnější a napoprvé mi ten smartphone přišel strašně obrovský a do ruky naprosto nepadnoucí. Samozřejmě po chvíli jsem pochopil, že dotykové ovládání si žádá určitý rozměr a že SMSky se tu píšou trochu jiným stylem než na dumbphonu, takže není důvod mobil držet tak, jak jsem byl zvyklý z dřívějška… čili ta velikost měla své ospravedlnění. Ale ten prvotní šok si pamatuju dosud (kdyby tím mobilem byl Samsung Galaxy S2 nebo nějaký podobný obr, divil bych se ještě víc).

fi0

Ja som sa zase naramne pobavil nad, citujem: „Kdo nikdy nevrazil ptákem do prasete, ten vůbec neví…“. Clanok mi nejak nevadi, rad som si ho precital. Mozno by ale mal byt namiesto v „Nazory“ v kategorii „Humor a nadsazka“ ;-).

ch-in-A

JXD v telefonu na ikonce clanku se take poved :@)

bob

Po několika letech používání mobilu (skoro výhradně na telefonování) jsem pomalu dospěl do fáze, že jej pravděpodobně definitivně zruším. Poslední dobou je pro mne nejčastější akcí dobíjení telefonu a jeho zapnutí (protože byl úplně vybytej). Druhou nejčastější akcí je jeho zapomínání na různých místech. Třetí je telefonování a na posledním místě je odesílání SMS, které provozuji 2× ročně jen proto, abych se přesvědčil, že to ještě funguje – a to je vše, co s mobilem dělám.

mr.dan

Diky za Pumpdroid! fakt super, neznal jsem :-)

Jarda_P

Na druhou stranu, moje stara Nokia 6060 umi neco, co smartfouny nezvladaji. Je zaklapavaci a mala. Snadno se strci do kapsy a ani se mi nerozflaka nebo neohobluje display, coz je jinak se vsim tim haraburdim, ktere mivam po kapsach, docela problem.

BTW, na veci, jako je zapamatovani, kde jsem zaparkoval auto, pouzivam aplikaci pamet v hlave. A na orientaci v lese, i neznamem, mi staci slunce a i bez nej obvykle moc nebloudim.

Rekl bych, ze smartfoun je pro vetsinu lidi akorat dalsi Tamagochi, ktere je nutno oprasovat. Musi se krmit a uklizet mu trus a to stoji spoustu casu. Vsiml jste si tech lidi, kteri se neustale hrabou v telefonu, kdekoliv jsou? Jsou asi hypnotizovani a nedokazi jen tak nekde treba cekat na autobus bez toho, ze by pouzili aplikaci na zabijeni casu, pricemz rozhodne nedelaji neco tvoriveho. A v konecnem dusledky by clovek mohl take zblbnout tak, ze si bez aplikace na smartfounu ani zadek neutre.

Miroslav Hlavička - Scalex

Jak naznačuju v článku a doplňuju v komentářích, aplikace „paměť v hlavě“ mi moc nefunguje a potřebuje výpomoc mého mobilu. V ulicích to ještě jde, ale například na letním hudebním festivalu, kde se parkuje dost nadivoko a není tam příliš mnoho záchytných bodů, je taková navigace k autu velmi užitečná. Mezi těmi stovkami aut je to bloudění nepříjemné, zaplaťpámbů za Car Locator.

Ad les – jak píšu, absolutně nemám orientační smysl. Prostě to tak mám vrozené a nic moc se s tím nadělat nedá. Jenže taky hrozně rád sbírám houby. A to jsou dvě věci, které jdou hodně proti sobě – chodit do lesa na houby a zároveň nemít základní orientační smysl. Takže oceňuju to, že po několika hodinách, během kterých se mobilu nevěnuju, se podívám na displej a vím přesně, kudy mám vyrazit, abych co nejkratší cestou došel k autu nebo k nádraží. Obávám se, že v tom by mi slunce nepomohlo. Ba ani lišejníky na kmenech. S navigací v mobilu vím za pár vteřin, kudy se vydat. Tomu říkám „usnadnit si život“, nikoli „být totálně závislý na technologiích.“

Používání smartphonu při čekání – nevidím na tom nic zlého, každý má svoje metody, jak si ukrátit dlouhou chvíli. Nevidím velký rozdíl mezi čekáním „jen tak“ a čekáním „s mobilem v ruce“. Obojí je čekání a obojí asi danému čekajícímu vyhovuje. Já jsem schopný čekat bez mobilu… mám dost věcí, nad kterými můžu přemýšlet, nebo si v hlavě přehrávám svoji oblíbenou hudbu. A jsem schopný čekat i s mobilem a číst si zajímavé články nebo hrát hry. Ani v jednom nevidím žádná negativa (pokud tím mobilem neotravuju své okolí, např. zvuky nějaké hry). Je mi jedno, jestli někdo při čekání dělá něco tvořivého (nebo se třeba vzdělává čtením něčeho chytrého) nebo hází ptákem na prase. Je to JEHO způsob čekání a já nejsem na tomhle světě od toho, abych ho hodnotil.

zz_indigo

Niekdo mudry raz povedal:Mozog je sval. Ak ho pouzivas tak zosilnie.

Mimochodom pomaha aj caj z Ginko Biloba.

Na Hudobny festival sa chodi vlakom. Cloveku to nik neogrca a tiez si moze vypit ;-)

Ad les: No priemerne mudre telofony maju dost zle GPS. A fakt ze ste este niekde neostal. Pripisujem dobrej lokalite nie telefonu.

Ad zabijac casu: Natom by nebolo nic zle az na tie sideefekty ze clovek sa casom straca socialne navyky (pozdravyt, spitat sa ci je miesto volne alebo fakt ze vedsina bud nereaguje na oslovenie alebo nan reaguje skoro ako na fyzicky utok). Osobna skusenost z hromadnej dopravy.

Miroslav Hlavička - Scalex

Mně to samé někdo řekl o penisu. A nic. Takže nevěřím ani na ten trénink mozku.

Já na hudební festivaly jezdím občas i jako účinkující a to se vlakem jezdí těžko… s klávesami a bednou…

Tak ono to nemusí být jen GPS… někdy stačí i klasický mobilní signál, který mě na mapě ukáže kde jsem s přesností +- 400 metrů. Na to, abych trefil ven z lesa, mi to zatím pokaždé stačilo.

Ty sociální návyky, to taky není nic, co by vyloženě souviselo s chytrými telefony. Před 25 lety to bylo stejné, akorát šlo o walkmany a sluchátka. Nevychovanec zůstane nevychovancem bez ohledu na to, co má zrovna k dispozici za techniku.

zz_indigo

Nemas verit kazdemu. V pripade penisu to nepomaha. Ale v pripade mozgu ano.

Ad koncerty: To je ine. v praci sa pit nema a tiez asi neparkujes z dastevnikmy.

Ad GPS: Takze dobra poloha jak som hovoril.

Podla mna ano. Hovada nezmenis ale priemer sa zhorsuje.

Jarda_P

„aplikace „paměť v hlavě“ mi moc nefunguje“

Clovek ma trenovat to, co mu nejde, jinak uplne zablbne. Smartfoun pameti urcite neprospeje.

„Ad les – jak píšu, absolutně nemám orientační smysl.“

No a? Aspon poznate spoustu mist, ktere byste jinak nenavstivil. I me to obcas ujede. Poznam kus noveho lesa a priste se v nem uz vyznam. Pokazde se moje mapa lesa o kus rozsiri. Dnes, pres jeho velikost, trefim temer z kazdeho mista na kterekoliv jine.

„Používání smartphonu při čekání – nevidím na tom nic zlého, každý má svoje metody, jak si ukrátit dlouhou chvíli.“

Pokud povazujete psychozu a zavislost za metodu kraceni dlouhe chvile, tak ano… Tohle je asi problem moderni doby. Detem se dnes cpou miliony hracek, organizuje se jim volny cas do posledni minuty…. Ty hracky navic nejsou nijak tvorive, pouze zapoji cloveka do predurcene aktivity, na vlastni iniciativu zbyva minimalni prostor. A dite ma cas zorganizovany tak, ze mu nezbyva ani minuta na to, aby se nekde samo nudilo a muselo si samo vymyslet nejakou cinnost. Vysledkem je, ze v dospelosti tito lide pak neumi zachazet s casem, kteremu nebyla v planeru prirazena nejaka aktivita. Asi tedy nedokazi jen tak na stanici autobusu nic nedelat a premyslet nebo ocumovat zenskym zadky.

Jarda_P

BTW, jinak ano, proc ne. At si hlopy uzivatel koupi chytry telefon. aspon nekdo bude doma chytry. :-)

Miroslav Hlavička - Scalex

Smartphone paměti neprospěje, nicméně když zapomínám na všeliké pracovní úkoly, tak přinejmenším prospěje mé mzdě, neboť se nedopustím různých pracovních faux-pas a opomenutí, protože mi vše včas připomene.

Ad poznávání lesa – což o to, poznat další kus lesa, proti tomu nic nemám. Ale pokud si na houbaření/leso­bloudění vyhradím určité časové okno, tak je potřeba ho alespoň zhruba dodržet. A situace, kdy promrzlý a hladový volám ze středu lesa o půlnoci hloupým mobilem záchrannou službu, by se mi moc nelíbila. Nu a další věc je, že nechodím jen do jednoho lesa, ale do lesů různých, mnohdy mně zcela neznámých. Znáte to… „V tomhle lese prej zaručeně rostou!“ Zkrátka moje láska ke sběru hub se střetává s mým orientačním nesmyslem a díky smartphonu z této války vycházím já jako vítěz.

Ad krácení volné chvíle – já se považuju za člověka, který se neumí nudit. Pořád mám v hlavě plno témat k přemýšlení (navíc všechno hned zapomínám, takže nad tím můžu přemýšlet pořád dokola – a k tomu navíc všechno hned zapomínám, takže nad tím můžu přemýšlet pořád dokola… a krom toho jsem tak zapomnětlivý, že všechno hned zapomínám, takže nad tím můžu přemýšlet pořád dokola)… takže je pořád co dělat. I při čekání. Nebo si v duchu přehrávám svoji oblíbenou hudbu. To je asi jediné, na co mi paměť slouží dobře – muziku si pamatuju do posledního tónu, takže když mi třeba ujede vlak a musím hodinu čekat na další, tak si prostě sednu na lavičku a v hlavě si přehraju Amarok od Mike Oldfielda, což je skladba, která trvá 60 minut. Nicméně kdybych si pustil MP3ku s Amarokem skrze sluchátka do uší a zbytku hlavy, tak mi nepřijde, že se tím vydávám všanc závislosti a psychóze. Ale ano, nesmím vše posuzovat podle sebe… asi jsou i lidé, pro které už je používání smartphonu patologické. Tak doufám, že se mezi ně ještě alespoň po nějaký čas nezařadím.

maryo

„Člověk si musí vytisknout QR kód a nalepit ho někam daleko od své postele (třeba na zrcadlo v koupelně). Když ráno mobil začne zvonit, tak se nedá zamáčknout a zvoní tak dlouho, dokud člověk i s mobilem nedojde k tomu QR kódu a nevyfotí ho“

Tohle me celkem rozesmalo. Neni lepsi dat telefon treba na stul nez behat kazdy rano s telefonem do koupelny?

Miroslav Hlavička - Scalex

Smyslem je donutit se jít tak daleko, abych neudělal to, co jsem dělával, když jsem si dával telefon na stůl. Tj. mátožně jsem došel ke stolu, dal „Posunout buzení o 10 minut“ a šel se svalit zpět do postele. Pokud musím vyjít z místnosti, projít chodbou, vlézt do koupelny a obsloužit fotoaparát v mobilu, pravděpodobnost návratu do postele se značně minimalizuje.

Nemluvě o tom, že ten telefon mám položený v blízkosti své hlavy, protože – jak uvádím v článku – mi mobil v noci měří chrápání a převalování a upřesňuje tak můj spáčský profil, aby mě mohl probudit v ideálním čase. Což se tomu programu daří čím dál lépe, takže brzy budu moci QR focení zrušit, protože se v naprosté většině případů budím v takovém stavu, kdy pohodově vstávám, cítím se čerstvý a vyspaný a do postele už se vrátit nepotřebuju.

Komoi

Pitomofon používám prakticky doteď, nyní mám obednané HTC EVO. Když říkám pitomofon, tak myslím nezničitelnou nokia 3410. O to zajímavěji to vypadá z toho důvodu, že jsem student IT školy. Zatím jsem si nikdy neposteskl, že můj mobil neumí toto nebo tamto. Ono to asi taky bude tím že provolám jen pár set ročně. Ale myslím si, že jakmile si jednou člověk zvykne na nové funkce tak se chytá za hlavu, jak bez nich mohl někdy přežít. U smartphonu očekávám, že budu nejvíce využívat připojení přes wifi a budu mít spuštěných miliardu aplikací. Uvidíme

asdf

To som si myslel aj ja, ale z miliardy aplikacii som rychlo vytriezvel kvoli tej baterke…

asdf

Scalex? To mi niečo pripomína. ZX Spectrum, či?

Miroslav Hlavička - Scalex

Ano.

Cloudy with a Chance of Meatballs

Haha! Jeste stesti ze se nezname a ze me nemate ve svych kontaktech.
Dobrovolne sdelovat smirackemu Googlu svoje kontakty kvuli jakesi pohodlnosti to muze skutecne jenom nejaky pip!
Jste si jist ze vsichni ti ktere mate v kontaktech souhlasi s tim ze jejich osobni udaje sdelujete Googlu?
Neuveritelna naivita lidi! Googlu nesveruju ani cislo svejch bot, natoz neci kontakty!
Mam vytvoreny hosts soubor se vsema googlovskejma domenama a instaluju na vsechny pocitace ke kterejm se dostanu. Doporucuji vsem. Jinak se toho googlovskyho fizlovani nezbavime!

Miroslav Hlavička - Scalex

Pomáhá i spát v konstrukci ve tvaru pyramidy, s alobalovou čepičkou na hlavě a samozřejmě prolévat se minerální vodou Magnesia.

Nox

No s tema kontakty bych byl opatrny. Dokud to mel clovek doma v PC, mohl si to poradne zazalohovat. Dnes staci, aby poskytovateli odesel server a mete po zaloze. Nebylo by to poprve ani naposled. A jako bonus navic budou vase kontakty prodany kazdemu, kdo nabidne patricny obnos.
Jinak souhlasim, ze ruzna PC Suite mely pochybnou kvalitu, navic horsici se smerem k vyssim verzim. Ale takovy MyPhoneExplorer pouzivam jiz dlouho bez problemu.

Miroslav Hlavička - Scalex

Google Contacts si samozřejmě taky můžu lokálně mirrorovat a rovněž k tomu používám MPE. Myslím si ale, že i tak to má Google ve svých serverovnách lépe mirrorované a zálohované, než to mám já ve své domácí pracovně. A protože mám placený Google Apps účet, tak věřím (jistý si samozřejmě být nemůžu), že tyhle placené účty mají ještě o zálohu víc než free účty…

U Googlu se nebojím toho, že by kontakty prodával. Tím by sami sebe obrovským způsobem zdiskreditovali a poškodili. Nemyslím si, že by Google chtěl takovouto akcí přiživit pověst Velkého bratra. Google se spíš snaží přimět mě jako uživatele, abych sám své kontakty oslovil s nabídkou googlovských služeb (např. když někomu posílám mailem fotky přímo z Picasy, tak je tam samozřejmě reklama na Picasu a na G+).

Nejsem internetový paranoik a nebojím se toho, že by mé kontakty prodával Google. To už bych jako pravděpodobnější viděl variantu, že se ke mně na desktop dostane nějaká breberka, která mi vysosá a někomu odešle moje lokálně uložené kontakty.

Nox

Google Contacts umi desktopovou synchronizaci? To teda koukam. No placeny ucet bude neco jineho, ale uz bylo docela dost kauz, kdy nejaky poskytovatel ztratil data uzivatelu. Jinak Google kdysi tvrdil, ze bude delat ferove podnikani a dnes klidne cenzuruje vyhledavani v Cine. Takze prodej informaci zakazniku u nej neni az tak nerealny.

Miroslav Hlavička - Scalex

Na desktopu už to umí dlouho, je k tomu prostě API a spousta různých programů pro vedení agendy a osobního managementu umí import, export a synchronizaci kontaktů i kalendářů.

Co se týká čínské cenzury, ta mi samozřejmě sympatická není (ale nepůjdu se kvůli ní přivázat před čínské velvyslanectví, ba ani před čínskou restauraci), ale pořád vidím velký rozdíl v neposkytování určitých služeb či jejich lokálním omezování, a v aktivním prodeji uživatelských dat.

Google chce každého svého uživatele maximálně vytěžit a chce z něj těžit dlouhé roky. Jeho hlavní příjmy jsou z reklamy, takže potřebují uživatele získat, poznat a posléze si ho udržet, aby ho mohli bombardovat personalizovanou reklamou. Kdyby jeho data prodali, byla by z toho obrovská aféra, spousta lidí by od Google odešla a nepochybně by v tu chvíli vystartoval Microsoft a další se svými cloudovými řešeními. To je něco, co si Google nelajsne, podříznout si pod sebou větev takovýmto způsobem.

belzebub

Smartphone bych si opravdu RAD poridil.. z mnoha duvodu. Nicmene me trapi vec, ktera v clanku nepadla vubec – soukromi.
Ano, chapu ze mit veskera data „v cloudu“ u googlu je bezva pri kradezi mobilu, ale ja osobne mam opravdu velky problem s tim ze VESKERA MA DATA, detaily meho pohybu, komu volam, komu smskuji – vse ma k dispozici google (nebo apple, nebo microsoft..). A vzhledem k tomu ze zadna bezpecnost neni stoprocentni, nelibi se mi predstava ze k temto informacim ma potencialne pristup kterykoliv „hacker“, v pripade nejake spatne nakonfigurovane sluzby jednoduse kdokoliv.

Takze otazka: Existuje nejaky smartphone, ktery mi zajistuje maximalni soukromi?
(jsem schopen se smirit s tim ze operator o me ma zaznamy o mych hovorech, sms a pribliznou lokalizaci v ramci „bunek“ site – tj to same co o me vi z dumbphone)

zxcv

Udaje o mne maju aj statne urady a tam tiez nie su uplne bezpecne. Problem skor je ze cloud nemusi vzdy fungovat. Ked budem chciet ukazat svoje fotky a net zrovna vtedy nepojde, nadsenie ma prejde. Alebo vycerpam limit prenesenych dat…

Miroslav Hlavička - Scalex

Ano, současnou posedlost cloudem taky nechápu. Cloud beru jako výbornou možnost zálohy a možnost pracovat na lecčem odkudkoli, ale mít data přístupná i lokálně je pro mě jako pro starou školu ještě pořád velmi důležité. U mobilního telefonu to platí dvojnásob, protože zdejší internetové pokrytí je ještě pořád pár let za opicemi, takže do oblasti bez použitelného internetu se člověk dostane velmi snadno.

Miroslav Hlavička - Scalex

Pokud je hlavním požadavkem maximální soukromí a maximální ochrana vlastních dat před kýmkoliv (včetně poskytovatele mobilních a mobilně-internetových služeb), pak jednoznačně doporučuju platformu Blackberry. Moc se o ní u nás nemluví, protože většina lidí používá Windows, Android nebo Apple, ale Blackberry je ohledně šifrování a bezpečnosti zdaleka nejdál.

aaa158

Ja osobne mam opravdu velky problem s tim ze VESKERA MA DATA, detaily meho pohybu, komu volam, komu smskuji – vse ma k dispozici … … moj poskytovatel internetu, Orange, T-mobile, …

jenick

Je docela zajímavé vás po letech potkávat na různých místech. Flaška učí angličtinu v Budějovicích, vy se tu objevíte na Rootu… Zajímalo by měl, co se stalo s Universumem nebo Georgem K….

Miroslav Hlavička - Scalex

Universum se nachází kdesi ve Státech (už spoustu let), George K. je k potkání a osobnímu doptání na Google+.

hobr

Jsem ještě hloupější uživatel. CloudPrint jsem považoval za naprosto geniální nápad. Bohužel jen do doby, než jsem se ho pokoušel zprovoznit… Strávil jsem nad tím půl dne a nepovedlo se mi to…

Miroslav Hlavička - Scalex

Ono už je to několik měsíců, co jsem to zprovozňoval a mám pocit, že to až tak těžké nebylo. Akorát vím, že to nešlo použít s Google Apps účtem… člověk musel mít klasický Gmail účet. Já mám oboje (i v mobilu), takže CloudPrint jsem si zaregistroval na klasický googlí účet. Ani jsem od té doby nezkoušel, jestli už to nezměnili a jestli už je možné použít i Apps účet.

Každopádně to nebylo až tak složité. Nainstaloval jsem chrome, v jeho nastavení jsem se přihlásil ke službě CloudPrint, povolil přístup k tiskárnám, na mobilu jsem si stáhl patřičnou aplikaci, zadal do ní údaje google účtu a už vše jede. Nedávná aktualizace mobilní aplikace konečně přinesla podporu češtiny do nastavování vlastností tiskárny (přes mobil se dá nastavit leccos z tiskárnového driveru, ale mělo to pomršenou diakritiku a skoro se to nedalo číst).

lord_kuko

Sice z clanku mam zmiesane pocity, nutne konstatovat ze dumbfony maju u mna svoje miesto :) Niekolkodnova vydrz baterky je proste skvela vec. Okrem toho su jednoduche, takze maju aj jednoduchsie a rychlejsie (z hladiska ergonomie ovladania) a nema sa tam co „pokazit“. Kedysi som pouzival Nokiu 6020 k uplnej spokojnosti. Jednoduche a dobre rozhranie na volania a sms, podpora wapu a emailovy klient, dokonca ponuka hier celkom OK (v niektorych verziach). Okrem toho velmi nizka cena, takze cloveka neserie ked to rozbije a velmi lacne nahradne baterie. Samozrejme, uz je to mierne zastarany kusok, ale mozem odporucit miivy dual mini (http://www.mivvy.eu/en/category/mobile-phones/mivvy-dual-mini/56/). Jednoduchy, podpora 2 simkariet, podpora pre microsd, prehrava mp3 a radio. Plus nejake bonusy ako citacka eknih a podobne. A samozrejme, velmi nizka cena oproti ostatnym dualsimom v tom case.

Venca

V Cine to vyrabeji otroci, recyklujou to v Indii chudaci, ale jak malo staci pro stesti. Pardon, nerad kazim radost z novy tretky.

Miroslav Hlavička - Scalex

Dobrá, přestanu používat mobilní telefon, čínská továrna zkrachuje, otroci pomřou hlady a svět bude zase v pořádku.

Venca

No jiste, v Cine se prece prestalo umirat hlady konecne az pote, co se tam presunula vyroba tretek na kratkodobe pouziti.

Morx

Musím říct, že co tu čtu, tak téměř vše výše zmíněne jsem měl a bez problémů používal u svého hloupého telefonu v Javových aplikacích. Samozřejmě k věcem s GPS by byla (já nepoužíval) potřeba externí GPS připojená pře BT, protože hloupých telefonů s integrovanou GPS bylo jen minimum.

Můj poslední hloupý telefon byl SE K790i, ale aplikace jsem používal i na svých dřívějších:

Mapové podklady – Google Mapy. Stažitelné v Java, poloha lokalizována podle BTS (při připojení GPS samozřejmě podle té), člověk se v tom bez problémů zorientoval.

Cestování – programy SMS jízdenek byly také, ale osobně jsem je nikdy nepoužil.

Internet – Opera Mini bez problému zvládala vše co jsem potřeboval, od FB, přes rezervace jízdenek, po čtení článků. Navíc zmenšovala obrázky a šetřila tak data (to tedy lze nastavit i na SmartPhonu)
E-mail – integrovaný klient bez problémů fungoval
RSS čtečka – opět integrovaná, v pohodě.
Aplikace na FB tuším byla, ale používal jsem na to Operu, ostatní nevím.

Hry – samozřejmě nové technologie ovládání mohou přinést něco nového. Na druhou stranu jsem si nedávno do Androida stáhnul Duke Nukem a musím říct, že bych vraždil pro hardvarovou klávesnici na ovládání :D

Čtečky – RSS už jsem zmiňoval, e-knihy byly trošku komplikované, měl jsem na PC aplikaci, do které se dal jakýkoli textový soubor (nebo e-kniha) a ten to předělalo do jar (tedy jako samostatnou javovou aplikaci. Ta při spuštění jen ukazovala text a pamatovala si, kde jsem skončil.

Informace – s trochou hledání na to šli najít i javové aplikace, ale nikdy jsem se nesnažil. Pravda, že vidět to hned na úvodní stránce je větší radost.

Editory – Diktafon měli snad všechny hloupé telefony, co jim zavedli interní uživatelskou paměť. Můj tedy rozhodně. Na poznámky byla spousta aplikací (dokonce jsem měl v Javě i čtečku PDF, Doc a tabulkový editor – miniExcel, neměl nic společného s tím od Microsoftu). Dále jsem měl MobiExplorer (bylo také více podobných), který uměl ve dvou oknech procházet zařízením, připojit se na FTP, používat 7ZIP a navíc editovat a vytvářet soubory .txt – na poznámky fajn.
Dále byla spousta aplikací jen na poznámky, kde si člověk „textové“ soubory vytvářel přímo v aplikaci. Ty ale pak nešli třeba zkopírovat do PC, nebo otevřít jinou aplikací.

Klávesnice – největší problém Smartphonové klávesnice vidím v tom, že se na ni nedá psát po slepu, protože nejsem schopen ověřit co mačkám. Běžně jsem hloupý telefon vzal do jedné ruky podel těla a zatímco jsem šel/běžel na autobus, nebo si s nékým povídal, jsem psal třeba mail, či SMS, a to rychle. Smartphone musím vzít nejlépe do obou (pro pomalejší psaní stačí do jedné) rukou a koukat na to, co na něm delám, což je na ulici dobré tak k naražení do sloupu, nebo vlítnutí pod auto.

Grafika – něco podobného windowsáckému malování v mobilu bylo, nic víc jsem nehledal a to zatím ani na SmartPhone, ale zkusím.

Filmy a hudba – S hudbou nikdy problém nebyl, novější hloupé telefony uměly MP3 a měli integrované rozumné přehravače.
Filmy měly nevíhodu v menší displeji (přesto jsem ale vždy přečetl titulky), nepodporou externích titulků a především kompatibilitě formátů. Většina telefonů uměla jen 3gp, pár ještě MP4. Toď vše. Takže cokoli si člověk chtěl pustit, musel napřed zkonvertovat, což je, co si budeme povídat, prostě opruz.
Youtube na hloupém telefonu celkem fungoval, ale lezlo to do FUPu, díky absenci wi-fi

Tisk – byly různé aplikace Remote Desktop, ale nikdy jsem to moc nezkoušel, takže neumím posoudit, zda bych toto dokázal s volně dostupnými aplikacemi na hloupém telefonu.

Budík – zmíněná aplikace nevím že existuje ani na smartphony, ale počítám, že pro hloupé telefony se s tím nikdo nedělal. Jistě je to zajímavé zpestření. Po alternativních budících pro hloupé telefony jsem se nikdy neshaněl.

Automatizace – rozhodně plus pro chytré telefony

Morx

A pokud by se někdo chtěl zeptat, proč jsem se nakonec vůbec rozhodl pro pořízení chytrého telefonu, tak to byla právě integrovaná GPS společně s rozumnými navigacemi.

steve žobs

vobyčenej bohnout tahá z lidí prachy

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.