Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Darwin, Kozlowski: Mastering Web Application Development with AngularJS

Darwin, Kozlowski: Mastering Web Application Development with AngularJS

Články JavaScript

Letos už jsem četl třetí knihu o AngularJS, první kniha Instant AngularJS Starter byl lehký úvod bez přidané hodnoty, kterou jsem nikomu nedoporučoval. Jako druhá se mi do ruky dostala AngularJS, která obsahovala, co měla, ale pokud se člověk věnoval AngularJS nějaký čas, moc nového v ní nenašel. Mastering Web Application Development with AngularJS je první kniha, která mi přijde zajímavá, protože přesahuje informace, které získáte na webu tvůrců AngularJS.

Nálepky:

Knihy o AngularJS

Letos už jsem četl třetí knihu o AngularJS, první kniha Instant AngularJS Starter byl lehký úvod bez přidané hodnoty, kterou jsem nikomu nedoporučoval. Jako druhá se mi do ruky dostala AngularJS, která obsahovala, co měla, ale pokud se člověk věnoval AngularJS nějaký čas, moc nového v ní nenašel.

Obsah

Kniha je rozdělena do 12 kapitol. Myslím, že autoři nezapomněli na nic důležitého a kladou velký důraz na testování, což oceňuji. Hlavně je celá kniha velmi aktuální a nechybí ani odkazy na verzi AngularJS 1.2.

  1. Angular Zen
    Seznámení s AngularJS a s celou komunitou, nástroji, knihovny a rozšířeními. Hello World příklad a seznámení s MVC architekturou, two-way data bindingem, deklarativními šablonami, scopem a dalšími základy celého AngularJS.
  2. Bulding and Testing
    V této kapitole na ukázkové aplikaci, představí build systém založený na grunt.js (jen verze 0.3, v 0.4 jsou velké změny), testovací knihovnu Jasmine (chybí mi tu Mocha) a Karma runner a chybí Protractor (ale ten je celkem mladý).
    Potom se věnují organizaci projektu, abyste nevycházeli ze seed aplikace, ale členili ji podle funkce.
    V sekci testování jsou zpracovány unit testy i end-to-end testy poměrně podrobně a ukázky najdete v celé knize.
  3. Communication with a Back-end Server
    Tady je popis používání $http, promise $q a $resource service. Podrobně zpracované s příklady včetně interceptorů.
  4. Displaying and Formating Data
    Práce s vestavěnými directivy, filtry, jak používat ngRepeat podrobně. Příklad, jak si napsat vlastní filter na stránkování.
  5. Creating Advanced Forms
    Porovnání normálních formulářů a formulářů v AngularJS. Od jednotlivých vstupů přes validaci až po vnořené formuláře.
  6. Organizing Navigation
    V této sekci se věnují autoři $location a $route service, které slouží k navigaci v aplikaci. V další části neopomenou autoři uvést i ui-router, který umožňuje provést i vnořené šablony a další složitější chování.
  7. Securing Your Application
    Tato kapitola mi asi přijde jako nejdůležitější, protože zabezpečení je potřeba se věnovat celkem důkladně. Framework se snaží pomoci, ale nejvíce práce stále je potřeba na straně vývojářů. Vše je popsáno hodně podrobně.
  8. Building Your Own Directives
  9. Building Advanced Directives
    Vlastní direktivy jsou základ práce s AngularJS a autoři tomu věnují dvě kapitoly. Od základů až po porozumění kompilačnímu procesu a práci s $transclude.
  10. Building AngularJS Web Applications for an International Audience
    Popis práce s locale a i18n pro překlad aplikací. Začínají popisem filtrů (date, currency, number), potom vlastní překlady a různé tipy a triky.
  11. Writing Robust AngularJS Web Applications
    V této části vysvětlují $apply a $digest. Optimalizace paměti a používání procesoru. Nezapomínají na performance tunning a další vnitřní fungování AngularJS.
  12. Packaging and Deploying AngularJS Web Applications
    V poslední kapitole se věnujeme minifikaci a optimalizaci aplikace pro deployment. Jak používat cache pro preload šablon a jak eliminovat některé jevy při vlastním startu aplikace. Nechybí zmíněné problémy, když musíte podporovat IE8.

Závěr

Toto je první kniha, kde si myslím, že autoři přinesli něco víc, než se dočtete na webu autorů frameworku. Spojili svoje zkušenosti do kompaktní podoby a mohu ji vřele doporučit jak začátečníkům, tak mírně pokročilým.

Authors: Peter Bacon Darwin, Pawel Kozlowski
Publisher: PacktPub
Price e-book: €17.84
Price: €34.99
Paperback : 372 pages [ 235mm x 191mm ]
Release Date : August 2013
ISBN : 1782161821
ISBN 13 : 9781782161820

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.