Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Právě vyšlo: knihy, které by vás mohly zajímat

Právě vyšlo: knihy, které by vás mohly zajímat

Články Různé

V sérii článků Právě vyšlo vás budeme seznamovat s redakcí vybranými knihami týkajícími se témat Zdrojáku, které vyšly v nedávné době. V dnešním úvodním článku se podíváme na knihy vyšlé v září a říjnu letošního roku. Zajímat nás budou nejen knihy v češtině, ale také v angličtině.

Nálepky:

Přehled novinek mezi knihami v češtině

Redakční výběr z knih, které vyšly během záři a října v češtině.

Drupal – Podrobný průvodce tvorbou a správou webů, 2. aktualizova­né vydání

Drupal

Autor: Jan Polzer
Vydal: Computer Press
Rozsah: 280 stran

Jedná se o druhé vydání knihy (první vydání vyšlo začátkem tohoto roku a jeho recenzi si můžete přečíst na Root.cz). Kniha od českého autora je určena pro všechny pro zájemce o redakční systém Drupal. Nevyžaduje od čtenáře žádné znalosti technologií HTML, CSS, PHP. Hlavní cílovou skupinou knihy jsou tedy čtenáři, kteří by rádi provozovali vlastní stránky a měli je pod kontrolou, ale neumí (nebo se nechtějí učit) programovat a tvořit webové stránky. Kniha provede čtenáře od instalace po základní konfiguraci a rozšiřování funkčnosti pomocí doplňkových modulů; tedy vše potřebné pro spuštění vlastního webu.

Umění programování

Umění programování – Základní algoritmy

Autor: Donald Ervin Knuth
Vydal: Computer Press
Rozsah: 672 stran

Překlad prvního dílu dnes již věhlasné vícedílné knihy The Art of Computer Programming. Donald E. Knuth začal knihu psát již v šedesátých letech (!), kniha se ovšem svým rozsahem rozrostla. Autor během let vydal několik svazků a další díly stále ještě píše. Časopis American Scientist ji zařadil mezi 100 nejdůleži­tějších knih o vědě z dvacátého století. Kniha má i vlastní stránku na Wikipedii a zaměřuje se na jeden ze základních pilířů programování, na algoritmy.

Zajímavost: Autor knihy je také tvůrcem známého sázecího systému TeX, který údajně vytvořil, jelikož byl při vydávání svých knih nespokojen se stavem tehdejších sázecích systémů.

XML technologie

XML technologie

Autoři: I. Mlýnková, M. Nečaský, J. Pokorný, K. Richta, K. Toman a V. Toman
Vydal: Grada
Rozsah: 272 stran

Kniha přináší stručný přehled širokého spektra XML technologií, počínaje DTD a Schématy, jazyky XPath, XPointer, XLink, konče XML databázemi, kompresí a modelováním XML dat. Na připravě knihy se podílela celá řada českých odborníků.

Přehled novinek mezi knihami v angličtině

Redakční výběr z knih, které vyšly během záři a října v angličtině.

V našem oboru si nemůžete dovolit přeskočit knihy vydané v angličtině. Těch je řádově mnohem více než knih v češtině, dovolíme si vybrat jen několik málo z těch, o kterých se domníváme, že by mohly být pro české čtenáře zajímavé. Pokud vás zaujala některá další kniha, o které se nezmiňujeme, podělte se s námi o ni v komentářích.
Google Web Toolkit

Beginning Google Web Toolkit: From Novice to Professional

Autoři: Bram Smeets, Uri Boness a Roald Bankras
Vydal: Apress
Rozsah: 350 stran

Google Web Toolkit (GWT) umožňuje programátorům v Javě snadno vytvářet RIA aplikace používající HTML, JavaScript a AJAX. Kniha Beginning Google Web Toolkit poskytuje stručný úvod do RIA aplikací a požívání GWT. Představuje např. používání základních i pokročilých widgetů, využití kaskádových stylů, testování a tvorbu lokalizovatelných aplikací. Po jejím přečtení byste měli bez problému zvládnout vytváření vlastních aplikací pomocí GWT.

Flex 3

Programming Flex 3: The Comprehensive Guide to Creating RIA with Adobe Flex

Autoři: Chafic Kazoun, Joey Lott
Vydal: O’Reilly
Rozsah: 657 stran

Poměrně rozsáhlá kniha, která vás zasvětí do používání Flexu, MXML a ActionScriptu. Naučíte se vytvářet grafické rozhraní svých aplikací, práci s médii, základy síťové komunikace, používání AIR a další. Oba autoři jsou zkušení a mají za sebou již několik knih o technologiích A­dobe.

Rails

Rails Pocket Reference

Autor: Eric Berry
Vydal: O’Reilly
Rozsah: 196 stran

Kapesní referenční příručka pro vývojáře v Ruby on Rails se zaměřuje na verzi Rails 2.1. Obsahuje přehled používaných metod a datových struktur, konfiguračních parametrů i proměnných prostředí. Součástí je i používání RubyGems. Nechybí popis toho, co potřebujete k instalaci Rails, k testování a spouštění aplikací.

Web accessibility

Web Accessibility: A Foundation for Research

Autoři: Simon Harper a Yeliz Yesilada
Vydal: Springer
Rozsah: 388 stran

Kniha vás podrobně provede problematikou přístupnosti na webu. Obeznámí vás s typy hendikepovaných uživatelů a s jednotlivými nástroji, které tito uživatelé k ovládání a čtení webu používají. Web Accessibility se zabyvá nejen současným stavem, ale klade důraz i na vývoj oboru do budoucna.

Semantic web

The Semantic Web: Semantics for Data and Services on the Web

Autoři: Vipul Kashyap, Christoph Bussler, Matthew Moran
Vydal: Springer
Rozsah: 414 stran

Jedná se o knihu, která se zaobírá teoretickou oblastí sémantického webu. Pokrývá jazyky RDF, OWL a DAML+OIL. Seznámí vás s vizí sémantického webu, představí vám, k čemu se hodí a předvede jednotlivé technologie potřebné k jeho realizaci. Najdete zde např. rozbor ontologií nebo možnosti webových služeb v sémantickém webu. Kniha předvede desítky hotových i připravovaných standardů. Jelikož je sémantický web stále jen vizí a nelze jej zatím použít v praxi, je kniha vhodná zejména pro akademickou sféru.

A to je pro dnešek všechno. Pokud jste si některou z knih pořídili a jste s ní spokojeni nebo naopak nespokojeni, napište to do komentářů. Můžete na knihu napsat i recenzi a vydat na Zdrojáku. V takovém případě si přečtěte instrukce pro autory a nezapomeňte nám dát vědět předem, ať předejdeme tomu, že by dva autoři připravovali stejnou recenzi.

Kupujete si občas i knihy v angličtině?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
An

Co to je, asi jsem neco zaspal? Ani google neporadil
http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookPages.asp?BookID=3735&SamplePage=2&Maxi=Y (cast 1.3.1)

garcon

Mně Google pomohl.

polynenasycený => PolyUnsaturated => gg polyunsaturated computer

http://look.fo/polyunsaturated+computer

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.