Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » V čem nás čtete

V čem nás čtete

Články Různé

V čem nás čtete? Čili jaké jsou podíly webových prohlížečů na Zdrojáku? A co mobilní zařízení? Připravili jsme pro vás malý přehled.

Nálepky:

Při spouštění nového Zdrojáku došlo i na téma prohlížečů a zařízení, ze kterých nás čtete. Pro zajímavost vám jednotlivé podíly v tomto článku představíme. Vyjdeme ze statistik za kompletní měsíc leden 2013 měřených Google Analytics. (Máme také statistiky z Navrcholu, ale pro náš přehled mi GA přišlo vhodnější.)

Základní přehled prohlížečů

Návštěvnosti Zdrojáku vévodí Chrome a Firefox, kteří dohromady tvoří 3/4 všech návštěv. Významný podíl má také Opera – téměř 10 %. Následuje Internet Explorer – necelých 6 %, a hned za ním Safari – 5 %.

prohlizece

prohlizece-chart

Operační systém

V oblasti operačních systémů celkem očekávaně a jednoznačně vedou Windows. Následuje Linux a  Mac OS X.

os

Rozlišení obrazovky

Rozlišení obrazovky máte poměrně pestrá. Vévodí 1920×1080 a následuje silná řada dalších osmi různých rozlišení.

display

display-chart

Mobilní přístupy

Zdroják je nyní responzivní, zajímají nás proto také mobilní přístupy. Těch je zatím málo (sedm a 1/4 procenta), ale počítáme, že pozvolna porostou.

mobily-chart

Mobilní zařízení

Podívejme se na přehled jednotlivých mobilních zařízení. Těm v žebříčku vévodí iPad a iPhone, kteří dohromady tvoří víc než třetinu mobilních návštěv.

mobilni-zarizeni

mobilni-zarizeni-chart

Mobilní OS

Apple nemá ovšem většinu, ač by to tak na první pohled mohlo vypadat. Pokud se podíváme na ony zbývající dvě třetiny, zjistíme, že většinu z nich tvoří rozličná zařízení s Androidem, která v součtu dají víc než Apple. To je dobře vidět na přehledu mobilních operačních systémů.

mobilni-os

mobilni-os-chart

Rozlišení mobilních zařízení

A pro zajímavost přikládáme i rozlišení displejů mobilních zařízení.

mobilni-screen

Bude zajímavé si třeba za rok ta čísla srovnat a vidět, kam jsme se za tu dobu posunuli.

Zdůrazňujeme, že uvedená čísla se týkají pouze Zdrojáku. Pokud hledáte podíl prohlížečů pro Českou republiku, podívejte se nejlépe na Rankings.cz.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
manakmichal

Hezké statistiky. Bylo by celkem zajímavé i vidět, odkud lidé na zdroják z mobilů chodí (v jaké míře direct a v jaké organic) a kolik článků na mobilním zařízení přečtou :-)

jkucharovic

Zaujímalo by ma aké verzie IE sú tej štatistike.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.