Přejít k navigační liště

Zdroják » Rozhovory » Václav Stoupa: akce typu WebExpo se u nás nekonaly

Václav Stoupa: akce typu WebExpo se u nás nekonaly

Články Rozhovory, Různé

Dnes jsme se ptali Václava Stoupy, zakládajícího člena PHP Group a organizátora řady akcí, mimo jiné i veletrhu WebExpo 2008, který se koná již za necelé dva týdny v Praze. Dozvíte se, co Václava zajímá, proč tyto akce organizuje a co mohou přinést i vám.

Ahoj Vašku, já o tobě vím, že jsi programátor, organizátor a dokonce podnikatel. Proč zrovna programování, co tě na něm tak baví?

Ahoj Martine, programování mě přitahovalo jako každého technicky založeného kluka už od mládí.

Kdy jsi začal programovat a jaký byl tvůj první programovací jazyk?

Když nám na základní škole založili první kroužek programování, tak jsem se přihlásil. Chodili jsme s kamarádem na katedru jaderné fyziky, kde se nás nějaký doktorand snažil naučit Pascal. I když kamarád tam chodil hlavně kvůli kopírování her na PC XT, tak já jsem se spíš snažil něco z programování pochytit.

Na střední škole jsem pak prošel výukou Pascalu a Assembleru. Nemyslím si, že Pascal je nejvhodnější jazyk pro výklad základů programování. Jsou vhodnější jazyky, které by se ve školách měly objevit. Jedním z nich je určitě Python pro jednoduchost syntaxe a zaměření na podstatu problému.

Ale já sám sebe nepovažuji za excelentního programátora. Znám mnohem lepší programátory, kterým to v této oblasti pálí mnohem rychleji a dále…

Programuješ weby v PHP a v Pythonu. Dokázal bys oba způsoby mezi sebou srovnat? Je některý z nich pro tebe výrazně lepší?

V PHP jsem na internetu programovat začal, protože to byl a dosud je nejdostupnější jazyk pro web. Chvíli jsem spravoval kódy i na ASP 3.0 a nemyslím si jako většina programátorů, že ASP bylo zlo. Nemělo sice tolik funkcí jako PHP, na druhou stranu někdy jsem se až divil, jak mě produktivita při psaní kódu a malý počet chyb při ladění skriptu v ASP příjemně překvapovala.

Před nedávnem jsem se pustil do Pythonu. Dostal jsem se k němu přes webový framework Django. Asi před 2 roky jsem hledal nejproduktivnější a nejrychlejší nástroj pro vývoj webových aplikací. Díval jsem se i na Ruby on Rails, ale nějak jsem se nesžil se syntaxí. Ta pythoní mi přijde přece jen podobnější PHP, potažmo Cčku. Samozřejmě existují další nástroje jako ASP.NET, Java atd., ale moje náklonnost k jednoduchým řešením a dynamickým jazykům byla již tak zakořeněna, že jsem se nechtěl pouštět do studia něčeho diametrálně odlišného.

Django mi doporučili na jednom diskusním serveru. Zkusil jsem ho, zalíbilo se mi a začal jsem ho používat. Ač myslím, že má dost much a některé věci nejsou úplně vhodně navrženy, zatím se mi při tvorbě webu osvědčilo pro svou rychlost a poměrnou jednoduchost.

Václav Stoupa u notebooku.

Loni jsi založil PHP Group. Kolik má členů a co je jeho cílem?

Je to nezávislé uskupení – mailová konference na google.groups a okruh lidí, kteří čtou blog blog.php-group.cz a případně dorazí na sraz, který občas naplánujeme. Iniciativa vznikla bezprostředně po první konferenci PHP, která se konala před rokem na ČVUT FEL. Před ní jsme dost probírali témata PHP frameworků právě v diskuzích na internetu. PHP frameworků je hodně a pro člověka je těžké se rozhodnout, který by si měl zvolit. Také jsem vybíral, a tak jsem si řekl, proč si neulehčit práci s výběrem a zároveň nepomoci i ostatním. Co udělat seminář, kde by lidé, kteří frameworky používají, tyto frameworky představili a vysvětlili. Přijde nás to na méně času, než si týden číst dokumentaci a experimentovat s frameworkem. A tak to vzniklo.

V hospodě po konferenci, kam dorazilo 14 lidí (zakládajících členů ;-), byla vynikající atmosféra. Konečně si PHP programátoři také udělali nějaký sraz a popovídali si o svých problémech s PHP. Protože nám přišlo škoda to dále nerozvíjet, založili jsme blog a následně proběhly ještě dvě další PHP konference v Brně a Pardubicích.

Nedávno dělal David Grudl malý průzkum a vyšlo mu, že téměř všichni programátoři si napsali aspoň jeden framework. Kolik frameworků jsi napsal ty? A byl jsi s nimi spokojen?

Já jsem si začal psát svůj. Asi tak třikrát až čtyřikrát. Nikdy jsem ho nedopsal. Jednak jsem neměl čas, za druhé když jsem viděl, jak se open source PHP frameworky rychle vyvíjejí, a tak jsem tu myšlenku opustil. Uvědomil jsem si, že bych nenapsal tak kvalitní framework s menším počtem chyb jako desítky mnohem lepších programátorů, kteří se podílejí na open source frameworcích.

Dnes bych se už do psaní vlastního frameworku nepouštěl. Ani bych to nikomu nedoporučoval. Je to dobrá zkušenost, naučíte se lépe používat PHP a objevíte jeho zákoutí. Toho se dá ale dosáhnout i studiem zdrojáků dobře napsaných frameworků a zjišťováním, jak fungují. Což je třeba framework Nette zmíněného Davida Grudla, při jehož studiu zaplesá srdce nejednoho PHP programátora hlavně při situacích „jak to, že mě toto nenapadlo!“

Je pravda, že vždy budou existovat individualisté, kteří si to budou chtít dělat po svém. Je to dobře, protože můžou přijít na zajímavé a chytré řešení, jak dělat věci jinak a lépe. Pak už jen záleží na tom, aby to nebyli takoví individualisté a vyšli s tím ven a řešení tak mohlo být využito ku prospěchu více lidem.

WebExpo 2008

Teď na podzim pořádáš relativně velkou akci. Jmenuje se WebExpo 2008 a možná se dokonce jedná o největší akci svého druhu v České republice. Takže, co je WebExpo a proč bychom se měli přijít podívat?

Po PHP konferencích jsem si říkal, že by bylo fajn udělat akci, která by se neomezovala jen na PHP. Viděl jsem, že v zahraničí se konají akce pro webové vývojáře, ale nejen pro ně. I pro ostatní lidi, jejichž práce se webu týká, ať už jsou to obchodníci, podnikatelé, designeři atd. Bylo vidět, že taková setkání můžou být inspirativní. Účastníci si je užívají, navazují kontakty, domlouvají budoucí spolupráce atd. Protože u nás se akce podobného typu nekonaly, nezbývalo, než abych se toho nápadu ujmul a zrealizoval ho.

Kolik očekáváš účastníků?

Aktuálně je na WebExpo přihlášeno přes 400 lidí, máme zajímavé vystavující firmy jako Microsoft, Adobe, Skype, Seznam, Kerio a další. Přednášek je nepočítaně – ve čtyřech sálech po dva dny celkem přes 40. Připraveny jsou i diskuzní kroužky, burza knih a nebudou chybět ani neformální posezení v restauracích před, v průběhu i po akci. Koho akce zajímá, ten se může podívat na www.webexpo.cz, kde také najde podrobný program všech přednášek a doprovodných akcí.

Bude pořizován video nebo audio záznam přednášek?

Pokusíme se pořídit video záznam z hlavní místnosti a z corporate room. Snad se to povede.

Mezi přednášejícími jsem našel řadu známých osobností. Bylo těžké je všechny přemluvit k účasti? V podstatě je všechny vytáhneš na víkend z teplých postelí do chladné podzimní Prahy. Nebránili se?

(smích) Myslím, že ne. Většinou byli rádi, že se mohou akce zúčastnit. Přemlouvat jsem nemusel asi nikoho. Ono se to stejně nevyplácí. Takový přemluvený přednášející nebývá dobře motivován a pravděpodobně by přednášce nevěnoval dostatečnou pozornost. Kvalita nad kvantitu.

Zároveň se nabízelo tolik zajímavých témat a hlásilo se tolik přednášejících, že jsem musel některým přednáškám vymezit čas kratší, než bych si představoval. Ale to se nedá nic dělat. Může to být i ku prospěchu, protože přednášející se soustředí na to podstatné a lidé tak nebudou zavaleni tolika informacemi, které by ani nestačili vstřebat. Již teď nějakých 7 až 8 přednášek za den, které může návštěvník absolvovat, je hodně, a tak přestávky s občerstvením půjdou, myslím, k duhu.

Prozradíš nám, zda bude za rok následovat WebExpo 2009? Přemýšlel jsi už o tom?

Zatím jsem o tom přemýšlel jen trochu. Uvidíme, jak se bude líbit první ročník. Momentálně nevidím tolik dalších témat, která by se dala příští rok probírat. Ale je možné, že během roku se nové technologie objeví, nebo nás témata postupně napadnou. Rozhodně bych ale nechtěl konferenci zakonzervovat a témata opakovat. Musí návštěvníkům přinést vždy něco nového, aktuálního a užitečného.

Naznačila se jistá možnost spolupráce s O’Reilly a pokud dojde k jednání, tak bych loboval za to, aby se evropské Web 2.0 Expo, které se letos koná v Berlíně, mohlo příští rok uspořádat v Praze s nějakou slevou pro české účastníky. Ale to je zatím jen ve formě přání.

Ohledně konferencí je již skoro jisté, že na jaře příštího roku se v Praze překvapivě bude konat první EuroDjangoCon, neboli evropské setkání vývojářů používajících framework Django.

Na závěr nám řekni, na čem děláš, když zrovna nepřipravuješ WebExpo?

Organizace WebExpo mi teď omezila čas na to, co dělám nejraději, a to je vymýšlení nových webových projektů. Bohužel nápadů je více, než člověk dokáže zrealizovat. S podobnými „trablemi“ je nás víc. Nedávno jsem se o tom bavil s prvním bankovním blogerem Adamem Zbiejczukem z mBank a znám i další lidi s přetlakem zajímavých nápadů.

Možná bychom mohli zkusit založit web, kde bychom takové nápady zveřejňovali, diskutovali a kdokoliv by si je mohl vzít k realizaci. Problémem je, jak zajistit v případě úspěchu alespoň nějakou odměnu tvůrcům myšlenky a všem, kteří se na rozpracování nápadu podíleli.

Momentálně sháníme šikovného kolegu programátora na projekt www.tvojecesta­.cz, který je již více než rok rozpracovaný, abychom mohli připravit a rozjet veřejný funkční release.

Ale i v oboru vzdělávacích aktivit bych chtěl dále pokračovat. Princip vývoje pomocí webových frameworků je v souladu s agilními metodikami, proč to tedy nepropojit. Developer Camp by měl být týdenní trénink v přírodě, kam mohou zmizet celé firemní vývojové týmy. Přestat se na chvíli zabývat opravováním bugů starých aplikací a nastartovat nový projekt nebo oživit starý. Naučit se agilní metodiky a zlepšit svoji produktivitu s webovými frameworky. Mezitím si odpočinout v přírodě a stmelit tým. Termíny budou oznámeny příští rok od jara do pozdního léta. Kdo mě bude sledovat, dozví se včas.

Tak to držím palce! Děkuji za rozhovor a těším se, že se uvidíme na WebExpo 2008.

Také děkuji za rozhovor a těším se na setkání. Ještě bych rád doporučil čtenářům, co mě v nedávné době zaujalo. Je to přednáška Zbyňka Frolíka – „Přestaňte snít. Rozjeďte vlastní byznys“. Určitě stojí za to pro všechny, kteří se chystají do podnikání.

Otázky kladl Martin Hassman, odpovídal Václav Stoupa. Redakce Zdrojáku se akce WebExpo 2008 také účastní a bude o jeho průběhu informovat ty, kteří se zúčastnit nemohou.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.