Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co zaujalo Janka Wagnera?

Co zaujalo Janka Wagnera?

Články Různé

Reklama v Androidu, Ubuntu 10.10, zaostávání ČR v internetových technologiích, televize od Apple, televize od Google, nová služba pro výuku, nová generace OLPC či mashupy s Google mapami – to vše v poslední době zaujalo Janka Wagnera, známého z webu Česká škola, z Jednoty školských informatiků nebo z Google User Group

Is Android The Next Gold Mine For Google?

Mobilní operační systém Google Android se ukazuje jako zajímavá trefa do černého, jistě si ale pamatujete na první pochybovačné reakce, když si o něm začali cvrlikat před lety vrabci. Reklama, která se bude na chytrých telefonech točit, překoná zřejmě objemy reklamy na desktopech. A to nemluvím o další generaci tabletů a čteček e-knih, kde má díky Google Books už taky dobře našlápnuto.

Ubuntu 10.10 „Maverick Meerkat“

Pro linuxové distribuce mám slabost a pro Ubuntu zvláště, i když ho aktuálně nepoužívám. Ale nová verze Ubuntu 10.10 bude, doufám, důvodem ke změn i na mém desktopu. Ubuntu jsem používal před 2,5 rokem v LiveCD verzi po dobu několika měsíců, když mi odešel motherboard a byl jsem líný si stavět kompletní nové pecko a instalovat Windows. Ubuntu nabootovalo každé ráno během 4 minut, během kterých jsem si připravil snídani a běželo bez pádu do noci, data jsem ukládal někde v cloudu… Skvělá zkušenost!

MultiSeatCompu­ter.be

Železo je sice laciné, ale nejen české školy jsou podfinancované, takže se hledají alternativy. Někde používají repasované počítače, jinde tenké nebo velmi tenké klienty, stranou ale jsou systémy využívající multiseat v linuxovém systému. Před pár lety toto řešení sice i v ČR nabízel HP, ale bez většího ohlasu. Kdo to zkusí v tomto stylu?

Studie: ČR zaostává v informačních technologiích, chybějí odborníci

Sice to není nic nového, na toto téma se diskutuje už několik let. Kritické to je a bude ještě horší ve školství a ve státní správě, protože si díky platovým tabulkám nemohou kvalifikované odborníky dovolit a bohužel externí dodavatelé neinformované zákazníky berou s chutí na hůl. V kombinaci s korupcí je to smrtelná kombinace, která čas od času vybublává na povrch v systémech jako Opencard, evidence řidičských průkazů a mnoha dalších. A personálně a technologicky nevybavené školy připravují jen nepřipravené informační negramoty…

First look: Unboxing Apple’s new $99 Apple TV with streaming HD content

Obchodní model Apple z iPhone, iPod či iPad se dere do televizí. Asi je teď pravý čas, protože nastupuje i konkurence v podobě Google TV. Je to zajímavý vývoj od desktopových aplikací přes otevřené online služby zpět k proprietárním obchodům s informačními konzervami všeho druhu.

Logitech launches Google TV-powered STB

Kombinace operačního systému Android, procesoru Intel Atom a Google TV v set-top-boxu Logitech může být slepou uličkou, jakých jsme už zažili hodně, nebo trhákem. Nebo uspějí modifikované herní konsole? Nebo televizory s integrovaným počítačem? Nebo inteligentní domy? A na jak dlouho?

Markup.io: proměňte webovou stránku v tabuli a fix

Služba Markup.io ukazuje novou cestu, je jen otázkou, zda ji nebo ji podobnou dokážeme ve školách prosadit proti proprietárním desktopovým aplikacím dodávaných s interaktivními tabulemi a nejrůznějšími i-učebnicemi. Ale jde o změnu paradigmatu nejen aplikací, ale i školy či vzdělávání v informační společnosti.

Create Your Own Google Map

 Mám radost z nejrůznějších mashupů s Google Maps API a strašně rád bych si napsal rozsáhlý srovnávací test mapových editorů a služeb. Ale není čas, a tak sleduji pár webů a blogů, mezi kterými hraje Google Maps Mania prim. Jinak doporučuji k vyzkoušení CartoView!

Marvell Gives OLPC $5.6 Million Dollars For XO-3 Tablet Development

OLPC, tedy stodolarový netbook, je nešťastný projekt, který sice vyvolal rozvoj netbooků, ale místo plánovaných milionů či desítek milionů dodaných počítačů pro školáky z rozvojových zemí jen paběrkuje. Vývoj další generace OLPC v podobě tabletu s Androidem spotřebuje spousty peněz, ale smetanu zřejmě opět slíznou jiní. Sedmipalcové tablety s Androidem 1.6 si ve velkém můžeme koupit v Číně za méně než padesát dolarů, ale školy a žáci k nim potřebují výukový obsah, metodiku a především připravené učitele. A to vše stojí mnohem víc. 

O autorovi: Janek Wagner studoval nejprve matematiku, později strojírenskou technologii a nakonec ASŘ a postgraduálně i informační systémy v řízení podniku. Pracoval jako programátor, lektor IT, vedoucí účtárny, učitel a nyní je něco jako poradce na volné noze. Od roku 1994 psal externě pro časopisy CHIP, Computer, Win, Connect! a další a od roku 1998 pro IT web Svět namodro (zde zřejmě jako první placený full-time “internetový” redaktor v ČR), později i pro Živě, LUPA a další. Od roku 2001 spolupracuje s webem Česká škola, který dodnes rediguje, a zabývá se aplikací ICT ve školství. Angažuje se kromě jiného v Jednotě školských informatiků a v Google User Group.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.