Přejít k navigační liště

Zdroják » Tiskové zprávy » Praha se otevřela vývojářům, za víkend vytvořili 13 projektů pro lepší život v metropoli

Praha se otevřela vývojářům, za víkend vytvořili 13 projektů pro lepší život v metropoli

Články Tiskové zprávy

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, pražský magistrát a městské části Praha 7 a 8 poskytly stovky datasetů s informacemi o územním plánování, kriminalitě, veřejné dopravě nebo správním rozhodování. Týmy složené z programátorů, analytiků a kreativních lidí z různých oborů vytvořily za víkend 13 projektů řešících různorodé problémy.

Nálepky:

Platforma pro sdílení informací o kvalitě škol, model aplikace sledující pohyb prostředků hromadné dopravy v reálném čase nebo prototyp aplikace pro chytré hodinky sledující bezpečnost v ulicích a 10 dalších projektů. To jsou výsledky Prague Hacks, víkendového maratonu, na kterém programátoři pracovali s pražskými daty a hledali nápady na nové služby pro lepší život v hlavním městě. Prague Hacks uspořádal Fond Otakara Motejla spolu s IBM, Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy, Microsoftem, Node5, Nadací Vodafone, StartupYardem a reSITE.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, pražský magistrát a městské části Praha 7 a 8 poskytly stovky datasetů s informacemi o územním plánování, kriminalitě, veřejné dopravě nebo správním rozhodování. Týmy složené z programátorů, analytiků a kreativních lidí z různých oborů vytvořily za víkend 13 projektů řešících různorodé problémy. Hlavní cenu získal projekt Naše školy zaměřený na zlepšení poskytování informací o dostupnosti a kvalitě škol. Jeho autoři usilují o vybudování otevřené databáze, která rodičům umožní najít nejvhodnější školu v okolí, zjistit zda přijímá žáky a porovnat ji s ostatními školami.

„Praha má veliký potenciál v komunitě tvůrčích a aktivních vývojářů, analytiků a nadšenců do IT technologií, které navíc baví život v Praze a chtějí ho zlepšovat. Prague Hacks byl skvělou příležitostí ukázat, že otevřená data města jsou nejlepším kanálem pro využití tohoto potenciálu a byli jsme nadšeni atmosférou a nápady, které Hackaton přinesl,“ říká Jiří Čtyroký z IPR.

Vznikly ale též projekty věnující se hromadné dopravě, například aplikace NeverRun mapující pohyb dopravních prostředků v reálném čase. Jejím cílem je šetřit čas Pražanů, kteří snadno zjistí, zda má vybraný spoj zpoždění nebo naopak přijíždí s předstihem. V současné době se jedná o simulaci, model je ale ušitý na míru kompletním a aktuálním datům, které magistrát zveřejní v nadcházejících měsících.

Otázkou bezpečnosti a kriminality se zabývá projekt Štěstíčku naproti, prototyp aplikace pro chytré hodinky a iPhone.  Kombinuje data od městské a státní policie se zásahy záchranné služby a informuje uživatele o aktuálním riziku v jeho bezprostředním okolí.

Zrodily se ale též nápady zaměřené na sdílení informací o bytech vlastněných městem, snížení počtu neodklizených psích exkrementů nebo usnadnění parkování.

Kompletní přehled naleznete na praguehacks.cz

Prague Hacks byly součástí programu reSITE, konference zaměřené na průnik sdíleného hospodaření, otevřených dat, architektury a udržitelného designu měst.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.