Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Řezáčův web ostrý jako břitva

Řezáčův web ostrý jako břitva

Články Webdesign

Web ostrý jako břitva je kniha o webdesignu bez jediného řádku zdrojového kódu, bez jakýchkoliv informací o HTML či CSS. Kniha se totiž zaměřuje na netechnologické části webdesignu.

Nálepky:

Unboxing

Kniha přišla v prostém papírovém obalu. Obálku jsem po několika neúspěšných trhačských pokusech, nemaje ničeho ostrého po ruce, rozřezal tupým nožem.

kniha

Při prvním ohledání mě překvapil formát knihy. Kniha je skutečně velká, do formátu A4 jí chybí přibližně centimetr.

Svou vazbou mi připomněla vysokoškolská skripta – říká se tomu tuším volná vazba. Díky této vazbě je možné knihu otevřít, lépe řečeno doslova plácnout na stůl, aniž by se vazba jakkoliv poškodila. Navíc se knihou velmi dobře listuje.

vazba

Po grafické stránce mě kniha nadchla. Poutavé a povedené ilustrace najdete téměř na každé straně. Kniha má zkrátka svůj styl od začátku do konce.

Co se najdete uvnitř?

Obsah knihy

  • Úvod do webdesignu
  • Práce s poptávkou
  • Proces návrhu webu
  • Fáze 1: Objevování
  • Fáze 2: Uživatelský výzkum
  • Fáze 3: Návrh webu
  • Fáze 4: Evaluace
  • Prezentace návrhu klientovi
  • Maslowova pyramida webdesignu
  • Webdesign profesionálně
  • Poděkování
  • Závěrem

Web ostrý jako břitva je vlastně takový návod, jak správně pojmout návrh a tvorbu webových stránek. Kniha je členěna dle jednotlivých fází celého procesu:

faze

Prostřednictvím fiktivní poptávky od paní Novákové se seznámíte s úplným začátkem, tedy objevováním klienta. Postupně se dostanete až k Evaluaci vašeho návrhu. Vše je kořeněno množstvím poznámek a odkazů, takže kniha představuje spíše výchozí bod pro další studium.

Lidé vám budou volat a budou chtít výsledky přes víkend.
Lide budou chtít, abyste pro ně pracovali zadarmo…

Prostě říkejte NE

Poslední kapitola knihy Webdesign profesionálně byla doslova balzámem pro mnohdy nemocné představy o tom, co je, a co není, webdesign. Souhlasil jsem s autorem doslova na celé čáře.

Perfekcionismus je pomalý typ sebevraždy.

Ostatní funkce knihy

Funkce putovní: To je ta nová knížka od Honzy Řezáče? Až ji dočteš, tak si ji zamlouvám. – touhle větou vás potěší nejeden zvídavý kolega.

Funkce odkládací: knihu budete muset, ač neradi, čas od času odložit a věnovat se jiným povinnostem (třeba spánku).

Funkce seznamovací: kniha přitahuje pozornost, zejména pokud ji čtete například v metru. Nejednou jsem se setkal se zkoumavým pohledem přísedící(ho).

Funkce zábavná: Honza Řezáč do knihy propašoval svůj humor, což mě jako čtenáře velmi potěšilo – dokonce natolik, až se mě žena ptala, co to čtu, že se u toho tak bavím.

kocka

Fast Forward, Stop, Reverse, Record: pamatujete si ještě na videokazety? Tuhle knihu jsem nezvládl číst klasicky zleva doprava. Řada poznámek je na okrajích, orientována do různých směrů. Při čtení jsem se navíc často vracel, přeskakoval a následně se opět vracel, občas něco vypsal nebo podtrhl. Navštívil webovou stránku. S knihou budete zkrátka pracovat.

orientace

Source code free: v celé knize nenajdete ani řádek zdrojového kódu.

Pro koho se kniha hodí?

Troufám si říct, že Web ostrý jako břitva je skutečně pro každého:

  • Začátečníkům nabídne jedinečnou možnost začít správně, vyhnout se obvyklým chybám.
  • Pokročilejší čtenář se čas od času pobaví, občas zastydí a jindy se jej podaří vzdělat.
  • Expert ocení doporučenou literaturu, poznámky pod čarou s řadou odkazů.
  • Zákazníci, kteří chtějí kvalitní web, ji mohou použít jako kladivo na dodavatele (knihou neuhodíš).
  • Analfabet ocení krásné ilustrace :-)

Koupit nebo nekoupit?

Rozhodně koupit, pokud myslíte webdesign vážně. Kniha je předurčena k tomu, aby neležela v poličce. Obsahuje řadu let zkušeností, které buď koupíte levně (v podobě knihy), nebo koupíte draho (v podobě vlastní cesty).

Cení si také toho, že taková kniha v Čechách vůbec vznikla. Jak sám autor píše, nedělal to pro peníze – konec konců na zlatý prsten si už vydělal dřív :-).

Údaje o knize

Název:  Web ostrý jako břitva
Autor: Jan Řezáč
Nakladatel: Baroque partners, s.r.o.
Počet stran: 214
Rok vydání: 2014
ISBN: 978-80-87923-01-6
Ukázky: janrezac.com/kniha

Pozn. red.: Knihu na podobné téma, byť jinak pojatou, aktuálně sepisuje i Petr Staníček – ukázka z rozepsané kapitoly – o knihy se zkušenostmi, navíc z našeho regionu, tedy nebude nouze.

Další recenze

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
17 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
segedacz

„Tuhle knihu jsem nezvládl číst klasicky zprava doleva.“ Já tak nezvládám číst žádnou knihu.

Martin Hassman

Pravda, aniž bych chtěl podceňovat Romanovy schopnosti, tak jsem to v textu otočil na klasický směr.

Michal Novák

Ahoj, knihu jsem před časem s nadšením dočetl. Inspirovala mne k vytvoření mini prezentace, kde shrnuji mé a Honzovi používané metody a postupy při navrhování webů. http://www.slideshare.net/MichalNovk/postupy-a-pouvan-metody-pi-tvorb-zadn-webu-ux-wireframe

Smokie

Od recenzie tejto knihy som cakal podstatne viac, nez len recenziu obalu, humoru a ilustracii, pretoze to je to posledne co ma na knihe tohto typu a zamerania zaujima. Chyba mi napriklad hodnotenie odbornosti textu, porovnanie so skusenostami recenzenta a tak dalej.

Na zaklade tejto recenzie viem len to, ze tuto knihu mozem kupit analfabetovi, pretoze sa pobavi na obrazkoch. Super.

Tak ja idem najst poriadnu recenziu, ktora mi o tejto knihe aj povie nieco dolezite.

martin

Takže Vaše nadšení pro tu knížku pramení z toho, že Vám potvrzuje Vaše názory a zkušenosti? BTW já jsem ji opravdu zatím jen prolistoval a na první pohled mě zarazilo, jak moc je tam prázdného místa. Za ty peníze…

Smokie

Stranku autora, na ktorej propagoval tuto knihu som ukazal kolegom a vsetci sme sa zhodli, ze tych 10 rokov skusenosti je peknych, ale to ma kazdy z nas a autor je aj v rovnakom veku ako vacsina z nas. Preto som bol zvedavy na to co o tejto knihe povedia recenzie a preto mi v tejto recenzii chybal pohlad na to co moze tato kniha poskytnut po odbornej stranke a teda ci ma pre nas vobec vyznam sa nou zaoberat.

Zatial sa zda,ze asi ani nie, ale uvidime co bude dalej.

Martin Prokeš

Trošku vysoká cena za rádoby humoristickou obrázkovou knížku. Veselé obrázky jsem v knihách vyžadoval tak do páté třídy. Ale svou cílovku to viditelně má, když se autor rozplývá nad „ilustrací na každé stránce“.

Za pár let bude mít česká odborná literatura podobu komixu, předpokládám.

Naštěstí nám nic nebrání si za podobnou cenu vybrat z nepřeberného množství zahraniční literatury, sice bez obrázků, ale v mnohem vyšší kvalitě.

Smokie

Problem bude asi v tom co od odbornej literatury ocakavame. Napriklad ja od odbornej literatury ocakavam prave tu odbornost, ako uz z nazvu zanru vyplyva, aj za cenu nevtipneho textu.

Ci pan Prokes tu knihu cital neviem, ja som ju necital, ale prave od recenzie som cakal,ze ma presvedci, ze po odbornej stranke stoji za tych 670 Kc, ale nepresvedcila ma a Vasa recenzia v jednom z prispevkov vyssie ma tiez o tom, ze splna pozadovanu uroven odbornosti, nepresvedcila.

Ale ako som pisal. Obaja ocakavame odbornej literatury nieco uplne ine. Vy ilustracie a vtipy, ja odbornost.

Martin Prokeš

No, netroufám si říct, že jsem knihu četl. „Čtu“ si dovolím říct u knih, kde jsou souvislé myšlenky ve dlouhých pasážích textu.

To v téhle „knize“ nenajdete. Obrovská písmena, velké obrázky (klidně přes celou stránku), spousty prázdného místa. Měl jsem to „přečtené“ za odpoledne. Kdyby se všechny „informace“ z knihy zhustily do běžné velikosti písma na normostrany, vznikla by opravdu tenoulinká brožurka.

Zažil jsem hodně případů, kdy se autor snažil umělým nafukováním dosáhnout zdánlivě tlusté knihy, ale pan Řezáč tuto techniku dotáhl k nečekaným výšinám. Odbornou literaturu si jednoduše představuji jinak, tohle je taková obrázková prohlížečka pro děcka.

Ale každý si může svůj názor udělat sám. „Knihu“ už jsem potkal v některých knihkupectvích a třeba když pěkně poprosíte, nějakou vám z plastového zatavení vyjmou.

Čelo

Pan Řezáč techniku rozhodně k výšinám nedotáhl. Zrovna nedávno jsem třeba prolétl „Kraď jako umělec“ a pár dalších adeptů bych jistě také našel.

Hanz

Můžete mi nějakou dobrou zahraniční knížku doporučit?
Díky,
Hanz

Pavel

Knihu jsem sice nečetl, ale můžu ríct, že už styl její propagace mi pripada podezřelý. Hlavně samochvála p. Řezáče a taky to, v jakých superlativech se o ní píše. Takže komentář Martina Prokeše mě jen utvrdil v tom, že si tuto nehorázně předraženou knihu, zcela určitě nekoupím.

Ale vzdyť autor to přeci nedělá pro peníze …

Myyla

Jestli se živíte webdesignem a je pro Vás pár stovek za knihu hodně, nejspíš v tom co děláte nejste příliš dobří. :D Ohledně zahraniční literatury a jejího velebení – ano, opravdu doporučuji si nějakou tu zahraniční snůšku žvástu psanou v superlativech a dobrou snad pro polocvoky pořídit, teprve oceníte kvality domácí knihy.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.