Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Senzor jako každodenní pomocník

Senzor jako každodenní pomocník

Články PR Články

Smart cities, smart grid, smart buildings a další. V odvětví lidské činnosti se dnes najde něco, co je „smart“.

Semafor, kde naskočí zelená v okamžiku, kdy autobus MHD přijíždí ke křižovatce. Světlo, které se rozsvítí, když vejdeme do místnosti, a zhasne, když odejdeme.  To vše je smart systém postavený na informacích z čidel a senzorů. I přesto, že řadu z nás svět Internet of Thinks (IoT) a „bastlení“ lákal, zdál se příliš komplikovaný. Nyní se díky Microsoftu a jeho technologiím začíná přibližovat každému z nás.

Zdrojak_1

Některé z IoT technologií, které smart řešení umožňují, Microsoft ukázal i na své Build Tour, která měla 5. 6. svou zastávku i v Praze. V rámci této roadshow byly představeny mimo jiné novinky jako Windows 10 IoT Core. Jde o nový operační systém Windows 10 určený pro zařízení, jako je Raspberry Pi 2, a možnost na nich provozovat stejné Universal Windows Platform (UWP) aplikace jako na desktopu, Windows Phone a dalších.

Díky Windows 10 IoT Core a UWP se tak nabízí snadná cesta, jak pracovat a programovat IoT „hračky“ i pro vývojáře, které odrazovalo nízkoúrovňové programování ve sylu Arduina. UWP aplikace mají totiž přímý přístup ke všem komponentám GPIO a protokolům jako SPI a I2C. Díky tomu je naprogramování vlastní automatizace nebo robota stejně snadné jako napsání webové stránky.

Zdrojak_2

Mezi další novinky pro automatizaci a robotiku z dílny Microsoft patří i Arduino Remote nebo Arduino Virtual Shield, který promění Windows Phone s operačním systémem Windows 10 v bezdrátový senzor pro Arduino a kompatibilní mikrokontrolery. Za doslova pár set korun je tak možné získat senzory jako například gyroskop, akcelerometr, GPS, sensor intenzity světla, kompas a další, které by bylo jinak nutné dokupovat jako samostatná zařízení a jejichž celková cena by byla řádově větší. Navíc je možné přímo z Arduina využívat mikrofon, kameru, e-mail, SMS, dotykovou obrazovku a ostatní funkčnosti Windows Phone.

Pokud jste se nestihli na Microsoft Build dorazit, nevadí! Microsoft nabízí zájemcům o čerstvé informace souhrn z Buildu a řadu bezplatných technických kurzů v rámci svého výukového portálu Microsoft Virtual Academy. Na portále můžete najít například tyto kurzy:

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.