Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Aktuálně: Co přináší betaverze IE9

Aktuálně: Co přináší betaverze IE9

Články Webdesign

Webdesignérská a vývojářská obec netrpělivě očekávala, co přinese betaverze nového internetového prohlížeče od Microsoftu. Dnes jsme se tedy dočkali. S čím přišel Internet Explorer 9 Beta a na co si naopak musíme nechat zajít chuť? A jak IE9 vypadá? Čeho si všimneme na první pohled? Odpovědi naleznete v článku.

Internet Explorer je, ať chceme nebo ne, ať se nám to líbí nebo ne, stále majoritní platformou, a ve firmách či v intranetech leckdy platformou jedinou. MSIE6 se postupem času stal synonymem pro brzdu technického pokroku webu. Microsoft s vydáním operačních systémů Vista a Windows 7 nabídl i další verze Internet Exploreru s pořadovými čísly 7 a 8. Tyto verze přišly s přepracovaným uživatelským rozhraním a vylepšeným enginem, který o něco lépe podporoval webové standardy. Upřímně řečeno – i tak ale za ostatními prohlížeči zaostával, především v oblasti nových technologií.

IE9 Beta si můžete stáhnout na Slunečnici.

Verze 7 a 8, vydané poměrně rychle po sobě, sice přinesly určitá dílčí vylepšení, ale přeci jen byla ztráta za ostatními prohlížeči patrná. Microsoft směřoval veškerá očekávání na chystanou verzi 9 – připravil pro ni testovací stránky (IE9 testdrive), na níž ukazuje pokrok vývoje deváté verze a pravidelně uvolňoval „platform preview“ verze IE9, které obsahovaly podporu technologií, ale neměly připravené uživatelské rozhraní. Vývojáři tak mohli sledovat, které technologie a jak jsou podporovány. Dnes tedy přišla konečně hotová verze IE9 Beta, tedy stabilní sestavení s uživatelským rozhraním. Co nabízí?

IE9 Beta na první (uživatelský) pohled

IE9 Beta je, a to je potřeba uvést na prvním místě, veřejná betaverze, kterou můžete – jste-li odvážní – používat už dnes. Funguje na Windows Vista a Windows 7 – na Windows XP nový Explorer už opravdu nespustíte. 

Prohlížeč vypadá, na rozdíl od padělaných „uniklých screenshotů“, mnohem vkusněji, i když pro někoho poměrně stroze. Okno neobsahuje žádné rušivé prvky, žádné stavové řádky, titulkové pruhy a další podobné elementy – jen navigační tlačítka a adresní řádek:

Zmizelo menu, zmizelo i vyhledávací pole. Důvodem bylo zjištění z testů, které ukázalo, že většina uživatelů píše to, co chce vyhledat, přímo do adresního řádku. Takže nově funguje adresní řádek i jako hledací pole, včetně napovídače. Navigační tlačítka odpovídají zvyklostem z ostatních prohlížečů (větší – protože používanější – tlačítko Zpět). IE9 samosebou dokáže pracovat se záložkami, umožňuje je i seskupovat podle příbuznosti a pracovat s nimi jako se skupinou.

Můžete si samosebou zapnout zobrazení lišty s oblíbenými položkami a všechny podobné funkce pro urychlení práce, ale na betaverzi je vidět, že zrovna tato funkcionalita není ještě definitivně odladěná – při pokusech se zobrazil pruh s „oblíbenými“ v neladícím designu – zatímco zbytek prohlížeče se přizpůsobuje zobrazené stránce.

Při otevření nové záložky vidíte jakousi „hitparádu nejpoužívanějších stránek“. K záložkám se vztahuje i velmi užitečná funkce – pokud stránka v některé záložce přestane reagovat, je možno zavřít jen konkrétní záložku, není třeba shazovat celý prohlížeč.

IE9 se dočkal i správce stahování, který nahradil známá okénka „po dokončení downloadu zavřít“.

Integrace IE9 se systémem

Betaverze IE9 je velmi silně integrována se systémem – pod slovem „integrace“ si nepředstavujte ale nic takového jako „nemožnost odinstalace“. V Microsoftu se evidentně poučili a Internet Explorer není „nedělitelnou součástí OS“, můžete ho odinstalovat jako jakýkoli jiný program. Integrací se v tomto případě rozumí spíš integrace webů se systémem a upozadění vlastního prohlížeče na nejzazší myslitelnou míru. Je to logické – uživatel nechce „pracovat s Explorerem“, ale „používat web“.

Webovou stránku tak můžete kdykoli např. přetáhnout do spodní lišty, kde se zobrazí její ikona stejně jako ikony ostatních spuštěných aplikací. Takto minimalizovanou webovou stránku či aplikaci si můžete, stejně jako další programy, „připíchnout“ a mít ji tak připravenou kdykoli k použití. Upozadění vlastního prohlížeče jde dokonce tak daleko, že u takto „ikonizované“ aplikace jsou po opětovném otevření i navigační tlačítka v liště zobrazena v barvách stránky – např. na Zdrojáku jsou zelená. Drobnost, ale pomáhá budovat dojem, že „pracujete přímo s webem“. Funkce je tedy do jisté míry podobná tomu, co nabízí např. Mozilla Prism nebo Google Chrome.

Programátoři mohou jít ještě dál a mohou např. ovlivnit i položky, které se zobrazí v jumplistu – tedy v oné „bublině“, co se nad ikonou v taskbaru objeví při kliknutí pravým tlačítkem myši – viz přiložený screenshot. Stejným způsobem, jakým se třeba pomocí JavaScriptu přidává stránka do oblíbených položek lze v IE9 pomocí skriptu určit, co se má v tomto seznamu objevit a kam má odkaz vést.

Tato vymoženost, tedy schopnost integrovat stránku se systémem coby aplikaci, se nazývá Site Mode a k její obsluze slouží metody volané přes window.external s prefixem msSiteMode***. Jumplist lze vytvořit voláním jednoduchého skriptu:

window.external.msSiteModeCreateJumplist('Moje položky:');
window.external.msSiteModeAddJumpListItem('Položka 1', 'http://example.com/?id=1', 'http://example.com/item1.ico');
window.external.msSiteModeAddJumpListItem('Položka 2', 'http://example.com/?id=2', 'http://example.com/item2.ico');
window.external.msSiteModeAddJumpListItem('Položka 3', 'http://example.com/?id=3', 'http://example.com/item3.ico');

Kromě přidávání vlastních položek do jumplistu lze použít i funkci zvanou Icon Overlay, tedy zobrazení vlastních informací přes ikonu v taskbaru. Můžete např. zobrazit počet doručených zpráv ve webovém rozhraní k mailu apod. Samozřejmostí jsou metody, které otestují, zda webová stránka běží v tomto Site Mode, popř. požádají o její přepnutí do tohoto módu.

Některé webové aplikace – např. videoúložiště – mohou v taskbaru nabídnout ovládací prvky. Jejich stisknutí pak lze opět v JavaScriptu ošetřit vlastní rutinou.

IE9 Beta pro vývojáře

Vývojářské téma jsme už nakousli v předchozím oddílu, pojďme si tedy ukázat, co betaverze IE9 přináší dobrého a špatného webovým vývojářům.

V první řadě je nutno říct, že v Microsoftu zapracovali na podpoře HTML5, CSS3 a dalších technologií, takže IE9 poměrně rychle dohání zpoždění za ostatními prohlížeči. Na prohlížeči a implementovaných technologiích je vidět, že Microsoft to myslí s webovými aplikacemi i s podporou rodiny HTML5 vážně. Na druhou stranu je rovněž potřeba říct, že v některých věcech pokračuje i IE9 v nepochopitelném tvrdošíjném lpění na vlastní cestě a v něčem zkrátka webovým vývojářům vstříc nevyjde, ani kdyby trakaře padaly.

Jednoznačně pozitivní je vylepšená podpora standardů – podle IE9 Test Drive je podpora nových technologií poměrně solidní, a to i když budeme brát informace cum grano salis – stránka se taktně nezmiňuje o technologiích, které IE9 neimplementuje vůbec. Rozdíl v tom, co z moderního webu uměl IE8 a co umí beta IE9 je ale propastný, leckdy se jedná o „zrychlení z nuly na sto“.  IE9 je, i když v betaverzi, kvalitativním skokem z roku 2003 přímo do žhavé přítomnosti.

Posun správným směrem může ale někdy znamenat poměrně špatnou zprávu. Pokud je nějaký prohlížeč minimálně pět let (a tři verze) špatný hoch, kvůli kterému je potřeba leccos měnit a hackovat, tak náhlá proměna v toho hodného může taky dopadnout poměrně nepříjemně. V následujících týdnech a měsících budou muset vývojáři (zase!) upravovat své aplikace – především detekci podpory technologií. Pokud si dosud vystačili s jednoduchým testem („Je to IE? Nepodporuje to, nutno hackovat“), tak s novou IE9 narazí.

Kde s IE9 narazíte?

Zkusil jsem v IE9 beta otevřít stránky JSFiddle, o nichž jsme před nedávnem psali. Výsledek byl tristní – textová pole pro vkládání kódu se ani neobjevila a stránka vypadala takto:

JSFiddle v IE9 Beta

Nepomohlo nic – kromě kouzelného tlačítka pro přepnutí do módu „starý IE“. Pak už detekce zafungovala správně a dostal jsem, co jsem očekával. Podle vývojářské konzoly jde o neošetřenou výjimku v knihovně Mootools. Stejně jsem dopadl i při testu našeho redakčního systému: WYSIWYG editor se v půlce toolbaru rozsypal a nefungoval (dovedu si představit radost vývojářů z této zprávy). – pozn.aut.

Naštěstí IE9 s sebou táhne staré zobrazovací jádro a je možné jej přepnout do režimu „postaru“ a přimět tak stránky s nekompromisně napsanými testy k poslušnosti. Bohužel ale také k určité funkční degradaci.

Pokud bych něco měl Microsoftu vytknout v souvislosti s dnes vydanou IE9 beta, je to právě to, že nové funkce implementoval, ale leckdy jejich použití ztížil. Webové vývojáře teď čeká období zjišťování, zda jejich detekční skripty fungují s IE9 korektně, a případných úprav. Velmi nepotěšující zpráva je např. to, že IE9 má např. s knihovnou Modernizr 1.5, používanou ve spoustě webů, problém (ještě jiného druhu než ten, který jsme zmínili před časem na Zdrojáku – ten je naštěstí opraven). Ukazuje to výsledek z našeho detektoru podpory technologií, kde je minimálně podpora videokodeků detekována nekorektně:

Když už diskutujeme o věcech, z nichž nebudou mít vývojáři radost, je na místě zmínit podporu uživatelsky vytvářených doplňků. Možnost napsat doplněk pomocí HTML a JS, která se velmi pozitivně podepisuje na oblíbenosti Firefoxu i Chrome, v IE9 stále není. Pokud byste chtěli napsat nějaký doplněk do prohlížeče, musíte sáhnout k C/C++ a vytvořit si COM objekt, což je netriviální záležitost, s tvorbou rozšíření pro FF či Chrome nesrovnatelná. Těžko domýšlet důvod, proč tomu tak je, obzvlášť když už od Windows Vista bylo možné psát v HTML a JS gadgety pro pracovní plochu – že něco takového není možné pro prohlížeč, je silně nelogické.

Stejná (nelogická) škoda je, že i když je IE9 velmi pěkně integrován se systémem – viz výše uvedené informace o možnostech ovládání taskbaru atd. – tak nepodporuje aplikační cache. Jako by v tomto Microsoft zůstával na půlce cesty: ano, podporujeme nové technologie, ale ne tak úplně. (Totéž platí např. pro geolokaci, která oficiálně v IE9 podporována není, ale lze se k ní propracovat, dle informací které máme k dispozici, pomocí ActiveX objektu, nebo o některých CSS3 funkcích, které zůstaly stále implementovány „na půl cesty“ pomocí filtrů.)

Výkon, výkon, výkon…

Jinak se ale IE9 beta chová k vývojářům poměrně vstřícně. Nabízí jim např. integrovanou vývojářskou konzolu (podobnou jako má Chrome nebo jako má Firefox s Firebugem) nebo opravdu velmi rychlý interpret JavaScriptu s kódovým označením Chakra, rychlostí srovnatelný s enginem V8. Chakra dokáže např. využít výkon vícejádrových procesorů. Podle vyjádření MS navíc implementuje mnohé vlastnosti z návrhu ECMAScript 5.

Microsoft se v IE9 opravdu intenzivně soustředil na výkon. Kromě již zmíněného přepracovaného JS engine využívá nový prohlížeč velmi intenzivně hardwarovou akceleraci grafiky (pokud to hardware počítače umožňuje – akcelerace vyžaduje grafickou kartu s HW podporou Direct3D). Pokud to váš počítač umožňuje, tak si užijete plně akcelerované grafiky, videa, zvuku, vykreslování… Akceleraci lze pěkně demonstrovat na aplikaci Fish Tank, kde (s moderním hardwarovým vybavením) lze mít na obrazovce 200 JavaScriptem animovaných rybiček a FPS stále okolo 60.

Test SunSpider 0.9.1 hlásí výsledek 401ms, což je zhruba na úrovni Firefoxu 4, tedy dnešní standard (a proti předchozímu IE mnohonásobné zrychlení)

Výsledek

Výsledný dojem je, při všech výhradách, poměrně pozitivní. Jednoznačně kladně lze vnímat potvrzení vývoje MS prohlížečů k HTML5 a dalším moderním technologiím, které mění web z dokumentové platformy na aplikační. Plus si Microsoft zaslouží za výrazné zrychlení. Novinky v oblasti UI jsou spíš kladné, integrace se systémem určitě dobrá – ale s obrovskou výhradou: jedná se o proprietární technologii jako když vyšije; nepoužijete ji nikde mimo IE9/Win7 a pokud kdy přijdou jiné prohlížeče s podobným řešením (i na jiných systémech), budou téměř jistě používat jinou syntaxi – a jsme opět u detekce prohlížečů a psaní jednoho kódu několikrát. Integrace se systémem je tedy spíš signál vyslaný tvůrcům intranetových aplikací, které poběží v homogenním prostředí.

Mínus si beta IE9 zaslouží za nemožnost snadného vytváření pluginů. Ano, je to kontroverzní funkce a mnohé pluginy dokážou prohlížeč zasekat k nepoužitelnosti, ale i přesto jsou přínosné v tom, že umožňují poměrně radikálně rozšířit a vylepšit fungování prohlížeče s aplikacemi třetích stran. A mínus si rozhodně zaslouží za některé nedotažené věci, které by vlastně mohly fungovat, ale nefungují – viz zmíněná geolokace, AppCache či některé CSS3 vlastnosti. Ovšem s definitivním soudem budeme muset počkat až na příští rok – nezapomínejme, že to je stále betaverze.

V každém případě lze doufat, že s koncem podpory Windows XP přijde i toužebně očekávaný konec IE6 a „Internet Explorer“ nebude nadále pro webové vývojáře synonymem něčeho, na co je třeba brát extra zřetel nad rámec běžné kompatibility. IE9 Beta tak mimoděk naznačuje, že vývoj webových technologií jednoznačně směřuje cestou HTML5 i v Redmondu.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
36 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marek Chlup

Pokud máte možnost zkusit, prosím o následující info. Umí IE9beta1 SVG? Pokud ano, umí SVG i ve značce img a v CSS?

Marek Chlup

Našel jsem jednoduchou stránku (nejde o propracovaný „test case“):
http://a.deveria.com/svg/css_svg_test.html
Zejména jde o:
SVG as HTML image tests
SVG as CSS background tests

Marek Chlup

Velmi děkuji. Vypadá to pěkně. Snad se blíží doba, kdy konečně budeme moci hojně užívat SVG na webu. Nemyslím tím jen pro wow efekty, ale třeba pro grafy, schémata, …

mmmmario
http://svg.kvalitne.cz/index2.htm
http://svg.kvalitne.cz/norway/norwayvacation-static.svg
http://svg.kvalitne.cz/ireland/irelandvacation.svg
Patrik

Když už se konečně napříč browsery sjednotí překlad slova tab? Mně už jde ze všech těch záložek, panelů, karet, listů hlava kolem. Vždycky musím přemýšlet, jaký prvek prohlížeče autor myslí, když ho zrovna popisuje…

Pawell

Zkuste poslat zpetnou vazbu, cim vice lidi jim napise, tim hure se jim to bude ignorovat … http://www.microsoft.com/Language/en-US/Feedback.aspx

VfB

až zkrachuje Microsoft, ten nesprávný překlad tabu jako záložka je jeho práce, téměř všude jinde platí záložka == bookmark, to jen soudruzi z microsoftu musí říkat kolečku čtvereček

hany

Nepodporou Windows XP Microsoft definitivní smrt IE6 akorát oddálí, protože stále velké procento uživatelů má tento systém (přičemž se dá očekávat, že když jsou takto konzervativní co se týče systému, tak budou mít starý i prohlížeč).

hany

Nepodporou samozřejmě myslím to, že si IE9 na XP nepustíte.
Dalo by se oponovat, že ten kdo má doteď IE6 by stejně neupgradoval, resp. už by dávno měl IE7 / IE8. Na to se dá říct jen to, že verze 7 a 8 nenabídly nic nového a tak převratného (možná taby, ale to je asi tak všechno), aby se vyplatilo upgradovat. Nicméně u IE9 by se to už možná vyplatilo. Microsoft odříznutím Windows XP určitě zpomalí rozšíření nového IE9 (XP má nainstalováno pořád více než 50% uživatelů) a mnohé uživatele popudí, stejně jako v případě DirectX 10.

pepavondepo

IE6 je používán, protože spousta aplikací nefunguje v pozdějších verzích. :-)

mat

IE6 dnes pouziva podle ruznych statistik cca 10% uzivatelu. Podle me se ale jedna o opravdove zoufalce s ruznymi windows 98, 2000 apod.. Zkuste si tento prohlizec pouzit na dnesni weby… CSS layouty rozpadly, milion chybovych hlasek javascriptu …

Štěpán Bechynský

IE6 a starší se typicky používají v intranetových aplikacích, které jsou velmi často postaveny na ActiveX. Velke firmy si nemohou dovolit co pár měsící přeinstalovávat tisíce počítaču jen kvuli tomu, že vyšla verze něčeho o setinku vyšší.

mat

pro velke firmy delam a nikde jsem IE 6 nevidel … a starsi uz vubec ne

Mireczech

T-Mobile „jede“ na IE6…

gg

Jsou to blázni…

ld

Honeywell jede na IE6

tom

uz prece ne – IE8 uz je oficialne podporovany.

vfb

neházej psx a w2k do jednoho pytle, psx je jen simulátor opravdového OS kdežto w2k je nejlepší os který microsoft zplodil

Brilantní modř

V ČSOB jsem naposledy viděl Windows 2000, ale moc jsem to nezkoumal. Mají a používají to, co potřebují a co funguje a to stačí. Až přijde čas, tak se provede upgrade. Že potom nebudou fungovat různé části jimi používaných IS je prostě součást vývoje a je otázka, jestli je tenhle postup výhodný. Tyhle firmy se podle mě chovají stejně jako běžní uživatelé, kteří moc nerozumí počítačům a o jejich počítač se nikdo nestará: nakoupí počítače, OS, aplikace, které potřebují a používají to tak dlouho, dokud to funguje nebo dokud se neobjeví něco výrazně lepšího. Rozdíl je v tom, že ve firmách to většinou někdo udržuje, takže to vydrží déle než v případě toho běžného uživatele. Naprostá většina jejich zaměstnanců jsou více méně tihle běžní uživatelé.

Patrik Votoček

Nevím jak je to možné ale já v ACID 3 dosahuji skóre 95/100 nebo 91/100 (asi podle nálady) http://ukaz.at/vf

ondra.novacisko.cz

Možná nějaké testy založené na race condition dopadnou pokaždé jinak (velmi oblíbené místo náhody)

pas

Zmiňovaná nová architekura s HW akcelerací grafiky se zřejmě promítla i do API pro pluginy, protože včera byla vydána i preview verze Flash Playeru 10.2, který toho využívá pro akceleraci své grafiky (ve verzi 10.1 je HW akcelerováno jen video), ovšem. Vypadá to, že ostatní browsery mají co dohánět.

vito

z asi 50, ci kolkych css3 vlastnosti pribudli asi 2–3, cize v tejto oblasti ziadny posun.. css3 sa zase nemoze a ani nebude pouzivat v plnej miere, cize je to to iste, co ie8, ie7 napriklad

juraj

Tá podpora CSS3 je oveľa väčšia ako tvrdíš ty. Plus podpora ďalších vecí môže ešte len prísť.

Ladislav Toral

Velká škoda, že přestože je to beta, nefunguje jako standalone. Takže jsem vyzkoušel, zjistil že neodešlu příkaz z banky a zase odinstaloval. Nedokážu si představit, že bych na počítači s IE9 mohl fungovat. Microsoft snad musí mít tým na zabíjení novinek.

Ladislav Toral

Řešení je na světě: http://www.spoon.net/Browsers/

blizzboz

To že doplnky pre IE9 sa nedajú programovať v tom HROZNOM Javascripte naopak považujem za plus. Za prvé sú doplnky rýchlejšie za druhé majú omnoho vačšie možnosti. A to že vývojár je odkázaný len na jazyk C++ neni pravda doplnky pre IE sa dajú vyvýjať v hocijakom plnohodnotnom jazyku.

synopsi

Iny pohlad na novu, vyssiu formu integriacie IE9 so systemom
http://camendesign.com/blog/stop_this_madness

kelvin

Bude IE9 dostupný formou klasického EXE souboru, jako je Opera, Firefox či Chrome? To jest žádné vazby na nějaké aktualizace, atd?
Pokud ne, je jeho instalace u mnoha uživatelů bez šance. Na některých konfiguracích (koupených!) jsem neprošel ani s instalací IE7 či IE8, ale zas tak jsem to neřešil, Firefox to jistí…

novotant

* Test rychlosti připojení v LUPA.CZ
* Internetové bankovnictví eKonto (RB)
* Internetové bankovnictví mBank (funguje pouze pro IE9 64 bits)

pavel

Muze mi nekdo vysvetlit jak je mozne, ze nekdo ma s IE9 Beta v ACID3 92% a ja mam 95%?

pravdokop

nebude prý podporovat WebGL. Ať už konečně táhne do pr… a nebrzdí světové standardy.

neználek

Dokud nedají „Oblíbené položky“ zpět na levou stranu, tak to je nepoužitelný prohlížeč. Pro mě je dost podstatné koukat zleva do prava.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.