Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Cloud hosting: Spouštíme vlastní virtuální server

Cloud hosting: Spouštíme vlastní virtuální server

Články Různé

V dalším článku, věnovaném cloudům a technologiím s nimi spojeným si názorně krok za krokem předvedeme, jak snadno lze vytvořit u cloudhostingové firmy vlastní virtuální server, jehož provoz nás bude navíc stát doslova pár stokorun měsíčně.

Nálepky:

V minulém článku o datovém úložišti Amazon S3 jsme si popisovali naprosté základy práce s cloud hostingem, konkrétně jednou jeho součástí – datovým úložištěm. Dnes si popíšeme jinou součást, a to vlastní virtuální server. A protentokrát změníme i poskytovatele, místo zaběhnutého Amazonu a jeho AWS, u nichž je spuštění virtuálního serveru přece jen o něco těžkopádnější, tentokrát využijeme Rackspace a jeho relativně novou službu Mosso Cloud.

Mosso

Mosso nabízí tři základní služby: Cloud Sites, Cloud Files a Cloud Servers. První služba, Cloud Sites, nabízí za základní cenu 100 USD měsíčně virtuální server, běžící na Linuxu či Windows, s 50GB diskového prostoru, nainstalovaným serverovým software, s online rozhraním a dalšími funkcemi (např. „podpora pro přeprodávání“). Během několika minut tak získáte v podstatě obdobu managed serveru.

Cloud Files jsou obdoba minule popisovaného úložiště S3. Jsou o něco lacinější než S3 (je vidět, že Rackspace nastavili obchodní politiku u Mosso jako „konkurenční k Amazonu AWS“) a nabízí jednu nezanedbatelnou výhodu – obsah můžete šířit přes CDN síť Limelight, aniž byste platili cokoli navíc. Bohužel, Limelight zatím neumožňuje přistupovat k souborům přes vlastní doménu (viz minule popisovaný CNAME „hack“ u S3) a neumožňuje vytvořit „adresářovou strukturu“ (ačkoli i to je u S3 vlastně fígl). V Mosso na tom však, dle vyjádření, pracují, ale než to vyřeší, tak budou mít vaše soubory adresu „http://cdn.clou­dfiles.mosso.com/c123456­/soubor.jpg“

My se dnes budeme zabývat třetí službou z portfolia, a tou jsou Cloud Servers.

Mosso login

Co nabízí Cloud Servers?

Důležité číslo, které nás bude zajímat, je 730,5. To je totiž průměrný počet hodin v měsíci (rok má 365,25 dní, v jednom „ideálním měsíci“ je tedy (365,25 / 12) dní, krát 24 hodin…) Toto číslo nás bude zajímat proto, že cloud servery většinou odvíjejí své účtování od „spotřebovaného strojového času“. Nejnižší tarif Cloud Serveru začíná na serveru s 256MB RAM a 10GB diskem, jehož hodina provozu stojí 0,015 USD. Tedy jeden a půl amerického centu. Pokud takový server bude v systému nainstalovaný (tj. poběží nebo bude ve stavu „shutdown“) celý měsíc, tak vychází cena na 0,015×730,5 =­10,9575 USD za měsíc. Jak je vidět, je cena více než srovnatelná s běžným webhostingem. (Na druhou stranu je pravda, že virtuální cloud server je „holý“ server, který si musíte spravovat sami.) Na druhé straně cenového spektra jsou pak virtuální servery s 8GB či 16GB RAM a s diskovým prostorem 160, resp. 320GB, ovšem jejich provoz vyjde patřičně dráž – na nejsilnější variantu si připravte necelý dolar za hodinu provozu, na osmigigovou verzi pak 48 centů na hodinu provozu.

Samozřejmostí je škálování výkonu nahoru i dolů. Když přijde sezónní výkyv, můžete přesunout svou aplikaci na menší stroj, nebo ji můžete naopak snadno připravit na vyšší zátěž. Pokud tedy s nějakým projektem začínáte, je tento způsob ideální – není třeba mít hned od počátku „velké oči“ a platit obrovský nevyužitý výkon, ani se trápit tím, že se váš projekt rozjede rychleji a vy mu budete muset pořídit silnější stroj.

U Cloud servers, podobně jako u jiných cloud hostingů, máte svá data uložena v úložišti, na virtuálním serveru běží jen OS a vlastní aplikace. Tuhle instalaci můžete mít rovněž zazálohovanou v úložišti. Pokud je potřeba spustit další server nebo pokud stávající server havaruje, můžeme spustit nový virtuální stroj s požadovanými parametry, a jako „obraz disku“ zvolit zálohu OS+aplikace z úložiště. Pokud chceme pouze změnit výkon, není třeba vytvářet nový server, ale lze jej změnit „on the fly“.

Při zřizování virtuálního serveru si můžete vybrat z několika různých distribucí – v tuto chvíli to jsou: CentOS 5.2, Gentoo 2008.0, Debian 5.0, Fedora 10, CentOS 5.3, Ubuntu 9.04, Arch 2009.02, Ubuntu 8.04.2 LTS, Ubuntu 8.10 a RH EL 5.3 (za příplatek 3 centy za hodinu).

Spouštíme cloud server

Jakmile si u Mosso založíme účet (je opět zapotřebí kreditní karta, z níž budou placeny každý měsíc reálné náklady), je spuštění vlastního virtuálního serveru otázka deseti minut. Nevěříte? Pojďme si to názorně ukázat.

Nejprve se přihlásíme do adminského rozhraní:

Mosso home

Z menu si vybereme položku Hosting. Zde se spravují Cloud Files i Cloud Servers. Vybereme si Cloud Servers.

Mosso servers

Žádné servery nám neběží. Klikneme proto na tlačítko New server. Systém po nás bude chtít nějaké informace o tom, jaký by server měl být. Vybral jsem nejmenší variantu (256MB / 10GB), pojmenoval jsem ho „zdrojak“ a jako systém jsem pro tuto demonstraci zvolil Debian (vy si můžete vybrat takový, který se líbí vám, samo sebou).

Mosso new

Po kliknutí na Add Cloud Server se zobrazí stránka s přehledem, kde můžete sledovat, jak postupuje spouštění serveru.

Mosso over 1

Než jsem ořízl a uložil screenshot, byl server spuštěný a stránka se změnila na definitivní přehled:

Mosso over 2

Vidíme některé základní operace, co můžeme se serverem udělat (otevřít konzoli, rebootovat, znovu nainstalovat, změnit heslo apod.), vidíme i stav serveru, jeho IP adresu a další informace. V tuto chvíli nám běží čistý linuxový stroj, a bude potřeba jej doinstalovat do požadované podoby. Můžeme k tomu použít konzoli nebo vlastního SSH klienta – např. PuTTY:

Mosso a Putty

Přihlásíme se jménem root a heslem, které se objevilo při instalaci (taky přišlo e-mailem). Po přihlášení jsem použil následující příkazy:

apt-get update

aptitude install apache2 apache2.2-common apache2-mpm-prefork apache2-utils libexpat1 ssl-cert

aptitude install libapache2-mod-php5 php5 php5-common php5-curl php5-dev php5-gd
php5-imagick php5-mcrypt php5-memcache php5-mhash php5-mysql php5-pspell php5-snmp
php5-sqlite php5-xmlrpc php5-xsl

/etc/init.d/apache2 restart 

Provedení těchto příkazů zabralo asi dvě minuty. Nakonec jsem ve /var/www vytvořil soubor test.php, který obsahoval jediný řádek: <?php phpinfo(); ?>. Otevřel jsem si prohlížeč a zkusil přistoupit na tu stránku přes IP adresu.

Mosso - hotovo

Vše, jak se zdá, funguje bez problémů. Od kliknutí na „Nový server“ po první odezvu od vlastního Apache/PHP stroje uběhlo asi deset minut. V tuhle chvíli máte tedy připravený vlastní server a můžete začít nahrávat vlastní skripty, spouštět vlastní aplikace a vůbec – dělat vše, co byste mohli dělat s vlastním linuxovým serverem a plným SSH přístupem.

Co dál?

Život serveru u skutečného projektu by teprve začínal, život našeho testovacího cloudserveru „zdrojak“ v tuto chvíli skončil (opravdu, nepokoušejte se připojit na tu IP adresu a zkoušet heslo, co je vidět na screenshotu, server běžel celkem asi 20 minut). U skutečného serveru by následovaly ještě další akce, například nastavení záloh nebo nastavení DNS záznamů.

Mosso - zálohování

Mosso a DNS

Na tomto místě bych rád znovu upozornil, že cloud hosting není rovnocenná náhrada za běžný webhosting. Pokud se chystáte spustit například blog na WordPressu, není cloud hosting tou nejlepší volbou. Ne že by nebyl použitelný, to samosebou je, ale je to takový „kanón na vrabce“, na němž běžná aplikace, navržená pro LAMP prostředí standardního webhostingu, nevyužije ty největší přednosti cloudů – elasticitu výkonu, možnost důsledného oddělení dat od aplikace, naprostou kontrolu nad serverem a silnou distribuční síť.

Dnes jsme si názorně a krok za krokem ukázali, jak lze spustit virtuální server u cloudhostingové firmy. Zvolili jsme jednoho z novějších poskytovatelů, kteří nabízejí jednoduchou instalaci, okamžité spuštění a velmi zajímavou cenu, která konkuruje i cenám za webhosting či VPS. Příště si ukážeme, jak zvládnout podobný úkol se službami Amazon AWS.

Co říkáte na cloud server?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
44 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
vudiq

Nechcem tu robit reklamu ziadnej spolocnosti, ale naco si zakladat server tak
daleko. V Nemecku spolocnost Hetzner ponuka root servre za celkom prijatelne
ceny: http://www.hetzner.de/…oduktmatrix/

Izak

Asi dalsi slovo, na ktere budu brzy alergicky, ted je to IN tak vsichni
Cloudujou. Mam takovy pocit, ze kdyby nejake vyznamne RP oddeleni prislo
s masturbaci, tak o tom taky budou vsichni psat.

pexxi

+1 – stazovat sa na to, ze root.cz pise o IN veciach, to hadam nemohol
prispievatel ani mysliet vazne. ;-) Pre mna to bol velmi prinosny clanok a
cloud-computing je zaujimava moznost o ktorej som sa, prave vdaka rootu,
rozhodol uvazovat.

Topic

:-) ad vrýtaření – hlavně byste neměl zapomenout v tom článku na
krucht. Mástev bez kruchtu je v podstatě nepoužitelná ;-)

r00t

nestacilo by obycajne slovo „virtual“? nejak som nepochopil rozdiel medzi
virtualom a cloud hostingom

petr

virtuální počítač si můžete vytvořit i na lokálním PC. Cloud je služba, kterou vám někdo zprostředkuje s tím, že je dostupná přes internet odkudkoliv a vy se nestaráte o to jestli je disk dost velký , výkon procesoru dostatečný atd. O to se stará provozovatel Cloudu. V rámci Cloudu můžete využívat třeba jenom virtuální prostor, ale i celé virtuální počítače včetně OS nebo jenom specifické služby, které si zaplatíte.
Virtuální tedy neznamená , že to musí být Cloud.

danaketh

THUMBS UP Další fajn článek. Je dobře, že se tomu někdo
věnuje.

Dundee5

Důvodem, proč bych si cloud hosting zatím nepronajal, je jejich
geografická vzdálenost. Většina poskytovatelů je amerických a ping u mě
neklesne pod 200ms. Až vznikne poskytovatel i u nás, bude to ale velmi
zajímavá volba.

Dundee5

To je pravda. O datovém úložišti S3 (nebo nějaké obdobě) dost
uvažuju jako o úložišti pro zálohy VPS. Na to se to myslím hodí
opravdu dobře.

Martin Soušek

Ty „Cloud servers“ od Mosso se opravdu od normálního VPS liší jen
názvem. Pěkně se svetli na vlně tohoto buzzwords, vhodně pojmenovali svůj
VPS hosting a teď za to získali oslavné ódy i na bezvýznamném českém
serveru.

Kdybyste problematice rozuměl trošku víc, než je obvyklé u povrchního
novináře, nikdy byste nemohl vypustit takový článek. Ale vy ste viděl
slovo „Cloud“, tak je to pro vás „Cloud hosting“ a hotovo!

Nebo mi řekněte: co je na „Cloud servers“ tak „Cloud“? Že to
naklikám online opravdu není ten pravý důvod. To zvládne každý běžný
VPS. A tohle nic jiného není.

Dundee5

Pokud se nemýlím, tak to buzzword Cloud znamená, že parametry těch
služeb jsou velmi snadno měnitelné. Tedy že platíte jen za tolik zdrojů,
kolik (s)potřebujete, a v případě potřeby můžete několika kliknutími
parametry změnit.

Tohle u VPS tak snadné není. Tarify se platí dopředu podle parametrů
služby a pro změnu musíte mailovat podpoře a platit.

keff

Amazon má VPS: Když mi na web přijde příliv zákazníků (třeba
z populárního blogu), nad kapacitu mého virtuálního serveru, dozvím se to
asi jen tak, že mi možná napíše nespokojený návštěvník. V tu chvíli
bych si měl pronajmout od amazonu instanci rychlejšího serberu, a zatímco je
můj web prakticky nedostupný, budu na něj instalovat/ko­pírovat svou
infrastrukturu a možná po pár hodinách nepříjemné práce přestěhuju
vše potřebné. Když zájem pomine, to samé v bleděmodrém pro downgrade,
den života v záchodové míse. To je VPS.

Můj ideál Cloudu: když přijde příliv zákazníků, server se za běhu
„nafoukne“ o víc paměti a větší příděl CPU, všem zákazníkům web
perfektně jede. Já si akorát v adminu nastavím že chci nejlevnější
instanci, ale po 30m přetížení se upgraduje na vyšší, když ta nestačí
tak ještě dál, když je zase klid tak downgrade, a že když by ten nápor
trval víc než den a lezl mi do peněz, tak o tom chci dostat mail abych se
mohl rozhodnout jestli nepřejdu na nižší variantu.

Toť ideál, každopádně třeba zmiňované Mosso je k němu o dost
blíž než klasický VPS. A jestli to ani teď nechápete, pak je chyba
opravdu na vašem přijímači, a doporučím DGXův proslulý anální
kolík :)).

XTCH

Koukal jsem na to Mosso, provozuje to docela solidní společnost (RackSpace)
a ty virtuální servery jsou provozované na tom samém co Slicehost (RS je
koupilo) – což je jeden z nejlepé hodnocených a cenové přijatelných
VPS. Akorát mě zarazilo že EC2 je v základní konfiguraci 6,25× dražší
než Mosso…

Tomáš Kapler <tomas@kapler.cz>

A je to opravdu levnější než Amazon? Jak já jsem právě pochopil ten
Amazon ceník, tak tam platím jen za přenesená data + procesorový čas +
objem dat na disku (s3 + EC2) a tady musím platit minimálně 100 dolarů.
Sice už v tom nějaký objem mám, ale zase když bych to chtěl srovnat
s klasickým hostingem, tak už prostě něco to stojí. Navíc u Amazonu tak
nějak více důvěřuji jejich kapacitě, spolehlivosti atd.

Prostě jak jsem psal u minulého článku (a omlouvám se, že jsem
neodpověděl na komentář, nedostal jsem jej na mail, protože to tady na
rootu jaksi není) – zajímalo by mě řešení, jak z amazonu (S3+EC2)
udělat webhosting včetně něčeho jako je Plesk a pak nějakou ekonomickou
úvahu kdy se to vyplatí.

Nejde mi teď jen o faktickou úsporu peněz, ale právě o tu možnost
jednoduchého přeúčtovávání přesně podle využitých kapacit a možnost
jejich neomezeného navyšování, a tedy když budu potřebovat nějaký server
pro nějakou megaslužbu, tak ho nemusím předtím hledat, ale prostě se mi
automaticky navýší ten můj. Nebo třeba jeden můj projekt, který je
relativně nenáročný na provoz (komplet cachovaný), ale jednou za den
potřebuje udělat nějaký komplet přepočet a potřebuje desítky GB paměti
a nějaký aspoň dualcore, takže musí běžet zbytečně na drahé mašině,
místo toho abych platil jen pár minut rychlého stroje a zbytek jen tak
nějaké to šolíchání.

Líbilo se mi tam pak také zálohování, které jak jsem pochopil funguje
nějak přírůstkově a automaticky, takže se kdykoliv mohu vrátit to
jakéhokoliv bodu.

Ale předem upozorňuji, že jsem v tomhle směru uživatel (byť
vlastnící několik set domén a webů), v Linuxu umím napsat tak akorát
„man“ a „mc“ (jestli to ještě existuje, naposledy jsem ho viděl před
5 lety), takže si to možná představuji jak hurvínek válku a ať to
napíšete jakkoliv, tak si to stejně budu muset nechat vysvětlit od mých
lidí ;)

Michales

Tak jsem podlehl a zaregistroval se s tím vyzkoušet si nějaký Debian
s tím, že budu platit jen za čas kdy opravdu běží a kdy budu chtít něco
zkoušet.

Nicméně zkušenost je jiná. Platí se od doby vytvoření serveru. Takže
i když jej přes SSH vypnu, peníze platím dál, i když žádný strojový
čas nespotřebovávám… více http://cloudservers.mosso.com/…Cloud_Server

škoda, vypadalo to zajímavě … díky

Michaels

Možná by to chtělo v článku upravit, aby to odpovídalo skutečnosti.
Hlavně věta „Pokud takový server poběží celý měsíc, tak vychází
cena na 0,015×730,5 =10,9575 USD za měsíc.“ je v tomto směru
zavádějící.

Nicméně mít někde v netu LNX s SSH za lidovou cenu $10 je docela fajn.
Nic levnějšího jsem nenašel …

Co mi ale vadí, že účet nejde zrušit a sdělil jsem tak další firmě
svoje číslo EC/MC karty, byť internetové.

nigol

http://www.webfaction.com/…ices/hosting
Shared 1 je levnější.

nigol

To byla reakce na Michaels: „Nicméně mít někde v netu LNX s SSH za
lidovou cenu $10 je docela fajn. Nic levnějšího jsem nenašel …“

Bohužel se to nějak špatně zařadilo, i když bych přísahal, že jsem
odpovídal na správný příspěvek.

Q

Hezké, ale chtělo by to také článek zabývající se cloud hostingem
s Windows serverem. Zatím jsem se díval například na GoGrid a jejich cena
mi oproti Mosso připadá dost vysoká.

Q

Napsat článek s představením cloud hostingu s Windows zase není až
takový problém, ale nejsem si jistý, zda bych se k tomu dostal dříve než
vy. (Tyto služby zkoušíte s nějakou speciální kartou/účtem jen pro tyto
účely? Moc se mi nechce dávat čísla své karty u hlavního účtu.)

Cena za serverové Win nebude zase tak strašná, respektive navýšení
nemůže být zase tak vysoké. Někde jsem viděl, že to pronajímali za
400 korun měsíčně v ČR, takže v Americe to bude úplně někde jinde,
viz. srovnání ceny licencí za uživatele Exchange v ČR/zahraničí.

František Kučera

„Že by se v ní promítala cena licencí za serverové Win?“

Rozdíl bude spíš v tom, že Linux se dá virtualizovat formou
„kontejnerů“ (jako to dělá OpenVZ nebo zóny v Solarisu), což je
šetrnější ke zdrojům, zatímco Windows bude potřeba virtualizovat spíš
něčím ve stylu VMwaru (nebo někdo o takové „lehké“ virtualizaci pro
Windows víte?).

ThomixCZ

Nic moc co se tyce VPS. Hlavne pri spocitani ceny jsou drazsi nez konkurence.
Nemoznost zvlast dokopout mista na disku nebo rozdelovat vykon CPU na ruzne
aplikace. Dle meho porad vyhrava http://www.gandi.net

František Kučera

My děláme podobnou službu (virtuální servery) formou komunity –
třeba to někomu sedne víc. Další info v mém blogu: http://franta.blog.root.cz/…7/vpsfreecz/

František Kučera

1 ) nechci se hádat, srovnávat občanské sdružení a (velkou) firmu, ani
ztotožňovat cloud a VPS. Ale:

2 ) Pro uživatele to znamená, že mu „někde v internetu běží
virtualizovaný Linux“ a on na něj má přístup* – takže to „podobná
služba“ (jak jsem psal) je a považoval jsem za relevantní na naši aktivitu
upozornit ;-)

*) což je rozdíl oproti např. webhostingu, kde má přístup tak leda
k souborům.

lama

Tento komentar mi o principe cloudu povedat viac ako cely clanok, myslim to
v dobrom ! diky !

František Kučera

ach jo, komentář sice pravdivý a obecně přínosný, ale bohužel
irelevantní jako odpověď na komentář předchozí. Končím flame :-)

mark5

Ako jeden z mala zo SR/CR mam skusenosti so sluzbami mosso, z casu ked
ponukali este iba Cloud Sites.

Bezal nam tam web, forum, demo a nejake aplikacie. Skalovanie fungovalo
dobre, v podstate sme sa nemuseli starat o to, kolko ludi na stranku pride ani
pri extremnych vykyvoch.

Nevyhody:

  • velmi pomaly pristup k disku, radovo pomalsi ako na beznom servri/VPS
  • jedna aplikacia (livechat) podla mossa brala prilis vela zdrojov, co
    objektivne nemohla byt pravda, a nedokazali vyriesit preco im to robi zle
    reporty. Tym padom sme ju museli presunut z mossa prec, inak by sme platili
    prilis vela.
igorik

Uz dlhsiu dobu sledujem cloud hosting, a zvazujem jeho pouzitie pre svoj
komunitny server Slovakov c Prahe – http://www.somvprahe.sk

Otazka je ale, ci to ma zmysel pre server urceny pre ceskych a slovenskych
navstevnikov, a dennou navstevnostou cca 3000 – 3500 userov a obcasnym
narazovym vyskocenim napr. na 10,000 navstev­nikov. (to obcasne narazove
vyskocenie je prave dovod preco nieco take zvazujem)

Zatial mam ale pocit, ze cloud hosting ma vyznam pokial by ta narazova
navstevnost bola v desiatkach/stov­kach tisic za den (co teda nie je nas
pripad)

Na druhej strane, cena za hosting (s elasticitou ako pridanou hodnotou) cca
100–150 $ mesacne je oproti managed serverom celkom ok.

Coho by som sa skor obaval (v pripade Mossa a americkych hostingov je odozvy
serveru, ping mam v sucasnosti cca 15–20ms)

Co si o tom myslite?

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.