Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Co Microsoft chystá (nejen) pro webové vývojáře

Co Microsoft chystá (nejen) pro webové vývojáře

Články Různé

Na konferenci PDC Microsoft tradičně představuje technologie, které v nejbližší době hodlá uvést na trh a které ovlivní nejednoho z nás, vývojářů. Pojďme se podívat, jaké novinky si Microsoft nachystal letos. Není toho málo – od IE9 po .NET 4, od Silverlightu po cloud Azure…

Internet Explorer 9

HTML kodéry a webové vývojáře budou patrně nejvíce zajímat chystaný Internet Explorer 9. Na PDC to bylo poprvé, co o něm Microsoft veřejně mluvil, a měli bychom se dočkat vylepšení v následujících oblastech:

  • rychlost vykonávání JavaScriptu
  • kontinuální zlepšování podpory standardů
  • kvalitnější vykreslování pomocí hardwarové akcelerace

Co se rychlosti JavaScriptového jádra týče, už dlouho bylo jasné, že tady Microsoft musí něco udělat. IE8 za ostatními prohlížeči zaostává rozdílem třídy a v dnešní době aplikací intenzivně využívajících AJAX to je celkem znát. Podle následujícího grafu to ale vypadá, že IE9 už bude v absolutních hodnotách prakticky na stejných číslech jako jeho konkurence:

PDC Microsoft

Zdroj: IEBlog

(Výkon se určitě bude ještě zlepšovat, IE9 je údajně pouze 3 týdny starý projekt, pokud tomuto údaji chcete věřit.)

Co se podpory standardů týče, již IE8 má velmi dobrou podporu CSS 2.1 a vzhledem k tomu, že Microsoft nové standardy implementuje poměrně konzervativně, je otázka, co přesně můžeme čekat od deváté verze (během prezentace bylo ukázáno zlepšení kompatibility s Acid3 testem, ale číslo 32/100 asi dnes nikoho neohromí). Každopádně je jasné, že Microsoft dnes již standardy bere vážně a IE9 půjde v jejich podpoře zase o něco dál.

Co se uživatelského rozhraní týče, Internet Explorer 9 byl evidentně v začátcích (nic kromě menu a stavového řádku neměl). Může to znamenat, že se Microsoft znovu odhodlá GUI nějakým výraznějším způsobem změnit, ale na to si zatím budeme muset počkat.

Silverlight 4

S přehledem největší pozornost upoutal Silverlightu 4, která ve středu vstoupil do fáze beta. Jen pro zajímavost — Silverlight 3 byl vydán teprve před 4 měsíci, což z něj dělá jednu z nejrychleji se vyvíjejících technologií dneška (hodnocení, jestli to je dobře nebo špatně, je na vás, nicméně z hlediska softwarového inženýringu je tempo vývoje Silverlightu neuvěřitelné).

Novinek je celá řada:

  • Tisk
  • Přístup k web kameře a mikrofonu
  • Pravé tlačítko a kolečko myši (předchozí tři body patřily k asi největším nedostatkům Silverlightu současnosti)
  • V rámci Silverlight aplikace lze nyní zobrazit libovolný HTML obsah nebo webovou stránku (pomocí prvku WebBrowser)
  • Bi-di text, podpora Right-to-Left písem
  • Velké změny v bezpečnostním modelu – Silverlight aplikace nyní může po schválení uživatelem běžet v tzv. elevated trust módu (viz níže).
  • Výkonnostní optimalizace – o cca 30% rychlejší start, dvakrát rychlejší běh než SL3 a podpora profilování
  • V podpoře médií padly slova jako multicast streaming nebo adaptive streaming pro iPhone (zkuste na iis.net/iphone, pokud tento přístroj máte)

Silverlight tak nyní implementoval prakticky všechny nejžádanější vlastnosti (viz silverlight.u­servoice.com) a přidal i něco, co se příliš neočekávalo – podporu “elevated trust” módu. U toho bych se rád zastavil, protože je pro Silverlight zajímavým milníkem.

Ve verzi 3 byl uveden “out-of-browser” (OOB) model, který ale v podstatě znamenal jen to, že již kolem Silverlight aplikace nebylo okno prohlížeče, jinak byla ale všechna bezpečností a další omezení zachována (přečtěte si starší článek Je Silverlight 3 konkurencí pro Adobe AIR?). Nyní je ale možno volitelně zaškrtnou, že má Silverlight aplikace požadovat elevated trust, a po odsouhlasení uživatelem se zpřístupní celá řada dalších věcí. Například je možno přistupovat do lokálních složek uživatele (takže odpadá trochu problematická persistence v offline módu), komunikovat s COM rozhraními (v Silverlight aplikaci například můžete mít tlačítko “přidat do kalendáře Outlooku”) a pár dalších věcí.

PDC MicrosoftFacebook klient naprogramovaný v Silverlightu 4. Vpravo dole můžete vidět systémovou notifikaci, což je jedna z nových vlastností Silverlightu. Zdroj: IEBlog

Srovnání s Adobe AIR se opět nabízí, a pokud se mělo shrnout ve stručnosti, dalo by se říct, že Silverlight v zásadě míří stejným směrem, ale zdaleka nejde tak daleko. Elevated OOB aplikace stále využívá útlý runtime Silverlightu (kolem 5MB), zatímco Adobe AIR je daleko větší runtime (cca 15MB) s většími možnostmi (integruje např. WebKit, SQLite nebo podporu PDF). Na PDC byla nicméně demonstrována velmi pěkná aplikace, de facto desktopový klient Facebooku, pro kterou schopnosti Silverlightu 4 bohatě stačily a všechny zásadní věci, jako lokální persistence nebo drag&drop fotek pro upload, bez problémů fungovaly. Pro desktopové aplikace, které vyžadují plný přístup k systému (tedy nejen “elevated trust”, ale “full trust”) má Microsoft technologii WPF (Windows Presentation Foundation) a další hezkou novinkou Silverlightu 4 je, že jsou nyní .NET knihovny mezi WPF a Silverlightem binárně kompatibilní. Portovat Silverlight aplikaci do WPF tedy nyní bude zase o něco jednodušší.

Jak si dnes stojí Silverlight ve srovnání s Flashem (viz např. článek o Flash Platform)? Co se technologických možností běhového prostředí v prohlížeči týče, schopnosti se do značné míry vyrovnaly. Stále ale zbývá řada dalších věcí, kde se více nebo méně liší:

  • Flash Player je nainstalován ve více než 95% prohlížečích na světě (a přes 90% v poslední verzi), zatímco Silverlight je stále jen na nějakých 45% (to bylo číslo uvedené během keynote, metodiku Microsoft bohužel nezveřejňuje). Pokud nenastane nějaký zvrat, např. že by Microsoft začal Silverlight distribuovat jako vyžadovaný update na Windows Update, bude patrně dohánět Flash ještě dlouho.
  • Silverlight nemá oficiální verzi pro Linux (Moonlight, alternativní implementace od Novelu, je nyní svými vlastnostmi někde mezi Silverlightem 2 a 3).
  • Microsoft stále nemá ekvivalent běhového prostředí Adobe AIR, ale s uvedením elevated trust módu už není mezera mezi Silverlightem a WPF tak velká. Připočteme-li binární kompatibilitu .NET knihoven pro obě běhová prostředí, je docela možné, že nic jako Adobe AIR ani .NET vývojářům nakonec chybět nebude.
  • Nedočkali jsme se žádného oznámení ohledně Silverlightu pro mobilní zařízení, zatímco na konferenci Adobe MAX byl Flash na mobilech jedno z hlavních témat. Nebylo by ale radno dělat předčasné závěry, protože Microsoft celkem určitě na mobilní verzi Silverlightu pracuje a to, že o svém progresu nezveřejňují žádné informace, nemusí znamenat, že nejsou blízko svému cíli (funkční prototypy měli už před rokem a půl).

Podle ohlasů v sále během keynote se zdálo, že ohledně novinek v Silverlightu 4 panuje celkem nadšení. Mnoha lidem se stále nemusí líbit, že v prohlížeči vůbec musí běžet nějaký další runtime a HTML/AJAX patrně zůstane pro řadu vývojářů i uživatelů silnou preferencí, ale z čistě technického hlediska se Silverlight 4 zdá být silným releasem.

.NET 4

Ačkoliv Microsoft druhou betu .NET Frameworku 4 a Visual Studia 2010 vypustil do světa zhruba měsíc před PDC a příliš mnoho “žhavých novinek” se tak čekat ani nedalo, k pár oznámením přeci jen došlo. I ostatní novinky pro webové vývojáře stojí minimálně za zmínku, proto je projdeme alespoň v bodech:

  • Na PDC byla oznámena druhá beta ASP.NET MVC 2.0. Tento framework doplňuje původní model ASP.NET Web Forms a mezi vývojáři si za svou relativně krátkou existenci získal značnou oblibu (je v něm naprogramován např. úspěšný a užitečný web pro programátory Stack Overflow).
  • ASP.NET Web Forms se rovněž vyvíjí a ve verzi 4 přináší řadu novinek nebo úprav vlastností, které v předchozích verzí nebyly ideální. Objeví se např. podpora routování (hezká URL), kontrola nad klientskými ID (pro jednodušší spolupráci s JavaScriptem), integrace komponent pro grafy a mnoho dalšího.
  • Nepřímo se webových vývojářů dotkne taky C# 4, jehož ústředním motivem je lepší spolupráce s dynamickými jazyky a prostředími.
  • Projekt, který měl kódové jméno Astoria a později se jmenoval ADO.NET Data Services, se dnes jmenuje WCF Data Services a ve světě .NETu podporuje zajímavý, otevřený formát OData, jehož cílem je zpřístupnit různorodé datové zdroje skrze unifikovaný REST protokol.
  • Na poli nástrojů je důležité Visual Studio 2010, které bude všechny výše zmíněné technologie podporovat, a jak už to u každého releasu bývá, přidá řadu vlastností, které zvýší vývojářskou produktivitu. Ve verzi 2010 se například můžeme těšit na lepší podporu TDD stylu psaní aplikací, vyšší inteligenci editoru kódu, nové architektonické nástroje (např. UML diagramy) a na mnoho dalšího.

Cloud

Microsoft po několika letech nejasných příslibů konečně přišel s řešením, které má v oblasti cloud hostingu jasnou vizi a dobrou realizaci. Má značku “Azure” a skládá se ze tří hlavních součástí:

  1. Windows Azure – představte si běžný Windows Server 2008, který ale běží v datacentrech Microsoftu, máte k němu přístup pouze s uživatelskými právy a musíte s ním komunikovat přes administrační portál (nikoliv přímo přes RDP). Na takovýchto instancích Windows Azure si můžete pronajmout CPU a diskovou kapacitu.
  2. SQL Azure – zde je analogií lokální SQL Server, opět ale hostovaný u Microsoftu. Základní mantra je “pouze ve své aplikaci změníte connection string a aplikace běží na Azure” – což podle předváděných ukázek skutečně funguje :)
  3. AppFabric je skupina služeb, která v klasickém modelu nemá mnoho analogií. Mezi tyto služby patří např. Service Bus (propojení vlastního datového centra s Azure), autentizační/au­torizační služba a služba pro cachování.

Vzhledem k tomu, že Windows Azure je v podstatě normální Windows Server, je na Azure nyní možné rozběhnout nejen .NET aplikace, ale nově třeba i Apache+PHP+MySQL (během keynote bylo ukázáno, jak na Azure běží WordPress) nebo libovolnou jinou platformu, která má na Windows podporu (Ruby on Rails, Python, Javu a mnoho dalších).

Ze zajímavějších plánů do budoucna bych ještě zmínil chystanou podporu plnohodnotných VPS (virtuálních privátních serverů), ke kterým má člověk RDP přístup a administrátorská práva.

Shrnutí

Jak jste měli možnost vidět, novinek z PDC je víc než dost. Pokud byste měli zájem o hlubší informace o jednotlivých tématech (a nejen o nich), navštivte web microsoftpdc.com.

Zdroje

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
8 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ruthion

Pochybuji, že v době, kdy Firefox i Webkit mají takové věci jako 3D kontext v canvasu, akcelerované video přes HTML video tag, kompilovaný javascript, podporu CSS3, může IE dělat něco jiného, než se snažit dotahovat náskok. Zatím to ale spíš vypadá, že se zpoždění IE za ostatními spíše zvyšuje.
MS by měl opravdu vážně probrat otázku, zda s IE nepřejít na webkit/gecko, jinak si toho, že IE skoro nic neumí všimnou i BFU a opustí jej.

53456456

Microsoft uz dnes berie standardy vazne – LOL!
Microsoft berie standardy vazne iba tam, kde totalne zlyhal vlastnymi „standardami“: vlastnym CSS, vlastnym boxmodelom, atd. Napr. taky OOXML je krasny priklad ako Microsoft berie standardy vazne!

pas

Jak bude vypadat ta podpora HTML uvnitř Silverlightu? Bude se nějak využívat hostitelský browser nebo to znamená, že uvnitř SL bude jádro IE? (tak jako to má Adobe s Webkitem)

xx

Rozhrani IE: tohle je naky ciste vyvojarsky UI, kde maji jenom to zobrazovaci jadro, z toho se neda usuzovat vubec nic (myslim, ze ACID 2 sveho casu poprve ukazovali taky s uplne presne stejnym UI :-)

Silverlight for mobile: tady bych si na hlavni novinky pockal asi az do brezna na MIX 10, kde budou predstavena i WinMobile 7 (pokud teda nebude nejake drivejsi uvedeni).

Standardy & ACID 3: rek bych, ze na tom stejne pro nejblizsi roky moc nezalezi, protoze defaultni soucasti Win7 je IE 8, takze osmickova verze bude zastoupena pekelne dlouho – takze se ty novinky beztak budou moct pouzivat jenom hodne selektivne.

Adobe AIR – tady mam dotaz :) – Na jakych platformach to bezi? Protoze pokud to neni nejaka vyrazne multiplatformni zalezitost, tak by vskutku nebylo pro MS nakym extra prinosem predelavat cely .NET jenom kvuli tomu, aby to melo „nalepku Silverlight“…

pas

AIR je (stejně jako Flash Player) pro Win, Mac i Linux.

http://www.adobe.com/products/air/

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.