Přejít k navigační liště

Zdroják » Rozhovory » Internet Explorer 8 – rozhovor s Amy Barzdukas

Internet Explorer 8 – rozhovor s Amy Barzdukas

Dnes vám nabízíme rozhovor s Amy Barzdukas z Microsoftu zaměřený na nedávno vydaný Internet Explorer 8. Vyrovná se IE8 ostatním prohlížečům? Jak je to s rychlostí IE8? Měla podpora standardů velkou prioritu při vývoji IE8? Odpovědi najdete uvnitř.

You can switch to English version.

Dnes si můžete přečíst první ze dvou rozhovorů týkající se Internet Exploreru 8, který jsme osobně vedli při naší návštěvě konference MIX09 v den oficiálního uvolnění Internet Exploreru 8. První námi zpovídanou osobou je Amy Barzdukas.

Mohla byste se na začátek představit? Jaká je vaše pozice v IE týmu?

Jmenuji se Amy Barzdukas a jsem senior director pro produkt management v marketingových týmech. Mám tedy na starosti obchodní stránku Internet Exploreru.

Podíl IE na trhu již několik let klesá. Dokáže to IE8 změnit?

Při vývoji IE8 jsme se zaměřili na přístup řízený sesbíranými daty (data-driven) a zaměřený zákazníka (customer-centric), abychom vydali prohlížeč, který bude dokonale vyladěn pro to, jak lidé skutečně používají web. A já si myslím, že v tom se IE8 vyrovná jakémukoliv jinému prohlížeči.

Máte představu, jaké jsou hlavní důvody, proč si lidé dnes vybírají jiné prohlížeče než IE? Jak tomu chcete předejít?

Mezi aspekty, které zajímají uživatele vybírající si prohlížeč, najdeme, zda vnímají prohlížeč jako bezpečný, snadno použitelný a ovladatelný. A myslím, že zde najdeme také osobní důvody; pokud jste byl v minulosti např. vývojář nějakého prohlížeče, může to být důvod, proč budete onen prohlížeč používat.

U IE8 jsme se soustředili na některé aspekty toho, jak uživatelé skutečně používají web, abychom dodali snáze použitelnější, rychlejší a bezpečnější prohlížeč.

Amy Barzdukas

Internet Explorer má složitou historii. V 90. letech to byl velice pokročilý prohlížeč, byl to první prohlížeč podporující CSS1. Později vývoj zaostal a byl zastaven. Dnes řada webdesignerů Microsoft a IE kritizuje. Myslíte, že IE si může zlepšit svou reputaci a stát se opět prohlížečem číslo jedna?

Myslím, že jsme rozhodně zdvojnásobili naše úsilí týkající se standardů v IE8 a zaměřili se na práci napříč komunitou, aby vše fungovalo dobře nejen v IE8, ale ve všech prohlížečích.

IE8 dnes zvládne větší část specifikace CSS2.1 než jakýkoliv jiný prohlížeč, proto si myslím, že jste na tomto poli odvedli hodně práce. A budete v tom nadále pokračovat.

Takže podpora webových standardů měla v IE8 velkou prioritu?

Přesně to jsme oznámili na loňském MIXu a je to pravda i nadále.

Ačkoliv IE8 má dobrou podporu standardů, je zde stále velký podíl IE6, který je pro některé webdesignery noční můrou. Může Microsoft nějak přimět uživatele, aby upgradovali?

Já bych rozhodně doporučila všem uživatelům IE6, aby přešli na moderní prohlížeč a používali IE8. Rozhodně to doporučujeme našim firemním zákazníkům. A v příštích měsících od nás spotřebitelé i podnikoví zákazníci uslyší, aby opustili IE6.

Mezi prohlížeči dnes probíhá poměrně těžký zápas o co největší rychlost JavaScriptu. IE8 je výrazně rychlejší než IE7, ale nejnovější verze dalších prohlížečů jsou ještě rychlejší. Myslíte, že se IE může stát nejrychlejším prohlížečem?

JavaScript do celkové rychlosti přispívá pouze malou měrou. Lidé často měří výkon JavaScriptu pro porovnání, zda je prohlížeč rychlejší nebo ne, protože je snadné ho změřit. Ale jedná se jen o jednu složku z celé rychlosti.

Můžete se podívat na video (pozn. překlad.: dole v sekci „Case Study Videos“ zvolte video „Performance Testing“), kde ukazujeme jednotlivé prohlížeče vedle sebe. V naší laboratoři v Redmondu jsme srovnávali výkon na 25 nejnavštěvo­vanějších webech podle žebříčku comScore Media Metrix. Následně univerzita z Brazílie – tedy nikoliv Microsoft, ale univerzita – provedla tentýž test na 25 nejnavštěvo­vanějších brazilských webech s podobným výsledkem – z 25 webů se jich 10 načítalo nejrychleji v IE8.

Takže jsme stejně rychlí jako jsou rychlé dnešní prohlížeče. V některých případech jsme rychlejší, v jiných nikoliv, ale rozdíly, o kterých hovoříme, se pohybují v mikrosekundách. Nejedná se nutně o něco, co spotřebitelé nebo kdokoliv, kdo používá web, je schopen rozeznat. I nadále budeme pracovat na zlepšení výkonu, ale lidé se musí dívat nejen na JavaScript, ale na celý výkon prohlížeče.

Máte v plánu tyto testy zveřejnit? Testy JavaScriptu jsou veřejné, uživatel jen klikne na příslušné stránce a vidí změřené výsledky.

Určitě, je to výzva a již jsme publikovali dokumentaci popisující metodiku, kterou k měření používáme. Měření výkonu JavaScriptu je snadné, zato měření, jak rychle se stránka nahrává, nikoliv. Je zde řada proměnných, které musíte vzít v úvahu, je zde latence sítě, šířka síťového pásma (bandwidth), cachování, je zde řada věcí, které se do výsledku promítnou, i denní doba nebo jaký máte druh připojení.

Takže je jednoduché nastavit podmínky a prohlásit, že se jedná o skutečné měření rychlosti, ale nejedná se o správný výsledek, proto jsme publikovali dokumentaci a rádi bychom o měření rychlosti vyvolali dialog.

Představení IE8

Pokud se zajímáte o IE8, můžete si pustit video z jeho veřejného představení na MIX09.

Microsoft spustil nový projekt Gazelle. Jaký je účel tohoto projektu? (Nedávno jsme se o něm zmiňovali – pozn. překl.)

Microsoft Research, jak jistě víte, pracuje na řadě věcí. Některé z nich se dostanou do našich produktů, jiné ne, některé z nich jsou inspirací, jiné pěkným nápadem. Je příliš brzo na to, abychom dokázali říci, zda se Gazelle dostane do produkce. Jsem přesvědčena, že více k tomu řekneme v následujících letech.

Kolovaly jisté zvěsti, že Microsoft ukončí vývoj IE a bude pokračovat s Gazelle? Takže to nemůžete potvrdit?

Můžu vám říct, že stále zůstáváme na trhu prohlížečů.

Je zde otázka kompatibility, protože podpora nových standardů v IE8 může „rozbít“ některé staré weby. Jak tento problém řešíte?

Pokud se na otázku kompatibility podíváte se širšího úhlu pohledu, tak každý prohlížeč má nějaké weby, které se v něm nezobrazí správně. Není to něco specifického pro IE8 nebo pro nějaký jiný prohlížeč, jedná se o běžnou situaci.

U IE8 jsme se soustředili, jak již bylo řečeno, na standardy, a jejich zahrnutí ve výchozím standardním módu v IE8 je velkým krokem vpřed v jejich podpoře. Současně jsme si uvědomili, že existuje řada starých webů. V řadě případů se jedná o velmi rozsáhlé a komplexní weby, které obsahují jak stránky, které jsou připraveny pro nové standardy, tak stránky, které nejsou.

Tím, že nabízíme tlačítko Compatibility view a seznam nekompatibilních webů, jsme poskytli webům prostor pro přechodnou fázi. Takže ačkoliv silně podporujeme standardy a standardní mód IE8, současně si chceme být jisti, že „nerozbijeme“ lidem web.

Děkuji za rozhovor.

Otázky za Zdroják kladl Martin Hassman. Rozhovor proběhl během konference MIX09 v den oficiálního představení Internet Exploreru 8.

Pokračování příště

Dočetli jste první ze dvou rozhovorů týkajících se Internet Exploreru 8. Osobou zpovídanou v příštím rozhovoru bude Pete LePage a budeme se v něm soustředit na více technická témata. Zeptáme se např. na test Acid3, na XML MIME typ pro XHTML dokumenty, nebo jak to vypadá s podporou mikroformátů. Více se dozvíte příště.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Soukup

Jestli si ta paní myslí, že "pokud jste byl v minulosti např. vývojář nějakého prohlížeče, může to být důvod, proč budete onen prohlížeč používat.", tak žije v nějakém jiném světě! Ve světe programátorů a vývojářů.

Normální lidé mají důvody mnohem podivnější. Někdo například používá Firefox, protože mu fandí a chce podpořit alternativu. Anebo proto, že ho IE v minulosi fatálně zklamal. Podle mě je takových lidí mnohem víc, než nějakých vývojářů prohlížeče. Jak chtějí takové lidi získat? Na zmrdskou reklamu těžko.

David Grudl

Upřímně, otázky jsou velmi zajímavé, zatímco odpovědi snad s jednou výjimkou nudné a prázdné, jako z reklamní brožury. Měli jste si vyměnit role a Amy mohla odjet se zajímavým rozhovorem :-)

VfB

třeba je nějaký "seznam povolených odpovědí", třeba zaměstnanci MS nesmí mít vlastní názory, podle toho jaký vládne ve fuhrerově rodině režim (Apple embargo) bych se tomu až tolik nedivil

webdev

JO to bude ono :-)
Deni rozkaz c.1 …atd. Kdo porusi ma kasarnika a drhne hajzliky kartackem na zuby celej mesic ;-).

Ale vazne rozhovory bych tu cekal se skutecnym vyvojarem a ne produktakama co kafraj o vecech, kterym ani nemusej moc rozumet protoze oni jen maji hezky vypadat.

Anonymní

Asi doslo pane Hassmane k chybe ve Vasi databazi a nejake komentare zmizely, doufam ze to nebude nakoruptena databaze… :(
Snad nedojde k chybe znovu.

Datum: Dnes 12:48
Vložil: uživatel si přál zůstat v anonymitě
Titulek: RE: Internet Explorer 8 – rozhovor s Amy Barzdukas (celé vlákno)
Mnohem zajímavější by bylo kdyby se pochlubili, že "finální" IE8 je vlastně RC a že vyšlo omylem. Někdo naklikal release RC, špatně to označil a ráno se všichni v Microsoftu probudili že mají finální IE8.
Na stažení bylo pozdě, takže honem alespoň udělat nějaké stránky o IE8 a honem hotfixy. Třeba tento týden měl vyjít už druhý na compatibility mod, ale nevyšel protože byl tak rychle ubastlený, že ho radši ještě o trochu odloží…

Kdesi bylo řečeno v MS banneru, že IE8 "spatřilo světlo světa". Ano a to doslova…
Datum: Dnes 14:01
Vložil: Martin Hassman <martin (tečka) hassman (zavináč) iinfo (tečka) cz>
Titulek: RE: Internet Explorer 8 – rozhovor s Amy Barzdukas (celé vlákno)
Předpokládám, že víte, že se tu tvrdíte nesmysl. Připravované vydání IE8 bylo známo předem. (Ostatně první ohlášený termín vydání byl na podzim loňského roku, pak se to posunulo.)

Datum: Dnes 15:22
Vložil: uživatel si přál zůstat v anonymitě
Titulek: RE: Internet Explorer 8 – rozhovor s Amy Barzdukas (celé vlákno)
A ja predpokladam ze mate take informace od ms insideru. To ze mel vyjít pred pul rokem neznamena ze ted nevysel diky chybe 'final' misto rc

Datum: Dnes 15:33
Vložil: Martin Hassman <martin (tečka) hassman (zavináč) iinfo (tečka) cz>
Titulek: RE: Internet Explorer 8 – rozhovor s Amy Barzdukas (celé vlákno)
A ja predpokladam ze mate take informace od ms insideru.
Mám, ale nic to nemění na tom, že zmíněné tvrzení je na první pohled zřejmý nesmysl.

No ono zalezi od jakych insideru…
Neco jineho jsou oficialni informace od managementu, obchodniku a tiskovych mluvci, kteri jsou placeni za dobrou image firmy a neco jineho jsou informace od beznych zamestnancu.
Kdyz budete chtit o nejake firme zjistit holou pravdu tak take nepujdete na PR oddeleni ale chytnete si na chodbe radoveho zamestnance.

Ale to je jedno pane Hassmane, verte cemu chcete ;)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.