Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jak proběhl Google Developer Day 2008 v Praze

Jak proběhl Google Developer Day 2008 v Praze

Články Různé

Minulý pátek se v Praze konala dlouho očekávaná akce společnosti Google. Byla určená pro zejména webové vývojáře a ačkoliv se zaměřovala pouze na technologie Googlu, náplň byla velmi pestrá. O čem bylo dvacet přednášek, ze kterých si mohli návštěvníci vybrat? Jak se akce povedla?

Nálepky:

Další velkou webařskou akcí po nedávném WebExpu byl Google Developer Day 2008, který se konal v pátek 24. října v Praze v hotelu Clarion. O akci byl ze strany vývojářů velký zájem a podle tiskové zprávy se jí mělo zúčastnit více jak 500 účastníků. Na některé zájemce se dokonce nedostalo.

Akce Google Developer Day se koná nejen v Praze, ale v i v dalších zemích. Organizátoři přiznali, že počet přihlášených v České republice překonal počty v řadě dalších zemí (což bylo neočekávané) a přislíbili, že za rok se bude akce v České republice opakovat. Pokud jste se na akci nedostali, nezoufejte. Přednášky byly natáčeny na video a jejich záznam by se časem měl objevit na adrese www.youtube.com/Go­ogleCZ.

O čem akce byla?

Program byl bohatý. Všechny přednášky se točily okolo technologií společnosti Google, konkrétně těchto základních témat:

  • Android
  • Google App Engine
  • Google Chrome
  • Google Gears
  • Google Web Toolkit
  • Vyhledávání (SEO)
  • Gadgety
  • OpenSocial
  • YouTube API
  • Google Maps, Google Earth a jejich API

Některé přednášky byly spíše pro začátečníky (např. návod na tvorbu gadgetů), jiné byly naopak zaměřeny na pokročilé uživatele, resp. vývojáře (např. popis javascriptového engine V8). Převážná část přednášek byla v angličtině, zbytek v češtině.

Přednášky probíhaly paralelně ve čtyřech sálech (a často nebylo jednoduché si mezi nimi vybrat), v pátém sále probíhaly workshopy a v šestém sále se nacházela relaxační zóna, kde byla k dispozici křesla a několik her.

Jan Šedivý

Na Lupě si můžete přečíst rozhovor s Janem Šedivým, vedoucím českých vývojářů Googlu v Krakově, který celý den zahajoval i ukončil, a se kterým se mohli účastníci bavit během celé akce.

Máme volnost v tom, o jaký software si řekneme. Většina vývojářů používá Linux. To, co se programuje do produkce, je na Linuxu. Používáme tři jazyky: Python, Javu a C++. Notebooky se používají buď Macintoshe nebo PC. Většina lidí má Macy, já mám PC.“

Více se dočtete v samotném rozhovoru.

Zahájení

V deset hodin proběhlo společné zahájení, které začalo přednáškou stručně představující technologie, o kterých bude řeč během celého dne. Jednalo se o lehký úvod pro ty, kdo s technologiemi Googlu nepracují nebo je dosud neznali.

Google se staví na stranu otevřeného webu postaveného na otevřených webových standardech. Objevil se i graf, ve kterém přednášející Nelson Mattos ukazoval, že možnosti otevřených technologií oproti proprietárním platformám rostou, byť velmi pomalu.

Zazněla také hesla: „Chceme, aby webový vývoj byl co nejjednodušši“ a „Webové prohlížeče musí zvládat náročnější věci“, která jsme slyšeli opakovat i v průběhu dne.

Po zahájení následovaly jednotlivé přednášky, seznámím vám alespoň s těmi, kterých jsem se zúčastnil.

Fotografie publika ve velkém sále

V8: javascriptový engine prohlížeče Chrome

Přednášející Mads Sig Ager je členem týmu pracujícího na javascriptovém enginu V8, téma znal opravdu do hloubky a tomu odpovídala i náročnost přednášky. Po základním představení prohlížeče Google Chrome nás seznámil s klíčovými vlastnostmi V8, které měly za úkol udělat z V8 nejrychlejší javascriptový engine. Předvedl nám, že JavaScript se ve V8 kompiluje až na úroveň strojového kódu (tedy nikoliv bytekódu) a vysvětlil použité mechanismy správy paměti (nedávno vzniklé objekty jsou garbage collectorem kontrolovány častěji, protože se pravděpodobně jedná o dočasné objekty, naopak starší generace objektů nemusí být kontrolovány tak často).

Pro mne bylo zajímavé, že knihovní funkce jsou napsány v JavaScriptu, což umožnilo zjednodušení vlastního engine. Řada funkcí, které vývojáři JavaScriptu používají (např. metody objektů push, pop, sort atd.), jsou tak napsány v JavaScriptu. Jelikož jsou přeloženy až na úroveň strojového kódu, neznamená to viditelné zpomalení běhu programu. Jejich přeložení, ke kterému by docházelo při každém startu prohlížeče, ovšem trvá cca 30 ms, což vývojářům V8 připadlo příliš, a proto v binární podobě uložili již přeložený initial heap dump, jehož načtení při startu trvá pouhých 4–8 ms.

Přednášející zdůraznil, že nechtějí vytvářet novou plaformu, proto se při tvorbě V8 tam, kde to jde, řídí specifikací nebo javascriptovým enginem v Safari.

Fotografie z přednášky o V8

Webové stránky a vyhledávače

Další přednáška byla určena pro všechny, koho zajímá, v jakém pořadí se jejich weby objevují ve vyhledávači Google. Přednáška byla zaměřena na začátečníky v oboru. Přednášející Chewy Trewhella stručně vysvětlil princip PageRanku, seznámil nás se základy tvorby správných URL, zdůraznil důležitost metadat (např. alternativních popisků obrázků), správně strukturované stránky (používání nadpisů) a stejně tak důležitost vlastního obsahu (pokud se na stránce hledaný termín nevyskytuje, Google ji ve výsledcích nenabídne vůbec).

Zajímavé bylo představení nástrojů pro webmastery, které řada návštěvníků neznala, a které jim umožní včas řešit problémy, na které GoogleBot může při procházení jejich stránek narazit. Přednášející zdůraznil, abychom se vyvarovali stránek vytvořených pouze ve Flashi bez textové alternativy, protože ačkoliv se Google snaží řetězce nalezené ve Flashi indexovat, výsledek zdaleka nedosahuje kvalit indexování HTML stránky.

Postupy při tvorbě gadgetů

Adam Hořčica a Dušan Laco nás seznámili s tvorbou gadgetů. Přednáška byla zaměřena hlavně na návštěvníky, kteří dosud gadgety netvořili. Přednášející ukázali, že gadgety vytvoříme pomocí HTML, XML, CSS a JSON a můžeme použít i Flash.

Jelikož sami gadgety tvoří, seznámili nás s nástroji, které jejich tvorbu usnadní a doporučili, jak nejlépe při tvorbě postupovat a čemu se vyhnout. Upozornili nás na Google Gadgets Editor, ve kterém můžeme rychle vidět výsledek našeho napsaného kódu. Sami ke tvorbě používají studio Aptana.

Fotografie z přednášky o tvorbě gadgetů

Představení platformy Android

Michal Šrajer nás zasvětil do základů nové mobilní platformy Android. Android běží na linuxovém jádru řady 2.6, které bylo pro účely telefonu trochu upraveno. Celý zdrojový kód Androidu je volně dostupný a v celém systému si vývojář může cokoliv přepsat. Není kupříkladu problém nahradit vestavěnou aplikaci, která se stará o příjem hovorů nebo příjem SMS. Tím se Android liší od uzavřených systémů (např. iPhone), které sice také umožňují tvorbu aplikací, ale nedovolují sáhnout na základní funkce.

Aplikace pro Android se píší v Javě, ovšem v telefonu běží vlastní virtuální mašina Dalvik vycházející z projektu Apache Harmony, pro kterou je nutné Java aplikace vytvořené pro Javu od Sunu portovat.

Přednášející nám předvedl vývoj aplikací v prostředí Eclipce s Android Development Tools pluginem a spustil nám jednoduchou aplikaci Hello World v emulátoru. Následovala další přednáška zabývající se tvorbou aplikací pro Android detailně, té jsem se ale již nezúčastnil.

Fotografie z přednášky o Android

Vytvoření vyhledávače pomocí Gears a Dojo na straně klienta

Brad Neuberg nás seznámil s pluginem Google Gears, který se snaží rozšířit schopnosti webových prohlížečů. Možnosti současných webových prohlížečů přirovnal ke starému počítači Commodore 64. Další možnosti přinese HTML5, ale to bude ještě několik let trvat, ovšem Gears umožňují rozšířit prohlížeče již dnes.

Přednášející předvedl jednoduchou aplikaci, při které využil hned několik důležitých vlastností pluginu Gears (zejména lokální databázové úložiště a pracovní vlákna). Aplikace prezentovala databázi knih a nabízela velmi rychlé vyhledávání, jelikož byla uložena v lokální databázi a navíc byla na pozadí průběžně indexována. Při tvorbě aplikace autor použil javascriptový framework Dojo Tookit.

Fotografie zakončení akce

Závěr

Navštívil jsem pět přednášek (maximální počet přednášek, které mohl účastník za celý den stihnout), následovalo hromadné zakončení, poděkování organizátorům a společný večírek, na kterém si skupinky účastníků i přednášejících vyměňovali dojmy z proběhlého dne.

Hodnotím celou akci jako zdařilou nejen za sebe, ale i za řadu dalších návštěvníků, se kterými jsem o ní hovořil. Neobešla se sice bez drobných chyb (např. když odpoledne došlo pití a vyprahlí návštěvníci se marně potáceli vstupní halou sem a tam ve snaze ho najít), ale jsem přesvědčen, že snad každý se během dne něco zajímavého dozvěděl, snad každý během akce někoho zajímavého poznal a většina účastníků jistě plánuje navštívit slíbené pokračování, kterého se v příštím roce dočkáme. Z Google Developer Day se tak možná stane pěkná tradice, na kterou se budou weboví vývojáři každoročně těšit.

Jelikož snad každý návštěvník některou ze zajímavých přednášek nestihl (ani já neviděl všechno, co jsem chtěl), doufám, že se brzy objeví záznamy všech přednášek na slíbené adrese www.youtube.com/Go­ogleCZ.

České pobočce Googlu děkuji za organizaci a za redakci Zdrojáku se těším na shledanou příští rok.

Fotografie poskytl Jan Bažant.

Líbil se vám Google Developer Day?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
12 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka

Ano, přesně tak. Bylo to úplně úžasný. to pití byla maličkost, vzhledem k tomu, co nám předali informací :-)

jonnyb

:-)

14113

jj souhlasim, ale praha je praha :P

Mara

Jj, ctes mi myslenky, bo presne to jsem jim tam napsal do nejake ankety ci co to bylo…ale pochybuji, ze je to bude zajimat:)
Jinak pochopitelne jsem mel tu moznost tam byt a musim rict, ze se Google opravdu vytahl…spickova organizace, skvele nacasovani vsech prednasek, prednasejici se neustale ptali, jestli rozumime a tak podobne. Obsah prednasek byl take vyborny. A to nemluvim o tech rautech:-D

Štěpán Bechynský

Dev Days 2008 budou, kromě Brna a Prahy, i v Ostravě na VŠB.

Dan

Plzeň nic?

Anonymní

Co video, da se nekde stahnout?

reznicekm

Vzdyt Martin dal v clanku jasny link http://www.youtube.com/GoogleCZ kde se videa objevi

Chates2

Pěkně napsaný report, akorát uklápla slzička, že jsem o akci nevěděl. Příště bych ocenil info o tom, že se akce vůbec bude konat.

Chates2

Ah, to jsem si neuvědomil.

ondrej

Jj byla to moc pekna kace. i dalsi reporty na netu jsou pochvalné http://sfkislington.cz/2008/10/27/google-developer-day-aneb-jak-se-pari-s-googlery/

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.