Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Jaké byly Microsoft Developer Days 2008

Jaké byly Microsoft Developer Days 2008

Články Různé

Minulý týden proběhla akce Microsoft Developer Days 2008. Odehrávala se v Praze, Ostravě i Brně a obsahovala pět prezentací nových technologií společnosti Microsoft, zejména Silverlightu 2 a Internet Exploreru 8. Jak celá akce proběhla?

Konference Microsoft Developer Days 2008 se konala na třech místech republiky: v Praze, Ostravě a Brně. Neprobíhala na všech místech současně v jeden den, ale přednášející během minulého týdne jednotlivá města postupně objeli. To zajisté uvítala řada mimopražských návštěvníků.

Pro ty, kdo nestihli ani jeden termín, je k dispozici videozáznam konference a slidy jednotlivých přednášek.

Redakce Zdrojáku, který byl mediálním partnerem celé akce, se zúčastnila pražského termínu, jenž proběhl v pátek 7. 11. v Kulturním domě Vltavská. Sál byl již od začátku naplněn několika sty návštěvníků. Vedle přednášecího sálu byla návštěvníkům k dispozici herní konzola a také kyslíkový bar, který v praxi realizoval vynález studenta Masaříka ze seriálu o básnících, a nabízel účastníkům možnost okysličení jejich mozkových buněk. Řada návštěvníků si jej přišla vyzkoušet a nasazovali si na hlavu zvláštní trubičkovou konstrukci s přívodem kyslíku. Zda jim to skutečně pomohlo, nevíme.

Microsoft Developer Day 2008 - ilustrační foto

Přehled technologií pro tvorbu uživatelského rozhraní

První přednášku měl Dalibor Kačmář a nabídl stručné představení témat, která pak byla detailně probrána v průběhu dne. Dále hovořil o uživatelské zkušenosti a zdůrazňoval, že je zcela odlišná od zkušeností vývojářů aplikace. Je důležité ji sledovat a brát v úvahu, protože může rozhodnout o tom, zda si uživatelé mezi několika konkurenčními aplikacemi vyberou právě tu naši.

Celou přednáškou nás provázely citáty Davida Platta, např. „Poznej svého uživatele, není totiž jako ty.“ nebo „Lenost předčí vše.“ a jejich aplikace na proces tvorby uživatelského rozhraní. Aby přednášející předvedl, že webové technologie Microsoftu nejsou omezeny jen na prohlížeč Internet Explorer, spustil je na chvíli i v prohlížeči Firefox. Následovalo stručné představení nedávno vydaného Silverlightu 2 a očekávaného Internet Exploreru 8.

Seznam podporuje novinky Internet Exploreru 8

Poté přišel Jakub Černý ze společnosti Seznam a ukázal, jak je Seznam na příchod IE8 připraven. Seznam již nyní podporuje některé novinky IE8, konkrétně akcelerátory a webslices (více se o nich dozvíte v našem článku o Internet Exploreru 8). Již dnes si tak můžete z titulní stránky Seznamu přidat webslices pro sledování novinek, počasí, kurzů nebo televizního programu (přítomnost webslices poznáte pomocí světle zelené ikony v liště prohlížeče). Webslices vám umožní mít tyto informace vždy po ruce, resp. mít je po ruce během surfování na internetu.

Webslices na Seznamu

Seznam podporuje i další novinku Internet Exploreru 8, kterou jsou akcelerátory. Připravil je pro své mapy a slovník. Akcelerátory umožňují např. vyznačit text ve stránce a poslat jej službě, kterou uživatel používá, viz slovník na obrázku zobrazující překlad slova vyznačeného na stránce:

Akcelerátory na Seznamu

Navíc webslices s pomocí rozšíření WebChunks fungují i v prohlížeči Firefox. Podobně akcelerátory s rozšířením IE8 Activities.

Tvorba uživatelského rozhraní

Další prezentaci měl Michal Neuwirth, který popisoval tvorbu uživatelského rozhraní v XAML (Extensible Application Markup Language) pro Silverlight. Předvedl možnosti, které XAML nabízí, a nástroje, pomocí kterých můžeme s XAML pracovat. Součástí byly i ukázkové aplikace. Zajímavostí je, že kompletní rozhraní a objekty, se kterými XAML pracuje, jsou vektorové, a lze je tudíž prakticky libovolně zvětšovat.

Vytvoření aplikace od A do Z

Po přestávce nám Michal Juřek naživo předvedl vytvoření aplikace pro Silverlight. Jednalo se o jednoduchou klientskou aplikaci, která prostřednictvím svázání s ADO.NET Data Services (psali jsme o nich v článku JSON a .NET) pracovala s daty na serveru. Přednáška se soustředila na nástroje, které propojení s daty na serveru usnadňují.

Microsoft Developer Day 2008 - ilustrační foto

Novinky Internet Exploreru 8

Štěpán Bechynský předvedl novinky Internet Exploreru 8, které jsou zajímavé pro designery a vývojáře. Kromě výrazně lepší podpory kaskádových stylů (IE8 projde testem Acid2) se jedná o některé novinky z HTML5 jako je AJAX navigation, DOM storage nebo connectivity events. Podrobněji o nich pojednává náš článek Novinky pro vývojáře v Internet Exploreru 8. Přednášející dále předvedl vestavěný debugger JavaScriptu a nástroj pro ladění kaskádových stylů.

Internet Explorer 8 vyjde začátkem prosince a bez Silverlightu

Vydání ostré verze Internet Exploreru 8 je již na dosah. Můžeme jej očekávat pravděpodobně začátkem prosince tohoto roku, kdy má vyjít anglická verze. Vydání lokalizované verze, na kterou si nejspíš většina uživatelů počká, bude následovat asi o 6 týdnů později.

Padla otázka, zda bude instalace Internet Exploreru 8 obsahovat produkt Silverlight. To by v nejbližších letech výrazně zvýšilo podíl Silverlightu mezi uživateli. Dostalo se nám odpovědi, že Internet Explorer 8 určitě nebude obsahovat Silverlight, a sice z právních důvodů.

Microsoft Developer Day 2008 - ilustrační foto

Photosynth a Live Mesh

V závěrečné prezentaci Petr Tichý představil dvě novinky: Photosynth pro tvorbu 3D prostředí z fotografií a Live Mesh pro synchronizaci dat mezi zařízeními uživatele, ať se již jedná o desktopový počítač s Windows, notebook s Mac OS X nebo mobilní telefon.

Závěr

Po třinácté hodině celá akce skončila. Je nutno podotknout, že během všech přednášek jsme se dozvěděli řadu zajímavých informací a návštěvníci určitě neodcházeli zklamaní.

Mě osobně chyběl o něco větší prostor pro komunikaci mezi návštěvníky a oblíbený networking, který bývá na konferencích součástí programu. Celá akce místy působila trochu uspěchaným dojmem. Například přednášející po své prezentaci dávali prostor jen pro jednu otázku, „než se připraví kolega s další přednáškou“, a program hned pokračoval, místo aby vždy následoval vymezený čas pro dotazy, kde bychom se mohli nad tématem na chvíli zastavit. Akce mi tak více připomínala přednášení ve škole než vývojářskou konferenci.

Ale přesto se jednalo o akci, kterou stálo za to navštívit, pokud se zajímáte o novinky a technologie, které Microsoft přináší. Pozitivní navíc bylo, že se akce konala nejen v Praze, ale také v dalších městech, což nebývá zvykem.

Online konference VORT-EX 08

Za zmínku stojí, že za týden proběhne další konference Microsoftu VORT-EX 08. Jedná se o on-line konferenci (program), které se můžete zúčastni přímo z vašeho domova. Účast je zdarma, je ale nutná registrace předem.

Odkazy

Líbily se vám Microsoft Developer Days?

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.