Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Jaký byl ReactiveConf 2016

Jaký byl ReactiveConf 2016

Články JavaScript

Druhý ročník konference zaměřené na React a příbuzná témata proběhl 27. – 28. října v Bratislavě. Pořadatelé pro víc než 700 účastníků zajistili slavná jména z JS komunity i velkých firem jako Facebook, Google nebo AirBnb a úvodní videozdravici přednesl přímo prezident Slovenské republiky.

Nálepky:

Akce se konala v historickém centru Bratislavy v prostorech Staré tržnice. Single track přednášky měly pevný formát 30 minut a vždy posledních 5 minut bylo věnováno dotazům položeným prostřednictvím Sli.do, což nebylo vždy snadné kvůli nepříliš fungující wifi.

Vybral jsem a stručně okomentoval přednášky, které mě nejvíce zaujaly a které doporučuji co nejdříve zhlédnout ze záznamu.

img_7264

Guillermo Rauch – What’s Next? Exploring the future of React

Teoreticky používání Reactu na serveru nic nebránilo už od jeho představení. V reálu ale univerzální (isomorfní) aplikace není jen o zavolání renderToString(). Je potřeba vyřešit routing, nastavovat obsah <head> z vnořených komponent a také provozovat samotný Node.js server. Guillermo představil JS framework Next, který spolu s Now tohle všechno řeší včetně deploymentu. Možnost React aplikace, kterou lze okamžitě provozovat bez starosti o backend, mi přijde přelomová. Elegantní a minimalistický přístup produktů od Zeit.co mě nepřestává fascinovat.

Brian Mann – Testing the way it should be

Další oblast, kde se konečně blýská na lepší časy, je end-to-end testování webových aplikací. Selenium je pomalé a nespolehlivé. Cypress.io by konečně mohlo být “Selenium done right”. Kompletní přístup k aplikaci, state injection, podpora async, time traveling, rychlost a podpora headless jsou hlavní lákadla. Projekt je zatím v private beta, která byla po dobu konference otevřena.

André Staltz – Visualizing the data flow with Cycle.js

Vlna Flux knihoven už dávno opadla a standardem se stal Redux. Jak to tak bývá, dábel je ukryt v detailech. V “inputově” složitějších situacích se ani s Reduxem nemusí být snadné zoreintovat a všechno se to komplikuje, přijde-li ještě ke slovu asynchronnost. André Staltz vtipně popsal princip frameworku Cycle.js, který kromě implemtace reaktivních principů nabízí Chrome DevTool plugin pro vizualizaci “zapojení”.

Sean Grove – The Age of Reason(ML)

Když se chytří lidé, kteří už předtím vytvořili super úspěšný produkt (React), začnou s nadšením věnovat něčemu jinému, vyplatí se to sledovat. Bude jedno, v čem programujete (JS s Flow, Elm atd), Reason provede statickou analýzu, vytvoří miniaturní (desítky až stovky KB), super rychle bootující (jednotky až desítky ms) kontejner, který obslouží request a zahodí se. Zní to nereálně, ale to projekce stavu do DOM v Reactu zněla taky.

img_7233

Jared Forsyth – Paradigms for dealing with asynchrony

Pokud si myslíte že podpora async/await v Node a prohlížečích trápení s asynchronním kódem jednou pro vždy vyřeší, tak nevyřeší. Je potřeba se podívat na observables a concurrent sequential processes.

Michel Weststrate – Immer-mutable state management

Na sledování docela náročná přednáška o efektivní správě stavu aplikace od autora MobX. Působivé demo posílající při změně přes socket jen minimální diff stavu a využití populárních nástrojů pro Redux. O mobx-state-tree snad ještě uslyšíme.

Ryan J. Salva – Building Universal Windows Apps with React Native

S React Native apps pro Windows to nebude tak žhavé, strategie Microsoftu bude spíš podporovat nástroje. Jedním z nejpopulárnějších je Code Push a šéf vývoje dal na testování jeho novou verzi.

Martijn Walraven – Building better mobile apps with GraphQL

Pokud začínáte dělat API a volíte REST, dejte si pauzu a přečtěte si o GraphQL. Až budete mít API na GraphQL, mělo by vás zajímat, které entity a property se používají a jak dlouho trvá získání dat. Optics od Apollo nabízí řešení.

Igor Minar – How the web ecosystem shaped Angular 2

Čím je Ovčáčkovi pražská kavárna, tím je reacťákům Angular. Hlavní vývojář Angularu vysvětlil, že to tak vůbec být nemusí. Vzájemně se můžou jednotlivé projekty inspirovat a obohacovat. Také oznámil rychlejší release cyklus, takže Angular 3 přijde už na jaře.

Leland Richardson – Bridging the Gap: How to use React Native in existing large native code bases

AirBnb je okolo Reactu hodně aktivní a kvůli své velikosti řeší specifické problémy. Jedním z nich je začlenění React Native do vývoje jejich nativní mobilní aplikace. Netriviální je například navigace, kterou prý brzy zveřejní na Githubu.

img_7229

Závěr

ReactiveConf považuji za velmi vydařenou konferenci, kterou v evropském kontextu překonává asi pouze ReactEurope. Organizátoři odvedli skvělou práci, která touto akcí nekončí. Nabízí podporu s organizováním lokálních meetups, což je podle mě ještě důležitější než velké konference.

Nesetříhané záznamy celého prvního i druhého dne jsou online a Super Early Bird vstupenky na příští rok jsou už v prodeji. Další fotky z akce najdete v oficiální galerii.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan

Bude jedno v čem programujete (JS s Flow, Elm atd), Reason provede statickou analýzu, vytvoří miniaturní (desítky až stovky KB), super rychle bootující (jednotky až desítky ms) kontejner, který obslouží request a zahodí se.

Měl jsem dojem, že Reason je samostatný programovací jazyk (dialekt OCaml), ne nástroj pro tvorbu optimalizovaných kontejnerů. Můžete to trochu rozvést?

Michal Sänger

Doporučuji podívat se na přednášku, Reason je víc než programovací jazyk, je to „new developer experience“ :-)

https://youtu.be/N9RbcP4iY90?t=2h4m

Farin

Mozna „new developer experience“, ale to nic nemeni na tom ze Reason opravdu je samostany jazyk na bazi OCamlu. Tj veta „Bude jedno v čem programujete (JS s Flow, Elm atd)“ mi nedava smysl.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.