Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Kdo jsou čtenáři Zdrojáku

Kdo jsou čtenáři Zdrojáku

Články Různé

Pátek je den, kdy je vhodné přinášet lehká témata a nevážné náměty. Proto se ani my nebudeme dnes zatěžovat nějakými složitými duchamornými tématy a pro odlehčení se podíváme, kdo že jsou vlastně čtenáři Zdrojáku – tedy kdo jste vy. A tentokrát si užijí hlavně milovníci hlasování v anketách.

Nálepky:

Před časem se mě jeden z autorů ptal: „A co jsou vlastně čtenáři Zdrojáku zač?“ Zhruba víme, pro koho Zdroják děláme a na jaké čtenáře cílíme, ale zajímalo by nás (nejen redakci, ale i autory), jestli se míjíme, nebo jestli se nám daří oslovovat opravdu ty, pro něž píšeme. Nějakou představu máme z komentářů, ale pokud je čtete (nebo dokonce píšete), tak víte, že píše jen malá část čtenářů, a mezi nimi dominují ti, kterým se něco nelíbí – spokojený čtenář nenapíše. Ale říkali jsme si, že by spokojený čtenář mohl aspoň kliknout v anketě… Nebojte se, nemusíte vyplňovat žádné formuláře ani jméno, uděláme to jako sérii běžných anket. Sice nic nevyhrajete, ale taky po vás nebudeme chtít žádné složitosti, takže doufáme, že obrázek bude přesnější než ten, co si děláme z mailů a komentářů. Pojďme na to.

Věk, vzdělání, znalosti…

Většinou začínají podobné dotazníky otázkou na věkovou skupinu. Věk je ale u vývojářů hodně relativní veličina – někdo v pětatřiceti stále píše v BASICu i PHP skripty, jiní v osmnácti píší skripty tak, že si v nich člověk s chutí počte před spaním. Zeptejme se tedy jinak:

Kdy jste napsali první program?

Zaměření

Vývoj webu není čistě programátorská záležitost. Na vývoji webu se podílí několik profesí, které jsou leckdy od programování hodně vzdálené. Zkuste se v další anketě zařadit do kategorie, která je vám nejbližší (a nemusí to být to, co máte v pracovní smlouvě, ani to čemu věnujete nejvíc času – zkrátka to, co je vám nejbližší, co děláte nejraději či co byste rádi dělali):

Která disciplína je vašemu srdci nejbližší?

Cesta

Někdo dělá to, co chtěl dělat už ve škole. Jiný vystuduje nějaký obor a věnuje se mu třeba jen proto, že zrovna na tom oboru bylo volno. Další vystudují obor, kterému se pak nikdy nevěnují. Co vy? Jak jste se dostali k tomu, co děláte?

Jak jste se dostali k tomu co děláte?

Práce

Někdo má vývoj webu jako práci, někdo jako hobby, někteří šťastlivci mají práci jako hobby… Někdo je zaměstnanec, někdo pracuje sám na sebe, jiný si přivydělává při studiu – ale na to se ptát nebudeme. Zeptáme se co děláte, ale jinak:

Co děláte (vy nebo váš tým)?

Technologie a postupy

Otázka používaných technologií je spíš programátorská či kodérská. Ptát se, jestli píšete v PHP5.1 nebo PHP5.2 nebo v Pythonu či ve Visual Cobolu a jestli dáváte přednost HTML před XHTML asi nemá smysl. Proto se zeptáme obecněji:

Jaké technologie pro vývoj webu používáte?

Průmyslová revoluce byla podmíněna zavedením přístupů, které bychom v IT nazvali „znovupoužitel­ností“ a „specifikacemi“. Přitom mnoho vývojářů a vývojářských týmů raději vytváří vlastní věci „na zelené louce“ a argumentují tím, že „cizí“ kód je pro ně nepřijatelnou závislostí. Ve filmu Trhák to říká postava zedníka Merunky: „Paní Hurychová, já, a to je moje zvláštnost, si maltu vždycky míchám sám!“ Kam se v přístupu k frameworkům, vzorům, knihovnám a dalšímu cizímu kódu řadíte vy?

Mícháte si maltu vždycky sami?

Proč?!

Jsme na konci, čeká nás poslední otázka. A ta bude, přece jen, věnovaná Zdrojáku, a bude trošku vážnější.

Proč vlastně čtete Zdroják?

Díky všem, kdo odpověděli, alespoň na kolik to šlo, seriózně. Výsledek si můžete prohlédnout a bude základem pro to, co bude redakce říkat našim autorům, až se budou ptát: „Hele, a co je to za lidi?!“ A já doufám, že budeme moci odpovědět: „Hele, jsou fakt milí a zajímají je nová témata…“

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
48 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zelenáč

Zajímavý nápad. Autor to sice zavrhl ale mě by třeba zajímalo, v čem pracují čtenáři Zdrojáku, sám jsem hobby-programátor v PHP (né prosím, né, nikomu tím neubližuji) a porovnání by myslím bylo zajímavé. Určitě ne na úrovni HTML vs. XHTML ale třeba Java, PHP, Ruby atd…

Petr

ASP.NET MVC 2.

markoniuss

Jen nechápu, jaké výhody má MVC vs WebForms,přijde mi, že se člověk ochuzuje o možnost RAD developementu, a to je veliká škoda.

Smad

NEOCHUZUJE ;)

blizzboz

zbytočná otázka 90% percent web developerov používa PHP a 95% ludí naň nadáva.

markoniuss

Ono PHP není špatné, jen tam člověk znovu dokola neustále objevuje to kolo :) V ASP.NET, je toho v základu už hodně, ale je těžké se všechno naučit. Navíc objektovost ASP.NET je pro mnoho PHP programátorů spíše až děsivá.

honza

které kolo? prosím příklad. děkuji

Michal Augustýn

V první otázce nemohou odpovědět lidé, kteří začali programovat v roce 2000. To už totiž nebyla 90. léta a zároveň ještě nebylo 21. století (to začalo 1.1. 2001) :)

Josh

HA, programátor se nezapře, to byl přece úmyslnej chyták redakce, aby zjistila, kdo si toho všimne, a teď takovým nabídne práci :-)

Jinak, dobrá a konečně normální anketa, která neopruzovala nějakou registrací, nedej bože přihlášením přes FB. Musím říci, že od té doby, co to tady vede M. Malý se úroveň rapidně zlepšuje. Díky!

...

Neslo by rozsirit zdrojak o vyvoj aj v inych oblastiach?

Aleš Roubíček

To by byla škoda dělat tu z toho mrvník…

Čelo

Řekni v jakých a já ti řeknu ne :)

blizzboz

tiež som za… chcelo by to rozšíriť aj na iné typy technológií ako webové, a taktiež pridať kategóriu kde by boli články riešiace praktické programátorské problémy aj s príkladmi, návody how to, návrhové vzory atď… prípadne aj nejaká programátorská poradňa ako kedysi v PC Revue (pamatám si na geniálne seriály o Turbo Pascale, Delphi, PHP, Perle, ASM atď. z ktorých som sa učil programovať) také niečo mi na ČS internete chýba.

Michal Valoušek

Rozhodně nerozmělňovat! Současné směřování Zdrojáku mi zcela vyhovuje, obecnější a non-webové technologie mohou bujet jinde.

Preco

Nuz uprimne. Z podstaty nazvu sa skor ocakava ze tu budu rozoberane programovacie jazyky a nie weblike programovacie jazyky. Preto ak je to zdrojak potom rozhodne sirsi zaber. Ak bola ambicia mat weblike portal potom sa prihovaram za iny viac vysvetlujuci nazov.

blizzboz

Tak Pascal je už v dnešnej dobe out, nahradilo ho c# a java, spomínal som ho len ako príklad aké seriály bývali v 90s v PC Revue, vtedy to bol geniálny časopis dnes už je to len nudný plátok. Nešlo mi o konkrétny jazyk ale o štýl akým boli tie články napísané.

TrSek

Ano ano. PC Revue som cital od uplne prveho cisla ktore som nahodou nasiel v stanku. Bol som predplatitelom aj ked uz som na slovensku nabyval. Skoncil som s tym ked sa rozdelili na PC Revue a Infoware. Ale ich upadok zacal v okamihu ked som zistil ze „Virusovy radar“ uz necitam ako prvy clanok.

Tak to suhlasim

S tou glosou mate pravdu. Ine to asi nebude.
Ja som vsak pri vzniku zdrojak.cz ocakaval ze pojdete v stopach builder.cz
Ja viem vtedy to zacinal Hassaman ale preco to neskusit.
Pre zaciatok by uplne stacilo s tzv. „retro clankami“. Preliezt web najst clanky ktore boli niekedy IN a prehovorit autorov (majitelov) aby ich dali k dispozicii znova, pripadne ich upravili.

Nemusi to byt az tak velmi out. Ved si pozrite aku maju uspesnost clanky pana Tisnovskeho.

heptau

Serial o programovani v assemberu Z80 bych si rad precetl – pro tenhle procesor mam nejakou slabost.

heptau

Motorola 68k je muj druhy nejoblibenejsi procesor. Tretim a poslednim oblibenym procesorem je ARM, coz uz by se mohlo v soucasne dobe hodit. Osobne ovsem doufam, ze si vystacim s SQL a JavaScriptem a programovani v assembleru (Z80) zustane uz navzdy jen zalibou.

bauglir

Je fakt, že spokojený čtenář se moc neozve, ono „bezva článek“ není moc námět k diskuzi.
Ale když už je tady takové téma, tak rozhodně stojí za to redakci a především pana Malého za Zdroják pochválit. Podle mého rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co lze na téma webových technologií v ČR najít.
Přeju ať to dlouho vydrží a Zdoják nebude degradovat podobně, jako další podobné weby.
Hodně štěstí, síly a chutě do další práce :)

Broňa

hobr

Souhlasím a také chválím práci p. Malého!

A děkuji! :)

Míša Hájková

Souhlasím a přidávám se k chvalbě :) Jen tak dál.

Psp4444

Přestal jsem hlasovat u otázky Jaké technologie pro vývoj webu používáte?, protože jsem myslel, že je to anketa i pro obyčejné lidi, kteří dělají tu ostatní práci.

rejpalavopruz

„Já, a to je moje ZVLÁŠTNOST, si maltu vždycky míchám sám!“

KarelI

Take me nekdy zklame, ze obecne zamereny clanek se stoci na weby. Zrovna v tomto pripade by se to dalo vynechat, protoze vetsina ostatnich otazek o webu neni.
Na druhou stranu chapu, ze na to ma vliv i (ne)dostatek autoru z jine oblasti. Asi z toho vyvodim osobni zodpovednost a znovu zacnu koketovat s myslenkou, ze neco sesmolim :-)

balki

Ono ide skor o to, ze web je vsadepritomny a vacsinou sa koder s nejakou webovou technologiu uz stretol.

Pokial koder nekodi vylucne iba hry, alebo realtime aplikacie, tak aj do webu zabrdne.

KarelI

Tedy prominte, ale takovy nazor bych cekal jen od nekoho, kdo ma nedostatek fantazie, nebo se dosud nedostatecne rozhlizel, nebo mu ve skole neco zatajili.
Mozna to tak dneska vypada, ze vsechno je o webech a frameworcich, o jinych oblastech se opravdu moc nemluvi, nicmene neverte tomu. Tam venku je spousta programu, ve kterych se resi uplne jine problemy a o weby tam opravdu nezavadite.

KarelI

Jo, tohle ja chapu a neberu vam to ani jsem zdrojak nechtel nijak osocit. Jen jsem reagoval na balkiho, konkretne na pasaz „web je vsadepritomny“, opravdu me zaskocilo ze si tohle muze nekdo myslet.

Jinak k obsahu zde – ja sem chodim za spise obecnejsimi clanky o metodikach vyvoje, rizeni projektu, zajimavych technologiich apod. Takove jsou casto pouzitelne i v ostatnich oblastech a jsem rad, ze zde vychazeji a ceri vodu v rybnicku :-)

mikro

V tom pripade by vas mozno vysledky ankety mohli prinutit nazor / smerovanie prehodnotit — ako to vidim ja, tak tu mate skoro 2/3 ludi, ktori sa primarne venuju inym veciam ako webove technologie (predovsetkym programatori!) a zhruba rovnake 2/3 „Nalézá tu témata, která sice neřeší, ale která jej občas zaujmou“, co mi pride dost alarmujuce, take minanie obrovskej cielovej skupiny.

Inak to, ze zdrojak.root.cz je len o webe som sa dozvedel az dneska ;-) Co bude asi tym, ze tie clanky, co ma zaujmu, su obvykle ne-weboveho charakteru. V com je vlastne problem s clankami o C++? Nedostatok redaktorov?

TrSek

> Magazín o tvorbě webových stránek a aplikací. Nikoli „O programování“.
Tak preco sa to potom vola zdrojak. Asi s tym otravujem ale weby niesu len o zdrojovych kodoch.

Uz len posledna vsuvka

Ja som nechcel premenovat zdrojak.cz ja som chcel aby samerol tam kam jeho nazov.
Ale to uz mi dvaja nezmenime.

tiso

…ale taký webroot (web.root.cz), to by šlo… Týmto nechcem meniť názov, je to len nápad.

NORAD

No preci hackeri ze Severni Koreje !

uf

Nezavádím nové vlákno, zaměření zdrojaku je jasne.

Jen bych podotkl, ze kdyz se nekde na internetu pise o programovani, automaticky se mysli webovy projekt. Ona spousta lidi netusi, ze nekdo musi naprogramovat évidence neceho – treba majetku, smluv, aut, ridicu. I za webovym obchodem stoji klasicky informacni system podniku – ucetnictvi, logistika, objednavky dodavatelum. Ja treba delam informacni system.

A jeste neco: Rodinu pobavilo, ze jsem psal uplne prvni kategorii – pred rokem 80 :-).

Cao a diky za clanky. Uf

Uf

Ještě jsem zapomněl: v Pascalu se stále pracuje v Delphi. Opravdu se v tom dělá a viděl jsem i pracovní nabídky. Dokonce se dělá i v Cobolu a RPG.

mikiqex

V Delphi je psaná hromada populárních programů: Total Commander, Skype, AdAware, FL Studio, The Bat!, KMPlayer… nebo český editor PSPad.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.