Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Nový Zdroják: změna vydavatele a šéfredaktorské déjà vu

Nový Zdroják: změna vydavatele a šéfredaktorské déjà vu

Články a Různé

Milí čtenáři, nastala chvíle loučení. Před měsícem jsem psal, že „dáme vědět, jaký je budoucí osud Zdrojáku“.

Nálepky:

Martin Malý:

Milí čtenáři, nastala chvíle loučení. Před měsícem jsem psal, že „dáme vědět, jaký je budoucí osud Zdrojáku“. Dnes už to víme, a myslím, že ze všech možných variant zvítězila ta úplně nejlepší… Ale ne, vážně!

(Chvíle napětí…)

Zdroják nezanikne! Zůstane dál, ale v jiné podobě. Už ho nebude vydávat Internet Info – o jeho vydávání projevil zájem Michal Illich.

(Napětí vzrůstá úměrně zvědavosti…)

Vedení redakce přebírá – a tady prosím o veliký potlesk – staronový šéfredaktor: Martin Hassman.

(Obrovský jásot, pískot, volání BRAVO!, HOSANA! a JAVA!)

A já už se jen rozloučím, poděkuju za přízeň a popřeju Martinovi i Zdrojáku hodně štěstí! Martine, předávám slovo…

Martin Hassman:

Milí čtenářové, já děkuji Martinovi nejen za to, že mě tak pěkně uvedl, ale hlavně za to, jak se po ty roky o Zdroják staral a kam dál ho dostal. Za těch tři a půl roku své existence Zdroják vyrostl, vyzrál a pomalu se nechce věřit, že celý jeho vznik měl na svědomí jeden ukvapený e-mail, který jsem před lety odeslal do Internet Infa, a který celou zdrojákovskou mašinérii rozpoutal.

Nicméně po čase se ukázalo, že Zdroják v růstu narazil na svůj strop. V takovém případě nezbývá, než zastavit, nebo se pokusit ten strop prorazit. Tohle je příklad té druhé varianty. Zdroják mění svého vydavatele. Od Internet Infa poputuje k Michalu Illichovi. Martin Malý si od několikaleté šéfredaktorské práce odpočine, ale věřím, že se s Martinovými texty tady na Zdrojáku zcela neloučíme.

Co čeká vás čtenáře?

Jedno je jisté, zaznamenáte změnu. A teď nemyslím jen to, že se Zdroják časem přesune na samostatnou doménu, změní redakční systém a nejspíš i vzhled (k čemuž bude docházet po etapách v nejbližších měsících).

Když velká část magazínu stojí na jednom člověku, je jasné, že se s jeho odchodem změní. Dělal jsem si malý průzkum, jak čtenáři vnímali, když jsem před lety Zdroják předával já Martinovi (pozorný čtenář již jistě pochopil, že jsme si s Martinem vypěstovali takový zvyk předávat si šéfredaktorské funkce). Všichni tvrdili, že se tehdy změnil. Našli se tací, kteří ho pak už moc nečetli a naopak tací, pro které konečně pod Martinovým vedením dostal pořádný smysl. Asi nejlépe to, myslím, vystihuje popis: “Zdroják MH byl klidnější, malinko akademičtější, přemýšlivější, vyváženější. Zdroják MM byl nabroušenější, malinko praktičtější, výbušnější, vyhraněnější.” Což docela dobře vystihuje rozdíly v našich osobnostech a je to něco, s čím nikdo nic neudělá.

Tím nechci říct, že se provede rollback na stav před lety. Řada věcí, které Martin zavedl, si zaslouží pokračování a další rozvoj, ale i kdybych se rozkrájel (a to radši dělat nebudu), pak jasný posun k předchozímu přístupu bude více méně poznat na první pohled.

Co se týče pokrývaných témat, tam hodně záleží na autorech, dokud budete ochotní psát a dokud bude zájem čtenářů, není důvod cokoliv z aktuálních témat rušit.

Kam se posunout?

Definitivní odpověď ještě nemám, ale základní představu ano. Když jsem kdysi rozmýšlel koncepci vznikajícího Zdrojáku, jednoznačně jsem ji orientoval na Web a webové aplikace (tehdy se nich psalo v češtině žalostně málo) s tím, že “časem se uvidí”. Dnes se tu objevuje nová oblast mobilních aplikací, o kterých se v češtině nepíše skoro vůbec, a je to škoda. Pokud se podaří sehnat autory, tak myslím, že klidně i taková čtvrtina obsahu Zdrojáku by mohla být věnována mobilním aplikacím (pro začátek hlavně Androidu a iPhone).

Osamostatnění Zdrojáku coby značky by mohlo posílit komunitu čtenářů. Tady vidím rezervy v občasném setkávání autorů i věrných čtenářů, v debatách, jaké trendy se ve světě objevují, které z nich má smysl přenášet i k českým vývojářům. Zdroják by nemusel být chápán jen jako magazín, kde je čtenář pasivním konzumentem, ale i jako prostor pro setkávání, a to nejen ve virtuálním světě. Možná tu je prostor i pro konferenci pod hlavičkou Zdrojáku, uvidíme.

Za ty roky, kdy jsem nešéfredaktoroval, jsem zkusil vymýšlení a realizaci rozmanitých akcí zaměřených na vývojáře a ověřil jsem si, že je tu stále prostor pro nové věci, zejména mezioborové. Třeba průběh vývojářsko-knihovnického hackathonu (akce, na které se sešli vývojáři a s knihovnicemi se pokusili za jeden den vytvořil smysluplnou aplikaci) mě přesvědčil, že podobné akce mají smysl a stálo by za to je uspořádat i pro další oblasti, zejména ty, ve kterých chybí peníze na rozvoj (např. školství, zdravotnictví). Byl bych rád, kdyby Zdroják vznik podobných akcí přinejmenším motivoval.

Poslední změna, kterou nelze opomenout, je ukončení schizofrenie, v rámci které byl Zdroják některými čtenáři chápán jako linuxový magazín, kterým ovšem nebyl. Po osamostatnění již bude vše jasné. Ačkoliv nový vydavatel i nový šéfredaktor Zdrojáku mají k open source své otevřené sympatie, budeme se věnovat i uzavřeným technologiím a vůbec nevadí, zda jsou od Microsoftu, Applu nebo kohokoliv jiného.

Řečeno bylo vše. Já doufám, že se vám Zdroják bude líbit stejně, jako se mně bude líbit ho pro vás dělat, a Martinovi Malému přeji jen to nejlepší v jeho dalším snažení.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
29 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Almad

Zdrojaku jsem neveril, protoze mi prisel jako zbytecna redundance k zahranicnim zdrojum.

Rozviril ale vody a svuj prostor si vydobil.

Dik.

mekele

Na Zdrojaku citelne chybi jazykova poradna pro zacinajici seniory ;)

Almad

Ano. To je problem, kdyz clovek pise v noci a neprihlasuje se, takze nemuze editovat ;)

emik

Právě senioři česky psát umějí.

blizz

Jeho clanky o programovani boli fajn. Bolo by skoda prist o takeho autora. A mozno ze by to mal skusit v politike.

mikiqex

Podle mého patřily články MM k tomu nejlepšímu, co na Zdrojáku vyšlo, protože vždy píchal do vosích hnízd a měl konstruktivní komentáře. Také doufám, že MM na Zdroják úplně nezanevře.

Michal Illich

Budeme rádi, když na Zdroják Martin Malý občas něco napíše.

mikiqex

@adent
Q: Bude Martin Malý psát na Zdroják dál?
A: Nebojte, nebude!

:(

Martin Hassman

Tak takhle jednoduché to není. Martin teď odjíždí na dovolenou, pak se vrátí k nějakým vlastním projektům a po té se ukáže, zda či jak moc sem bude chtít přispívat. Martin má dveře otevřené, jsme v kontaktu a zájem čtenářů tu je, tak že se ještě uvidí. Jak Martina znám, nebude trvat dlouho a objeví se nějaké dobré vývojářské téma, o kterém nikdo nepíše, a Martinovi to nedá, bude to v něm hlodat a začne o něm psát a pak záleží, zda bude pro něj výhodnější to psát sem nebo jinam. Zkusíme vytvořit dobré podmínky a uvidíme 8-)

mekele

Ja bych MM videl jako budouciho prezidenta. Samozrejme pouze v pripade ze do toho Okamura nepujde.

emik

To nic nemění na věci, že stále nevím, proč jsou weby jakoby dva, když na obou jsou odkazy na stejné články.

Jinak díky za práci.

Michal Illich

Tuhle schizofrenii zkusíme napravit – Zdroják bude na samostatné doméně a v budoucnu i na vlastním redakčním systému. Oba weby by se měly i nadále podporovat odkazy, ale provázanost bude menší.

lopata

Protože chytré hlavy z Internet Infa si asi myslely, že dosáhnou nějakých „synergických“ efektů, nedosáhly evidentně ničeho akorát nasraly pár lidí a vyhodily spousty peněz, doufejme, že se z toho oni i nový vydavatel poučí.

František Kučera

Synergický efekt je třeba v tom, že čtenáři Roota si nemuseli zakládat účet na novém serveru. Nebo v propagaci některých článků na obou webech.

Kibo

Hola, díky Martinovi. Přeji mnoho štěstí.
Moc se teším na Nový Zdroják.

Tom

Oldřich Vetešník

Jsem rád, že Zdroják padnul do správných rukou. :) Články od MM se mi taky hodně líbí, tak snad semtam něco vyplodí. Přeji zdar oběma šéfredaktorům a držím palce při deschizofrenizaci Zdrojáku, podle mě je to dobrý nápad. Akorát prosím o drobnost: v budoucím RSS feedu bych rád měl celý text a ne jen anotaci (může být klidně oddělený feed). Pokud by to bylo možné, pošlu vám tyčinku Mars. Děkuji. :)

Náhodou, mně se Zdroják jako programátorská příloha Rootu líbil. Takhle abych měl účet na dalším serveru, vopruz.

No doufám, že převytvářet účet si muset nebudu, to by mě naštvali. :) Třeba to po datový stránce může zůstat, akorát to hoděj na jinou doménu a daj lepší ksicht.

koubel

Tipnul bych si, že pokud bude nový vydavatel chtít vydělávat na reklamě, jako že určitě ano, tak s celým textem článků v RSS budete mít určitě smůlu.

Oldřich Vetešník

Tak holt nebude Marksa no. Na mě stejně moc nevydělaj, většinou brouzdám bez js (nebo s js, ale zakázaný všechno mimo).

Matěj Konečný

Přeji Martinu Malému hodně štěstí do další kariéry a děkuji za všechny ryby. Zároveň jsem rád, do jakých rukou Zdroják padl a že bude pokračovat.

Mám jeden postřeh. Internet procházím s AdBlockem, který však funguje tak dobře, že ani nevnímám, že ho mám. Uvědomil jsem si to až tehdy, když o něm v odcházecím článku pan Malý něco napsal. A pro Zdroják jsem ho vypl. Myslím, že kdybyste tu implementovali Ultimativní anti AdBlock řešení pro vydavatele obsahu od Arthura Denta, plno lidí by si AdBlock vyplo.

alancox

Myslíte ten anti AdBlock, který se dá jednoduše obejít?

Detekce AdBlocku v jeho podání:


kus javascriptu:


if($(„#adf5ad“)­.css(„display“) == „none“ || $(„#adf5ad“).css(„-moz-binding“).sear­ch(„chrome://“) != -1)

vlastní hlesaný obrázek:


<img id=“adf5ad“ src=“http://w­ww.oldplayer.cz/i­mages/ad/aabd4072d82191f­.gif“ width=“1″ height=“1″ alt=““>

Jak dlouho myslíte že trvá zneškodnění tohoto blokátoru?

František Kučera

Pointa je přece v tom, že to čtenáře k ničemu nenutí a neotravuje – jen mu to jednou doporučí vypnout AdBlock. Pokud čtenář tuto prosbu nevyslyší, už ho to dál neobtěžuje a nesnaží se mu to fyzicky bránit ve čtení stránek bez reklam. Takže tady ani není co obcházet nebo zneškodňovat – stačí jednou odkliknout a je klid.

Miloslav Ponkrác

První internetové reklamy také nijak neotravovaly, dokonce jsem je i četl. To bylo někdy v roce 1995. Nakonec postupně zdivočely.

První antiblock se také tváří jako neviňátko.

Ostatně někdy před rokem 2000 nasadil http://www.root.cz blokátor, že dokud si nestáhnete flashovou reklamu, neuvidíte obsah článku. Protože jsem měl slabý počítač a plugin pro flash jsem tedy vůbec neinstaloval, na root jsem se nedostal. Bylo to skvělé, zbavil jsem se závislosti denně číst root a od té doby na něj zavítám tak jednou za měsíc.

Abdblock je naprosto nezbytný.

Co je problém jsou prohlížeče, které na sebe kváknou i co nemají. Možnosti firefoxu pro javascript a nemožnost nějak jemně diferencovat práva javascriptu způsobuje, že uvažuji o tom, že firefox zahodím a najdu bezpečnější/blbější prohlížeč. I když existuje pár užitečných pluginů, leccos jde šoupnout navíc ke stránce extra atd.

Jakmile se mi strának začne pokoušet řídit prohlížeč a diktovat co v něm mám či nemám, jsem nelítostný jako tygr. To není věc autora webové stránky a jakmile mi začne dávat najevo, že se mu nelíbí moje nastavení prohlížeče – nemám slitování. Sorry, do toho žádné webové stránce nic není.

Salámovou taktikou se z malého pramínku stane časem velký problém. Stejně jako z antiblocku. Antiblokátorů existuje několik, většina jich můj AdBlock nezadetekovala, protože nemám standardní pravidla, ale vytvořil jsem si je sám od nuly ručně.

Z jiného soudku – v poslední době jsem omezil Google javascripty, protože už to začalo být neúnosné. Začal jsem tím, že do /etc/host jsem přidal řídek:

127.0.0.1 http://www.google-analytics.com

A pak odstřihl nějaké zbývající JavaScripty jinak.

Prohlížeče v poslední době dávají až moc velké možnosti a myslím, že je to na škodu.

w359

Pod toto sa môžem podpísať.

Matěj Konečný

Vy jste ten článek nečetl, že ano?

Já, stejně jako velké množství jiných lidí, nemám AdBlock proto, že bych bytostně nenáviděl reklamu, ale proto, že nechci opouštět servery, kde jí je mnoho nebo kde je reklama krajně obtěžující (jako například zelené texty na iDnes).

Když mě vydavatel upozorní, že bych mohl na jeho stránce udělat výjimku, moc rád ji udělám. Do té doby, než pro mě bude reklama obtěžující.

Tomík

Jsem velice rád, že se do křesla šéfredaktora vrací Hassman. Pod jeho vedením jsem měl Zdroják daleko raději, připadal mi takový fundovanější, vyrovnanější, více nad věcí a nestrannější, což jsou všechno vlastnosti, kterých si u magazínu cením. Nikdy jsem moc Malého nemusel, připadá mi daleko výbušnější, arogantnější, jeho článkům chybí ona nestrannost a bývají až moc bulvární. Takže to je pozitivní.

Nevím, co moc očekávat od nového majitele. Snad jen, že to vždycky vypadalo, jako by Internet Info o Zdroják moc nestálo a mělo ho jen z nutnosti. Stačí se třeba podívat na přístup firmy k Vitalii a k Zdrojáku. Snad to bude za Illicha lepší.

jioolk

Diky moc Martine za odvedenou praci a zaroven preju hodne uspechu druhemu Martinovi do nove etapy.

msk

Vobec som netusil, ze MH zalozil zdrojak, a to ho uz nejaky ten rok latentne sledujem ( zdrojak, nie hassmana :-) ).

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.