Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Pískoviště pro programátory

Pískoviště pro programátory

Články JavaScript, Různé

Napíšete zajímavý kus kódu a chcete ukázat světu, jak funguje. Nebo chcete poslat do konference kód, který nedělá to, co dělat má a vy ne a ne přijít na příčinu. Anebo chcete zveřejnit ukázku a říkáte si, že by bylo fajn, kdyby čtenářům fungovala v prohlížeči. Zkuste některé ze služeb popsaných v článku.

Před časem použil Daniel Steigerwald ve svém seriálu o JavaScriptu zajímavou službu, pomocí níž mohl takříkajíc „live“ demonstrovat některé z vlastností JavaScriptu, o nichž psal. Služba se jmenuje jsFiddle, jejím autorem je Piotr Zalewa a suchý popis jejích schopností vypadá mnohem míň zábavně a atraktivně, než samotná služba ve skutečnosti je. Posuďte sami:

Můžete vložit kus JavaScriptového kódu do online editoru (se zvýrazňováním syntaxe). Můžete si vybrat, jestli má být načten nějaký framework (z poměrně pestré palety, která zahrnuje kromě známých jQuery, Mootools, YUI, Dojo, prototype či ExtJS i některé méně známé), určit případné místo, kde bude kód umístěn, přidat případně HTML/CSS kód, s nímž má váš skript pracovat, a nakonec můžete kód spustit. Hned na místě vidíte co dělá a jak, a můžete jej změnit a zkoušet…


jsFiddle

Což, jak správně namítnete, můžete na localhostu s Firebugem mnohem pohodlněji a rychleji. Ano, to ano, ale jsFiddle má i jednu funkci, kterou oceníte, pokud chcete kód někomu ukázat: Umí celý kód a veškeré nastavení uložit a dát mu URL, pod nímž jej kdokoli najde (demo).

Služba jsFiddle tak v sobě kombinuje úložiště snippetů (útržků kódu) a jednoduché testovací prostředí, takové pískoviště pro pokusy s JavaScriptem.

A co jiné jazyky?

Je na místě uvést, že jsFiddle není ani první ani jediný nástroj takového druhu. Pokud používáte např. jazyk Groovy, možná znáte Groovy Web Console. Milovníci Forthu si mohou vyzkoušet Forth Interpreter, napsaný v JavaScriptu. Pokud si chcete pohrát s jazykem Scala, stačí vám Simply Scala, a jestliže máte chuť zkusit si třeba Haskell, použijte Try Haskell. Tyto služby jsou pouhé online interpretery/e­ditory, neumožňují tedy uložit kód na web, ale i pro takové případy existuje řešení, které si hned ukážeme.

Za zmínku stojí i Skulpt – interpret Pythonu, napsaný v JavaScriptu (ostatně v JavaScriptu už je dnes napsáno leccos a lze očekávat, že brzy podobné programátorské hříčky začnou vydávat i autentické zvuky díky audioschopnostem HTML5).

Codepad

Podobně jako jsFiddle funguje i Codepad – sice není tak uživatelsky přívětivý jako jsFiddle, zato nabízí hned dvanáct jazyků, v nichž můžete svůj kód zapsat, spustit a uložit. Konkrétně: C, C++, D, Haskell, Lua, OCaml, PHP, Perl, Python, Ruby, Scheme a Tcl.


Codepad

Jak vidíte, nabídka se neomezuje na interpretované jazyky, ale zahrnuje třeba i kompilované C. Když zapíšete kód a uložíte jej, dostanete stránku se zdrojovým kódem a výstupem programu po přeložení a spuštění – např. takto: Hello World v C.

Ideone

Komu by vadilo strohé prostředí Codepadu (nebo malý výběr jazyků), může sáhnout po obdobě s názvem Ideone. Ten nabízí opravdu široký výběr, včetně např. konkrétní specifikace použitého překladače (Chcete Pascal přeložit pomocí fpc nebo gpc?) Navíc má programátorský editor se zvýrazňováním syntaxe, takže je práce s ním pro ty, co jsou na podobné editory zvyklí, komfortnější.


Ideone

Ideone nabízí i API, pomocí něhož můžete využít backend této služby (tedy překlad a spuštění kódu v některém z podporovaných jazyků) ve svém vlastním projektu. API používá například služba Run This!, která umožňuje vložit si ukázku kódu i s jeho výstupem do HTML stránky jako widget.

A mnohé další…

Výše uvedené služby mohou leckomu připadat jako zbytečné a neužitečné webové hračky – vždyť přeci každý si může nainstalovat překladač či interpret jazyka, a když se ptáte ve fóru, tak těch, co vše potřebné nainstalované mají… Mnozí vývojáři ani nic moc víc k životu nepotřebují, snad kromě piva / čaje / kafe. Ovšem ti zbývající, ti, kteří se občas baví i s jinými lidmi a kteří připouštějí, že jejich příspěvky mohou číst lidé na zařízení, kde není překladač Céčka ani Perlovský runtime, čas od času chtějí světu ukázat nějakou zajímavost, na kterou přišli, nebo kus kódu, který má dělat něco jiného, než dělá, a pak se jim podobné online běhové prostředí hodí.

Použití naleznou i při práci v týmu – kolega rozhodně ocení po Jabberu poslané elegantní URL spíš než zprávu „Hele, mrkni na tohle“, následovanou padesáti řádky výpisu kódu.

Při pátrání po podobných službách pro váš oblíbený jazyk (pokud vám nestačí či nevyhovuje některá z výše nabízených služeb) můžete vyjít ze seznamu na stránce Online REPs and REPLs.

A co vy? Používáte nějakou podobnou službu? Podělte se s ostatními v komentářích.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Segeda

Dovolil bych si upozornit na chybný link „Hello World v C“

Aleš Roubíček

Celkem zajímavé on-line IDE je CodeRun, podporuje C#, Javascript i PHP.

LeonardoCA

Na jsFiddle jsem narazil již před časem. Pomyslel jsem si jen – jako hračka dobré – ale ani jsem si neznačil do záložek. Až před měsícem jsem zjistil, že se někdy opravdu hodí, když jsem potřeboval trochu nestandardní implementaci grafů Highcharts. Autor Highcharts jsFiddle hojně využívá v komunikaci na fóru k názornému řešení problémů uživatelů.
Tak jsem zkusil a díky tomu, že se v dané aplikaci část kódu pro grafy generuje a část js je v externím souboru, bylo ladění dokonce pohodlnější než na localhostu a hodně se urychlily experimenty s různým nastavením grafů.
http://jsfiddle.net/mQLfB/5/
Mimochodem firebug lze využít i při ladění v jsFiddle.

Patrik Votoček

Sice nespadá do kategorie která umí kód i spustit za to naplno těží z GITu. Na stejné URL můžete mít několik revizí snippetu kódu. A navíc pokud si od někoho necháte radit tak může kód jednoduše „forknout“ a udělat úpravy.

TrSek

Podobne piskoviste spravujem aj ja.
Je pre programatorov v Pascale a robim to cez 10 rokov.
Viac na http://www.trsek.com

Tomix nepřihlášen

Díky za tip. (Ideone a Codepad)

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.