Přejít k navigační liště

Zdroják » Mobilní vývoj » Programátorskou soutěž o telefon Nokia N900 vyhrál dvanáctiletý účastník

Programátorskou soutěž o telefon Nokia N900 vyhrál dvanáctiletý účastník

V lednu tohoto roku vyhlásil náš magazín ve spolupráci s magazínem Root a společností Nokia soutěž pro programátory. Soutěžící měli za úkol naprogramovat aplikaci pro nový linuxový telefon N900 a uvolnit ji pod open source licencí. V pátek 4.6. proběhlo vyhlášení výsledků. Kdo tedy vyhrál a s jakou aplikací?

Porota, složená ze zástupců všech tří organizátorů, vybrala aplikaci „Éčka“, která dává uživatelům jednoduchý přehled o tom, co se skrývá pod názvy jednotlivých emulgátorů v potravinách a jaký je jejich vliv na lidský organismus. Jejím autorem je teprve dvanáctiletý Kryštof Celba. Druhé místo pak obsadil Jakub Šplíchal s aplikací „Vytváření a automatické nastavování profilů pro N900“. Na třetím místě se umístil Ondřej Novák s aplikací „Comous“, která slouží k prohlížení komiksů.

Z prvního kola soutěže, v němž měli zájemci za úkol napsat, co by pro N900 chtěli vytvořit, postoupilo osmnáct přihlášených. Těm pak byly společností Nokia zapůjčeny bezplatně testovací telefony k vyzkoušení a „osahání“ možnosti, které tento telefon má.

Osmnáctého dubna byla soutěž uzavřena. Do uzávěrky bylo odevzdáno pět hotových aplikací, přičemž autor jedné z nich ze soutěže kvůli problémům s licencováním aplikace už na počátku odstoupil, a další aplikace nesplnila zadání. Porota, složená z Igora Šmerdy, Go-To-Market managera ze společnosti Nokia, Petra Krčmáře, šéfredaktora magazínu Root a Patricka Zandla, šéfredaktora magazínu Lupa a autora známého serveru mobil.cz, pak v anonymním hlasování určila výsledné pořadí.

Třetí místo – Comous


Autor: Ivana Dvorská

Ondřej Novák, autor aplikace Comous

Na třetím místě se umístila a pomyslnou bronzovou medaili svému autoru, Ondřeji Novákovi, získala aplikace Comous. Aplikace umožňuje komfortní prohlížení a listování v komiksech i běžných obrázcích. Aplikace také nativně podporuje prohlížení obrázků přímo z archivů ZIP a RAR, ve kterých jsou komiksy na internetu často k dispozici.

Autor pracuje ve společnosti DHL, kde vyvíjí převážně software na platformách .NET a Mono v jazycích C/C++.

N900 se mi moc líbila, rozzářily se mi oči jak dítěti u stromečku. Svůj původní námět jsem úplně zahodil a řekl jsem si, že to prohlížení komiksů zkrátka musí jít nějak líp. Se svou aplikací jsem spokojen a s telefonem taky, byl jsem z něj opravdu nadšený – dokonce tak, že jsme jej se sestrou koupili otci k narozeninám, takže si ho od něho půjčuju a testuju. Teď si třeba hraju s OpenGL. Chtěl bych se zúčastnit soutěže Calling All Inovators, ale ještě jsem se k tomu nedostal, tento víkend se ukáže, jestli něco opravdu pošlu…

Druhé místo – N9Profile


Autor: Ivana Dvorská

Jakub Šplíchal

Aplikace Jakuba Šplíchala umožňuje jednoduché vytváření profilů a jejich správu. Profily je možné nastavovat třemi způsoby – podle času, na základě událostí obsažených v kalendáři (např. ztlumení telefonu v době, kdy je v kalendáři naplánovaná schůzka) a manuálně.

Autor momentálně studuje FIT VUT v Brně. Podle jeho vlastních slov bylo jedním z důvodů, proč se do soutěže o N900 přihlásil, i to, že svou práci dělal i jako bakalářskou práci.

Programuju zhruba tři roky, co jsem na této fakultě, z jazyků je to hlavně C/C++, Java, C#, a máme i VHDL, což je jazyk pro konstrukci elektronických obvodů, např. procesorů, takže se zaměřuji nejen na desktopové aplikace, ale i na aplikace určené pro hardware. N900 mi připadala super, hodně se mi líbila. Já jsem velký fanoušek Linuxu, používám Kubuntu a jsem spokojen, takže prostředí Debianu na N900 bylo důvěrně známé. Aplikaci jsem od uzávěrky soutěže ještě rozšířil – přidal jsem profily podle lokace, která je zjišťována z wifi nebo z BTS, a podle telefonních čísel, a chtěl bych ve vývoji pokračovat i v budoucnu.

První místo – Éčka


Autor: Ivana Dvorská

Kryštof Celba, vítěz programátorské soutěže

Vítězem soutěže se stala aplikace Éčka, kterou vytvořil teprve dvanáctiletý Kryštof Celba. Aplikace kombinuje několik funkcí, které jsou zajímavé pro lidi, co se zajímají o zdravou výživu. Hlavní funkcí je prohledávání databáze emulgátorů („éček“), kde uživatel snadno zjistí podrobné informace o škodlivosti daného emulgátoru a jeho skutečný název. Aplikace také obsahuje informace, zda daný emulgátor například nezpůsobuje alergii, zda je živočišného nebo rostlinného původu a zda je vhodný pro děti. Kromě databáze emulgátorů obsahuje i kalkulačku BMI a obsahuje i jednoduchý kalkulátor, který ze zadaných surovin spočítá celkovou kalorickou hodnotu.

Programuju v Pythonu, trošku v C a v Objective C pro iPhone, a taky trošku v Lua – v té programuju roboty, protože mým koníčkem je robotika. N900 mě chytla, nejzajímavější mi na ní připadá to, že má Linux. Dělám i programy pro iPhone, tam sice není systém tak otevřený, ale základ je taky Unixový. Do své soutěžní aplikace bych ještě rád doprogramoval krokoměr, takže by rovnou i měřila, jak se kalorie spalují. A rád bych udělal přehrávač pro hry Wherigo, což jsou hry určené pro GPS, ale to bude až časem.

Aktualizace: Po vyhlášení výsledků jsme obdrželi do redakce vyjádření zástupce webu Emulgátory.cz, pana Rudolfa Náprstka, který nás informoval, že v oceněné aplikaci „Éčka“ byly použity ikony a údaje z tohoto webu, a to bez vědomí a svolení provozovatele. Zároveň nás požádal, abychom informovali o tom, že oficiální mobilní aplikace jejich webu není totožná s touto aplikací, nese název „Éčka v mobilu“ a je volně ke stažení. Vzniklá situace nás, coby vyhlašovatele, velmi mrzí a učiníme vše pro brzké urovnání. – pozn.red.

Finalisté obdrželi věcné ceny, věnované společností Nokia a servery Root.cz a Zdroják, vítěz navíc obdržel i hlavní cenu, kterou byl právě linuxový telefon Nokia N900. Finalistům ještě jednou gratulujeme a děkujeme za to, že se zúčastnili vyhlášení. Doufáme, že i pro ostatní soutěžící byla účast příjemnou zkušeností.


Autor: Ivana Dvorská

Šťastný výherce s první cenou

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
50 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirek Prýmek

Gratuluju vítězi! Že by naše společnost fakt v budoucnu spěla ke znalostní společnosti? ;)
V článku jsou pokud se nepletu dvě nepřesnosti:
1. „vyvíjí převážně software na platformách .NET a Mono v jazycích C/C++.“ – nemá tam být C#?
2. myslím, že emulgátory jsou jenom část všech éček: viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Emulze#Co_je_to_emulg.C3.A1tor

Rado2

Existuje aj managed C++

Mirek Prýmek

To je pravda, na to jsem zapomněl, omlouvám se.

Tomas Beranek

ale managed C nikoliv, myslel jsem, ze o to vam slo…

JirkaS

Ale to snad ne. To ‚E‘ rozhodně není zkratka pro emulgátor! Emulgátor umožňuje udělat emulzi vody a tuku. Některá z „éček“ emulgátory jsou, například lecitin (E322), ale rozhodně nelze takto generalizovat. Mezi „éčky“ jsou třeba i barviva, konzervanty, stabilizátory…

Sten

Přesně tak, to E je zkratka za “European Food Additive [Number]”

miki

Zajímalo by mě, jestli v aplikaci zmiňuje škodlivost. Sám jsem si udělal seznam „špatných“ éček a když jsem chtěl seznam rozšířit, zjistil jsem, že můj hlavní zdroj pochází (bohužel) z nějakého hoaxu a že oficiální seznam nepříznivých éček v podstatě neexistuje. Prý máme jíst pestrou stravu a pak éčka škodlivá nejsou a naopak v nadměrné stravě jsou škodlivá éčka všechna… :-/

tomas.pruzina

Ale existuje, greenpeace ho ma na svojej stranke a je deleny tusim do 3 kategorii
na hovno, mozxna nahovno a zatial nevieme ci nahovno :)
Ecka jednoducho davaju nick veciam, ktore maju strukturne vzorce tak dlhe, ze by to mohlo zabrat cele riadky textu popr su tvorene strukturami, ktore sa spajaju ako sa im zachce. Karamel je tiez ecko, hoci je to vlastne len priskvareny cukor.
Pokial tomu nikto neda ine meno, je to EXXX.
Tusim ale, ze podla prveho prefixu cisla sa dali nejako odlisit tie rizikovejsie od ostatnych, kuknite ten greenpiss…

ifo(šnek)centrum.cz

Ale tak E300 asi nikdy nezdravé nebude (Vitamín C). Jinak sám používám Food Additives od Finity Software http://www.finitysoft.com/ .
Jinak k vítěznému programu – kromě zpracování, které patrně muselo být na slušné úrovni, vítěz zvolil i líbivé a pro mobilní zařízení užitečné téma (kdy jindy hledat, co dané E znamená, než při nakupování, a tam se hodí mít to v mobilu). Na dvanáctiletého kluka je to obdivuhodný výkon.

multi

vitaminy muzou taky zpusobit problemy, ale zatim se asi jeste nestalo, ze by nekdo jedl jen vitaminove tablety, proste vseho s mirou

ifo(šnek)centrum.cz

To můžou, ale především ty rozpustné v tucích. Vitamínem C by se nemělo dát předávkovat.

dlkj

Predavkovanie vitaminom C sposobuje hnacku (po cesky průjem).

Mi.Chal.

Jo, ten hoax byl vtipnej. Podle me to nebude s tou skodlivosti tak horky – pokud by neco bylo vyrazne skodlivy, tak to nikomu nepovoli do potravin davat. A ve velkem mnozstvi muze cloveku uskodit az ho zabit cokoliv, vcetne soli a ciste vody. Takze staci jist s mirou a nemelo by se nic stat.

korCZis

Jen by me zajimalo co je na tom katalogu „Ecek“ tak zajimaveho, ze to vyhralo prvni cenu? Priznam se, ze nevim jake projekty se ucastnili souteze, ale naivne bych se domnival, ze nekdo zvladl nakodit neco lepsiho nez katalog (byt s nejakyma cukrovinkama). Je nekde ke shlednuti seznam vsech prihlasenych projektu? Popr. jaka kriteria meli jakou vahu pri rozhodovani a vybirani vitezu?

Elektron112

Třeba to, že to udělal člověk, kterému je 12. (Asi jsem měl taky něco zbastlit, byl bych druhý :) :( )

korCZis

Takze nejdulezitejsim kriteriem byl vek? A ano, taky si rikam, ze jsem mel neco nakodit. Nicmene jsem (opet) naivne predpokladal, ze ucast bude vetsi. Z tohoto duvodu (spolecne s tim, ze cely den kodim v zamestnani a ve volnem case mam rozdelano nekolik projektu [ktere nechci zverejnit jakozto open-source]) jsem se rozhodl nezucastnit. Jedine ceho se snazim dobrat jsou prihlasene projekty a vahy hodnoticich kriterii. Btw, cim si vysvetlujete tak nizkou ucast? N900 je lakava cena a myslim, ze spousta lidi (hlavne profiku ci ostrilenych nadsencu) by zvladla nakodit sofistikovanejsi a komplexnejsi aplikace (ano nemeli by tak vysoky pomer uzitna hodnota/vek, i kdyz nad tim tak premyslim, tak mozna ano).
PS: Pokud tento clanek cte autor vitezneho projektu, tak necht prijme me gratulace. Timto mu preji hodne uspechu v budoucnu a hlavne, at mu to vydrzi. Na konec bych ho poprosil aby si to nebral osobne, nicmene pro mne je dulezity vysledek, ne jaky ma kdo handicap. Pouzival by jsi ty sw, jehoz autorem je handicapovany jedinec (vek, pocet koncetin, pristup k hw/sw), ale v porovnani s konkurenci (napr. tvym sw) nedochudce? Jen tak ze soucitu? Urcite?

pb.

Jestli se cítíš jako někdo, kdo by to udělal líp, měl jsi se zúčastnit a udělat to líp. A přesvědčit porotu, že právě ty jsi to udělal nejlíp. Evidentně ale měla porota rozum a preferovala jednoduchou a užitečnou aplikaci před sofistikovanější a komplexnější aplikací, kterou si jen někdo honil ego.
Z těch tří uvedených aplikací bych používal tu třetí asi tak půl hodiny, druhou pár týdnů a tu první pokaždé, když bych se v obchodě u regálu s jídlem snažil zjistit, co mi to nabízejí k jídlu – do doby, než by mi N900 chcípnul nebo než bych si koupil nový.
Je prima, když jednoduché věci vítězí!

korCZis

Presne jak rikas. Cemu ja se vlastne divim. Ne nemyslim, si ze bych nakodil neco lepsiho. To neni jadrem sporu. Me jde o zucastnene projekty a hlavne! Otazka pro mne stale zni, cim to, ze tak mala ucast? Preci jen promo to melo dobre, cena zajimava, vyvojari v CR zkuseni… 5 lidi, co to je?
PS: Planujete nejakou dalsi podobnou soutez?

eee

Imho by soutez potrebovala lepsi reprezentaci. Uz jenom verejny seznam prihlasenych projektu by nakopnul vetsi ucast.

František Kučera

Já jsem spíš čekal, že tam budou samí borci, co tomu navíc dají hodně času – přeci jen cena to byla lákavá. A sám víš, jak teď pomalu nic nestíhám. Bude někdy další kolo? :-) nebo podobná soutěž?

Slik

Je fakt, Že to je jednoduchá aplikace. Ale na to, že mu je 12 a měl takovej nápad, kdy dnes je všude přeéčkováno a nevíme co jíme, to beru hned. Ještě to přepsat do Javy, aby se to dalo stáhnout na obyčejný telefony a věřím, že by to vzal každej mobilní operátor do nabídky aplikací ke stažení. Mělo by to snad šanci i na nějakou osvětu :)

john doe
Karel

Jak je zřejmé z předchozí reakce, problém podobných aplikací není o tom, že by nebyly. Problém je v tom, že je málokdo chce. Když vám něco podobného vrazím pod nos, vaše reakce bude „jéé, no to už tu dávno mělo být“. Ale pokud bych vám ji neukázal, tak vás ani nenapadne, že by to mohlo k něčemu být. Natož zagooglit a zjistit, že to tu už dávno je.
Jinými slovy, osvěta se nekoná. Teď o té aplikaci víme, někdo z nás ji možná i použije. Ale nikdo další se o ní nedozví, protože se pana googla ani nezeptá.
Viděl jsem podobných aplikací pro mobily víc – kalendář s českými jmény, katalog knih některých českých nakladatelství, výpočet východu a západu slunce, zobrazení nejjasnějších hvězd a souhvězdí atd. Užitečné věci, po kterých ale málokdo zatouží.

Anonym

Jinýmy slovy ,klučina vymyslel znovu kolo, jen ho navlékl do nového kabátu. Jakoby se bylo čemu divit když pojem „vyvíjet pro PC“ většinou znamená i inovovat a vytvářet nové hodnoty kdežto pojem „vyvíjet pro mobilní telefon“ znamená především přepsat již napsané s ohledem na funkce telefonu. Samozřejmě že je rozdíl mezi užitností takové aplikace když sedíte doma u počítače a když zrovna nakupujete. Je to ovšem specifická vlastnost všech snadno přenositelných zařízeních a nebudeme ji zde kritizovat, protože toto je přece soutěž v programování pro mobilní telefony. Ovšem pokud toto měla být jen soutěž pro danou značku telefonu nebo dokonce pro daný typ telefonu bez ohledu na to že podobná (ne-li stejná) aplikace již existovala předtím pro jiné značky telefonů resp. existovala již jako multiplatformní (viz. Java) tak potom chápu ocenění vítězného projektu a už vůbec se nepozastavuji nad počtem soutěžících a jejich úrovní projektů. Ono taky telefon za cca. 13 tisíc není již takový „tahák“ jak by tomu bylo před deseti lety.

Deafboy

Kde sa môžem k súťažným aplikáciam dostať? Sú v maemo-dev repo? Alebo aspoň linky na inštalačnky… hocičo! :D
A nerozčuľoval by som sa nad výhercom. To že tretina ľudí svoj projekt neodovzdala a že prvú cenu získalo dieťa ja hmaba najmä pre profesionálov.

bauglir

Možná tak hanba pro ostatní soutěžící, negeneralizoval bych to vůči profesionálům. Ti, kteří se nezúčastnili buď o soutěži nevěděli (chyba propagace), nebo je nic nemotivovalo se tam přihlásit (chyba vyhlašovatelů).
Ad první aplikace, i když to třeba může vypadat jako jednoduchá aplikace, užitečnost je nesporná a pokud jediným kritériem hodnocení nebylo ukázat technické možnosti a finesy programování na N900, potom je dobře, že vyhrála aplikace s reálným potenciálem pro použití.

Izak

Tak jsem si to ecko stahnul a na normalnim linuxu jsem jeste neprisel nato, jak to spustit.

Jirka Daněk

Mě slabá účast vůbec nepřekvapuje. Před rokem jsem takhle vyhrál telefon G1 na GUG.cz, kde se účastnil šokující a dramatický zástup 8 lidí :P

Tehdy mě hodně pomohly dva dny ředitelského volna, takže možná mladí vývojáři mají obecně víc času :P

Jinak, o téhle soutěži se dovídám až teď… no, moje smůla

Mor
8. 6. 2010 12:46 smazal Martin Malý, důvod: Komentáře o tom, jak kdo na fotografiích vypadá, jsou už za hranou dobrého vkusu. Děkuji za pochopení.
emulgatory.cz

Dobrý den,
jelikož nemáme kontakt na pana studenta Kryštofa Celbu, dovolím si zveřejnit zprávu pro něj na tomto webu. Jeho aplikace Éčka porušuje naše autorská práva, jelikož bez jakéhokoli dotazu použil naše logo (symbol E v červeném jablku) pro svou aplikaci a stejně tak zkopíroval data, která jsou uvedena na našich webových stránkách. Pro někoho jsou autorská práva jen směšné uporoznění na konci stránky, pro někoho to ale představuje mnoho desítek hodin ztrávených vytvářením těchto dat.
Nevím, zda si první místo (jestli vůbec nějaké místo) v soutěži zaslouží aplikace, která obsahuje odcizená data.
V případě potřeby kontaktu – info@emulgatory.cz

Houp

Tohle mě také napadlo. Nejprve, že tuhle aplikaci už jsem někdy viděl a za druhé bylo hned zřejmé, že ta data nesepisoval on sám a právě tohle by bylo na té aplikace nejtěžší a časově nejnáročnější. Samotné prohlížení katalogu je práce na několik hodin.
Autor ať se určitě rozvíjí dál v programování, ale souhlasím, do budoucna by neměl soutěžit s cizími díly, které nejsou free.

slady

V takovém případě by mi přišlo od mladého autora aplikace čestné, kdyby odstoupil od soutěže a cenu vrátil.

dracul

nechapu proc, aplikaci udelal. a ze naky firme jen tak mimochodem vyrobil zadarmo rozhrani pro novou platformu by meli spis uvitat

slady

Vyhrát soutěž z kradeného intelektuálního vlastnictví mi nepřipadá čestné. Užitečnost aplikace v tomto případě spočívá v kvalitních datech a ne v implementaci. A on data nevlastnil.
Trochu mi to připomíná situaci na plzeňských právech, kdy někdo dostal po měsíci studia titul, na základě toho, že odevzdal diplomovou práci okopírovanou od někoho jiného. A taky se udělené tituly odebíraly.

troll

tak to je fiasko! bylo hodnoceno: 3 souezici, vyherce: programatorsky nenarocna („pomerne maly nestrukturovany seznam dat s prohledavanim“) prace s kompletne ukradenym obsahem i grafickou podobou, porusujicim autorska prava. jasny, meli jsme neco nakodit a nebrblat, to je pravda ;-), ale tohle je taky vostuda.
Mno nic, priste dejte vedomostni soutez :-) Ja kdyz si vybiram nejakou „hracku“ tak si o ni zjistuju vsechno mozny. tak se nebojim, ze by to vyhral nekdo, kdo ji fakt nechce :)

hellip

Předem se omlouvám redakci, následující text prosím neberte jako narážku.
Osoboně si nedovedu sám sebe představit v obchoďáku jak si kontroluji, jaká éčka mam v cereálních. Popravdě bych si připadal směšně, kdybych strávil deset minut rozhodováním mezi třemi typy cereálií. Nikdo z mého širokého okolí by velmi pravděpodobně netrávil čas podobnými blbostmi.
Zdá se mi, že zde byl zcela jednoznačně nejtěžším kritériem věk, [b]reálná[/b] použitelnost evidentně moc ne. On přeci jen titulek „dítě vyhrálo programátorskou soutěž“ dost naláká. Zdá se mi to poněkud neeitcké.
Pokud jsem tímto subjektivním názorem rozhořčil pořadatele/vý­herce/kohokoliv spojeného se soutěží, tak sem ještě jednou omlouvám, ale zkuste se nad tím, co jsem napsal zamyslet :)

Petr

Věk nemohl být kritériem, protože hodnotící nevěděli, čí program hodnotí.
Aby si člověk kontroloval u všeho co kupuje éčka mi taky přijde absurdní, taky moc nechápu jaké praktické využití má ta aplikace.

eee

No, tak to me se uz stalo mnohokrat, ze jsem koukal na to co ty potraviny obsahuji a vybiral ktera je lepsi, ale chybely mi vedomosti o rade Ecek. Mozna je to tim, ze mam dite a vy ne a nebo vam proste nezalezi na tom, cim ho krmite. Mit takovou aplikaci v mobilu, tak bych se rad podival.

Přezdívka

Stačilo použít např. http://cs.wikipedia.org/wiki/Přídatné_látky, citovat a zachovat licenci CreativeCommons…

Bob76

Ja uz ani nevim co je original a co kopie … aplikace funguje a to je zaklad. ;o)

Peter

Ako autor obsahu chraneneho autorskym zakonom navrhujem :
Mlademu cenu nechat
Zavriet ho na 1 rok za porusenie autorskeho zakona
Zabezpecit mu sponzora ( pracu v sulade zo zakomon ) nech „ide profesne hore“

Mi.Chal.

Autorovi je 12. Tem muze neco hrozit maximalne tak kdyz nekoho zavrazdi.

jaja

;) .

yac

Ve dvanácti jsem sice produkoval mnoho kódu, ale zdaleka nic, co by bylo užitečné – palec nahoru!

maTTew

Tak to je celkem síla. Nakódit obyčejnou databázi a jednoduchý katalog s vyhledáváním je otázka dvou hodin i s instalací SDK. Ale data bych sbíral a formátoval asi dlouho. To, že je ukradl, a dokonce použil cizí grafiku v podobě loga, je totální ostuda. Ten pubertální zlodějíček se nám všem teď z dálky směje, hlavně porotě. Nejen, že ušetřil krádeží dat několik, možná i desítek hodin, ale ještě vyhrál první místo. Kdyby alespoň to logo udělal svoje…

PEPA

Dvanáctiletý mladík?

hustý !!!

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.