Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Projektů jak když naseje…

Projektů jak když naseje…

Články Různé

Na českém webu se nebývale daří projektům; cynik ve mně dodává, že to je taky důvod, proč se českému webu jako celku nedaří. Projekty jsou jistě skvělá věc: jsou leckdy užitečné, s šikovným nápadem v pozadí a se spoustou práce, stanou se leckdy populární, ale je v nich skryt drobný systémový problém.

Vašek Stoupa mě požádal, abych se připojil k hodnotitelům letošního Startup show, které proběhne opět v rámci WebExpo. Probíral jsem se přihláškami a potvrdilo se mi podezření, které chovám už delší dobu: Máme na webu projektů jak když naseje, ale pořádný startup najít je téměř umění.

Dovolím si pro účely této glosy drobné pojmové vymezení a popíšu význam dvou slov, totiž projekt a startup. Obě patří mezi často používaná slova a jejich význam se inflačním používáním trochu zastírá.

Projekt dnes neoznačuje to, co se píše ve slovnících, tedy „plán, záměr, úmysl; stavebněkonstrukční nebo organizačně-finanční dokumentace“. Pak by věty jako „spustili jsme projekt“ nedávaly smysl – a že je slýcháme a čteme velmi často. Stalo se to, co se v jazyce běžně stává, totiž posunul se význam. Kam?

Zájemce odkazuju na Justův Slovník floskulí – pokud ho nemáte, tak vězte, že (volně dle Justa) je „projekt“ inflační slovo, které se používá místo zastaralých, nemoderních, necool a vůbec vyčpělých slov „web“, „server“, „stránky“, „aplikace“, „služba“, protože zkrátka líp zní. Důležitěji. Působí dojmem nějaké plánovitosti, cílevědomosti…

Projekty zamořily veřejný prostor obecně, to není jen problém webu. Každá knížka, výstava, film, představení, televizní estráda, série článků do novin, každý úmysl, co kdo pojal, je najednou projektem. (Ideálně „komplexním projektem, který mapuje scénu“.) Slovo nadpoužíváním zplanělo a je z něj prázdná škatulka, která pohodlně označí jak věci, které spadají do mnoha podkategorií naráz, tak věci, co se pohybují mezi kategoriemi – ať už proto, že jsou pro ně škatulky úzké nebo proto, že sami tvůrci pořádně nevědí, co vlastně dělat a jak toho dosáhnout.

Spustili jsme projekt“ zkrátka říká, že nejsme žádní matláci, které prostě něco napadlo, a tak to udělali – a děj se vůle Boží. Odvádí to pozornost od otravných otázek „Co to je?“, „K čemu to komu bude?“ nebo „Jak se to uživí?“ Je to prostě Projekt, ten nemusí být konkrétní, tomu se velmi dobře daří v konfúznosti a neurčitosti. Kupodivu. Ony totiž floskule mívají ironickou vlastnost: používají nějaké slovo leckdy v přesně opačném významu, než jaký původně mělo.

U projektu nemusíme přiznat, že nás to prostě napadlo, chceme to dělat a nemáme s tím větší ambice – to vypadá diletantsky, obzvlášť v době, která si libuje v kultu výkonu a růstu. Místo toho řekneme, že připravujeme projekt. Jen co zmapuje scénu, stane se kultovním. 

Velmi často vzniká webový projekt jako důsledek hnutí programátorovy mysli (autor těchto řádků ví o čem mluví, protože sám má za sebou spoustu webových projektů.) Programátoři jsou většinou chytří lidé a mnoho z nich má výborné nápady, chuť i sílu je realizovat. Pokud se do něčeho takového pustí, bývá to většinou z nějaké vnitřní touhy – buď udělat něco, co jim chybí, nebo si vyzkoušet svoje znalosti a schopnosti na něčem, co by lidem mohlo být užitečné. A tak vzniká projekt. Dílo vytvořené tvůrčím duchem, technicky propracované, ovšem obchodně nepoužitelné.

Na webu slovu projekt v poslední době úspěšně konkuruje, co do potenciálu stát se floskulí, slovo startup. Zní to světácky a byznysově, rozhodně líp než český překlad „začínající firma“. Hotová bonanza pro PR oddělení: „Náš projekt je startup…

Spousta lidí nevidí rozdíl mezi projektem a startupem a volně oba termíny míchá, takže zmatení je dokonalé a leckdo by mohl snadno podlehnout dojmu, že „startup“ je jen vylepšené a „english-like“ slovo pro web. Že to je jen stupňování toho, jak profesionálně označení zní: web – projekt – startup. Jednou provždy je potřeba říct: Váš blog není a nebude startup, i kdybyste ho stokrát startupem zvali!

Ten zásadní rozdíl je v tom, že startup je založen jako firma, s nějakým podnikatelským záměrem a plánem. U startupu má tvůrce (reálnou či nesmyslnou, ale aspoň nějakou) představu o tom, jak to bude provozovat a kde na to vezme. Startup je podnikání a jeho cílem je, aby vás a další lidi, co na něm dělají, uživilo.

V celé nahotě se to projevilo právě v přihláškách na Startup show. Minimálně u třetiny z nich lze mít oprávněné pochybnosti, že jsou plánovány s podnikatelským záměrem. Jsou to mnohdy velmi pěkně zpracované a užitečné služby, ale není v nich nic, co by napovídalo tomu, že z toho bude někdy něco víc než… projekt. Čest těm opravdovým startupům, co se ve Startup Show objevily.

Ne že by u nás nebyly startupy, řízené lidmi s obchodními zkušenostmi, technologicky na výši a se schopnými vývojáři. Jsou – ale mnohem víc je projektů.

Chybí tu cosi jako „ideový inkubátor“. Místo, prostor, hnutí, v němž by se setkávali lidé, pro něž je spouštění webů podnikáním, nikoli programátorskou výzvou. Vím že se o něco pokouší vysoké školy, ale jsou to zatím poměrně nesmělé projekty. V tom držím WebExpo palce a doufám, že se jeho „startup sekce“ stane oním krystalizačním jádrem, kolem kterého se startupová scéna opravdu rozvine. Český web to potřebuje jako sůl.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
32 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
mikiqex

Bylo by fajn, kdyby se přihlášené startupy, třeba na požádání, dozvěděly, co si o nich porota myslí a to klidně v celé nahotě. Loni jsem se do Startup show hlásil a že mě nevybrali jsem se dozvěděl vlastně až ze seznamu postupujících. To nemá pro autory žádný vzdělávací přínos.
Proč jsem se nedozvěděl, že projekt nemá šanci přežít, že o to lidé nebudou mít zájem, že takových projektů je milion a lepších, že to lidé nepochopí, protože to nepochopila ani porota, že je to fušersky udělané, že je to neestetické, že jsem se asi zbláznil, když něco takového považuji za startup, že neměli čas se mým startupem vůbec zabývat, …?
Věřím, že řada autorů nemá své startupy jen jako náhlé hnutí myslí a že by je rádi zdokonalili tak, aby svou práci zúročili a nalákali nové uživatele. A pokud by něco podobného bylo jako stálá instituce, určitě by to mělo vliv i na kvalitu České webové scény.

František Kučera

Hoď sem odkaz (pokud ta služba ještě žije), kritiků, kteří to řeknou na rovinu, tu jistě najdeš dost :-)

mikiqex

1. Omluva porotě Startup show, našel jsem hromadný mail, ve kterém píší, že se daný projekt neprobojoval do hlavní soutěže.
.
2. Po uvážení jsem provedl re-engineering a systém se aktuálně nachází ve stádiu uživatelské nepřívětivosti kvůli určité absenci „pochopitelnosti“ :) Ale nedá mi to: http://q.q3x.net/
.
Vycházel jsem z Wikipedie, Wolfram|Alpha a Freebase. Existuje vzájemná provázanost mezi „vším“, cokoliv někde leží, má nějaké vlastnosti, někdy vzniklo příp. zaniklo, nachází se v nějakém stavu, něco obsahuje, má nějaký vztah k něčemu jinému atd. To se snažím popsat, mapovat a interpretovat.
.
Systém lze přirovnat k InfoBoxu na Wikipedii. U toho se mi ale nelíbilo, že i když jsou data v jednom jazyce k dispozici, do jiných se musí dopsat. Navíc mnohokrát jsem narazil na chybný přepočet jednotek či jiné nesrovnalosti, což se snažím řešit automatickou konverzí dle „locale“ (v češtině metry a gramy, v angličtině yardy a unce).
.
Začal jsem geografií, přidal osoby, stroje, stavby, osoby, firmy s pobočkami a provozovnami, knihy, filmy, skladby, potraviny, nápoje, zařízení atd. Data lze dále zpracovávat (např. díky souřadnicím zjistit vzdálenost, porovnat stáří dvou osob…) Data spravuji zatím sám a tak DB obsahuje „jen“ asi 260 000 záznamů. Místo API jsem vytvořil jakési šablony pro různé datové struktury, takže týž záznam lze vedle HTML zobrazit např. jako CSV, XML, JSON, text nebo řeč.

anodým

Určitě jsi si s tím dal spoustu práce, ale já nějak nechápu k čemu to je? Čtu tam, že je to univerzální nástroj na zpracování dat. Hmm to zní zajímavě, ale asi nemám dostatek dat ke zpracování :-), nebo nevím proč bych to měl vůbec chtít. K čemu to používáš ty sám? Snad to není novobodá Kosmova kronika 2.0 ? :-)

anodým

s/novobodá/novodobá

mikiqex

Děkuji za reakci, vážím si každé zpětné vazby.
.
Mám v tom evidenci knih v knihovně, evidenci tankování, nákupní seznamy nepíši, ale naklikávám (a mám pak následně i nákupní historii, třeba kvůli reklamacím), označuji si zde oblíbené epizody seriálů a pokud chci zjistit počet obyvatel či psč nějakého města, případně datum narození či úmrtí nějaké osoby, je to pro mě rychlejší, než to lovit jinde. Funguje to i jako konfigurační databáze, takže mám přehled o tom, kde co je za komponenty, kdy a kde byly pořízeny, kdy jim končí záruka, expirují licence atd. A v neposlední řadě je to mé PIM i s evidencí otevíracích dob (to mi vždycky chybělo :). Velkohubě si troufnu napsat, že na tom lze postavit prakticky cokoliv (datově orientovaného), pokud má člověk správný úhel pohledu.
.
V telefonu k tomu mám prográmek (dělal jsem WM klienta pro Lokolu), takže když se někde toulám a třeba hledám bankomat, díky minimálním datovým přenosům mám informaci rychle k dispozici (dobře, v tomto bodě asi vítězí radost z vlastní technologie). Nicméně když někam jedu, naklikám si dopředu body zájmu, stáhnu offline verzi a i bez roamingových dat jsem schopen normálně fungovat, včetně všech doplňkových údajů. To mi zatím žádná jiná webová služba nedovolila.
Ještě zmíním „pluginy“, jako konvertor měrných jednotek, kurzů měn a formátů datumu/času, WHOIS službu, Google Fight nebo randomizér.
.
Protože to pracuje decentralizovaně, mám soukromá data na vlastním „intranetu“ a všechny ostatní (veřejné) údaje a vazby si pomocí connectorů stahuji ze zmíněného serveru. Jinými slovy, intranet je jen jakousi sadu ukazatelů na data z externího úložiště, ale vazby mezi nimi si ukládá lokálně (protože to jediné je privátní). Díky tomu je to datově velmi úsporné, i při zachování všech ostatních funkcionalit.

anodým

Hmm to zní opravdu pěkně! Proklikal jsem to ještě jednou a vypadá to fakt sofistikovaně. Věřím, že je to velmi univerzální a užitečné. Možná by to chtělo, pokud bys to chtěl nějak více „zpopularizovat“, trochu ukázat k čemu všemu se to dá použít.. Viděl jsem to video na youtube, ale bylo to moc hrr a celkem trochu chaos .-) , a to jsem celkem chaotická zrychlená osobnost :-) Pokud bys to chtěl nějak více „zpopularizovat“, měl by sis uvědomit, že drtivá většina lidi jsou hlupáci :-) a ani nebudou mít páru o možnostech tohoto tvého projektu. Měl bys jim to více přiblížit (těm obyčejným lidem).. nebo těm, pro koho to je. Ani to nemusí být funkční, hlavně že je to „jednoduché“, lehce pochopitelné a přímočaré (viz. Windows :-) ). Ale vypadá to jinak fakt moc hezky, věřím, že ti to dobře slouží.
Líbily by se mi třeba takové příběhy, něco jako třeba:
„Jsem prodejce HW. Potřebuji mít přehled o svých klientech a být vždy v obraze. Toto mi k tomu pomáhá, mám vždy ty nejaktuálnější informace a taky mi to hlídá mé klienty – jejich licence, záruky apod.“. A tak něco.. Takové jakože use-cases z reálného světa. Teda pokud bys to chtěl nějak „rozjet“ nebo tak něco.. Nalákat lidi.
Jinak si myslím, že by to byla škoda do toho investovat tolik času a mít to jen pro sebe. Nějak jsem nepochopil ani ten koncept „modulů“ a tak.. Jestli to využívá více lidí nebo jak to vlastně funguje, nebo co to je :-) Tolik názor naprostého q3× BFU :-)

mikiqex

Rozumím. Můj problém je asi záliba ve zkratkách a minimu nutných kliknutí, takže výsledek moc pro BFU není :) Zkusím tedy vytvořit i nějakého viditelného průvodce hledáním, vytvářením a zpracováním dat. Video je dobrý nápad, díky. Co jsi viděl bylo takové plácnutí do vody, „jen aby nějaké bylo, protože je to cool“. Chyba, uznávám.
.
Popravdě řečeno celé to původně pro vlastní potřebu bylo a když už to funguje podle představ a má to rozumná data, tak si říkám, že je škoda si to syslit je pro sebe. Možná i proto je to tak user non-friendly… Na druhou stranu když to nezíská uživatele, tak se věšet nebudu :) Protože to přeci ONI nevědí, oč přicházejí ;-)) Lepší, než komunitní server bez komunity.
.
Celá koncepce je vlastně rozšířený Class diagram a jen jsem změnil názvosloví, modul = třída. Díky tomu se data snadno modelují v UML. Modul zde je jen jakýsi „obal“ zastřešující jeho atributy (člověk je také jen abstraktní pojem a to, co vnímáme pod tímto slovem, je sada fyziologických vlastností, chování atd.)

Ivan Nový

Stránku jsem si prohlížel jen zběžně. Dají se ty linky na externí data vytvářet automatizovaně?

mikiqex

Aby nedošlo k nedorozumění, externí data jsou data („moduly“) aktuálně uložená na q.q3×.net. Nyní to řeším přes ID modulu nebo přes vytvoření skupiny modulů (od toho to plus napravo u položky seznamu) a následný export-import vazeb. Ale dokáži si představit i jiný způsob.

Ivan Nový

Aha, já myslel, že externí data jsou volně rozprostřena v internetu.

mikiqex

Pokud by data držela stanovenou strutkuru, tak není problém. Ale protože se snažím striktně držet sémantiky, neposkytovalo by obecné řešení požadovanou kvalitu dat. Technicky je ale možné mít několik instancí systému a mezi nimi data provazovat.

anonym

Jestli to má být masově používané, musíte připravit aplikaci pro BFU.
Například ten „nákupní seznam“. To je konečná aplikace, tak ať má někde vlastní stránku a přizpůsobené rozhraní. Jestli někde vzadu je nějaká technologie, to nechce většina lidí vědět.
Počítám, že další by mohly být recepty, kaloriometry, možná eshop.
Pokud vytvoříte několik takovýchto frontendů, které se budou tvářit jako užitečná aplikace, jeden se třeba stane hitem a zpopularizuje se tím i to pozadí.

mikiqex

To zní VELMI dobře! Děkuji za námět, tématické frontendy by měly jít docela dobře od ruky.
.
Když jste nakousnul ten e-shop, uvažoval jsem spíše o aukcích. Osobně mě třeba nebaví kopírování charakteristik prodávaného předmětu do popisu aukce a takhle by stačilo pouze nalinkovat příslušný „modul“, kde všechny parametry již jsou uvedené. Stačí jen doplnit cenu, stav a tradá! :)

Jiří Knesl

… když jsem takhle šel z koupelny zpět k rozčtenému Čtyřhodinovému týdnu, jsem si uvědomil, že vlastně nikdy ani startup nechci.
Startup, to je, když 3–7 (to teď jen tak střílím od boku) lidí vyvíjí 12 hodin denně s vědomím, že když se to podaří, zbohatnou. Pak po roce, dvou, ti, kteří nevyhoří nebo se na to nevykašlou zaznamenají úspěch. Začnou tam chodit lidi, najdou investora, který jim udělá kampaň. Vypadá to, že konečně přijde dovolená, práce 6 hodin denně a už ne 7 dní v týdnu, ale třeba jen 5. A bum! Začnou problémy se škálovatelností, objeví se „kopírácí“ a začně další závod. Takže místo 12 hodin pracují „vyvolení“ 14 hodin denně. Za pár let buďto zbohatnou a nebo se zblázní. Tam začně další rozměr – začnou se hádat, kdo má vlastně 20, 21, 22 procent, komu patří jaké procento výnosů, kdo má poslední slovo a spousta dalších libůstek, která se startupem až tak nesouvisí.
Projekt je vlastně cokoliv s jakýmkoliv účelem (a třeba podnikatelským záměrem). Je to beztvaré, většinou ale pevně v ruce „někoho“, kdo se může rozhodnout, že mu stačí, když místo 5 milionů UIP denně vystačí s 1 promile a nebude to živit s vidinou „budu mít 100 zaměstnanců“, ale s vidinou „jede to samo, jedu na rok do Karibiku“. Může si žít ve své nice, mnohdy je dokonce žádoucí, že svou identitu i business model skryje a rozloží mezi 10 subkontraktorů.
Samozřejmě, Martine, tebe se to netýká. Ale setkávám se s názorem, že „projekty“ jsou fuj, jen pro ty, kteří ještě nemají „startup“. Já jsem byl mnohokrát pozván do startupu a teď už spíš budu mnohem radši součástí projektu, třeba i takového, který má hned od začátku definovaný účel, začátek, průběh a často i konec.

František Kučera

„definovaný účel, začátek, průběh a často i konec“
Pokud nemá definovaný cíl, konec (a další věci), tak to není projekt ;-)

Jiří Knesl

Třeba konec nemusí být součástí projektu. Třeba mám cíl: „vybudovat příjem 200 USD denně z reklamy“. To, když toho dosáhnu, konec není.
Nebo nemusím mít cíl: „budu denně posilovat po dobu jednoho roku“ – neříkám, že pak uzvednu 60kg nebo 70kg, cíl není. :)

František Kučera

Ad „To, když toho dosáhnu, konec není“
Koncem jsem myslel časové ohraničení, termín – bez něj to projekt není. Do termínu je potřeba splnit cíle. (což samozřejmě neznamená, že po termínu by to, co jsme vytvořili, najednou zmizelo, skončilo – jen je potřeba rozlišovat produkt projektu, který přetrvává, a projekt jako takový, který končí).
Ad „cíl není. :)“
Pak to není projekt.

Jiří Knesl

Když si vypůjčím terminologii GTD, pak projekt nemusí mít termín (ale bude hotov co nejdřív, kdy najdu čas na provedení kroků). A musí mít cíl. Pak je tu Area of responsibility: tam není vůbec žádný povinný cíl, je tam jen záměr (který můžu sledovat po určitou dobu). Obojí se dá přetavit na „obchodní projekt“ (a jak vidět, nemusí mít cíl, termín nebo definovaný záměr, nicméně musí mít definované alespoň něco z toho).

František Kučera

Mně je bližší jiná definice projektu (podle PM). Pravdu má Martin v článku – „projekt“ je dneska hrozně nadužívané slovo a označuje se tak kde co – i to, co vůbec jako projekt řízené není.

*/*/*

naduziti slova projekt je celkem znamka nepochopeni rozdilu mezi projektem a vystupem projektu. ukazuje to na detail, ze je nekdo chytry asi jako „projektor“ a ne jako projektant. o kvalite toho vystupu projektu to moc primo nerekne, ale dost casto to napovi co se da ve vetsine pripadu cekat.
startup a nepochopeni vyznamu je zas jina perla. podpis analfabeta. bud cizojazycneho nebo ekonomickeho.

Jiří Knesl

Ale vždyť projekt je jen „bezvaré cosi“. Domácí úloha žáka zvláštní školy je projekt. Je jedno, zda je na konci 30 spočítaných příkladů z malé násobilky nebo let na měsíc.
Já si naopak myslím, že se v tuzemsku konečně začínají používat pro projekty správné termíny. A připisuji to vzdělání, postupně se opouští přístup „nahučte do nich gigabajt kravin, oni 2 % použijou“ a přistupuje se k rozumnému kompromisu mezi tím vědět a umět to použít.
Studuju ekonomii, není to česká VŠ ale britská a tam se ke startupům pohlíží dost odlišně. V ČR je to všechno pořád celé mladé, být součástí startupu vypadá „uber-mega-sexy-cool“, v Británii mají od průmyslové revoluce nepřerušený kapitalismus. Tam startup = rizikový start, který se nerovná ani zdaleka firmě s tradicí 150 let.
V tomto státě se „paradoxnost“ startupu ukáže jen když někdo řekne, že má startup na vaření piva. Ehm, oni to vaří 700 let, najednou snad přijde něco, co to posune o světelný rok kupředu?
Sám za sebe mnohem radši přispěju do něčeho, co funguje a přežije mě, než do služby, kterou nebude za 10 let nikdo znát.

Mirek Prýmek

Myslím, že to samé bylo docela dobře vidět na ČT ve Dni D…
Jsem zvědavej, jestli fakt přijde další řada, nebo investoři zhodnotili, že to fakt nemá cenu :))

Timy

Třetí řada se už natáčí a Tomio Okamura k tomu na Facebooku napsal:


„Tak mám za sebou další natáčecí den 3.řady Den D. Opět jsme investovali a zlomili jsme další rekord ! Ve 3.řadě bylo již proinvestováno téměř 10 milionů korun a to ještě nejsme zdaleka na konci natáčení ! Skutečně se máte tedy od ledna na co těšit, sám se nestačím divit, jaké nápady tentokrát do naší televizní reality show příchází ! Ještě prozradím, že se zatím ohledně investic nejvíce činí Ivan Pilný !“


Takže by to mohlo být zajímavé.

Mirek Prýmek

Super! Díky. Akorát to čekání do ledna bude dlouhé :)

LopatA

Bolo by fajn, keby autor čo-to napísal aj o slovenskej scéne a prípadne porovnal. Informačné zdroje nie je až take ťažké získať, stačí followovat slovensku twitter scénu. Okrem toho u nás sa už inkubator rozbehol – startupcamp.

anodým

Tady seš na cz chlapečku :-) Get alligned.

top

Ta první část tohoto článku byla opravdu zbytečná, nějaké slovíčkaření na téma Co podle jedné definice ze slovníku smíme nazvat projektem… Texty tohoto ražení skutečně nesnáším. Oxfordský slovník naopak definuje projekt následovně, lehce odlišně:
A project in business and science is a collaborative enterprise, frequently involving research or design, that is carefully planned to achieve a particular aim.
Na druhou stranu část článku o startupech měla nějakou informační hodnotu, a bylo to zajímavé.

-

> Vím že se o něco pokouší vysoké školy, ale jsou to zatím poměrně nesmělé projekty.
Jo? http://info.muni.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=1314&Itemid=91 :)

von_Tros

Nebo třeba: http://www.jic.cz/

kert

Tak snad ta Startup show alespoň rámcově zmapuje zdejší kultovní scénu a stane se tak sama alespoň trochu podařeným projektem :-)

Tenzo

Kolega nas na tuhle akci posilal s napadem… Z duvodu rizika ukradeni bych se nikdy nezucastnil…

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.