Přejít k navigační liště

Zdroják » Webdesign » Stránkujeme smysluplně…?

Stránkujeme smysluplně…?

Články Webdesign

Stránkování je technika rozdělující webové stránky s příliš mnoha záznamy do více kratších stránek. Což asi není třeba vysvětlovat, protože se stránkováním se setkáte skoro na každém webu. O to je smutnější, jak často webdesignéři v této disciplíně selhávají.

Stránkování je zajímavé hned ze tří pohledů:

  1. z programátorského
  2. z hlediska SEO
  3. a použitelnosti / user experience

Tento článek se bude věnovat jen třetímu pohledu a ukážeme si, čemu se vyvarovat při návrhu dobře použitelného stránkovače (anglicky paginator). Než začneme, sjednotíme si terminologii. Stránkovačem myslím navigační komponentu webové stránky vypadající zhruba takto:


Obrázek č. 1: stránkovač obecný.

Můžeme ho rozdělit na části obsahující:

  • číselné odkazy vedoucí na konkrétní stránky
  • odkazy pro relativní posun o stránku vpřed a vzad (zpravidla bývají nejdůležitější)
  • odkazy pro absolutní posun na začátek a konec

Stránkovač samozřejmě může být i složitější, nebo naopak jednodušší a nemusí obsahovat všechny části. Co když ale neobsahuje žádnou část?

Chybějící stránkovač

Nejhorší stránkovač je chybějící stránkovač. To dá rozum, viďte. Proč to tedy zmiňuji? Protože absentuje na obrovské spoustě webů. Příkladem může být řada blogů, například ten či onen, každý běží na jiné platformě. Na titulní neboli první stránce najdete nejnovější články, ale marně byste pod nimi hledali odkaz na stránku druhou. Nic takového tam totiž není.


Chybějící stránkovač. Jak se dostanu na další článek? Dost těžko. (blog Dobrého webu)

Jakmile nedáte čtenáři možnost se snadno dostat k následujícím článkům, dopustili jste se neomluvitelné chyby v navigaci. Třeba právě další články mohly rozhodnout, že si jej dá do RSS čtečky. Nikdy proto na stránkovač nezapomínejte. A pokud to vaše platforma neumí, poohlédněte se po jiné.

Vizuální podoba

Grafická podoba stránkovače hraje naprosto zásadní roli. Stránkovač, který vidíte na obrázku č. 1, (si) musím po vizuální stránce pochválit. Působí intuitivně, aktuální stránka je zřetelně zvýrazněná a neaktivní odkazy jsou zašedlé. Pokud by to bylo ku prospěchu věci, mohly by se i odstranit.

Především však dopřává jednotlivým odkazům dostatečně velkou aktivní plochu. Není třeba se myší trefovat do drobných číslic, stačí kurzorem najet na mnohem větší ohraničující obdélník. Tohle ocení každý uživatel. (Viz Fittsův zákon)

Kromě aktivní plochy hraje svou roli také rozmístění jednotlivých částí stránkovače. Nejlépe patrné a dosažitelné jsou krajní části. Pokud by mezi nejpoužívanější odkazy měly patřit ty pro relativní posun (předchozí, další), tak jejich umístění uvnitř odkazů pro posun absolutní (první, poslední) zhorší jejich dostupnost. Byť jsou doplněny piktogramem, zbytečně nutí uživatele přemýšlet. Můžeme situaci vyřešit třeba tak, že odkaz na první a poslední stránku naznačíme pomocí číselných odkazů:


Obrázek č. 2: jiný způsob odkazu na první a poslední stránku.

To už je lepší a výsledek je stále intuitivní.

Ale pozor, třeba v případě administrace databázových tabulek je odkaz na poslední stránku jedním z nejdůležitějších. Pokud prohlížím tabulku objednávek, zpravidla hned kliknu na „Poslední“, protože nejstarší záznamy na první stránce mě nezajímají. Takže je záhodno tam takové tlačítko ponechat. Vždy je třeba přemýšlet, co je vhodné pro konkrétní nasazení.

Co nejjednodušší…

Zkuste se zamyslet a odpovědět na otázku: hodil by se stránkovač z obrázku č. 1 nebo 2 na blog? A proč?

Pro blog jsou oba nevhodné. Čtenáři totiž využívají jen odkazy pro relativní posun. Vše ostatní překáží. Číselné odkazy je nezajímají, nikdo nepotřebuje jít přímo na stránku č. 12. A ještě zbytečnější je odkaz na stránku poslední. Kdy by na něj klikal? Leda by čtenáře zajímalo, kdy se na blogu objevil první článek, ale kvůli tak okrajové potřebě přece nemůžeme zkomplikovat stránkovače na celém blogu.

 Odstrašující příklad odporující všem v článku uvedeným doporučením (blog Misantrop.info)
(Na zmíněném webu je už stránkování jiné; jako by snad provozovatel stránek mezitím četl tento článek. – Pozn. red.)

Ideální stránkovač pro blog by měl obsahovat pouze odkazy na předchozí a následující stránku:


Ukázkový příklad, navíc méně důležitý odkaz je menší (blog phpFashion.com, patřící shodou okolností autorovi článku)

Kupodivu i na těchto dvou odkazech lze dost pokazit. Častou vadou jsou nevhodné popisky:


Matoucí popisky, co jsou to předchozí články, ty starší? (blog společnosti Optimics)

Odkaz „další články“ vede na články napsané dříve (tj. předchozí), zatímco „předchozí články“ míří na spoty chronologicky následující po aktuálních. Felix Holzmann by z toho vytěžil scénku, vy se snažte dávat odkazům srozumitelné názvy.

Další vadou, kterou trpí řada webů, jež pohání WordPress, je obrácené směřování odkazů. Protože čteme odshora dolů a zleva doprava, musí odkaz na další (starší) obsah vždy směřovat doprava a nikoliv vlevo:


Zrcadlově umístěné odkazy (blog Pixynergia)

…ale ne jednodušší

Dopřejme si ještě jeden odstrašující a přitom docela typický případ stránkovače. Byl použit na webu, kde uživatelé nejčastěji potřebují klikat na odkaz pro posun na další stránku. Občas mohou kliknout i na číslo stránky ve snaze posunout se o více stránek.


Klaboseni.cz před redesignem.

Zdálo by se, že z pohledu uživatelské nevrlosti bylo učiněno maximum: klíčový odkaz na další stránku je reprezentován pouhým znakem >, do kterého je třeba se přesně trefit a který je obklopen řadou zbytečných až nesmyslných odkazů na poslední či předposlední stránky. Jaké bylo překvapení, když webdesigner při redesignu dokázal zajít ještě dál, tím, že onen nejdůležitější odkaz odstranil:


Klaboseni.cz po redesignu.

Poznámka: jako negativní příklady jsem uvedl několik známých českých webů, což však neznamená, že ostatní weby jsou na tom lépe. Kdepak, situace je tragická a správě řešené stránkování aby člověk pohledal.

Jednou jsi dole, jednou nahoře

Na blozích patří stránkovač dolů pod články, neboť čtenář čte obsah odshora dolů a po dosažení spodního okraje chce přejít na články starší. Jiná situace nastává, pokud stránkujeme například tabulku a kde se očekává aktivní využívání stránkovače.


Stránkování umístěné nad tabulkou.

V takovém případě umístěte stránkovač i nad tabulku. Pokud by byl umístěn jen dole, musel by uživatel pokaždé zarolovat pod tabulku, což by v případě dohledávání nějakého záznamu bylo frustrující.

Je-li zobrazovaných dat na každé stránce tak málo, že by se posuvník neměl objevit, stačí zůstat u jednoho stránkovače a doporučuji ponechat ten vrchní. Výška tabulky se totiž může měnit a spodní stránkovač by uživateli pod kurzorem poskakoval. Obzvláště patrné by to bylo při načítání měnícího se obsahu přes AJAX.

Buďte kritičtí

O stránkovačích by se dalo ještě napsat mnohé, ale cílem článku je přimět vás, čtenáře, k většímu přemýšlení nad touto klíčovou komponentou. Hledejte řešení, které je nejvhodnější přímo pro danou situaci. Zvažte, zda se čtenáři chtějí dostat hlavně na starší články, jako je tomu na blogu či magazínech, nebo zda se chtějí snadno dostávat na významná místa, jako je první či poslední stránka. Navigace může vést i na konkrétní měsíce či roky. Nebo uživatelé „scanují“ web ob více stránek (zde to nebylo, podívám se, co je na stránce páté, ne, tak to bylo dřív…)?

Zamyslete se, jak by měl stránkovač vypadat pro dva nejčastější případy užití, ale také si zkuste odpovědět na otázku, jak odnavigujete k cíli člověka s nestandardním požadavkem.

Můžete být kreativní v grafickém pojetí stránkovače – inspirací vám mohou být galerie. Ale nikdy ne na úkor použitelnosti a intuitivnosti. Ono vlastně stačí být kritickým uživatelem vlastní aplikace. Bohužel se zdá, že tímto citem disponuje jen malé procento vývojářů. Pokuste se ho u sebe probudit!

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
97 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
honzamac

Ach, děkuji za článek. Konečně mě někdo donutil předělat stránkování na mých webech, které mě vždy pilo krev! Snad se přidají i ostatní hříšníci jako já.

petr svestka

pridavam se k pochvale za inspirativni clanek, zamyslim se … a vsechno predelam :) slibuji :)

JoshB

Maji naprosto katastrofalni strankovani. Vzdy se nachytam a kliknu na tlacitko pro posledni stranku s umyslem prejit na nasledujici stranku.
Jako velky nedostatek taky vidim ze strankovani je umisteno jen dole a tudiz kdyz chci projit nekolik stranek za sebou musim vzdy projet strankou az dolu (vim ze na tenhle problem narazim casto, ale nedokazu si ted uvedomit proc bych neco takoveho delal). Taky ta hromada cisel…

Tam kde je to mozne je podle me jeste vhodnejsi nacitani dalsiho obsahu bez reloadu automaticky pri posouvani, nebo pres tlacitko (twitter)… Z hlediska SEO to asi nebude nic idealniho, ale z hlediska uzivatelskeho je to velice prijemne reseni (alespon pro mne)

pixy

Protože čteme zleva doprava, mají být novější články vlevo a starší vpravo? WTF? To mi budeš muset někdy vysvětlit… Mně přijde naopak naprosto přirozené, že předchozí je vlevo a následující vpravo, směr zleva doprava je obvyklý i na časových osách. Odkazovat na starší články doprava a na novější doleva mi přijde na hlavu postavené, sorry.

Nicméně nejde to zobecnit tak ani tak, je potřeba to vyrobit tak, aby to pasovalo do daného webu a dávalo to tam smysl.

Čavo

Autor článku bude asi ako moja manželka. Zásadne číta noviny a časopisy od konca ku začiatku. Aj mi to vysvetlovala, že viacstranový článok si najprv prezrie opticky, potom sa dostane ku začiatku a môže začať čítať. Ale i po tomto vystvetlení sa mi to zdá dosť čudné.

:-)

Esonyx

Vtipné :D moji rodičové dělají to samé =o)

Martin Malý

Protože čteme shora dolů, mají být novější články nahoře a starší dole? WTF? Joaha, ono to tak je… :)

Ber to tak, že směr „doprava“ a „dolů“ (po směru čtení), vnímaný jako „dál…“, je na blogu, magazínu či jiném podobném médiu s inverzním chronologickým řazením roven směru „ku starším příspěvkům“. Doleva a nahoru (proti směru čtení) jedeš k novějším příspěvkům. U románu to je obráceně.

BTW, sám zmiňuješ čas na osách – je tedy logické, že jsou-li na začátku nejnovější, bude směr „k vyšším hodnotám“ odpovídat posunu ke starším.

heptau

U clanku take pouzivam razeni jako pixy (starsi – vlevo, novejsi – pravo) ale sipicky nesmeruji doleva a doprava, ale dolu a nahoru coz uz koresponduje s razenim v ramci stranky. Kdyz nekde narazim na „novejsi“ vlevo a „starsi“ vpravo tak si toho vzdy vsimnu, coz si vysvetluji jako ze s tim neni neco v poradku.

Petr Staníček

Jasně, vertikálně je chronologie obrácená, na blogu (i většině dalších informačních zdrojů) se prezentují příspěvky od nejnovějších po nejstarší. A když by se použila kompletní <b>číslovaná</b> stránková navigace, je by logické, že první (nejnovější) budou vlevo, a poslední (nejstarší) směrem doprava. Prostě proto, že to je číslované — číslování má přednost, číslovat pozpátku je nesmysl, číslování každou chronologii umlátí argumenty. Ale v okamžiku, kdy číslování odstraním a nechám pouze chronologickou informaci „starší–novější“, je to rázem všechno jinak a o slovo se hlásí zažitá zvyklost, takto druhá v pořadí a v případě číslování stránek upozaděná: časová osa.

(Nic osobního), jako ty nebo David imho uvažuje jen technicistní mozek: mám nastavenou chronologii shora dolů a zleva doprava nejnovější→nej­starší, tak se jí držím jednotně všude. Jenže obyčejný selský rozum podle mě funguje jinak, jednodušeji a nemá ty dva směry pevně spojené. Přečte stránku a chce starší, předchozí informaci — což je zvykově doleva. Taky hodně záleží na tom, jestli se bavíme o první stránce (kde je jen ten jeden odkaz na „starší“ příspěvky), nebo o vnitřní stránce, kde jsou oba. Mně na ty stránky leze většina lidí z vyhledávačů, někam doprostřed, takže ta chronologická informace dostala přednost.

Čímž ale vážně nechci nijak shazovat i ten opačný směr. Má taky svou logiku, dokonce ještě prostší: čtu články shora dolů, vůbec mě nezajímá chronologie, co bylo dřív nebo později je mi jedno, dojedu na konec a chci „další“. Což je logicky doprava. OK. Prostě obojí je správně a záleží jen na podání a srozumitelnosti.

Zřejmé je z toho to, že číslované stránky a obrácená chronologie jsou v poměrně zásadním rozporu, je potřeba na to dávat pozor, dobře volit slova a symboly a vyhýbat se konfliktům v různých významech v těch dvou současně použitých měřítcích, když „další“ v posloupnosti čísel znamená „předchozí“ v čase; chronologicky „poslední“ má číslo 1 a úplně „první“ publikovaný příspěvek je „poslední“ v seznamu…

Roj

Taky by mě v životě nenapadlo dát to obráceně.
Jiná je situace u komentářů inkrementujících se dolů.
Fejsbůk to má logicky, čili odkaz na PŘEDCHOZÍ (zde Holzmann nehrozi!) je nahoře. Odkaz na další není, oni to zobrazí vždy všechno do konce.

josefrichter

Mně pořád přijde, že jakmile tam dám popisky „starší“ a „novější“, tak nasměrovat ty starší doprava je strašně nepřirozený. Člověk samozřejmě nepřemýšlí nad časovou osou vědomě, ale má ji podvědomě natolik zakořeněnou, že tohle ho praští do očí. I ten pohyb zleva doprava je silně zakořeněnej (čtení textu, stránky v knize, tlačítka back/next atd.) A když se přes search engine dostanu někam na stránku 23 ze 70ti, tak mi ten pocit nepřirozenosti ještě sílí.

Taky si myslím, že ta obrácená vertikální chronologie s tím zas až tak nesouvisí.

P.S. jestli ten článek měl lidi pohnout k přemýšlení, tak se to povedlo dokonale, gratuluju! :-)

Mem_

To generalizování „člověk“ a „přirozené“ si přepiš na správnější „já (a pixy a ještě několik lidí) máme dojem“ :), a o tom pocitu to podle mě je. Analogii z počítačového světa vidím v nastavování invertované osy Y u FPS stříleček. Pro spoustu lidí je to přirozené (protože se projektují do 3D), pro jiné je naopak nehorázné, aby jim kurzor po obrazovce šel jinam, než ukazují myší (a abych taky jen hloupě negeneralizoval, já kdysi používal invertovanou osu, a časem jsem zjistil, že mi nedělá problém používat ani normální a jsem tak přesnější :), ale to budu spíš výjimka, podobně jako ty si po pár pádných argumentech zvykneš na to, jak byl tvůj původní zlozvyk s umísťováním starších vlevo vlastně nehorázný :))

Jinak v tomhle fakt nevidím nic nepřirozeného:
– na úvodní straně blogu je málo příspěvků, nic se nestránkuje, fajn
– jak příspěvky přibývají, další se logicky ocitnou na další stránce, a protože vždy a všude stránkujeme systémem 1-2-3 a začínáme na straně 1, je logické, aby odkaz na další starší příspěvky byl vpravo (dvojka vedle jedničky).
– je přitom úplně jedno, jestli příspěvky v rámci stránky jsou nebo nejsou seřazené vzestupně nebo sestupně (i když celkově to dává samozřejmě větší smysl sestupně, ale je možná i kombinace např. chronoligkcý seznam článků v rámci měsíce)
– a stejně tak argumentace tím, že se ocitnu na nějaké stránce uprostřed je spíš minoritní případ (jistě, bloggera potěší, když mu na nějaký článek někdo vleze z vyhledávače, ale stálé čtenářstvo začínající na první straně snad převládá)

Rozpor je to leda vůči specifickým fórům. Pokud jsou zaměřené tématicky, řeší se dotaz od začátku a tam jsou skutečně nejstarší příspěvky na první straně. Pokud jsou spíš volné (okoun apod.), řadí se stejně jako blogy, tj. nejnovější vždy na první straně a zbytek se odsouvá do ztracena

josefrichter

Dobře, opravuju na „já a pixy máme dojem…“ :-) Vědecký podklady pro to nemám, opravdu je to jen dojem.

Popisoval jsem případ, kdy mám linky „starší“ a „novější“ a nic jinýho, tj. bez číslování. Zatím pořád nejsem schopen myšlenkově „skousnout“ link „starší“ se šipkou doprava :-) Pokud autor tvrdí, že je to přímo „vada,“ tak by to mohl opřít o nějaký čísla.

Redakce, co takhle anketku na téma pocitového vnímání „starší“ vlevo vs. vpravo? Možná nám z toho vyleze, že je to fakt nějakých 50 na 50 a ani jeden přístup vlastně není správně nebo špatně.

Mem_

Jo, taky jsem pro anketu :)

Miroslav Kucera

A kdyz si „starsi“ nahradite za „dalsi“, dava to vetsi smysl mit takovy odkaz vpravo?

josefrichter

já bych tam právě „další“ nikdy nedal, protože mi to přijde nesrozumitelný. zvlášť když se tam následně objeví „předchozí“ – stejný názor je tuším v článku.

em

Já si články představuju jako řadu zleva doprava a doleva přidávám. Staré je v minulosti vpravo.

Při čtení programování mysli se mi zdálo nepřirozené, že (ted si fakt nevzpomenu) si lidská mysl obrazy z minulosti a přítomnosti řadí (ted fakt nevím) zlevadoprava/zpra­vadoleva.

Je fakt, že žena a tchán spoustu věcí chápou obráceně než já. A to dokonce i slovo napříč u obdélníka.

Miroslav Kucera

Presne tak! Me osobne prijde neprirozene, ze starsi clanky (predchozi) jsou na odkazu vlevo, jak to ma treba engadget.

zyryxy

Chtěl jsem povzbudit čtenáře, aby vypnuli „technicistní“ uvažování a použili čistě selský rozum: „Dočetl jsem stránku, chci víc, klikám na odkaz doprava.“

S touto premisou se da souhlasit docela snadno, ale vyvozovat z toho neco vic je chybne. Automaticky totiz jeste predpokladate, ze navstevnik prisel z prvni stranky, tu precetl a chce dal, tudiz samozrejme doprava. Tak to ale nemusi byt zdaleka vzdy, viz co o neco vyse psal Pixy.
Kdyz se napriklad pres vyhledavac dostanete na neci zapisek o ceste kolem sveta a o tom ze byl v Japonsku, docela logicky se pak muzete aplikovanim „Dočetl jsem stránku, chci víc, klikám na odkaz doprava.“ chtit dostat na zapisek o tom, jak dana cesta pokracovala.

zyryxy

Na blozích patří stránkovač dolů pod články, neboť čtenář čte obsah odshora dolů a po dosažení spodního okraje chce přejít na články starší.

Mne pripada, ze jste to psal. Vam ne?

zyryxy

Asi si tady nerozumime. Myslel jsem to tak, ze zapisky o ceste kolem sveta by mohly byt treba klidne i na blogu a sipka „dalsi“ smerujici na aktualnejsi prispevek by mela sve opodstatneni. Celkove ale souhlasim s tim, ze vetsinou pokud neni velmi dobry duvod mit navigaci obracene(jeste me napadaji treba webkomiksy) bych asi preferoval starsi zapisky vpravo.

Martin Malý

Lidský mozek podle mě funguje jednodušeji (samosebou v našem kulturním kontextu): Doprava – to jsem ještě nečetl, doleva – vracím se k tomu, co jsem už četl. :)

Aichi

Zdá se, že na toto téma by mohla být na letošním WebExpu ukázka testování použitelnosti od Boba :)

kesspess

Jasně, prostě jako v knížce :-)

v6ak

Původ IMHO bude zakořeněn ve směru psaní, který je u nás ltr (nabízí se vysvětlení v převážném použití pravé ruky jako ruky šikovnější – u ltr tato ruka nestíní a nerozmazává inkoust). Ale zajímalo by mě, proč část světa používá rtl a jak to vnímá? Zkusil jsem nějaký rtl jazyk (arabštinu – kolik je tam ) a stránkování mají stejně jako my, tedy by to mělo být nepřirozeně:
http://www.google.cz/#q=jf&hl=ar&prmd=ivnsm&ei=_6I1TefkNY_Lswa3td2VCg&start=0&sa=N&fp=1cce67583b205f84

A teď se ptám: vnutil jim to západ, nebo je to pro ně přirozené? Člověk si IMHO zvykne na ledacos.

A jak s levým/pravým tlačátkem myši?

Kolik je u mluvčích rtl jazyků leváků? (Pokusil jsem se to hledat.)

Kde všude jdou nastavit ty zpropadené jazyky? Mohu ve Chrome nějak smazat cookies z jedné domény? (Mírně OT, ale souvisí to s tou arabštinou.)

neřheknu

> kusil jsem nějaký rtl jazyk (arabštinu – kolik je tam ) a stránkování mají stejně jako my, tedy by to mělo být nepřirozeně

V tom případě to mají v gůglu blbě. (ps. např. v izraelském Haaretzu to mají taky blbě ve fotogaleriích, viz např. http://www.haaretz.co.il/hasite/images/PicWeek/P040610/picweek.html – a že to poznám i já, i když nejsem rodilý mluvčí)

> Kolik je u mluvčích rtl jazyků leváků? (Pokusil jsem se to hledat.)

To, hlavně je u mluvčích RTL jazyků leváctví bráno něco jako homosexualita (jestli se kvůli tomu i zabíjí, to nevím, ale je to považovaný za hooodně velkou úchylku…). Pochopitelně nepočítám sekularizované izraelce…

em

Já to vidím obráceně.

Lokutus

Já bych to nebral jako starší-novější, ale jako další-předchozí. Z tohoto pohledu je odkaz na DALŠÍ vpravo v pořádku.

em

Jasně. Nahoru dám nejnovější a doleva odkaz na novější. Mě to připadá přirozené.

Poštu mám taky řazenou od nejnovějšího ke starším dolů.

Moc mě mrzí, že e-mail na seznamu ve webovém rozhraní odstranil dole pod mailem odkaz předchozí – další a zrušit. Vždycky musím jak magor vyjet crtl+home nahoru. Po dotazu mi napsali slušnými slovy, ať si trhnu. Asi chtějí, aby se tam lezlo přes POP.

vlczak

Souhlasím s Pixym.
Staré a nové články rozlišuji nad časovou osou a proto bych také čekal předchozí vlevo a následující vpravo.

Na Pixmac jsme se dopracovali zatím k nejpoužitelnějšímu stránkování k tomuto s inputem: http://www.pixmac.cz/pictures/valentynka

ronysk

Mate odsledovane, ci ten input ludia pouzivaju?

LEN moj pocit je, ze miesto triafania inputu, mazania toho, co je v nom a premyslania nad cislami, by som predsta len radsej chcel trochu vacsie predpripravene cisla, aj tak v takychto pripadoch volim skoky o viac stranok vyslovene nahodne (nic nenapoveda, co bude na presnej konkretnej stranke).

Miroslav Kucera

Tak proc to mate na svem webu opacne, nez rikate?

Pokud „dalsi“ u vas znamena „starsi fotky“ (ve smyslu „dříve pridane“), proc nemate odkaz „dalsi“ vlevo?

František Kučera

Jenže na Pixmac mám na první* stránce jen pravé tlačítko, zatímco na Pixynergia jen levé.

*) nebo jí říkejme poslední – prostě ta vstupní stránka, na kterou návštěvník typicky přijde a pak odtamtud listuje dál.

jan.hridel

Naprosto souhlasím s pixym.
Je to věc konkrétní situace, ale osobně mi přijde více logické (nebo alespoň „uživatelsky očekávanější“) hledat starší články vlevo a novější vpravo. ;-)

Jinak výborný článek, Davide. Dík!

doublej

Já pokračování očekávám vždycky vpravo bez ohledu na to, podle čeho jsou stránky řazeny. Články se řadí od nejnovějšího po nejstarší, takže logickým pokračováním (pravá strana) je v tomto případě přechod na starší články.

Ovšem hádat se, který způsob je logický, nemá vůbec žádný smysl. Chtělo by to vyzkoušet na vzorku běžné populace ;-)

oMicrone

U blogů je ale časová osa přetočená, protože nejnovější články jsou vpředu (oproti ručně psané formě deníku) .. a také, když si v sidebaru představím stromový výpis, tak pokud kliknu na posun „vpravo“, tak bych očekával posun ve stromě „dolů“, nikoli nahoru ..

Pavel Růžička

Bohužel tady to nepůjde jednoznačně rozhodnout – problém je v tom, že každý člověk si interně představuje ono rozvržení minulosti a budoucnosti jinak, někdo dokonce dole vs. nahoře, někdo jako kruh a různou pozici na něm… a žádná z těchto představ není špatná/chybná. I když já mám též přestavu, že to nejnovější je vlevo nahoře – a tedy starší články (a odkaz na ně) bych očekával vpravo…

Arcao

Ono to má dva uhly pohledu.

Buď se na to budeme dívat z pohledu data vydání článků, pak novější články jsou, jak spávně pixy podotknul, dle časové osy vpravo (starší vlevo).

Pokud se ale budeme na to dívat z pohledu návštěvníka a jeho historie návštěvy webu, tak zde je naprosto logické, že novější články budou vlevo (starší vpravo), tedy naprosto totožně s tlačítky zpět a vpřed v prohlížeči.

Tím pádem jsou, dle mého názoru, správně obě varianty. Vše záleží na úhlu pohledu.

jehovista

Reklamy!

Roman Mátyus

Tak to hej. Jednoznačne. David Grudl predsa potrebuje reklamu lebo ho tu nikto nepozná:D

Martin Malý

Obávám se, že nešlo o reklamu Davida Grudla, ale o to, že čím víc stránek čtenář projde, tím víc zobrazení reklamy se napočítá.

Mem_

Také si každý hned vybavíte PCT? ;) (A ze známějších třeba Wired.com. Zvlášť fotogalerie je utrpení a čtenáři do nich pravidelně hustí)

Mem_

Díky za pěknou připomínku toho, jak se dobrá uživatelská navigace opomíjí. Skutečně člověka nic nenaštve víc, než když po uvolněném prohlížení stránky a rozšafném skrolování kolečkem myši musí s chirurgickou přesností umístit kurzor na čísílko další stránky, které je ještě co nejmenším fontem, aby zbytečně nerušilo ;) (Častokrát se pak radši podívá, jestli stránkování není v GET parametrech, a přepisuje je přímo :))

Nicméně některé uvedené příklady mě úplně nepřesvědčily:

1) „Pokud prohlížím tabulku objednávek, zpravidla hned kliknu na „Poslední“, protože nejstarší záznamy na první stránce mě nezajímají. Takže je záhodno tam takové tlačítko ponechat.“

Ponechat? Není spíš něco špatného už v samotném příkladu? Setkávám se s tím tedy bohužel dost často, že výchozí tabulkové zobrazení na formuláři nabízí data, která uživatel v 99 % případů nevyužije a musí buď skočit na jinou stránku, nebo si data seřadit/setřídit, a to ještě často nadvakrát (např. smysl dává u většiny dat (kalendářní data, částky) sestupné řazení, ale autoři tam dají vzestupné). V našich systémech se řadí vždy s ohledem na data a nejnovější záznamy jsou na začátku, stejně tak řazení je výchozí sestupné. Uživatelé jsou spokojeni a stránkování tam mají jen do počtu

Stejně tak když vidím ta hrozivá čísla stránek jako 1-20, je mnohem uživatelsky přívětivější nabídnout nějaký filtr (na blozích fulltextové hledání), než klikat jako cvičená opice, než dohledám kýžená data.

2) „Jiná situace nastává, pokud stránkujeme například tabulku a kde se očekává aktivní využívání stránkovače. V takovém případě umístěte stránkovač i nad tabulku. Pokud by byl umístěn jen dole, musel by uživatel pokaždé zarolovat pod tabulku, což by v případě dohledávání nějakého záznamu bylo frustrující… Je-li zobrazovaných dat na každé stránce tak málo, že by se posuvník neměl objevit, stačí zůstat u jednoho stránkovače a doporučuji ponechat ten vrchní“

Nejde to doporučovat univerzálně (obecně), je potřeba brát uživatelskou přívětivost celkově. V našich systémech jsou součástí patičky sloupcové filtry a bylo by nepříjemné skákat od patičky k hlavičce kvůli stránkování. Stejně tak počet najednou zobrazených záznamů v rámci stránky je nastavitelný a výchozí stav je takový, že se zobrazí celá tabulka všem (rozdílná výška tabulky také nehrozí, je vynucena výška jednoho řádku), takže uvedené argumenty se takového řešení netýkají

Mem_

Díky za upřesnění, teď už chápu, co jste přesně myslel tím zobrazením tabulky :)

Karel

Jenže tak to v článku moc nepíšete. Na jednom místě tvrdíte, že nejnovější záznamy jsou na konci takže je důležité aby tlačítko poslední bylo velké, na jiném místě zase kritizujete navigaci, kde tlačítko vpravo vás posunuje k novějším záznamům. Jednou podle vás patří na konec nové, podruhé patří nové na začátek. Vás bych za zákazníka nechtěl :-) Osobně se stotožňuji s druhou variantou vašeho názoru – sice je to z hlediska lidské historie revoluční, ale nové věci by se na webu měly připisovat na začátek. Poslední je tedy nejstarší. Neplatí pro datové záznamy kde pořadí má nějaký význam, ale to už se nebavíme o standardních webových stránkách.

František Kučera

+1

Ad „Stejně tak když vidím ta hrozivá čísla stránek jako 1-20, je mnohem uživatelsky přívětivější nabídnout nějaký filtr (na blozích fulltextové hledání), než klikat jako cvičená opice, než dohledám kýžená data.“

Tam prostě selhala analýza. Je nějaký rozumný důvod, proč by se chtěl uživatel dostat třeba na stránku 23? Jak může vůbec tušit, co na ní bude? Tohle je střílení do tmy. Přesně, jak píšeš, má tam být vyhledávání/fil­trování. Stránkovač nemá být pokud možno vůbec potřeba*, při jeho přítomnosti bychom se měli zamyslet, jestli něco neděláme špatně.

Ještě jedna věc, možná to tu padlo: když už se tak mluví o té použitelnosti – přijde mi velmi nepoužitelné, když se přes odkaz dostanu do nějakého stránkovaného výpisu a očekávaný obsah už tam není – přibyly nové záznamy a stránky se posunuly. To je velmi nepraktické – proto je lepší** číslovat (jen odkazy – vizuálně to může zůstat) obráceně, byť to může dát víc práce, aby nejstarší stránka byla 1 (0), i když řadíme od nejnovějších.

*) dobře, na blozích, které si chce člověk přečíst odzačátku do konce (resp. obráceně) to stránkování využije, nebo třeba u dlouhé diskuse (čte je vůbec někdo?), i když i na tom blogu bych asi rezignoval – tolik času na čtení nemám, tak bych spíš kliknul na téma/štítek, co mě zajímá, než abych procházel všechno

**) sám to mám na blogu taky blbě, nemusíte se obtěžovat :-)

P.S. sakra, jak tu nejsou vidět ta tlačítka, tak jsem omylem kliknul na –

Jirka P

*) … anebo na eshopu chci projít všechny produkty (byť filtrované), anebo jsem robot a chci zaindexovat všechno, anebo na blogu je k jednomu tagu víc než jedna stránka článků. Na problém „jak vypsat víc věcí, než se vejde na stránku, a nepoužít stránkovač“ jsou jen tři řešení – jedno jakž-takž použitelné (byť s nevýhodami), a to zvětšení kapacity stránky na nekonečno, a dvě uživatelsky nepřijatelné – chybová hláška „příliš mnoho položek“ nebo výpis pouze prvních (např.) dvaceti.

Stránky, které lze na jednom webu najít jen hledáním jsou ZLO, a nechápu, proč je propagujete (ještě s idiotskými argumenty „nemá být potřeba“ a „měly bychom se zamyslet, jestli neděláme něco špatně“).

Mem_

„Jaké bylo překvapení, když webdesigner při redesignu dokázal zajít ještě dál, tím, že onen nejdůležitější odkaz odstranil“

No z pohledu funkčnosti se nic nezměnilo a je to naopak přehlednější (předtím člověk musel přemýšlet, jaký je rozdíl mezi čísly stránek, uvedení posledního čísla, odkazu >> atd.) Takže zrovna toto mi přijde OK, navíc bych nečekal, že někdo bude 68 stránek skákat jednu podruhé, zřejmě má spíš smysl mít přehled o celkové velikosti a vědět, jestli hledám něco od konce, nebo se chci doklikat doprostřed

ronysk

Dovolim si pridat moj text ku strankovaniu, kde pisem zasa o inom probleme.

http://spravodaj.madaj.net/view.php/2010/06-strankovanie-poloziek-priebezne-pribudajuceho-zoznamu

Cislovat rychlo pribudajuce polozky od 1 alebo radsej zostupne?

František Kučera

Odkazy by měly být stabilní (tzn. u blogů typicky nejstarší na straně 1) a zobrazovat jak chceš – tam mi zase přijde logičtější, že přijdu na stranu 1 a pak listuji dál, resp. je to taková zvyklost. Takže pak zobrazovaná čísla a čísla v URL nebudou v souladu, ale to snad ani nevadí.

Mem_

Pokud berete jako samozřejmost to, že při stránkování je „další“ stránka vpravo (viz stránkovač dole 123… a nikoliv 321…), tak samozřejmě dává smysl, aby i starší příspěvky na blogu byly vpravo. Protože typické čtení blogu ve smyslu „další“ spočívá v tom, že jsem na úvodní straně, a pak se posouvám „dále“ do historie. Opačný případ (vidím starší článek a pak budu postupně dočítat, co autor smolil až do současnosti) je podle mě spíš výjimka.

Ono to souvisí i s tím řazením, na které narážel David. Kdyby to byly faktury a vývojář byl nedouk, který by je fakt řadil vzestupně (takže na první straně by byly nejstarší, které už nikoho nezajímají), mělo by samozřejmě smysl mít „nové“ příspěvky vpravo (stránkuji až do konce). Naštěstí ale aspoň u blogů lidem došlo, že by tak nějak nebylo špatné mít na první stránce spíš nejnovější příspěvky, a tímpádem odkaz na nové ještě víc doprava postrádá smysl (řazení je převrácené), a naopak dává smysl mít tam ty starší, viz bod výše.

Z obojího mi tak vychází logicky správně uvádět odkazy:
<< novější … starší >>

Vojtech Vondra

ad poradi sipek pro novejsi a starsi zaznamy. Napadli nekoho sipky Zpet a Vpred v prohlizeci? Tam je krasne kam smeruje prirozena orientace navigace obdobne strankovani. A navic tlacitko Zpet umi pouzit temer kazdy bez ohledu na zkusenosti.

Mem_

V prohlížeči je to uspořádané zrovna takhle i proto, že by obrázek dvou šipek směřujících do sebe vypadal „blbě“, zase tak moc bych z toho nevyvozoval :)

Jinak ale nevím, jak to přesně myslíte. „Zpět“ v prohlížeči (podobně jako tlačítko v Androidu) zobrazí vždy to, co už jsem viděl. Takže pokud na blogu skočím na další stránku příspěvků (starších) a dám zpět, dostanu se zase na ty novější, zatímco tlačítkem vpřed na ty starší. To by tedy graficky odpovídalo situaci, kdy je link doprava na starší příspěvky. No ale pokud si někdo otevře blog v půlce (jako píše pixy, když se tam dostane z vyhledávače), a půjde směrem na novější, tlačítko zpět ho bude navigovat zase na opačnou stranu… Oba jsou to nejčastější případy, kdy čtenář chce přečíst vše co je nové od poslední návštěvy/daného příspěvku

imploder

Čísla stránek člověku neřeknou nic o tom, co na které stránce je. Lepší by bylo dát místo čísel na výběr časové rozsahy (datum od .. datum do). Třeba by se mezi šipkama Novější a Starší zobrazoval jeden rozsah a po kliknutí na něj by se otevřel kalendář, kde by byly vyznačené jednotlivé stránky podle toho, z jakého období články obsahují. Protože jsou na blogu články řazené podle času, byly by stránky souvislé bloky v kalendáři.

František Kučera

jo a dokonce se to i často používá – viz ty odkazované blogy v článku – archiv po letech nebo měsících, sice to není klasické stránkování, ale může to být praktičtější (když už budu mít potřebu se někam trefovat tak spíš do nějakého roku než do stránky 123 – to je nicneříkající číslo)

LukasUXD

Hodilo by se zmínit také „kontinuální skrolování“ a celou problematiku vyhledávání a filtrování (např. facetového).

V zásadě ale souhlasím, že špatná cesta je používat výchozí komponentu všude stejně.

František Kučera

Proč je špatné ji používat všude stejně? Mně přijde celkem dobré, když jsou lidi zvyklí (třeba z Googlu), že na další záznamy se proklikají přes pravé tlačítko… tak proč jim občas házet klacky pod nohy a dávat to obráceně? Asi aby nevyšli ze cviku :-)

paranoiq

stránkování mě obzvláště irituje u administračních nástrojů. stránkovat blogem, který má několik stovek příspěvků ještě jde. pokud ale máte rychle proskenovat tabulku o několika milionech záznamů neobejde se to obvykle bez frenetického klikání nebo několikeré ruční editace čísla stránky v adrese. bohužel v tomhle bodě selhává například i jinak výborný Adminer. phpMyAdmin je na tom jen o malinko lépe, díky select boxu s větším výběrem stránek

způsob výběru odkaz na další stránky je zcela zásadní. zobrazit první, poslední a několik odkazů okolo aktuální pozice je naprosto nedostačující. po dlouhém ladění se mi nakonec osvědčilo zobrazovat odkazy logarytmicky odstupňované mezi aktuální pozicí a oběma konci seznamu a navíc (opět logarytmicky odstupňované) okolí aktuální pozice s podrobností spočítanou podle velikosti posledního skoku (například přejde-li uživatel ze strany 5000 na stranu 10000, jsou zobrazeny odkazy okolo pozice 10000 odstupňované se zmenšující se hustotou směrem k 5000 a 15000). díky tomu se s přibližováním k hledané pozici stránkování postupně zpřesňuje. odkazů přitom nemusí být dohromady ani nijak moc

s takovým stránkovačem se dá obvykle dostat na libovolnou stránku z několika desítek tisíc na 6-8 kliknutí. jen se při jeho používání musí o něco více přemýšlet

potřebujete-li řešit stránkování v obrovském počtu záznamů, můžete pro inspiraci mrknout sem: https://github.com/paranoiq/mantra/blob/develop/mantra/app/presenters/SelectPresenter.php (metoda preparePaginator)

Michal Wiglasz

Pište prosím věty s velkým písmenem. Jenom kvůli tomu jsem se po třech větách zarazil a neměl jsem sílu váš komentář dočíst.

paranoiq

upřímně soucítím s vaším nedostatkem odhodlání

Michal

Nověší verze Admineru mají slovo „Stránka“ klikací, můžete pak zadat přesné číslo.

paranoiq

díky za upozornění. stále používám 3.0-dev. i tak je ale jednodušší stránkovat klikáním, pokud nevím přesně kterou stranu hledám

REMET

Hura, konecne nekdo kdo vidi dal nez na nejaky blog…

Prave strankovani ve vypisu vice nez deset tisic stran me zajima a vidim jako to prave slozite co do ergonomie. Tady by bylo veru „Predchozi | Dalsi“ neuveritelne peklo!

JS

Strankovani je zlo, tedy u dokumentu, u e-shopu se to da chapat, ale tam at mi aspon ukazou co nejvic polozek.

Vsechny zajimave dokumenty, co si prectu, si ulozim. Kdyz narazim na zajimavy clanek, ktery je na 10 dilu, tak se na to vykaslu. Takove weby nema ani cenu cist.

knedle

není vhodné přidávat do stránkování i atribut REL s příslušnou hodnotou?

čtečka používá tlačítka vpřed a vzad,
v tabletu/dotykového přístroje se zas pohybuje uživatel vpřed/vzad pomocí jednoznačného dotyku/pohybu (umatlání)

na jakpsatweb.cz se sice píše u REL atributu:
…Další hodnoty jsou alternate, stylesheet, start, next, prev, contents, index, glossary, chapter, section, subsection, appendix, help a bookmark a v praxi jsou všechny totálně k ničemu…

ale z výše zmíněných důvodů by mohly REL hodnoty first/prev/nex­t/last získávat opět na významu

ideální pro strojové čtení by ale bylo, mít tyto REL hodnoty přímo v hlavičce v tagu LINK …

petasan

na úvodu článku je zmíněno:
Stránkování je zajímavé hned ze tří pohledů:

1. z programátorského
2. z hlediska SEO
3. a použitelnosti / user experience

ale nějak jsem tam nennašel pohled z hlediska SEO? Jinak super.

Michal Wiglasz

Stačí si přečíst hned následující větu:

„Tento článek se bude věnovat jen třetímu pohledu…“

josefrichter

taky se tam píše „Tento článek se bude věnovat jen třetímu pohledu…“ ;-)

Jan Hommer

Tak to se osobně těším na drufý pohled. Na stránkování z hlediska SEO, to bude dobrej marast. Jinak díky za článek!

kozakr

Jsem rád, že moje stránkování (použité na loňské maturitní práci) patří mezi ty lepší :)
I když pravda, ještě by se vylepšit dalo.

http://img37.imageshack.us/img37/9483/strankovani.png

REMET

Vypada to velmi fajn. Libi, ale jak by to vypadalo kdyby tech stranek bylo 18000?

Sten

Takže konečně někdo opraví stránkování ve fórech? Protože to, co tam je, je strašně matoucí, „Další“ totiž nejde na další stránku, ale na další téma (k čemu tam vůbec něco takového je?).

HejTi

Chápu, že programátoři milují číselné stránkování – je to jednoduché, efektivní, ale co alternativy jako archiv (rok/měsíc/tý­den/den), abecední stránkovač… někde se hodí víc… ale pro programátora je to práce navíc, tak tam radši prdne číselník a je hotovo.

Např. u stránkování věcí průběžně přibývajících, kde je nejnovější věc na stránce 1 mě vždycky štve, že nemůžu odkázat někoho na konkrétní podstránku. Nemůžu někomu říct/odkázat – mrkni na 4. stránku a tam je to a to, protože pozítří už to může být třeba na stránce 6. Někdy

Časté je to třeba u diskuzí – srovnejte třeba
http://www.ordinace.cz/diskuse/8304/ (klasické číslování od nejnovějšího)
http://diskuse.doktorka.cz/melatonin/ (číslování „odzadu“ – lepší, ale zase možná chybí se rychle dostat na určitou stránku)
http://www.signaly.cz/diskuzni-spolecenstvi-pokus-o-napocitani-d (vypíše se posledních deset a po kliknutí na starší příspěvky člověk přejde do archivu (ještě to není dodělané – v archivu by se měly zobrazovat jen měsíce, ve kterých se něco diskutovalo, respektive by se měl případně ještě rozpadnout na dny v měsíci, pokud je to takhle živá diskuze))

HejTi

Podle mě to není jen záležitostí SEO, ale právě a možná především UI či UX…

Radek

Mně tedy přijde naprosto logické, že jakmile dojedu na konec stránky, tak vpravo směřuji na další (starší) články. U sebe to mám značené pouhými šipkami a čislicemi.

viz. http://i56.tinypic.com/vey74l.jpg

V prohlížeči se člověk sice vrazí šipkou vlevo, jenže to se vrací na to, co již četl. Stejné je to i u stránkování na webu. Šipkou vlevo se vracím na to, co jsem četl.

josefrichter

Já jsem pochopil že to je jen v souvislosti s blogy, přesto mám pořád opačnej názor :-) Souhlasím že prostý uživatel chce číst další a nikoliv filosofovat a právě proto si myslím že je důležitý, že půlce uživatelů se zdá přirozený mít tu šipku doleva a druhé půlce doprava. Ani jedno nejspíš není špatně :-)

Radek Hulán

„Pokračovat ve čtení“, což je na blogu starších (třeba) 10 článků je rozhodně směr doprava, vrátit se zpět (na novější články) doleva. Je to logické a stejně to mají poskládané i prohlížeče. Dávat „pokračování“ doleva je matoucí … snad i pro leváky ;)

I pokud budou čísla stránek tak „pokračování“ bude nutně kliknutí na číslo vpravo (další, starší), návrat zpět vlevo.

František Kučera

Jde o zvyk – na co si na webu zvykneme, to budeme mít a to se bude považovat za normální. V současnosti mi přijde na webu normálnější, že „další“ je doprava.

Když už budeme hledat paralelu s něčím ve fyzickém světě, např. knížku čteme směrem doprava – otáčíme listy a „další“ stránka je ta vpravo.

Časovou osu bych do toho raději nemotal, protože pak se dostáváme do nepříjemné situace, kdy „další“ je jednou vpravo a podruhé vlevo – i když je to pořád stejná/podobná komponenta (stránkovač) a z toho může být uživatel zmatený – asi jako tlačítka ano/ne/zrušit – jak to bude, není až tak důležité, ale je fajn, když jsou vždycky ve stejném pořadí.

Miroslav Kucera

Pokud doctu 1. cast clanku, pokud sjedu na konec kategorie s vypisem clanku atd. pro „Další“ (pokracovani/cast vypisu clanku) logicky ocekavam odkaz VPRAVO. Ani omylem VLEVO.

Ostatne, i Google, ktery predpokladam vsichni pouzivaji, to tak maji. Co tedy nekoho vede (treba Engadget.com), ze to maji opacne? Nechapu.

Jestli zpusob zleva->doprava souvisi se ctenim zleva->doprava nebo principem osy, to uz necham na jinych.

MilanK

Chápu weby, kde každý klik na „starší články“ znamená nové načtení reklamy. Ale když si odmyslím toto „nutné zlo“, tak mi mnohem lepší, než nějaký stránkovač, připadá „nekonečná“ stránka se scrollbarem, která se dynamicky načítá podle toho, kam zrovna koukám. Prohlížeče to dokáží, sem tam nějaký web také, ale je to spíš výjimka…

Radek

Tohle jsem se snažil udělat na úvodní stránce: http://beta.webgames.cz/.

Řešil jsem, zda se to bude načítat automaticky nebo až po kliknutí na tlačítko. Zatím vyhrává tlačítko :)

josefrichter

tohle řešení má na svým blogu například UX guru Aza Raskin: http://www.azarask.in/blog/

Good Samaritan

Možná jsem nečetl pozorně všechny komentáře, ale překvapuje mne, že nikdo nezmínil, že odkazy „předchozí“ a „další“ by měly zůstávat na pevně daném místě na obrazovce tzn. neměly by se posouvat doprava nebo doleva kvůli tomu, že se mění počet čísel/cifer mezi „předchozí“ a „další“.

Konkrétní případ, jak by to němelo dle mého názoru vypadat:
http://forum.nette.org/cs/f40-zacatecnici

Předpokládejme, že se chci rychle projít fórum.
– čtu stránku se seznamem témat
– najedu kurzorem na odkaz „další“
– čtu stránku se seznámem témat
– stále mne nezaujalo žádné téma, abych ho „rozkliknul“ a chci bez přemýšlení jen kliknout myší na „další“, ale nejde to. Musím popojet kurzorem doprava, protože se odkaz mezitím posunul

Nechci pořád sledovat co se děje v tom stránkovači, protože ho má každý web jinak, ale chci abych se pouhým „klikáním na místě“ mohl dostat na další/předchozí stránky nebo obrázky.

^look

Díky za článek a nejen za tento. Je to další z článků na Zdrojáku, po jejichž přečtení jsem po dlouhých odkladech (ačkoliv jsem věděl, že to chce vylepšit) přistoupil k doladění stránkování v mých projektech. Je super, že se věnujete problematice UI, kterou stále spousta programátorů vůbec neřeší – ke škodě svých projektů a především svých uživatelů.

Finta

Stránkovanie by malo byť usporiadané podľa toho, ako sú usporiadané zobrazené záznamy. Ak ponúkam najnovší článok na prvej strane, mal by byť odkaz na novšie články vľavo a na staršie články vpravo.

Šaman

Tak když už se tu bavíme o stránkování, předchozí a další (blog) a dokonce se nad tím i zamýšlíme, tak mě napadá ještě jedna nezmíněná věc:

Někdo napíše seriál pro server a zveřejňuje ho postupně. Já ho časem najdu, dočtu první díl a pak? (Setkal jsem se s tím mnohokrát, uvádím první vygooglovaný odkaz na ‚serial sql‘: http://myego.cz/item/zaklady-sql-cast-1)

Ani na třetí zběžné proskenování stránky jsem nenašel odkaz na další díl. Existuje vůbec? Jak to mám vědět? V každém případě hledám jiný seriál.

O maličko lepší (a stále špatná) situace je tady: http://interval.cz/clanky/sql-jak-na-dotazy-1/
Další díl pravděpodobně bude někde v sekci „související články“, nebo se bude dát dohledat v tuně příspěvků v sekci databáze, případně mezi články autora.

Ale málokde se zpětně doplňuje odkaz na další díl seriálu, ačkoliv tam je návaznost zcela jasná a bezprostřední, narozdíl od blogu.

(A hele, zrovna na zdrojáku to funguje user friendly: http://zdrojak.root.cz/clanky/doctrine-2-uvod-do-systemu/ Dokonce i pod článkem, luxus!)

mtmr

Vimperator na stránce vyhledává odkazy ‚>‘ pro další stránku a ‚<‚ pro předchozí. náramně praktické a pohodlné. Jen ty odkazy musí mít onen text. (Lze ho v nastavení zeditovat.)

Aleš

Hm. Stránkování jsem dříve všelijak patlal. Pak jsem přešel na Nette, kde jsem našel VisualPaginator. Vyřešeno. Díky za něj.

Hellish

Překvapilo mě, jak velkou diskusi ohledně umístění odkazu na starší články vyvoal tenhle článek. Udělal jsem malý experiment, který by to celé mohl rozřešit: http://www.hellish.cz/vpravo-dobry-vlevo-taky/

Ondrej

Stránkování bych se snažil vyhnout pokud to jde. Každé načítání stránky uživatele otravuje (je to pomalé, změny zobrazení jsou vizuálně drastické) a postupné donačítání obsahu mi přijde přirozenější…

Nevím jestli z hlediska reklamy je výhodnější mít stránkování, ale z hlediska uživatele většinou ne.

Btw vždycky když jsem viděl ve wordpressu na nějakém blogu „Další články“ nalevo, tak mi to přišlo docela nepřirozené.

Ale je to podobné jako problém http://www.useit.com/alertbox/ok-cancel.html

Dynamické donačítaní obrázků:
http://store.apple.com/us/browse/home/shop_mac/mac_accessories/storage?mco=MTM3NTI4MDY

Dynamické donačítání obsahu lze vidět na twitteru, facebooku, google readeru atd. Co se týče SEO nebo vyhledávačů, pro non-JavaScript klienty to ošetřit lze také.

Jaká je výhoda stránkování?

Martin Malý

Já vidím v postupném donačítání obsahu třeba na blozích jeden problém – pokud se „donačítá“ něco, co má padesát stránek, nevzroste nakonec složitost DOM stromu na úroveň, kdy bude jakákoli další operace utrpením? A jak bude vypadat URL? Přece nemohu říct „Jdi na http://www.xyz.cz a tam třicetkrát klikni na Další…“ – ty „donačtené“ elementy by měly mít vlastní URL (nebo alespoň #fragment). Zkrátka někdy je výhodnější mít možnost „skočit doprostřed“ (a pak je poměrně hloupé načítat vše, co bylo nad tím). Jen můj názor…

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.