Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Technical Leader, mytické stvoření

Technical Leader, mytické stvoření

Články Různé

Krátké povídání o tom, co to je technical leader.

Text vyšel původně na autorově blogu.

tl;dr Pokud vás téma zajímá, ale nechce se vám číst celý článek, skočte na sekci Model. Nic jiného číst nepotřebujete ;-)

Jako formální i neformální technical leader jsem pracoval řadu posledních let – v různém prostředí, pro různé zaměstnavatele, s různými týmy. Také jsem o této doméně hodně četl. Byla to role, která mne neskutečně bavila a ve které jsem se chtěl kontinuálně zlepšovat. Snad se mi to i dařilo.

Zároveň jsem viděl, jak lidé v mém blízkém a občas i (velmi) vzdáleném okolí tápou. Co by mělo být obsahem té role? Jak se mám naučit potřebné věci?

A občas jsem také viděl, jak měli lidé ambici stát se formálním technical leaderem, aniž by tušili, co to obnáší a hrnuli se do toho s pouhými romantickými představami a vidinou nově deklarovaného statusu a finančních benefitů.

Kromě toho, že jsem sám v této roli pracoval, jsem i pár technical leaderů vychoval. No, vychoval – řekněme, že jsem jim nestál v cestě (ale to už je jiný příběh).

Takže i když vím, že „tam venku“ existují lepší technical leadeři, než jsem já, cítím se trochu povolaný sdílet pár informací a osobních názorů. Už proto, že o tom nikdo moc nepíše. (A pár jednorožců už jsem viděl.)

Model

K roli technical leadera můžete mířit z jakékoli jiné technické role. Pro potřebu tohoto článku budeme vycházet z pozice vývojáře, ale můžete si za něj dosadit „obecného“ (či specifického) SW Engineera.

Výchozím bodem by měl být vývojář, který je „rozumně“ seniorní. Co znamená ono rozumně, nechám na vašem zdravém rozumnu ;-) Povýšení juniorního člověka na technical leadera nedává moc smysl.

K tomu, aby se člověk stal technical leaderem, musí mít, kromě svého ústředního skillu, ještě nějaký přesah. Co jsem za ty roky vypozoroval, je to většinou přesah do jedné ze tří oblastí: architekturaproject management team leading. A podobně jako u technical leadingu, mohou být tyto oblasti formální i neformální.

tl;dr Pokud jste rychločtenáři, můžete nyní přeskočit na sekci Gotický svorník (model re-visited). Pak už je to opravdu všechno :-P

Developer

Jedním z méně častých, i když také možných typů technical leadera, je vývojář, který sice nemá přesah do výše naznačených oblastí, ale který má velmi hluboké znalosti své technické domény. Je to ten tzv. guru (trošku devalvované slovo, což?). Ale nejenom to – je také problem-solver a mentor. Umí vyřešit nejen své technické problémy, ale i svých kolegů a zároveň jim dát do „své“ technologie potřebný vhled.

Uvádím tenhle typ jen pro úplnost. Většinou je zde někdy tenká, někdy hodně široká a rozmazaná hranice mezi velmi seniorním člověkem a „opravdovým“ technical leaderem. Osobně jsem takových moc nepotkal. Ale je to validní cesta, pokud se necítíte povoláni k ostatním typům přesahů.

Architekt

Přesah do architektury je s přibývající senioritou běžný. Jako seniorní vývojář chcete vystrčit hlavu z písku své technické domény a podívat se, co se děje u souseda na dvoře. Časem si možná uvědomíte že mezi vaším (vývojářským) a sousedovým dvorem (architektura) není žádný plot. Jsou to dvě plochy téhož tělesa.

Jako technical leader s přesahem do architektury je vhodné umět navrhnout architekturu a zároveň ji zvládnout kompletně naimplementovat. Nikdy byste neměli z pusy vypustit ohavnou větičku, že něco je „implementační detail“. To nechte ivory-tower architektům.

Je vhodné vidět daný software v celosti jeho life-cyclu. Nemít klapky na očích a nesoustředit se jen na aktuální (a nejzajímavější) vývojovou fázi. Jak například vypadají vaše logy? Budou sloužit jen pár měsíců vývojářům, nebo budou supportu/operations pomáhat roky na produkci?

Ovšem, není to jen o vás – je potřeba umět vysvětlit vaše návrhy svým méně seniorním kolegům a také jim pomoci s úseky, které jsou nad jejich síly (technicky, designově, myšlenkově).

Projekt Manager

Často se setkávám s tím, že vývojáři vlastně neví, za co je platí. Že dostávají peníze za to, že (efektivně) vyřeší nějaký business problém. To je věc, kterou si velmi dobře uvědomuje project manager – zná finanční rozměr projektu a měl by mít plán, jak to zvládnout.

Jako technical leader s přesahem do project managementu je vhodné umět sestavit implementační plán (v libovolné vyhovující formě). Naplánovat iteraci. Prioritizovat. Zvážit smysluplnost investovaného úsilí. Seřadit a spravovat časové slouslednosti – aby si vývojáři s tunelovým viděním nestěžovali, že je „něco“ blokuje.

A také umět předvídat, odhalovat a mitigovat (zmírňovat) rizika. Umět řešit a případně eskalovat problémy: chybějící lidi, externí závislosti, nečekané události. Navrhnout a řídit vývojovou metodologii a umět ji podle kontextu modifikovat a přizpůsobit.

Team Leader

Team leader a technical leader jsou často překrývající se, nebo zaměňované pojmy. Temínem team leader zde myslím toho, kdo pracuje s lidmi, vede tým a má za něj zodpovědnost.

Jako technical leader s přesahem do team leadingu je vhodné… vést lidi. Komunikovat se svým týmem. Řešit jeho problémy a objevovat příležitosti. Mít individuální přístup k jeho členům – každý z nich je originál. Vystupovat jako facilitátor.

A nejpodstatnější věc – mít vizi a udržovat týmovou kulturu. Působit preventivně proti bad apples. Vytvořit dobře promazaný stroj, který vyhraje softwarové play-off.

Budu k vám upřímný. Tenhle přesah je ze všech nejtěžší a nejvíc adeptů na něm ztroskotá. Jde o to se nepoložit a pokračovat. Zkusit to znova, až to půjde. Ono to půjde.

Gotický svorník (model re-visited)

V předšlých sekcích jsme naznačili možné přesahy, které může technical leader mít, kromě svého core-skillu. Někdy má přesah jen do jedné z těchto oblastí, někdy do dvou. Nejcennější ale je, pokud má přesah do všech tří domén a působí tak jako svorník klenby, která z těchto pilířů vyrůstá.

V reálném světě měnících se potřeb a požadavků se ty přesahy budou organicky měnit a přelévat, někdy i během krátké doby (jednoho projektu). I když ale daný skill není zrovna potřeba, pořád obohacuje všechny zbývající aspekty.

Technical… Leader

Většina adeptů na technical leadera se soustředí na to první slovo v názvu role. Ale to druhé slovo – leader – tam není náhodně. Osobně bych řekl, že tenhle aspekt je v celkovém přínosu a smyslu ten důležitější. Protože technical leader, který není leader, je jenom seniorní vývojář.

Důvod, proč je tato druhá složka opomíjená, je celkem prostý – techničtí lidé z ní mají obavy. Jak se stanu leaderem? Všichni uvidí, že to neumím! A tak se soustředí na to, co už dobře znají… technologie. Komfortní bublina. A možná tak trochu čekají, že ty věci kolem leadershipu, tak nějak přijdou samy. Snesou se z modrého nebe jako vavřínový věnec nesený holubicemi…

Ale něco vám řeknu: vy už jste se jako seniorní vývojáři narodili? Že ne? Že to trvalo léta praxe a učení se? Jasně, jasně. Prozradím vám tajemství: nic jako „natural born leader“ neexistuje! Vede k němu úplně ta samá cesta, jakou jste už sami ušli. Zadejte si do Googlu heslo natural born leader a budete vědět, na čem ještě potřebujete pracovat. Většinou je to práce na celý život. Ale někdy se začít musí.

Jediná cesta?

Samozřejmě, že role technical leadera má mnoho podob. Kdybychom chtěli pokračovat v naznačeném modelu, mohli bychom přidat jako další oblast přesahu například business analýzu. Nebo QA. Nebo… Anebo modelovat/definovat tuhle měňavou roli úplně jinak.

Podstatné je dát vaší roli technical leadera to, co váš kontext potřebuje. Cesty páně jsou nevyzpytatelné a matka příroda je flexibilní a přizpůsobivá. Nechť vás síla na vaší cestě technical leadera provází.

Doporučená literatura

 Pokud jste dočetli až sem, tak jste možná opravdoví čtenáři. A ti čtou opravdové knihy. O technical leadingu už pár titulů napsáno bylo. Jestli můžu doporučit jeden z nich, je to kniha Becoming a Technical Leader od Geralda Weinberga (@JerryWeinberg), která je jako truhlice narvaná drahokamy. Některé nedoceníte hned. Jak říká Jerry:

„Becoming a technical leader is not something that happens to you, but something that you do.“

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
7 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oldis

Technical leader je developer s přesahem do architektury, projekt a team managamentu. Takhle krátkej mohl ten článek být.

magpies

Takhle bych to neshodil, je to docela dobře sepsané. Chybí mi u toho postranní komentář, jak u takového progressu, funguje osobní, normální, život mezi lidmi…

ne

a muzete mi prosim teda rict proc se tomu rika technical leader?

Radim Polášek

Řekl bych že proto, protože se jiný lepší název nenašel.
To jinak není nic nového, je to prostě člověk, který si někde tam kousek vedle dělá svoje a když všechno dobře funguje, tak se nijak zvlášť neprojevuje.
Jak se ale objeví nějaký problém, se kterým si výkonní pracovníci týmu neví rady, tak on má takové znalosti a zkušenosti, že buďto radou nebo i přímo ten problém vyřeší.
Tady koukám, že je toto vyřešeno i formálně nějakým platovým či jiným benefitem, já jsem zažil tyto lidi spíš jako neformální a neplacenou pozici ve firmě.

Koleso

Co to je za debilny clanok ? Nic sa z neho clovek nedozvie. neodpovedal ani na zakladnu otazku co technicky lider robi. Uplne desne odflaknuty clanok. Skoda casu ho citat.

Tom

Clanek je dobry, ale vas komentar je nadbytecny.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.