Přejít k navigační liště

Zdroják » JavaScript » Třetí nejsložitější věc v IT? Najmout JavaScript vývojáře

Třetí nejsložitější věc v IT? Najmout JavaScript vývojáře

Články JavaScript

Když jsem začínal programovat v roce 2001… Touhle větou bych mohl začínat už pomalu každý článek, ale svět byl tak nějak jednodušší, nebo se mi to aspoň zdá z nostalgie.

Text vyšel původně na autorově blogu.

Začínal jsem jako vývojář frontendu. Tenkrát se tomu myslím říkalo webových aplikací. K mojí výbavě patřila znalost klasických technologií HTMLCSSJavaScript, prohlížečů (tenkrát pravda to byl Internet Explorer a asi Mozilla nebo Netscape?) a trochu těch obskurních v podobě XML a XSLT.

To byly časy, kde vrcholem extáze bylo, když vám fungoval document.getElementById. Fakt nekecám. Ty specifikace byly tenkrát asi nějak malé a nebo jednodušší, protože se předpokládalo, to zvládne jeden člověk. Bylo to i dost praktické, protože to na čem dneska dělají tři lidé — designer, HTML koder a JavaScript vývojář — jsem dělal sám, věděl jsem co asi půjde a jak udělat a nestřílel jsem se do nohy. No a samozřejmě to bylo levnější. Pracovat na webové aplikaci, tedy abych byl přesnější, na jejím ksichtu, bylo tenkrát bráno jako vstupenka mezi opravdové programátory. Něco jako když vás vzali na střední. Nic to neměnilo, ale člověk se cítil lépe. Tenhle svět jsem opustil po pár letech a dění kolem webových technologií sledoval jenom skrze to, co jsem pochytil od kolegů případně hostů našeho CZpodcastu.

Frameworky, frameworky, frameworky

Byl jsem bystrý posluchač, a proto mi neuniklo jQuery, YUI, nástup MVC frameworků jako Angular.js, a tak dále až po React.js, izomorfní aplikace a vůbec etablování JavaScriptu jako server side technologie. Slyšel jsem o problémech, které jsme měli v Gooddata s Ember.js a těžkostech s najímáním lidí a přepisu do React.js. Ovšem kritičnost situace jsem pochopil až v Zonky.cz. Najít schopné JavaScript vývojáře je prakticky nemožné, je to třetí nejsložitější věc po invalidaci cache a pojmenování věcí.

V následujícím textu si prosím dosaďte za zmiňované technologie-frameworky vaše oblíbené. V JavaScript světě totiž nemůžete udělat chybu, co se týká toho, že když řeknete technologie A, uslyšíte B, C, D a E, jak vysvětlím za chvilku. My používáme Angular.js a Ember.js. Od Angular.js tedy odcházíme k Ember.js. Na ten framework existují dva názory. První, je to úplně špatný framework, jste blázni. Druhý, není to špatný framework. Většinově převládá názor první. To může ovšem znamenat, že většina se mýlí. Ostatně nebylo by to poprvé. Jedním z rysů JavaScriptového světa je jeho nedospělost nejlépe charakterizovaná bonmotem “každý den vznikne alespoň jeden framework”.

Pamatuji si jako dnes výsměch z koutku našich JavaScript kamarádů na téma Maven a poznámek na konto “to vám stáhne půlku internetu”. No a potom vymysleli NPM. Akorát zapomněli na fixování verzí a immutabilitu tranzitivních závislostí. No a potom někdo smazal knihovnu na left pad a položil druhou půlku internetu.

To, že nejsme schopni najít Ember.js vývojáře, může být způsobeno několika faktory:

  • Všichni chtějí dělat v React.js nebo Angular 4 (či jak to chytré hlavy z Google právě verzují).
  • Ten framework fakt stojí za starou belu.
  • Vývojáři prostě nejsou.
  • Nejsme zajimavý projekt.

Poslední odrážku prozatím vynechám a vrátím se k ní pozdějí. Předposlední odrážce nikdo nevěří. Druhá odrážka může být implikována první. Pojďme se jí tedy zabývat.

Chtějí skutečně všichni dělat pouze a jenom v jedné technologií?

S Reactem, abych byl konkrétní. Myslel jsem si tedy, že s Reactem nemůžeme šlápnout vedle. A ejhle. Podle reakcí to vypadá, že nikoliv React, ale Vue.js hýbe světem a nikoliv EcmaScript, nýbrž Elm. Sorry jako.

A tak je to v JavaScript se vším.

Neexistuje nic jako psaný či nepsaný standard jako v Javě Jiřím Fabianem toliko vysmívaný Spring framework. Co mě fascinuje je fakt, že vývojáři vůbec neřeší produkt, na kterém budou dělat. Když jsme u Reactu, Facebook se nabízí sám. Určitě jste narazili na spoustu lidi, kteří ohrnovali nos nad PHP. Vsadím se s vámi o měsíční výplatu, že devět z deseti z těchto lidí by šlo do Facebooku hned. A to by tam mohli psát třeba v Perlu, jenom aby tam byli. Stále opakuji dokola, řešte produkt, business technologie půjdou kolem. Bohužel přístup je spíše opačný, nejdůležitější jsou technologie. Jestli je ten důvod lepší uplatnitelnost na trhu, touha hrát si s něčím novým nebo kombinace obojího či něco dalšího, to bohužel netuším.

Přes všechny sympatie, které k Reactu chovám, mi přijde podobný přístup nebezpečný pro firmu, která se rozhodne s vývojáři tuhle hru hrát. Dejme tomu, že bych našel pět vývojářů na React.js, protože je to aktuálně v módě. Co by se asi stalo, kdyby byl za rok v módě Elm? Znamenalo by to, že to budeme celé přepisovat? Pravděpodobnost, že by se tech pět shodlo, je malá, spíše by se ten tým rozpadl. Tuhle hru můžete hrát, ale vždycky budete tahat za kratší část provazu.

Technologie by podle mě neměla být tím nejhlavnějším kritériem a pokud je, je otázkou, zdali o takového vývojáře vůbec stojíte.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
41 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mlocik97

Krasne napisane, inak ja pouzivam jQuery a Angular…

vecernik

predpokladam, ze ne soucasne. takze jq na jednoduche weby a ng na spa.

Mlocik97

áno používam to soucasne

Jarda

Můžu si trochu zaspekulovat. Není to spíš tak, že díky nedostatku vývojářů vůbec si tito můžou dělat co chtějí. Pokud si javascriptový vývojář vybere react, líbí se mu a chce v něm pracovat, tak si může vybírat firmy, které mu react nabídnou. Když hledám v čr práci a chci pracovat v react.js je zde dostatek firem, ze kterých si můžu vybírat a igonorovat ostatní. Totéž angular a další.

Vývojáři si v dnešní době, kdy je jich nedostatek můžou dělat co chtějí. Pokud chtějí pracovat ve vue.js a odmítají react.js tak jim to trh umožňuje. Firmy v této hře bohužel tahají za kratší konec provazu.

Pako

ale React.js

Tyhle frameworky už znamenají víc než jenom nějaká ta “ makra” nad JS, jako byla třeba jQuery.

Ale obecně s vámi souhlasím a jsem podobný pamětník – ta fluidita vyvojářského prostředí na Webu, ze kterého se stalo rejdiště nových a nových vln inovátorů je podivná, a primárnost použité technologie oproti výběru technologie podle charakteru produktu na hlavu postavená.

I proto weby už dávno nedělám, ten krysí závod frameworků mně nebaví a připadá mi plýtvání silami.

kubajz

Ja tedy nevim, mozna ziji v jine bubline, ale s Reactem jsem treti rok, elm mi sice prijde ohromne zajimavy, s velkym potencialem, ale necitim potrebu ho najednou vsude cpat. To stejne vidim i u dalsich kolegu v okoli. Vim i o tom, ze napr. CN group ted maji otevrenou pozici pro elm developera a fandim jim, ale prednosti meho soucasneho zamestnani je produkt, ktery mohu dlouhodobe rozvijet a kde mohu uplatnit mnoho pouceni z minulosti. React.js a ekosystem, ktery je okolo nej, hodlam pouzivat i nadale, jeho filozofie mi vyhovuje a jsem schopen s nim resit problemy efektivne. K necemu jinemu se mohu dostat nekdy v budoucnosti, nejspise tim, ze mne oslovi jiny projekt, kde bude fungovat dobre neco jineho. Touto cestou jsem se ostatne dostal od Emberu k Reactu…

Ze je po developerech v soucasnosti hlad je bohuzel fakt, je to tezke, kazda firma nyni nekoho hleda, ale verim, ze se s tim da alespon omezene bojovat – poradat prednasky, skoleni, sponzorovat meetup apod. Coz mi pripomina i to, ze si nepamatuji setkani s nekym ze Zonky nebo nejakou prednasku… (muze to byt ale i tou bublinou)

Waldemar

Mne to pripadá, že problém nájsť JS developera leží v samotných firmách. Ak už hľadajú, tak asi takto: hľadáme JS vývojára. Musíš poznať Angular framework, s tým súvisiaci Node.js, lebo bez neho Angular ani nemá zmysel, ďalej musíš ovládať TypeScript, lebo ten je „natívny“ pre Angular, TS zároveň musíš vedieť transpilovať cez Babel do JS, celý ten bordel musíš vedieť osedlať cez Webpack, a mal by si vediet čo je TDD, ovládať ešte aspoň jeden testovací framework a najskôr písať testy, potom kód. A keďže sme prudko moderní, neborákov ako ty menežujeme SCRUM metodikou, tak nech Ti tiež hovorí Pane, aby Ťa nezaskočilo pravidelné pondelkové Code Review. Continuos Integration je už len čerešnička na torte. Sass či Less ani nespomínam, to je samozrejmosť, BEM výhodou. A Linuxák si dúfame už odmalička a o znalosti GIT sa s Tebou nemienime ani baviť… No a či fakt ovládaš JS (vanilla)? A koho to zaujíma…

A toto celé len preto, aby bez zamyslenia sa, či to má vôbec zmysel, bola aj ich web stránka zložená zo „znovu použiteľných komponentov“. Nie, že by ich kedy znovu použili, ale čo keď… A ja, hoci ovládam HTML, CSS, JS, hoci ich ovládam dobre, nemám šancu sa zamestnať, lebo nekráčam s prúdom a odmietam sa učiť nejaký „cool“ monolitický framework. Nie z trucu. Ale preto, že si myslím, že keď už, ďaleko rozumnejšie je používať špecializované knižnice, nie monolity. Ak mám veľa Ajaxu a traverzovania, jQuery. Ak potrebujem rýchle animácie, Velocity. Ak chcem znovu použiteľné komponenty, Vue. Mám naprostú slobodu oproti použitia akéhokoľvek monolitu. Aj na serveri – je mi jedno či mi dáta dodá JS, PHP, Java, či .NET. Ale akokoľvek viem urobiť prakticky akúkoľvek dynamickú, či dokonca realtime webstránku, to pre nikoho nie je podstatné, som proste nezamestnateľný. Lebo to vyzerá, že ovládanie pomocných nástrojov (Webpack, Gulp, Grunt, Less, …) je dnes dôležitejšie ako ovládanie skutočných core technológií – HTML, CSS, JS…

test

Pokud chceš pracovat v týmu, tak samozřejmě nestačí umět jen to, co se ti líbí. Musíš také umět to, co ten tým používá. K čemu ti bude umět udělat super single page app ve Vue.js, když v práci, kam se chceš hlásit, to nikdo nepoužívá? Pokud si nemůžeš v dnešní době, kdy firmy hladoví po ajťácích, najít práci v IT, tak asi se na to fakt nehodíš. Jinak ty technologie, co jsi vyjmenoval v prvním odstavci, bych očekával, že bude umět senior vývojář, to není nic přehnaného. Ovládání core technologií se samozřejmě očekává, to snad ani nemusí psát v inzerátu.

Waldemar

Nemyslím, že si to správne pochopil. Ak chceš urobiť akúkoľvek web stránku, musíš ovládať HTML, CSS a JS. Zvyšok sú pomocné nástroje. A kým jedna firma používa navyše napríklad Webpack, iná na to isté môžno používa Bower, a tretia možno Yarn. Rovnako jedni používajú SASS, iní LESS. Jedni Gulp, druhí Grunt. Jedni SVN, druhí Git. A pod. Ani na jednom z toho však nezáleží. Web napíšeš aj bez týchto pomocných nástrojov, zato bez HTML, CSS a JS nepostavíš nič. A rovnako metodiky. TDD je len metodika vývoja bez ktorej sa dá bez problémov zaobísť. Poznám dokonca Java sw house ktorý vyvíja len bankový softvér a to bez TDD. Vlastne bez akéhokoľvek testovacieho frameworku. Prišli na to, že ich to viac zdržuje, ako im to prospieva. Testovať testujú, ale po svojom. Žiadne TDD, SCRUM, žiadna aktuálne „in“ metodika a predsa už roky produkujú kvalitný bankový softvér a neustále rastú. Lebo predovšetkým ovládajú to, čo je skutočne dôležité. Javu.

Metodík je X, netreba nimi podmieňovať hľadanie programátora. Pomocných nástrojov je ešte viac a ktorý je aktuálne „in“, to sa mení doslova z roka na rok, takým niečím už vôbec nie je dôvod podmieňovať prijatie programátora. Jediná logicky rozumná podmienka pre prijatie programátora je ovládanie daného jazyka a to do hĺbky. Lebo taký programátor sa ľahko zapracuje do aktuálnych metodík a nezaskočí ho zmena metodiky, či zmena akéhokoľvek pomocného nástroja. Nezaskočí ho ani keď nebude v nejakom frameworku vhodná funkcia na tú či onú činnosť, napíše si proste vlastnú. Ale zober web programátora ktorý začínal tak, že si kúpil knihu o Angulare, kde samozrejme rovno autor používal a popisoval použitie rovno s Webpack, Grunt, Sass a Jasmine, ako tak sa to naučil a vyprodukoval jednoduchší web s použitím týchto frameworkov a nástrojov a zistíš, že len čo nastane prípad, že v danom frameworku pre danú situáciu nebude nachystaná žiadna funkcia, alebo sa bude jednať o zložitejší web, takýto programátor bude zrazu nepoužiteľný.

A toto je problém. Mnohé firmy stavajú ovládanie pomocných nezmyslov NAD úroveň znalosti daného programovacieho jazyka. Je to ako nevziať do zamestnania za JS programátora Douglasa Crockforda, lebo ovláda „len“ JS. Je to ako keby mi bolo jedno, že framework si síce vie za víkend napísať vlastný, ale hlavné pre mňa je, že neovláda ten môj „jediný pravý framework (dosaď si React, či Angular)“, tie moje „jediné správne nástroje (dosaď si Bower, či Grunt)“, a pod…

Ospravedlňujem sa za to, že nemám zrovna populárny názor, ale stojím si za logikou za ním. A nie, nebýva naozaj chyba len v zamestnancoch, ale aj v zamestnávateľoch. Logika proste kde-tu hapruje na oboch stranách…

VirtualSkiper

Ak chceš urobiť akúkoľvek web stránku, musíš ovládať HTML, CSS a JS. Zvyšok sú pomocné nástroje.
No a to je prave ten omyl. Spousta lidi si dnes vydelala na barak Javascriptem a v zivote nenastavili jeden jedinej triger na nejakem DOM uzlu. Nepotrebuji to, jako vyvojar her nepotrebuje adresovat zasobnik procesoru. Z toho ze pletete dohromady Bower React Angular a Grunt je zrejme uz se asi z kategorie hobik uz asi nedostanete.

Riso

Palec hore!
Po dvoch prednaskach na istej „konfere“ som chcel skusit react… Doma som za to sadol a ked som vecer skoncil instalaciou uz snad dvadsiateho toolu, tak som sa na to … A staci mi nadalej jQuery a kde tu nejaka mala libka, alebo komponenta, ktora riesi to, co aktualne potrebujem. A nie, nerobime male jednorazove weby, ale roky rozvijame jeden informacny system predavany „as service“.
Nechapem tu histeriu okolo tycho mega frameworkov, ktore maju neskutocne zlozitu krivku ucenia.

Waldemar

No a teraz sa pozri na Vue, miesto na React. Vue môžeš použiť ako obyčajnú knižnicu, rovnako ako napr. jQuery. A keďže je to len knižnica, na rozdiel od React či Angular, ju môžeš okamžite využiť vo svojom kóde, bez použitia Webpacku, Babel a pod. A načo sa napríklad hodí? Predstav si, že na stránke doťahuješ dáta do tabuľky Ajaxom. Vďaka jQuery napíšeš napríklad toto: $.getJSON('url', function (data) { // vykresli table}) a hotovo, dáta natiahnuté. Ale čo vykreslenie tabuľky? No tak si v tom callbacku getJSON urobíš cyklus a v ňom vyskladáš html s riadkami a bunkami a potom to appendneš to nachystanej značky. Proste je to trošku ťažkopádne. No a pozri sa na nižšie uvedený JSFiddle ako Vue vhodne dopĺňa jQuery a umožňuje mať podstatne prehľadnejší kód: JSFiddle

Franta.

Musíš poznať Angular framework, s tým súvisiaci Node.js, lebo bez neho Angular ani nemá zmysel, ďalej musíš ovládať TypeScript, lebo ten je „natívny“ pre Angular, TS zároveň musíš vedieť transpilovať cez Babel do JS, celý ten bordel musíš vedieť osedlať cez Webpack, a mal by si vediet čo je TDD, ovládať ešte aspoň jeden testovací framework a najskôr písať testy, potom kód.

Když si odmyslím Angular, tak ten zbytek dávám i jako php vývojář, stejně jako ovládám třeba git nebo emailového klienta. Pokud nepíšeš testy a code review děláš jen v pondělí, tak webový vývoj asi opravdu (minimálně za pár let) nebude nic pro tebe.

VirtualSkiper

Hele to je nepochopeni toho co se kolem Vas deje. S vanilla JS dnes mozna muzete nahradit jQuery (aka kladivo na IE6), ale „velke“ frameworky k psani aplikaci proste nedozenete. Firmy vas s vanillou nenajmou protoze i kdyz budete praccovat 16 hodin denne stejne ve vysledku nebudete drzet krok s nekym kdo si rano na porade s manazerem poradne projde co ma jeho komponenta delat a pak to za tri hodky v ngRx store + effects (respektive Reactí alternative) neprustrelne napise. Nejen ze 100 radku ve frameworku nahradi 1000 radku ve vanille, ale taky to bude 5x rychlejsi a vicemene z principu v tom nebudou klasicke JS boty a leaky na jejichz odstraneni by pak cela firma vykrvacela.
Vazne si myslite ze nejvetsi SW firmy plati miliardy dolaru nejlepsim programatorum sveta, aby dnem i noci makali na frameworcich, ktere dokaze smaznout kazdej kdo si precte „Javascript 4 Dummies“?
Na jednu stranu se z toho programovani vytraci „umeni“, ale to remeslo, ktere prislo misto toho je milionkrat ucinejsi a vysledek je proste lepsi.

modrasmrt

Váš problém je, že hledáte díly na veterána za cenu nového dílu do škodovky, a to je prostě nereálné.

Zamyslete se nad tím, když k vám přijde vývojář, naučí se vaše specifické požadavky, bude to mít pro něj nějaké výhody? Ve skrze se stane na pracovním trhu raritním zbožím, které těžce hledá svého kupce, protože množství poptávajících firem bude nízké. A teď ta hlavní otázka pro vývojáře, je ochotné toto nízké množství firem nabídnout nadstandardní peníze, aby se risk vyplatil?

Váš problém je, že nabízíte tržní mzdu a výhledem klesající uplatnitelnosti na trhu práce, a to je prostě nabídka, která nezní moc lákavě.

Ono vývojáři se klidně budou učit Cobol, když jim za to dáte 200-300k měsíčně v bance s jistotou zaměstnání do důchodu, ale asi málokdo je takový sebevrah, aby šel do malé firmičky zpravovat účetnictví v DOS za průměrnou mzdu.

Vývojáři a obecně lidi v IT makají na tom, aby jejich lidský kapitál byl co největší. Pokud slevím z toho, že se nebudu profesně rozvíjet, tak to musí mít nějaké jiné benefity (nadstandardní finanční ohodnocení, práce je zašívárna, práce v zajímavé zemi a jiné).

A mimo jiné, ty keci o tom, že technologie nejsou důležité si nechte od cesty. Když vám přijdu s tím, že jsem dělal na zajímavých projektech v Pascalu, vezmete mě jako javascript vývojáře?

BTW A to, že každý chce pracovat ve Facebooku je hovadina. Mám třeba známého co odmítl práci i pro Google, protože se prostě v menší firmě v ČR má líp než někde ve Švýcarsku, kde jsou nájmy mnohem vyšší.

_dagi

Pletete se, protoze penize funguji jenom jako kratkodoba motivace. Podivejte se na ruzne studie ci knihy napr. https://www.amazon.com/Drive-Surprising-Truth-About-Motivates/dp/1594484805 Pak pochopite, jak funguje motivace a roli penez. Kdyz za mnou prijdete a reknete mi: jsem vyvojar v X, ale chci se naucit JavaScript, protoze by me to zajimalo a dava mi to smysl, nemam s tim vubec problem. Nejdriv si s vami promluvim a reknu vam, na jakych principech stoji nase vyvojarska kultura v Zonky. Pak se budu snazit pochopit, co vas motivuje, jak se vzdelavate nebo co delate ve volnem case. Kdyz se mi to bude pozdavat, poslu vam domaci ukol, na kterem si overim, jak resite vyvojarske ukoly. No a na zaver se potkate s vyvojari, se kterymi byste spolupracoval, abyste se vzajemne ocuchali jestli by vase spoluprace mohla fungovat k oboustrane spokojenosti.

Martin

Je jasné, že když vývojář maká na technologii, která se prosazuje, tak bude tendence na trhu mzdy zvyšovat kvůli zvyšující se poptávce. Pokud chcete někoho, kdo bude dělat na zastaralých technologiích, tak ho buďto musíte nadstandardně zaplatit, nebo mu nabídnout jiné benefity – práce je ulejvárna, beru i totální juniory a jiné.

Uvědomte si, že dělat na zastaralých technologiích = likvidace lidského kapitálu. Je to jak kdybyste pronajali byt někomu, kdo vám ho vybidlí. Ano, klidně pronajmete byt 10ti ukrajincům co ho vybidlí, ale rozhodně ne za stejnou cenu, jako mladému páru co si ho chce na vlastní náklady zrekonstruovat.

Naith_cz

Angular přišel v roce 2010, zároveň s Node.js, Ember.js o rok později. Nevím jak dlouho mu trvalo, než se stal rozšířený rok, dva? React přišel dva roky nato (2013). Ani se nestihl ohřát a je tu Vue.js o rok později. Mezitím tu poletují můry typu Meteor, Dart, AngularDart, TypeScript, Elm a kdoví co ještě.

Tato šílenost je fajn pro startup, který musí nějak fungovat do prodeje, ale je to noční můra pro dlouhodobé projekty. Co tři roky překopávat kompletně celý systém je šílené a firma si koleduje o průšvih.

Podobný cirkus jsem zažil ve zrychlené verzi s PHP frameworkem Nette. Jeho vývoj šel tak rychle dopředu, že se nestihla ani aktualizovat dokumentace a tak se stalo že tutoriál byl napsaný pro starší verzi, demo zdrojáky ke stažení v nové a samozřejmě ke stažení se nabízel nový. Výsledek byl, že příklady z tutoriálu nefungovaly. Nette jsem opustil, nikoliv proto, že je to špatný framework, ale protože jsem chtěl udělat projekt a nikoliv monitorovat, co se mi zase s novou verzí rozbije.

Takže je potřeba říci, že firmy dělají své produkty pro uživatele a nikoliv proto, aby si vývojáři měli s čím hrát. Takže autora článku chápu.

Oldis

no minimálně to naučí abstrahovat

Tom

Jaká je první a druhá nejsložitější věc v it? 😊

x

V článku je to napsáno, stačí si ho přečíst :)

Whatever

Myslím, že je problém spíše v Tvém přístupu. Jakožto vývojář chci pracovat s technologií, která mě baví. Je to úplně stejné, jako že chci dělat na projektu, který mě baví. Nebo jako že chci dělat v .NETu a ne v Javě… Uvědom si, že není JS jako JS. Např. React je v porovnání s Angularem úplně jiný svět. A mimochodem, ani jedna z těchto technologií v dohledné době nikam pryč nepůjde (to u Elmu ani vue si tak jistý nejsem), takže nevidím nic špatného na tom nabrat např. na Reactí projekt Reactího vývojáře. Doba se změnila. Sorry jako.

Kolemjdoucí

Jo, presne proto jsem se vratil k Pythonu a C++ a jsem spokojeny :-) Evoluce misto revoluce a novinky, ktere davaji smysl a stiham je pohode sledovat a zapracovavat.

vojta.tranta
  • Ember je prehistorie (hlavně tím přístupem), konkurence frameworků obrovská
  • Ember stojí za prd a já to onehdá Bobíkovi řikal
  • Vývojáři nejsou, konkurence je moc velká
  • Jasně, že to je projekt na prd založený na lži a makat pro home credit není něco, čím bych se chlubil
Jarda

Jo to je home credit? Tak tím se to vyjasnilo. To měli napsat hned a mohli vynechat celý zbytek článku. To se pak nedivím, že nemůžou sehnat vývojáře. Kdo by chtěl dělat v takové firmě?

Vývojářů je nedostatek a obzvlášť když jich polovina řekne ne, už když se dozví název firmy a nezajímá je zbytek. Ember/Angular/React/jQuery s tím nemá co dělat.

_dagi

Muzete prosim nekde podlozit svoje tvrzeni? Minimalne dve z nich bych uznacil, kdyz ne za bullshity, tak primo za lzi. Prosim pekne vcem je Ember prehistorie. Nechavam stranou, ze cilem clanku nebylo diskutovat na tema Ember vs. X, ale na pokrivenost celeho prostredi. Muzete mi prosim vysvetlit, v cem je Zonky zalozene na lzi?! Nikdo v Zonky nepracuje pro Homecredit, to ze je Homecredit investorem celeho projektu je fakt. Je to asi jako rici, ze zamestnanci Tesly pracuji pro SpaceX, protoze to spojuje stejna osoba.

optik

Prostě po JS vývojářích je aktuálně poptávka větší jak po jakýchkoli jiných, stačí jednou kouknout na startupjobs a pár dotazů do vyhledávání na jobs.cz. Tamtéž zjistíte, že React či Angular je poptáván mnohem více jak všechno ostatní, takže bude asi i mnohem častěji využíván. V Čechách obecně je React mnohem oblíbenější u startupů a menších projektů, větší zas upřednostňují spíš Angular.

Takže když dělám něco nového vyberu jedno z těch dvou a vývojáře seženu celkem v rozumné době i za rozumné peníze a na v Čechách exotický Ember se vykašlu.
A pokud jste už Ember zvolili dřív a teď sháníte někoho nového nebo dalšího, tak jste holt šlápli do h…, a budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Jako remote někoho ze zahraničí seženete, tam je Ember celkem populární.

P.S. Nevím co tady ten článek dělá, to mělo zůstat na blogísku, max. jako zprávička a vojta.tranta má bohužel pravdu ve všech bodech obžaloby :)

Dor

Pokud vím, tak Facebook si z PHP vytvořil https://en.wikipedia.org/wiki/Hack_(programming_language). A jak znám Facebook, tak ten málo kdy koumal něco jen proto, aby koumal. Myslím si, že ta potřeba tam reálně byla. Takže ano, technologie nejsou nejdůležitější, ale psát Facebook v čistém PHP by asi bylo dost drahé.

zahory

Zásadní věc je ta, že když vám Kellner jako projektu platí menší hodinovku, než chce dobrý programátor, tak budete rádi za nemehlo po střední, protože trh. Nemyslím to zle, ale jestli jedete na láci, tak vám ujel vlak do Indie.

_dagi

To vubec neni pravda, nikdo zde nemluvil o penezich. Navic v Zonky jsou vsichni vyvojari zamestnanci Zonky a nikoliv namezdni zoldaci. Problem nejsou penize, ale pokrivene prostredi, ve kterem hraje vetsi dulezitost pouzita technologie nez projekt.

Foobar

Kdo chce najít a chce zaplatit, ten vždycky najde. Hledáte-li úzce specializovaného developera (třeba Ember.js, to je fuk), pak to druhé platí dvojnásob.

Sorry, ale v dnešní době se už nikdo nebude prsit tričkem zdarma s nápisem „pracuji pro XY“ (doplň oblíbený label), prahnout po stravenkách, „fidorkách zdarma“ nebo snad toužit po šaškování na povinných team-building akcích. To si může myslet jen naivní pipina z HR. Dnes se většina kontraktorů (HPP je v IT oboru ještě více mrtvé než PHP…) rozhoduje jasně:

a) co za to?

b) OK, zaujal mě bod „a“, co u vás budu dělat?

Za 10.000/MD budu klidně kódovat štítky na Babišovy paštiky. Srdcaři vymírají, sorry jako…

x

To, že ty děláš hlavně pro prachy, je tvoje věc. Ale nezobecňoval bych. Já třeba dělám za 50-60% své maximální tržní ceny, ale má to svoje výhody, např. mám velký vliv na produkt i na to, v čem a jak se bude implementovat. Kolega to tak neviděl a šel radši za prachy programovat to, na co ho zrovna agentura prodá (posledně to bylo nějaké kasino tuším). Jeho volba. Ale z negativních ohlasů na Home Credit v předchozích komentářích to nevypadá, že je to každému fuk.

_dagi

Pokud pujdete cestou penez, jedine ceho dosahnete bude banda zoldaku, kteri vas pri nejblizsi prilezitosti nechaj ve stychu. Takhle se skutecne tym nebuduje. Nevim jestli srdcari vymiraji, ale vsude po konferencich a eventech vidite lidi, kteri jsou hrdi na produkt ci firmu, pro kterou pracuji.

Michal

Chozeni po konferencich a eventech nenapise aplikaci.

ondra-m

Nevím jestli to patří pod tento článek ale připomnělo mi to Angular vs. React.

Josef Polymer Ninja

Vyvojari Chrome propaguji motto #UseThePlatform, v prekladu znamena pouzivejte API webove platformy!

Diky projektu Polymer tu mame nove API Web Components v1, ktere prinasi Shadow DOM a Custom elementy.

Pro vyvoj rychle mobilni single page appky dnes diky projektu Polymer se nepotrebuji ucit Angular nebo React, dale me netrapi ani LESS nebo SASS, GULP a jine. Dulezite je jen znat dobre jiz dnes dostupne API.

Rychlost appky pomoci lehke knihovny Polymer muzete porovnat zde https://hnpwa.com

Diky PWA (Progressive Web Apps) nepotrebuji znat Cordovu ani jine podobne frameworky.

Komplexitu webove appky krasne resi modularita pomoci custom elementu. Kouknete do catalogu na adrese https://www.webcomponents.org Zde jsou elementy na vsechno, napr UI, routing, lokalizaci, Local Storage, Cookies, GraphQL, JSON API, REST API, Redux, Service Worker, Google Apis, atd…

Polymer Starter Kit zas ukazuje, ze neni treba Gulp a jine scripty, staci jen Polymer CLI.
https://github.com/PolymerElements/polymer-starter-kit

Zde je seznam odkazu https://github.com/StartPolymer/awesome-polymer

Nedavno se konal Polymer Summit 2017 https://summit.polymer-project.org

https://www.polymer-project.org

Jan Kovář

Hledali jste vývojáře který už Ember umí nebo obecně vývojáře který zná Javascript a chtěl by Ember dělat, ale ještě neumí?

Jak říkáš, nejste Facebook, takže nenalákáš vývojáře na velikost firmy, ani na bůhvíjakou kariéru a obor (půjčky) také není zrovna fancy. Takže zbývá jenom technologie a ta zjevně moc populární u nás není.

Na náš projekt jsem si vybral ještě možná exotičtější technologii (Kotlin) ale když snížím náborovou laťku na „rozumí java hashcode/equals), má znalosti odpovídající předchozím zkušenostem a chce v Kotlinu dělat tak je kandidátů dost. Mým zájmem je aby budoucí kolega na projektu vydržel aspoň pár let, potom je měsíc věnovaný učení dané technologii zanedbatelný.

Michal Aichinger

Hledat vyvojare na Ember, React, X (dle libosti) je blbost. Je dulezite hledat JS vyvojar, jak pisete v titulku. To ze vam nikdo nechce delat v Ember, je treba proto, ze to krome Steigerwalda nikdo v Ember nedelal.
Nicmene az najdete Emberistu a prejdete na X, tak bud vam odejte, protoze X nema rad, nebo se preuci a pak uz nebude Emberista, proto je lepsi najit JS vyvojare, pro koho je framework jen pomucka a vi, kdy jaky nasadit.

Jan

Sem tam mi táto diskusia pripomína vyplakavanie. React, vue aj angular patria k relatívne novému smeru akým sa vybral webovi svet. Kedy sa logika a veľká časť kódu presťahovala so servera na klienta. A tu vznikol problém, ako spravovať takéto projekty, keďže front-end začal značne boptnat. Náročnosť na front-end programerov narástla. S tým sa treba zmieriť.

tuk66

Ta diskuze, který jazyk je lepší než jiný, je věčná. To samé platí pro frameworky. A odpověď? Žádná univerzální není.

Vše se mění, ale stará známá pravidla zůstávají. Každý jazyk nebo framework musí používat určitý počet lidí a historický vývoj nesmí být negativní. Dost neuchopitelné, že? Co je dost a co je negativní vývoj?

Proč všichni zavrhovali PHP a přesto je to dlouhá léta stálice? Proč je tu React a zatím se nechystá končit? Osobně myslím, kromě toho, že v nich dělá hodně lidí a je k dispozici spousta hotového kódu, tak tyto dva příklady se místo nějakých revolučních a vše obracejích a nekompatibilních verzí 1, 2, atd. snaží řešit budoucnost evolučně. Po malých krůčcích. To dává vývojářům jistotu a jistota je sice málo uchopitelná, ale velice důležitá. Nejen pro vývojáře.

Proto všichni ti lídři, co vedou Angular, Vue a další podobné, kteří nutí psát ostatní na GitHubu věci jako „kompatibilní jen s verzí 1“, jdou špatnou cestou a dřív nebo později budou zapomenuti.

chleba

Javascript miluju a rozhodne me celkem i vadi to, ze se z nej stalo co se stalo. Vadi mi to tvrzeni, ze kazdy den vychazi novy JS Framework, protoze se mi zda, ze tito scripteri se prave uci jen a jen tyto frameworky a uz nerozumi cistemu jazyku. Proto je takovy nedostatek kvalitnich vyvojaru. Kvalitnimu vyvojari je v podstate jedno v cem to bude psat. Jen zhodnoti co by se na projekt o takove velikosti dalo nejvhodnejsiho pouzit a de se na vec, ale lidi co se uci jen ty frameworky uz maji problem prejit na neco jineho.
Pri pohovorech jsem potkal hromady takovyhle lidi a je to cim dal tim vetsi a vetsi problem.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.