Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » V Praze se koná největší konference o strojovém učení v Evropě. Na Machine Learning Prague vystoupí odborníci z NASA, Microsoftu i izraelské armády

V Praze se koná největší konference o strojovém učení v Evropě. Na Machine Learning Prague vystoupí odborníci z NASA, Microsoftu i izraelské armády

Články PR Články

Konference Machine Learning Prague je největší evropskou událostí o praktickém využití umělé inteligence a strojového učení a přitahuje do Prahy kapacity z celého světa.

Konference Machine Learning Prague je největší evropskou událostí o praktickém využití umělé inteligence a strojového učení a přitahuje do Prahy kapacity z celého světa. Loňský ročník si vysloužil ocenění AI Awards za Nejlepší událost roku. I letos se tisícovka účastníků může těšit na praktické postupy a aplikace strojového učení. Vystoupí mimo jiné lidé zodpovědní za aplikaci strojového učení ve firmách a institucích jako je Microsoft, NASA nebo dokonce izraelská armáda. Workshopy a konference se uskuteční v pražském CEVRO Institutu a Rudolfinu od 20. do 22. března 2020

“Česká republika má v disciplínách spojených s tvorbou umělé inteligence odborníky, kteří patří mezi světovou špičku. I díky tomu se nám daří do Prahy přilákat každý rok na Machine Learning Prague z celého světa největší kapacity z oblasti vývoje strojového učení a jeho aplikace,” říká Jiří Materna, spoluzakladatel Machine Learning Prague, který se oblasti machine learningu věnuje přes 10 let, z čehož 7 let působil jako vedoucí vývoje Seznam.cz.

Mezi speakery letošního ročníku Machine Learning Prague se představí Ashish Kapoor, který vede skupinu pro leteckou robotiku a informatiku v Microsoftu. Promluví o tom, jak se může AI zdokonalovat díky vysoce věrným simulacím v systému AirSim, které se používají pro učení dronů všech velikostí. Takto trénované drony pak pomáhají například s přesnější předpovědí počasí nebo monitoringem v tzv. precizním zemědělství.

Dorazí také Susan Schneider, která vede oddělení Baruch S. Blumberg/NASA pro astrobiologii, průzkum a vědecké inovace v Knihovně Kongresu v USA. Její dvouletý projekt v NASA zkoumal superinteligentní AI. Zároveň je ředitelkou AI, Mind and Society Group a profesorkou na University of Connecticut. Dříve navrhovala testy vědomí pro AI na Institute for Advanced Study na univerzitě v Princetonu a je zároveň autorkou několika knih věnujících se této problematice.

O přístupu k AI ve vojenském prostředí prozradí Hava Siegelmann, která pracuje pro Agenturu amerického ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty s cílem zdokonalit AI v počítačových zařízeních. Dříve řídila laboratoř pro Biologicky inspirované neurální a dynamické systému na University of Massachusetts, kde se zaměřovala na pokrok v porozumění biologicky inspirovaných výpočetních systémů. Victoria Kalmanovich, která vede v izraelském námořnictvu technologickou jednotku pro výzkum a vývoj, pak přiblíží inovace v procesech a řešení technologických problémů, které jsou spojeny s vývojem softwaru v této specifické oblasti.

Jedním z nejvýraznějších českých zástupců bude Vojta Jína, který v Googlu pomáhal vytvořit AngularJS, javascriptový webový framework, který zjednodušuje vývoj webových aplikací a usnadňuje testování. V současné době pracuje pro společnost Apple, kde řeší strojové učení se zřetelem na schránu soukromí uživatelů.

Pátý ročník Machine Learning Prague se uskuteční 20. – 22. března 2020 v pražském Rudolfinu. Program a lístky naleznete na webu konference Machine Learning Prague.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.