Přejít k navigační liště

Zdroják » Rozhovory » Václav Stoupa: WebExpo je můj startup

Václav Stoupa: WebExpo je můj startup

Články Rozhovory

Václav Stoupa je programátor, zakládající člen PHP Group a organizátor řady akcí pro programátory. V posledních letech je jeho jméno synonymem pro největší akci svého druhu v ČR – totiž WebExpo. To se letos koná už potřetí. Je tedy logické, že se rozhovor s Vaškem bude točit právě okolo WebExpa.

Na úvod jsem chtěl položit klasickou otázku „Jak se máš, co děláš?“, ale odpověď je asi jasná. Tak jinak: Zbývá ti kromě WebExpa čas taky na jinou práci?

Po minulém ročníku konference jsem se rozhodl, že WebExpo je můj startup. Zaměřil jsem se na něj a ostatní projekty dal k ledu. Založil jsem s.r.o., snažil se budovat značku, to vše s vidinou, že letošní WebExpo bude to nejlepší, jaké kdy bylo a že se v Praze sejdou lidé z oboru z celé střední Evropy. Tak jen doufám, že lidé z oboru WebExpo podpoří a přijdou.

Pročítal jsem si starší rozhovor s tebou a všiml jsem si, jak jsi před dvěma lety hovořil o WebExpu jako o experimentu, kromě kterého máš ještě další projekty. Když jsem se dnes na ně díval, byly většinou ve stádiu hibernace, TvojeCesta.cz patrně došla ke svému konci… Takže ses opravdu stal „panem WebExpo“ na plný úvazek?

Cestovatelský projekt jsem zakopal poté, co se mi na něj nepodařilo získat investici. Nakonec je to možná dobře, protože jinak by letos WebExpo asi ani nebylo.

Teď se snažím vymyslet, jak udělat webovou aplikaci, kterou by mohla využívat uživatelská základna lidí, co chodí na WebExpo. Buď by se ta aplikace musela uživit, nebo by podporovala konferenci. Pracovně tomu říkám „social network for geeks“, ale tomuhle konceptu většina lidí,
kterým jsem o tom říkal, moc nevěří. Takže si nejdřív radši udělám uživatelský výzkum, než se do něčeho pustím. Webové aplikace mě ale rozhodně baví pořád.

Další věc, která mě zajímá, je vzdělávání. Chtěl bych připravit koncept smysluplného „inkubátoru“ pro jednotlivce i celé startupy, co vyvíjejí webové aplikace. Ten by poskytoval možnost učit se od zkušených lidí pomocí přednášek, workshopů a hlavně týmového mentoringu. Nejen v oblasti marketingu, ale i ve vývoji, designu a managementu. To je běh na dlouhou trať. Nejlepší by bylo navázat spolupráci s univerzitami, které by do něj mohly poslat studenty na praxi, či ke zpracování bakalářské nebo diplomové práce. Výstupem by měly být proškolené týmy nebo rovnou firmy, které budou mít našlápnuto k zisku a které se dokážou uživit samy, nebo budou lákavé pro investory. Uvidíme, co se nakonec podaří. 

Programuješ při tom všem ještě?

Programuju takové menší úpravy v kódu. Velké věci mi dělá schopný programátor v pythonu (djangu). To bych v životě nenaprogramoval.

Zákeřná otázka: Na WebExpu jsi neustále v pohybu. Máš vůbec čas si jít nějakou přednášku poslechnout? A říkáš si třeba: „Ano, tohle mě, coby programátora, zajímá, a kdybych ještě psal weby, tak by to bylo pro mne přínosné“? Ptám se proto, že jsem se setkal i s názorem „takové akce nemají po odborné stránce žádný přínos, všechno si to přečtu na internetu“.

V prvním roce se mi to občas podařilo, loni skoro vůbec. Letos ale doufám, že některé přednášky navštívím. Orientuju se spíš na byznys, takže asi zvolím Business Room. Co se týče odbornosti konferencí, moje předchozí PHP konference svůj přínos podle mě potvrdily, a také se jim podařilo přispět k vybudování známostí mezi lidmi. Mám pocit, že i díky WebExpo se u nás pak rozjely Barcampy, Poslední soboty apod. Snad to nebude jeho hřebíček do rakve, že si lidé zvykli za akce neplatit. Nicméně WebExpo orientuji na co nejvíce profi a praktické přednášky od lidí, co skutečně něco dokázali a navíc o tom umí mluvit. To byl můj cíl vždycky.


Molly Holzschlag

Když už jsi to nakousl, tak se zeptám: Barcampy, Poslední soboty či nejrůznější firemní „Dev Days“ jsou zdarma. Já vím, že je to jiný systém, já ty ekonomické zákonitosti chápu, ale věříš, že je chápou i návštěvníci? Už jsem zaslechl nějaké hlasy proti ceně – nebojíš se, že lidé nakonec dají přednost akcím „zdarma“? Podobně jako u potravin, kde si spousta lidí klidně řekne: „Tady mají buřty za stovku, ale u nás je koupím za 40, a zastak velký rozdíl mezi nimi není…“ Nebojíš se, že WebExpo potká osud prodejen s lahůdkami, když zůstanu u toho přirovnání, tedy že buď bude nabízet kvalitu pár fajnšmekrům, co jsou ochotni si za ni zaplatit, nebo rezignuje a zlevní na „konkurenční cenu“ – ovšem na úkor kvality…?

Věřím, že mladší generace v Česku už nemá postoj „chci vše a nejlépe zadarmo“ a chápe, co má svoji hodnotu a že penězi vyjadřuji svůj zájem o danou věc. Investice do vzdělání je pro ně hodnotná záležitost. Vidím to na WebExpo, kde si často studenti zaplatí rádi lístek sami, kdežto některé zavedené, poměrně bohaté firmy se tam ani neukážou.

Ze zpráv WebExpa jsem se dozvěděl, že pořádáte pod hlavičkou WebExpo nějaké zahraniční „spanilé cesty“. Můžeš je ve stručnosti představit a zhodnotit? Pomohly vám třeba přitáhnout některé účastníky z okolních zemí?

Byl to takový experiment, kdy jsme usoudili, že nejlepší promotion pro WebExpo je osobní setkání. Vyjeli jsme do Bratislavy, Budapešti a Vídně pod hlavičkou „Geeks on the Road“ a uspořádali přednáškový půlden. Na Slovensku se to osvědčilo výborně, přišlo padesát lidí, kteří se zájmem poslouchali a networkovali. V ostatní městech to vyšlo hůř. Promovat nějakou akci v zahraničí je těžké. Možná naši partneři v těch zemích špatně pochopili naši cílovou skupinu a poslali nás spíše do „korporátní“ sféry, kde možná ani slovo geek neznají. Na Vimeo jsme dali i krátký videosestřih z cesty, kdyby se chtěl někdo podívat.

K akci jsme si střihli webové stránky http://webexpo­tour.net, které se nakonec dostaly do ročenky Web Design Index 2010. V ní je umístěno 1002 výjimečných webových stránek za rok 2010. I když se o prestiži té publikace dá pochybovat, neboť jsem o ní před tím nikdy neslyšel, tak to stejně potěší.

Přinesly tyto akce nějaký konkrétní efekt pro podzimní WebExpo?

Vypadá to, že pár lidí ze zahraničí, hlavně ze Slovenska, díky tomu přijede.

Máš z výjezdů nějaké ponaučení? Něco, co bys poradil lidem, kteří mají touhu oslovovat lidi z okolních zemí? Má to vůbec smysl se o něco takového snažit? Nejsme náhodou všichni součástí globální vesnice, kdy našimi sousedy jsou Němci stejně jako Indové či Američani?

To je asi na delší debatu někde u piva. Globální online vesnice sice existuje, nicméně osobní vztahy „face to face“ vytvářejí stejně pořád nejsilnější pouta mezi lidmi.


Václav Stoupa „face to face“

Jak se vlastně díváš na účast zahraničních hostů (přednášejících i posluchačů) na takové akci? Jsou pro tebe zpestřením akce, známkou její prestiže, nebo logickou věcí vyplývající z internacionální podstaty webu?

Pro mě spíš to druhé. Myslím, že bychom se měli učit od těch nejlepších v oboru. Ti holt žijí spíš mimo naši zem než u nás.

Otázka směřovala k výtce, která zazněla v diskusi – totiž že akce ztrácí kouzlo lokálního setkávání lidí, co se znají. Je to záměr? Má WebExpo ambice stát se regionální obdobou LeWebu či Web2.0 konference s tím, že niku „lokálního setkávání“ přenechá BarCampu a podobným akcím?

LeWeb má 2000 účastníků, vstupné stojí k 30 000 Kč a přednášky jsou většinou PR řeči. Tam bych se dostat nechtěl. Vidím WebExpo jako lokální – rozuměj: středoevropskou – akci, kde budeš mluvit půlku česky, půlku anglicky. Prostě takové osvěžení a načerpání inspirace a know how, za kterým ale nemusím lítat do zahraničí, ale přijede mi až domů.

Před časem jsme se bavili s jedním známým o akcích pro vývojáře, a on zařadil WebExpo do kategorie „Národ sobě“, k BarCampu a podobným „komunitně pořádaným“ akcím. První ročník určitě takový do jisté míry byl, ovšem už loni byl jasný posun k vyšší organi­zovanosti a profesionalizaci celé akce. To je dobře, ale nebojíš se toho, že WebExpo ztratí postupně přízeň běžného „lidu vývojářského“ a téhle líhni, ze které vzešla, se odcizí? Že jej vývojáři, co se účastnili prvních ročníků, začnou vnímat, když to řeknu natvrdo, jako „snobskou záležitost“?

No vidíš a já si říkal, že všichni z oboru vizuální styl a prestižní webové stránky ocení. Že bude WebExpo více uchopitelné. K tomu taky slouží slogan, který má v jedné větě vyjadřovat vizi WebExpo „Happier Web Community.“

Viděl jsi tam minulý rok nějaké snoby? Například sako jsem tam viděl asi jedno a to měl pan Frolík z Linetu. Chudák – netušil do čeho jde, ale jak byl potom veselý! Viz videorozhovor natočený před a po jeho přednášce. Neformálnost rozhodně nemíním opouštět. Je ale jasné, že velká akce si žádá přípravy a dávku organizovanosti, jinak by se taky mohlo všechno pos…

Hezky jsi mi od podstaty otázky utekl k sakům a formálnosti, patří mi to, špatně jsem se zeptal. Ale nedám se a zkusím to ještě jednou: Nebojíš se, že s větší profesionalizací WebExpa přijde zákonitý posun – od odborného setkávání k akci, kde objevit se bude patřit k dobrému tónu v jistých kruzích, ovšem ten zbytek, „dělný lid webařiny“, nebude mít důvod se na takové akci objevit, protože ji bude považovat spíš za akci „pro kluky co spolu chodí“?

To jsme se asi nepochopili. Cílem WebExpo je právě ulehčovat život „web workerům“, když už jsi je tak nazval. Těm, kteří se každodenně do vývoje webu noří a mají ho plnou hlavu. Sdílením know how, inspirací, kontakty, ale i tím, že jim umožníme poodstoupit a nahlédnout jejich práci z jiného horizontu. Rozhodně to není akce k tomu, aby se tam vystupující poplácávali po ramenou, jak jsou dobří.

Dobře. Teď z jiného soudku. Zdá se mi to, nebo se WebExpo opravdu posouvá od konference o technologiích směrem ke komplexnějšímu pohledu na vývoj – tedy k metodikám, k řízení týmů, zkrátka k těm, skalními programátory leckdy vysmívaným, „soft skills“?

Vždycky jsem chtěl na WebExpo pokrývat kompletní vývoj webových aplikací. Od nápadu, přes jeho přetavení v projekt, k vymýšlení byznysu, programování, managementu, marketingu, promotion atd. Na webových aplikacích je pěkné i problematické zároveň, že nutí spolupracovat poměrně odlišné typy lidí. Programátory – spíše technické povahy, designéry – spíš umělecké povahy a byznysmeny – řekněme spíše družné povahy. Odborně „sociální“. :) Když máš v tomhle mixu něco úspěšného vyrobit, tak ti nesmí pokulhávat žádná z těchto tří částí. A pak tu máme i projektový management, který by to soukolí měl promazávat. Já věřím agilním metodám a Scrumu, proto letos přibylo jako další paralelní téma právě Agile.

Takže WebExpo by měla být spíš taková konference pro celou firmu?

Přesně tak. Pokud chceš přinést kompletní know how do firmy, nestačí ti poslat na WebExpo člověka jednoho, ale aspoň čtyři nebo pět z různých oddělení. To je taky důvod, proč máme skupinové slevy.

Tak aby to nedopadlo jako v povídce Návštěva cirkusu, kde rodiny vyslaly vždy jen jednoho vylosovaného šťastlivce, který pak doma ostatním předváděl, co v cirkuse viděl. Podle toho co popisuješ, jak se zavedeným společnostem na WebExpo nechce své zaměstnance posílat, by možná bylo jednodušší sebrat několik přednášejících jako „training tým“ a objíždět s ním firmy – programátoři by se dozvěděli něco o ekonomických zákonitostech, byznysmeni o těžkostech vývoje…  Nechceš zkusit něco takového? Nějaké „WebExpo for your Company“…?

Díky, Martine za vymyšlení dalšího business modelu. Zákonitě musí být ale takové školení pro firmu dražší, než si zajít na WebExpo, kde se rozloží náklady na vícero návštěvníků. Nicméně chápu, že osobní přístup má také něco do sebe. Takže – proč ne?

Každý rok říkáš, že nevíš, jestli se příští ročník vůbec uskuteční. Ale přesto se tě zeptám: Jaké bude výroční WebExpo 2012? Bude polovina přednášek anglicky? Bude trvat čtyři dny? Budou přednášky, na kterých by člověk chtěl být, vždy po sobě a ne proti sobě? Budou se v předsálí setkávat lidé z celé Evropy? Budou mít účastníci na visačkách své přezdívky či Twitter účty? A bude v té době v místní restauraci obsluha, která nezavře v jedenáct, i když bude mít v lokále sto padesát lidí? Co z toho vidíš jako reálné?

2012? To ještě stihneme před koncem světa? Netuším, jestli bude WebExpo i příští rok, takže bych řekl: nechám se překvapit. Nicméně párty se budou konat rozhodně jinde a Twitter bude na visačkách už letos.

Díky za odpovědi

Díky za rozhovor a těším se na shledání na WebExpo! A abych nezapomněl – pro čtenáře Zdrojáku máme slevu pro registraci na WebExpo do 12.9. s kupónem: ZDROJAK Můžete použít také přímý link http://webexpo­.cz/registrace/#cou­pon=ZDROJAK

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
30 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
EskiMag

Bol som na minulom ročníku WebExpo a hodnotím to ako vydarenú akciu, aj keď niekedy vznikla situácia, že naraz prebiehali 2 prednášky, ktoré by som chcel vidieť a tak som bol nútený sa rozhodnúť, ktorú oželiem. Tento rok ale trochu váham a je to práve kvôli cene. Tak isto pár mojich známych, ktorí minulý rok boli, teraz tiež váhajú kvôli cene. Nie som žiadný držgroš a nemám problém s investovaním peňazí do svojho vzdelania a rozvoja, ale ak sa to minulý rok dalo zorganizovať za X,–Kč, nerozumiem prečo to tento rok bude za vyše dvojnásobok. Mohol by to niekto nejak zdôvodniť? Diky.

Boblin

Mam uplne stejny nazor.

Aleš Roubíček

Stačí se podívat na počet zahraničních speakerů a bude jasno.

David Grudl

Nerozumím, proč někomu připadá WebExpo drahé. Stačí srovnat s jinými obdobnými konferencemi: Mobile Internet Forum 2010 bude stát 6.000 Kč za den, Microsoft Days 2010 stojí 4 200 za dva dny, tak by se dalo pokračovat.
A vedle toho je tu WebExpo plné zajímavých zahraničních hostů (jako jsou třeba Peter-Paul Koch, Fabien Potencier nebo Ryan Singer) s cenou 4000 za tři dny včetně různých bonusů; a pro studenty za polovic. Jednoznačně mi to vychází jako nejlevnější oborová konference.
On spíš bude háček v tom, že WebExpo bylo v minulosti tak levné, že nad cenou člověk nemusel moc váhat, i kdyby se tam měl jen setkat s lidmi. V tuto chvíli ale platí adekvátnější cenu a tu už je potřeba zvážit. Což je v pořádku, taky jsem zvažoval 1.600 za tříhodinový koncert Cohena. V obou případech s vědomím, že příště už šance být nemusí.

mikiqex

Osobně věřím, že mnoho lidí (včetně mě) má subjektivní problém s výraznou změnou, kterou WebExpo prošlo do 3. ročníku. Ať je to cena, přesun k angličtině či orientace na profesionály v oboru. Předchozí ročníky měly zvláštní specifickou chemii, která byla danými změnami narušena a zředěna.
Dříve jsem se WebExpa účastnil jako člověk, který rozšiřuje obzory svého hobby, což letos už není dost dobře možné. Ten den dovolené (pátek) by zas takový problém nebyl, ale dvojnásobná cena již nepředstavuje investici, kterou bych byl ochoten do svého koníčku investovat. Chápu, že WebExpo je asi cíleno na ty, kteří mohou jít na konferenci v rámci pracovní doby a vstup mají placen zaměstnavatelem (který většinou ani neřeší pro jednotlivce nezanedbatelné DPH).
I v tom je nutné vidět rozdíl oproti ostatním konferencím. WebExpo tu prostě bylo pro obyčejné lidi, tím vyčnívalo nad všechny ostatní. Bylo fuk, jestli člověk vymýšlí standardy, či o webu slyšel poprvé. Přišel na konferenci a odnesl si dva dny intenzivních dojmů. Byla krásná ta diverzifikace v horizontální i vertikální linii, o kterou teď WebExpo přijde a zůstanou jen weboví vývojáři, weboví marketéři, weboví manažeři, weboví grafici a další weboví jánevímcoještě.
Byla to konference s lidskou tváří, nebyla jen pro geeky (jak psala Větrovka). Proto si ji mnozí zamilovali a proto si teď mnozí stěžují. Nevím, jak probíhaly registrace v uplynulých letech, ale zatím je přihlášena zhruba polovina lidí, co konferenci loni navšívila. A řekl bych, že kdo chtěl, již se registroval.

-

Chce to trosku koreknosti a napsat plnou palku i s DPH a bez slev. Ta cinni 6000 CZK za ty tri dny, jen tak pro poradek.
A ta vyse uvedena cena 4000 CZK je za prve akcni (sleva), a za druhe bez DPH. Takze ucasnik musi vymastit dalsich 800 CZK (uz vidim kolik platcu DPH se ucastni WebExpo), takze celkove je to 4800 CZK s DPH, coz uz je vice nez za Microsoft Days 2010.

David Grudl

Mea culpa, omlouvám se, tohle skutečně nebyl záměr.

Daniel Srb ben Abraham

David to napsal nejen správně, ale ještě trochu přidal.

  • Do dnešní půlnoci stálo vstupné 4800 Kč
  • Nejedná se o žádnou akční slevu, ale o bežný postup na většině konferencí, kdo dřív přijde, ten to má levněji.
  • Tuto základní cenu šlo snížit na 3850 Kč pomocí:
    a) slevového kódu, kterých se všude válí plno
    b) registrace 4 a více lidí najednou
  • pro studenta je samozřejmě nutné výše zmíněné vydělit dvěma

Slevy byly vytvořeny proto, aby se jich využívalo. „Plná pálka“ nic neznamená, cena byla mnoho týdnů taková, jakou jsem napsal a slev využila velká část registrovaných.

(vše s DPH)

Daniel Srb ben Abraham

Tak a musím odvolat, co jsem napsal.

Časová sleva byla prodloužena do 12. 9.!

Takže i když se nebudeme bránit mikrosponzoringu v podobě 6000 za jeden vstup, bude stačit když zaplatíte 3840 (1920) Kč.

Stačí použít následující odkaz pro registraci se slevou 20 %

Václav Stoupa

Předem díky za názory. Abych se vyjádřil k tolik diskutovanému zdražení, které nebylo mnou při otevření registrace dostatečně vysvětleno, napravím to aspoň zde.

V prvé řade většina Vás se zdražení na 2 násobek netýká, protože může využít 20 % slevy i zde na Zdrojáku.

Nyní k nákladům. Náklady se dramaticky zvýšily a to proto, že oproti loňskému roku hradíme navíc:
– cestovné a ubytování 17 zahraničních přednášejících
– dárky pro návštěvníky (knihy, trička)
– výrobu nového webu a programování backendu aplikace
– zahraniční cesta na propagaci WebExpo
– dva obědy místo jednoho, který byl minulý rok
– vstupné na konference, kde jsme sháněli zahraniční přednášející
– profesionální natáčení a zpracování 80h videozáznamu z konference
– pořádný kávový catering
– zakoupení domény webexpo.net za 29 000 Kč
– založení s.r.o. a s tím související náklady na jeho provoz
– v neposlední řadě nás postihl výpadek třetího hlavního partnera konference, kterého se letos nepodařilo sehnat

Samozřejmě nepočítám spoustu dalších nákladů, které zůstaly stejné jako minulý rok.

Takže i při současné ceně lístku jsme při momentálním počtu účastníků stále v mínusu.

Cenová politika zaplaťte XX a dostanete kromě nadupané konference i krásné dárky se asi ukazuje jako milná. Lidé jsou na cenu senzitivní a hodnotu lístku vnímají pouze podle programu a dárky je prakticky nezajímají. Je to poučení do příštího roku, kdy bychom mohli dát základní lístek levněji a dárky jako volitelné k přikoupení. Nyní již to nemůžeme bohužel udělat, protože bychom naštvali ty, co si lístek již koupili.

Je pravda, že nezvládnutí cenové komunikace beru letos jako svůj největší neúspěch.

Nicméně mě mrzí, že např. Michal Novák nevnímá WebExpo jako komunitní setkání lidí okolo webu s přesahem. I letos máme zajímavé přesahové přednášky z architektury, osobního rozvoje, nebo kategorizování informací v Národní knihovně. Například WebExpo 2008 nemělo přesah prakticky žádný.

S tím souvisí zlepšení doprovodných akcí, kde si dozajista pokecáte, navíc se spoustou zajímavých lidí včetně speakerů.

mikiqex

To jsme si nerozuměli :) Myslel jsem to tak, že nastolená cenová politika (děkuji za vysvětlení) odradí účastníky právě „z přesahu“ a zůstanou jen lidé, kteří se webovými aplikacemi primárně zabývají; přeci jen tito také obvykle mívají méně hluboko do kapsy. Že třeba kuchař, který si po večerech hraje s JavaScriptem, to neutáhne.
Třeba pro mě byl přesah ve webové grafice, vývoje pro Android a další obory, které sice tématicky do webdev spadají, ale jsou úplně mimo mé profilování. To jsou věci, do kterých bych jinak neměl šanci nakouknout. O to těžší by bylo takové pronikání v angličtině; to už si mohu třeba najít nějaký tutorial na YouTube, přidaná hodnota bude plus-mínus stejná. Troufnu si tvrdit, že anglicky umím výborně, ale když se něco učím nebo se snažím něco pochopit, volím raději češtinu, případně si text česky přepíšu. No a zmíněný kuchař angličtinu nejspíše nedá vůbec :)

Václav Stoupa
mikiqex

Hehe, dobrý! :D

keff

Z uvedeného výčtu mi přijde, že si Webexpo nabralo příliš velké cíle, slovy agile si naložilo víc story pointů, než zvládlo přidat v minulém roce – věřím, že i u nás by se našlo ještě několik zajímavých řečníků, kterým by se nemuselo platit letadlo a odměna běžná pro newyorského konzultanta. Mě osobně třeba lákají ‚hackerské‘ přednášky stylu ‚za hodinu si zlepšíme konverzi ukázkové stránky‘, než abstraktní proslov o vizích a konceptech, s velkou nevyřčenou mezerou mezi přednáškou a implementací – a těch ‚hackerských‘ je imho o dost větší podíl u českých řečníků.
Stejně tak mohla odpadnout knížka, a triko mohlo být volitelné checkboxem v registraci (ale to už jste řekl sám).
Já na letošní WE nepůjdu také kvůli ceně (poměr cena/výkon je bohužel imho horší než v minulých ročnících, ač se výkon zlepšil), ale pro inspiraci business modelu říkám, že bych byl ochotný zaplatit 500–1000 za přístup k videím z přednášek v rozumné kvalitě (rozumná kvalita = dá se přečíst i drobnější písmo na slidech).
Každopádně ale přeji Vám i nám, abychom se další rok dočkali další a opět vyladěnější iterace Webexpa :).

Daniel Srb ben Abraham

Ahoj Tomáši,
je samozřejmě škoda, že se na WebExpu letos nepotkáme. Vzhledem k tomu, že cena se zvýšila cca o 40 % (pro ty, kteří umí najít 20 % slevu, ti ostatní ať mi napíšou na dan@webexpo.net) a vidím o kolik lepší celé WebExpo bude, tak si myslím, že ROI je naopak lepší než loni.

Budu mluvit především za Design Hall, kterou mám na triku, ale platí to většinou pro celé WebExpo.

Hledat kvalitní domácí přednášející, není tak snadné, jak si myslíš. A nebo je, ale budou tam každý rok stejné tváře.

Doprava a ubytování se neplatí ani všem zahraničním hostům. Za samotné přednášky, s kterými stráví hodiny příprav (v Design Hall bych je jinak na pódium nepustil) nedostane nikdo od WebExpa ani korunu, to by vstupenka musela stát „trochu“ víc.

Zajímavé je, že abstraktním přednáškám, které popisuješ se letos snažím vyhýbat. Chci aby vystoupení účastníky hlavně motivovaly k vyzkoušení nových postupů a aby o nich mluvili lidé, kteří je používají.

Pro mě největší hvězdy jako je Ryan Singer nebo PPK budou prakticky ukazovat design nebo kód. Živé testování použitelnosti. Selhání při vývoji a designu http://www.centrum.cz… Sketchnotes: gigantický workshop a soutěž. Je to teorie nebo snad nějaká vize odtržená od denní reality tvorby webů?

U mě je poměr cca 12:4 ve prospěch domácích vystupjících. V Agile room je to samozřejmě jinak, ale zkus najít tolik takto kvalitních lidí, kteří u nás léta úspěšně praktikují agilní metodiky a jsou schopni a ochotni o tom mluvit.

P.S.: Bez velkých cílů to nejde.

keff

Ahoj Dane, děkuju ti za odpověď – ten argument o stejných tvářích beru, uznávám, že na zásobení několika ročníků konferencí je ČS scéna asi moc malá.
Díky za info ze zákulisí, zvenku to logaritmické zvyšování ceny (pro příští rok ale už prosím stopku – myslím že vrchol křivky výnosů je od letošní ceny spíš vlevo :)) vypadá o dost jednodušeji.
Přiznávám, že pocit z abstraktnosti některých přednášek u mě zůstal taky z doby odstartování webu, kdy na něm opravdu byli spíše zahraniční řečníci s nepříliš detailně definovanými tématy – Ryana Singera a další si rád poslechnu.
No a nakonec jsem se rozhodl že ty hrozny snad až tak trpké nebudou, a přihlásil se :). Hodně štěstí při organizování!

keff

r/logaritmické/ex­ponenciální/ :)

Daniel Srb ben Abraham

Díky za důvěru! Zpoždění plného programu je naše a hodně i moje chyba, snad to jeho kvalita vyváží.

Ano, skoro jsme se dotáhli na ostatní konference, tedy v Česku a jen některé… byl jsem letos na v Česku na jedné, kde mě půldenní workshop stál 3600 Kč (nepřipomíná ti to trochu cenu za dvoudenní WE?).

Naštěstí byl výborný a nelituju ani koruny.

Doufám, že podobné pocity budou mít i účastníci i letošního „drahého“ WebExpa.

O cenách dalších ročníků lze jen spekulovat, o tom, že například nevyšel sponzor, který mohl vše dost zlevnit už tady Vašek psal. Těch faktorů je opravdu dost.

Barbora Nevosádová

I když chápu ty, kterým přijde letošní WebExpo drahé, já osobně jsem měla největší problém s tím, že se program konference doplňoval velice pomalu. Ani dnes, když končí možnost koupit si lístky se slevou, nejsou doplněni všichni přednášející a témata přednášek. Když začala registrace, vypadal program dost tragicky, takže jsme vážně uvažovali, jestli vůbec jet. Program se začal zaplňovat až asi posledních 14 dní, což mi přijde trochu pozdě. Spolu s dvojnásobnou cenou oproti minulému roku to asi odradilo hodně lidí. I tak se ale na letošní WebExpo těším, minulý rok patřili zahraniční přednášející k těm nejlepším a jsem ráda, že jich bude letos ještě víc.

David Grudl

Zcela souhlasím. Možná by nebylo od věci přesvědčit Vaška, aby zvýhodněnou cenu nechal alespoň do doby, než se dokončí program.

Daniel Srb ben Abraham

Zřejmě souhlasí i Vašek protože early bird, tedy časová sleva byla prodloužena až do 12. 9.

Myslím, že vzhledem ke zpoždění programu je to fér.

Stále tedy platí, že základní cenu 4800 Kč s DPH lze snížit na 3850 Kč pomocí slevového kódu, kterých se všude válí plno nebo díky registraci 4 a více lidí najednou (studenti za polovic)

keff

+1, v momentě kdy se letos rozjela propagace Webexpa, vypadalo jako hodně drahý zajíc v pytli. Je to asi dost názorná ukázka toho, že přilákat spoustu návštěvníků v momentě, kdy ještě není dostatečně hodnotný obsah, může mít i negativní účinek (úvodní moment zklamání si zapamatují všichni, ne každý se ale bude co 14 dní dívat, jestli něco nepřibylo…).

jatro

presne tak, kdy se delalo promo, ze webexpo bude, nebylo zrejme jaky bude program. Chtel jsem koupit 7 listku i pro kluky ve firme, kdyz uz jsou ti „delnici internetu“, ale nakonec jsem od toho upustil, jelikoz jak pisete, nejsem ochotny kupovat zajice v pytli. A dnes uz nic kupovat nebudu, tuto pripravenou investici do zamestnancu vyuzijeme jinak, snad i lepe.

Celo

Na rovinu řeknu, že letos vynechávám jen z důvodu nevyhovujícího termínu, protože jsem už od začátku roku počítal s termínem plus mínus jako loni a předloni. Cena ani není takový problém (nejdříve překvapila, posléze byla pochopena). Trochu mne to teď mrzí, protože některá témata a přednášející vypadají opravdu lákavě.
Pro příští rok by mne tedy hlavně zajímalo, zda termín už zůstane na konci září nebo zda se nevrátí do předchozí půlky října.
Proč se vlastně termín oproti předchozím ročníkům posunul?

Petr

+1 taky nejedu kvůli termínu, počítal jsem s podobným jako minulý rok

Václav Stoupa

Z důvodů provozu školy. Nemohli bychom v pátek mít celý den a byly by další problémy s přípravou techniky během extrémně krátké doby potom, co studenti vyklidí posluchárnu, což by uškodilo kvalitě konference. Děkuji za pochopení.

mvallo

Mrzí ma, že sa diskusia okolo WebExpo zužuje iba na sťažovanie sa na cenu a jej následnú obhajobu. Mňa v tej diskusii zaujali ďalšie aspekty: prečo je tam toľko zahraničných speakrov, prečo to už nie je komorná akcia pre „geekov“, prečo je tam angličtina, …
V oblasti webu som pár rokov, na strane tých manažérov. Absolvoval som pár stoviek náborových pohovorov a z toho mi vyplýva, že typický „geek“ je skôr mladý človek, obyčajne na odborne nízkej úrovni, jazykovo slabo vybavený a často krát s malou internou motiváciou a sebadisciplínou. A takto potom vyzerá aj odvetvie webu. Rôzne „odborné“ pseudoprofesie – napr. SEO, nulová disciplína maskovaná ako „kreativita“… Ľudí, ktorí niečo vedia a niečo dokázali je v ČR naozaj iba pár. A ak by ich aj Vašek všetkých dostal na pódium, nezaplnil by program. Ak si pozriem tweety ľudí z oboru, je vidieť mindset „facebook má odvčera novú funkciu a aj MY ju už DNES dokážeme implementovať“. A to je podľa mňa málo.
WebExpo je snaha spojiť rôzne skupiny s nerovnakými záujmami – vývojári, kreatívci, manažéri a zákazníci. A poskytnúť priestor pre inšpiráciu, aby sa niekam posúvali, aby sa web priemysel zlepšil. Ten ideálny mindset by mal byť „MY sme vyvinuli novú funkciu a facebook ju U NÁS kúpil a integroval do svojho riešenia“. A koľko ľudí toto dokáže? Kedy bude aj u nás štandard, že sa vývojár dohovorí 2 jazykmi a bude mať aj nejaký väčší rozhľad? Kedy vzniknú firmy a projekty, ktoré sa presadili aj za hranicami Prahy, prípadne ČR? WebExpo sa o tento presah snaží, preto si zaslúži podporu.
WebExpo nie je pre kuchára, ktorý po večeroch skúša vyšívať v JavaScripte. WebExpo je pre ľudí z web priemyslu, ktorí sa chcú inšpirovať, robiť business, rozvíjať sa a rásť. A preto sa neboja investovať do svojho rozvoja.
PS: Akcia tohto rozsahu sa bez s.r.o. robiť nedá, DPH je predpísané zákonom, preto možno táto nepríjemnosť.

Chalan dobrý :-)

Omlouvám, jdu sem linkem od Arthura a neznám komentářové souvislosti (nemíním se tím ani probírat), dovolím si ale komentář k docela rozumnému názoru. Zamyšlení dobré, ale klasicky naráží na malý a omezený česko/slovenský píseček, což je základem všeho, o čem je řeč.

Ad „Ľudí, ktorí niečo vedia a niečo dokázali je v ČR naozaj iba pár…“ – Souhlasím, neboť každý trochu schopný, s rozhledem, se znalostí jazyků, už tady dávno není, příp. působí na světovém trhu. Kdo by hrál nějaký okresní přebor, když může hrát světovou ligu?

Ad „Kedy bude aj u nás štandard, že sa vývojár dohovorí 2 jazykmi a bude mať aj nejaký väčší rozhľad? Kedy vzniknú firmy a projekty, ktoré sa presadili aj za hranicami Prahy, prípadne ČR?“ – Ale to už dávno funguje, takových firem je plno, ale nezúčastňují se stupidních soutěží typu Kříšťálová Lupa, neposílají tiskové zprávy do českých „buletinů“, co si hrají na e-ziny, podnikají na světovém trhu, třeba pod hlavičkou nějaké US firmy.

Ad „WebExpo je pre ľudí z web priemyslu, ktorí sa chcú inšpirovať, robiť business, rozvíjať sa a rásť.“ – Souhlasím, nějak se začít musí a snad nějaký tvůrce MFA stránek, příp. „geek“, co zná jen ten svůj „nejlepší“ framework, najde někdy a někde i inspiraci a zkusí to v opravdovém světě :-)
Mimochodem, kdo chce opravdu „robiť business“, tak… No a zapojíme fantazii, NIC není zadarmo :-))

joey

„Kedy vzniknú firmy a projekty, ktoré sa presadili aj za hranicami Prahy, prípadne ČR?“
„Ale to už dávno funguje, takových firem je plno … podnikají na světovém trhu, třeba pod hlavičkou nějaké US firmy.“
A já si přihřeju polívčičku – pokud to zobecníme na sw produkty (ne jen web), tak mohu říct, že znám i takové, co se dokáží prosadit bez hlavičky US firmy (dokonce i s čistě českým kapitálem), ale neznáte je, protože nemají potřebu právě inzerovat /být viděny/ primárně u nás (třeba proto, že tady už si tady ty zákazníky, na které míří, spolu s ostatními hráči v oboru rozebrali).

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.