Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Ve svém počítači jste náš program nikdy neměl!

Ve svém počítači jste náš program nikdy neměl!

Články Různé

Soubory na internetu mizí. Mizí i celé weby, propadají se do digitálního zapomnění. To už známe. Ale před nedávnem začaly mizet knížky z čteček. Tuhle prý zmizely i nějaké programy, nainstalované v mobilech. Dřívější jistoty se mění v prach a nové nejsou. Budeme mít v budoucnu všechno jenom půjčené?

Nálepky:

My, co jsme vyrostli v minulém století, máme ke svým počítačům trošku zvláštní vztah. Pro nás jsou to (kromě dalších významů) i sejfy na data: víme, že co do nich v pondělí nahrajeme, to v nich v pátek bude, pokud tedy nezhyne disk nebo nenastane jiná porucha. Když jsme si jeden týden nainstalovali T602, vydržela nám v počítači až do další reinstalace systému – což bylo u geeků pět týdnů, u počítače, co na něm účetní dělá výplaty, zhruba 18 let. Ale vydržela tam celou dobu.

Zvykli jsme si brát data a programy, co máme ve svém počítači, jako „svoje“. Jako soukromí, do kterého nám nemá nikdo co pindat, a hlavně: jako soukromí, do kterého se nikdo nemá co hrabat. A bereme tak i další přístroje. Fotoaparát, kamera – co v nich máme, to v nich je, dokud to nesmažeme nebo pokud se přístroj nepokazí.

Je to přenesený zvyk z předinternetového světa. Když jsme si koupili knížku a odnesli ji domů, měli jsme ji tam, ležela v knihovně a my ji mohli kdykoli otevřít na straně 173 a přečíst si, jak se žilo Bobšovi v pazderně. Fungovalo to i v digitálním světě: koupili jsme si film na DVD, pustili jsme si ho a E.T. volal domů a lesem se proháněli agenti se zbraněmi, i když se to někomu o dvacet let později znelíbilo. I kdyby se v nových vydáních agenti oháněli vysílačkami a Bobeš stokrát žil v sociálním znevýhodnění, na našich starých nosičích zůstává pazderna a pušky.

Zkrátka co bylo psáno, to bylo dáno, a i když se nějaké slovo, věta, postava či scéna časem znelíbila, zůstávala v knížce dál. I kdyby tu knihu vytiskl někdo, kdo na to neměl licenci – jednou ležela u vás v knihovničce a byla tam! Ne že by nebyly pokusy scény či knihy, které se znelíbily, odstranit. V podstatě každý obyvatel ČR starší dvaceti let zažil alespoň jednou „začerňování nepohodlných pasáží“, popřípadě „odčerňování předtím začerněných“. Ale taková opatření se nedotkla vašich knih a filmů, co jste měli doma – pokud jste tedy nebyli přehnaně uvědomělí.

S nástupem internetu a online služeb přišla nenápadná změna. Zatím si o ní myslíme, že to je vlastně obrovská výhoda: nemusíme mít doma stovky knížek a stovky filmů, můžeme si je kdykoli přečíst nebo pustit na internetu. Knížky si můžeme nahrát do čtečky a máme jich tam stovky najednou. Nemusíme mít nadupané počítače s nainstalovaným software, vždyť je na internetu. Nemusíme si je kupovat, stačí si je pronajmout. Je to tak pohodlné, je to dostupné odevšud a kdykoli, je to vždy aktuální… Ve srovnání se starým postupem, kdy se programy, fuj, instalovaly…!

Jasně, čas od času se stane, že stránky přestanou existovat, že video není dostupné, že text je nahrazen suchým oznámením, že jej autor stáhl… Ale pokud jsme si video stáhli, stránky uložili nebo udělali screenshot textu do svého počítače, tak se nás to vlastně moc netýká, protože to už je naše kopie, naše „knížka ve skříni“.

Zatím.

Zatím jsme my, oldskůlisti, zvyklí, že počítač je mimo jiné i úložiště dat. Co máme na harddisku, to máme (plus mínus) jisté. I své maily na GMailu si stahujeme na lokální disk přes POP3 (tak dobře – možná to dělám jen já…) Věříme tomu, že co máme ve foťáku, v telefonu či ve čtečce knih, to tam zůstane tak, jak jsme si to tam nahráli.

A to se škaredě mýlíme. Před časem to zažili zákazníci Amazonu, co jednoho dne po proběhnutí aktualizací zjistili, že mají o knihu méně. Orwell hadr. Slyšel jsem i o případu, kdy v rámci aktualizací bylo v knize přepsáno několik vět. Autor dospěl k závěru, že by je mohl napsat znovu a lépe, tak je napsal jinak, a v kopiích, co měli zákazníci ve čtečkách, se patřičně změnily. Jsem ze staré školy a papírek s nápisem ERRATA vložený do knihy je mi milejší. Nechává na mně, jestli si zaškrtám a opravím…

Že odbočuju: Vůbec mám dojem, že moderní technologie mají snahu toho na mně nechávat čím dál tím míň. Že mi berou svobodu rozhodování (někteří by řekli, že ze mně snímají tíži zodpovědnosti za rozhodnutí) a že za mne dělají správná rozhodnutí. Mizí přístroje i weby s velkým množstvím voleb, volby jsou mor, uživatele jen zdržují od dělání správných věcí… a voni tomu ještě tleskaj‘?!

Před několika týdny Google jaksi „centrálně“ smazal ze zařízení s Androidem dvě aplikace. Prý testovací, potenciálně nebezpečné a kdesi cosi, ale stejně jako oldskůlista z toho mám divný pocit. Asi jako kdybych si nainstaloval Abi Word a za tři dny zjistil, že mi ho automatické aktualizace odstranily a místo něj mám v počítači Open Office. Čerta starýho mi po tom, jestli je lepší, výkonnější, hravější nebo jestli autor Abi Wordu zastřelil svou ženu nebo týral děti ve sklepě rodinného domku. Jednou jsem si to nainstaloval, a nestojím o to, aby bez mého souhlasu… I kdyby to mělo být pro moje dobro. Vlastně tím spíš!

S internetem a zrychlováním a propojováním a tím vším pokrokem se svět mění v jistém ohledu z prodejen na půjčovny. Nebudeme si knihy kupovat, budeme si je chodit půjčovat do knihoven. Budeme tleskat pokroku, že nemusíme vláčet na dovolenou těžké kufry s čtivem, ale kdekoli si vybereme jakoukoli, na kterou máme chuť. A bude vždy přesně taková, jakou ji chtěl ten den ráno autor, vydavatel nebo okresní tajemník mít. Bude to levnější, dostupnější, kvalitnější – a taky snáze kontrolovatelné a ovladatelné.

Stejně jako zmizely knihy z knihoven reálných, tak mohou zmizet i z těch internetových. Dokonce ještě snadněji. Mohou zmizet filmy z vaší videotéky (jasně že jste moderní, DVD doma nemáte, používáte TV On Demand a díváte se, na co chcete). Ve starých pohádkách najednou černokněžník nezemře strašlivou smrtí, ale polepší se – i když budete mít intenzivní dojem, že si ten film pamatujete jinak. Mohou zmizet aplikace z vašeho počítače. Vaše dokumenty se vám mohou měnit pod rukama. Stačí jen, aby někdo, kdo má dostatečný vliv, měl i dostatečný zájem.

Chytré mobily a čtečky knih a další více či méně internetové přístroje přestávají být součástí našeho vlastnictví, našeho soukromí, o němž si rozhodujeme sami (alespoň někdy). Jsou to naše kukátka, kterými nahlížíme do kybersvěta, ale obraz, co v nich vidíme, není jejich součástí. Knihy a programy a obrazy a filmy, co v nich máme, nejsou naše jako to kukátko. Jsou jen půjčené. I když jsme si za ně zaplatili stejně jako za ty papírové nebo za filmy na DVD.

A asi tam směřují i naše počítače. Prý nejvíc trendy jsou ty bez software a bez úložiště – vše si uložíme v cloudu a pracovat budeme s pronajatými online aplikacemi. Zvykneme si. Bude to mít přeci tolik výhod. Ale bude se mi stýskat po pazderně, zbraních a po době, kdy jsme mohli číst i špatné knihy, mít nainstalované špatné programy a dělat si svoje chyby.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
72 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
koudi

Sice to neni vubec k tematu, presto si neodpustim napsat (ostatni ctenare tedy prosim o prominuti), ze se mi Martine tvoje clanky libi cim dal tim vic. Dekuji

Kes

Ano, mají hlavu a patu. Asi bych si měl vytesat kopii pro vlastní potřebu do žulové desky, než někdo vlivný rozhodne, že pro mě nejsou vhodné…
Svět, kde si koupím ledničku, ale někdo cizí pak rozhodne, jestli tam zítra najdu, co jsem si tam uložil, se mi vůbec nelíbí.

To uz je

Ta genialni lednicka jiz existuje. Ma dvirka i zvenci domu. Ty si otvira klicem poslicek z konzumu, ktery doplnuje chybejici veci podle seznamu. Na konci mesice posle ucet. Krasne jednoduchy system bez elektroniky.

Oldis

a samozrejme odebira potraviny ktere podle datumu na obalu jiz nejsou urcene ke spotrebovani, i kdyz se jeste tyden po vyprseni normalne bez rizika spotrebovat daji :) vytejte ve svete 1984, ale jeste bizadnejsim a dokonalejsi totalite.

Prd

Hrozná představa, když si tam večer uložím polotučný mlíko a ráno tam na doporučení lékaře pro moje dobro najdu odstředěný :) Výborný článek, díky.

Ivan Nový

budete muset mít „zbrojní“ pas na to, abyste doma mohl mít hardisk. A firmy budou muset mít licenci na datová úložiště.

JaJa

Muehehe… To už máme teď, bo si za ty licence platíme „autorské poplatky“…

k0Seek

No to je píčovina.. ale bohužel pravdivá.

martinX

Ja to vidim tak, ze sa z IT stane komodita, podobne ako je to dnes s elektrinou. Pred vojnou mal tiez skoro kazdy podnik svoju vlastnu elektraren. Dnes poskytuju elektrinu obrovske (casto monopolne) firmy, ale nikto nebrani paranoidnym fanatikom (ako ja) postavit si vlastnu elektraren.
V kazdom pripade, tych mojich cca. 15 externych diskov, co mam doma, si radsej ponecham do buducnosti :-)

František Kučera

Jenže elektřina je skutečně komodita – 230 V, 50 Hz a maximální proud daný jističem – jenže v IT je všechno mnohem složitější a rozmanitější. Příkladem IT komodity může být webhosting, ale spoustu jiných věcí jako komoditu brát nelze – někteří s tím sice budou experimentovat, ale nakonec se stejně ukáže, že to nemá smysl a po spirále se zase vrátíme k osvědčeným postupům (i když trochu na vyšší úrovni).

MartinX

90% IT sluzieb bezne pouzivanych je komodita tiez – webhosting, office aplikacie, komunikacia, uctovnictvo, skladove hospodarstvo (a ine bezne firemne procesy). Specialne aplikacie samozrejme komoditou nikdy nebudu, tak ako sa bezne do domacnosti neprivadza trebars 15kV/16,7 Hz pouzivanych napriklad niektorymi elektrickymi lokomotivami.

Karel

Účetnictví zrovna komodita není a v dohledné době nebude. Jistá firma to nedávno zkusila a šeredně to odskákala. Odstřihla jednoho svého zkázaníka od účetní aplikace. Ten to neřešil a když měl dodat účetní doklady finančnímu úřadu, tak jen dodal oznámení, že mu dodavatel ukončil podporu, a o data tak přišel. Finančák to chvíli zkoumal, pak došel k názoru, že tento model zná – že SW firma dodávající účetní SW tímto způsobem vlastně za úplatu vede firmě účetnictví a uplatnil na ni příslušné zákony a předpisy. Zjistil hrubé nedostatky, zahájil hloubkový audit všech zákazníků a ačkoliv to dosud neskončilo, odvážný pronajimatel účetního SW už vyhlásil bankrot a dostal pokuty celkem v řádu milionů Kč.
Takže na komodity bacha. Jak je ve hře stát, tak nějaké „dodavatel SW nezodpovídá za případné škody“ neplatí. A stát (bohudík) nedělá rozdíl v tom „dodávat službu“ a „pronajímat SW k provádění dané činnosti“. Jednoduše řečeno, jako dodavatel SW si u „ošemetného“ kousku budu dávat pozor, aby zákazník prováděl činnost pomocí mnou dodávaného SW, nikoliv mnou provozovaného SW.

MartinX

Pre vsetky uctovne subjekty platia rovnake, dost striktne definovane, zakony a pravidla, takze uctovnictvo je tym najtypickejsim prikladom komodity v IT. To vsak samozrejme neospravedlnuje nekvalitu poskytovaneho softwaru/sluzby vo vami uvadzanom priklade.
Ak mi dodavatel elektriny miesto 240V pusti do siete 300V a mne zhoria vsetky spotrebice, nespochybnuje to fakt, ze elektrina je dnes komodita.

martinsousek

Uvědomujete si doufám všichni, že tohle je přesný příznak totality?
Když se za komunistů znelíbil nějaký soudruh, tak ho poslali do Gulagu (nebo zavraždili rovnou), vyretušovali z fotek a vymazali jeho stopu ze světa (rodina do Gulagu, jeho knihy odstranit, v novinách již ani zmínka). Přesně jako v knize 1984, kde se upravovaly staré noviny a knihy, aby odpovídaly aktuální „realitě“.
A dnes se děje totéž a nikomu to nepřipadá divné. Článek na iDnes se za den změní třeba pětkrát a nikdo se nediví.

čwojke

U iDnes bych se divil jen v případě, že by se ten článek změnil k lepšímu :)

#13

Ale kdepak. Totalita to bude, až to bude dělat veřejná správa. Dokud to dělají soukromé firmy, je to věc mezi nimi a zákazníky. Bohužel (!) veřejná správa to začne dělat zanedlouho…

Oldis

totalita nezavisi na tom kdo ji dela, jestli stat nebo korporace.

Richard

To je zásadný rozdiel. V prípade korporácie do toho vzťahu vôbec nemusíte ísť. Nikdo vás nedonúti kúpiť si daný mobil alebo dokonca robiť update.

prezdivka


Nikdo vás nedonúti kúpiť si daný mobil alebo dokonca robiť update.

Opravdu?
V Českém státě je asi každý optimismus přehnaný.
Před lety (a možná ještě dnes) nebylo možné podat grantovou přihlášku na GAČR bez použití Malo$oftího Slova pod Okénkama (pro ty kdo používají anglickou verzi: Micro$oft Word a Windows).
Ovšem člověk nemusí nutně žádat o grant (viz výše), chodit k doktorovi (IZIP, ale zatím není tak zle) nebo jezdit v Praze tramvají (Opencard), dostávat mzdu (teď už jen příklady, co se může pokazit), platit daně, jezdit do zahraničí (čipový superbio pas).
A pokud jde o update, kdo z vás vydržel neupdateovat Acrobat Reader, windows (mně se sedmičky nebo snad AVG ani neptaj na restart, a chci být uživatel nikoliv systemák)
Kdo z vás nevyměňoval televizi a nebo alespoň v hospodě přísahal, že nebude deset let updateovat DVB-T.
Jo, a která firma nemusí mít (zatím) datovou schránku? Mimochodem, kolik drobných podnikatelů pochopilo, že po pár měsících se jím příšlé dopisy ztratí a že by si od všeho měli udělat drahé ověřené výtisky (zde bez záruky, naštěstí se mě to netýká. Ale už jsem si předstovaval, jak bez šance žádám ověřené potvrzení, že mi v minulém měsíci nepřišlo nic.).

drom_root
karf

Dneska je strašně populární přirovnávat kde co (Google, webové služby, Internet celkově, mobily) k Orwellovi. Jenže v románu 1984 tyhle technologické prostředky sloužily spíš jako kulisa k vykreslení zrůdnosti režimu. Dávat rovnítko mezi totalitu a technologii, která jí může sloužit, je dost zkratkovité.
Jinak se mi glosa hodně líbí, taky se počítám k té „preinternetové IT generaci“.

Radovan

Tak tak, dneska se všechno přirovnává k „1984“, už je tak známý že ho Amazon pro jistotu smáznul. Ale na Huxleyho „Báječný nový svět“ se pořád zapomíná, i když tomu našemu se podobá čím dál víc, nebo ten náš tomu jeho? Asi bych to spíš viděl na kombinaci Orwella a Huxleye, takže nejvyšší čas přesunout se na nějakou zaostalejší planetu :-D

RadekCZ

takže nejvyšší čas přesunout se na nějakou zaostalejší planetu :-D
Od roku 2030 by měla být na Marsu budována stálá základna, můžeš to zkusit. :o)

Radovan

Obávám se, že Mars není dostatečně daleko, navíc ve chvíli kdy na něm bude stát základně Pozemšťanů už také nebude tak zaostalý :-P Mimochodem, co si tak vzpomínám na různé zprávy z NASA, neměla tam stát už nejméně dvacet let?

Pavel2

„už je tak známý že ho Amazon pro jistotu smáznul.“ tušil jsem že to je blbost, ale stejně mi to nedalo abych se podíval :-D

petrph

Autor zapomíná na jednu věc. Knížky jsme si koupili, zatímco většina věcí na internetu je zdarma. Jaký div, že autor co něco poskytuje zdarma, se může, z libovolného důvodu rozhodnout že to „típne“. I tam kde je to placené (třeba internetové půjčovny) si platíme jen za půjčení, nikoliv za archiv na věčnost pro všechny tituly. Pokud si je chceme uchovat, musíme si je zazálohovat sami. A může to fungovat i naopak – i titul který je v papírové formě vzácná může být díky internetu šířen mezi mnohými.
To halt jen ten, který se spolehne na jediný systém (společenský i operační), a přenechá mu rozhodování o tom co je pro něj důležité, často spláče nad výdělkem…

otaznik

Komentátor se plete.

Richard

Nie je to tak. Aktualizácia softvéru je dobrovoľná a nie je nutné ju robiť. A čo sa týka knižiek, filmov, hudby, aplikácií – tak napríklad iTunes umožňuje zakúpené médiá stiahnuť si k sebe na počítač (iPhone, iPad) alebo aj nie. A aktuálizácia týchto vecí nie je automatická ale je užívateľ upozornený, že sa niečo mení.
.
Nemá to ani z daleka nič spoločné s Orwellom. To je demagógia.

keff

… a ta voda je sice o něco teplejší než byla včera, ale přece ještě nevaří!
No, už jsme v budoucnosti: narodíš se, koupíš si dřevěný dům na hypotéku s životností jednoho člověka, půjčíš si nějaké filmy a programy, a až umřeš, systém ti všechno smaže, dům přejedou buldozery, a tvoje kóje je vyčištěná pro dalšího celoživotně zadluženého otroka.
Vytvářet něco co by přežilo generaci? Fuj, jak nemoderní…

fish

dokonale:)

B.F.U.

Za demagogický osobně považuji spíše Váš názor. Nemám sice osobní zkušenost s iTunes, ale pro to abych věděl že „je něco špatně“ mi stačí už třeba jen aktualizace operačního systému (používám jak windows tak linux). Sice jsem upozorněn (pokud zakážu automatické aktualizování) že se něco změní, většinou se dozvím i co se měnění, ale prakticky nikdy nevím v čem se to mění. A tak se mi stalo že po jedné drobné aktualizaci mi přestal fungovat notebook, protože někdo udělal jakousi „drobnou“ změnu v jakémsi balíčku bez něhož mi prostě NB nepoběží…

Ferda

U vetsiny linuxovych distribuci je ta vyhoda, ze se muzete podivat i na to, co se meni. Pravda, je to trochu opruz, takze se to vyplati delat jen u mission critical veci.

Anthony

Bohuzel je. Treba programy Slick nebo Meteoservis se pri instalaci tvari jako regulerni program a kdyz je jednoho dne spustite, oznami vam ze expirovaly. A autor Meteoservisu p.Fric mi mailem odpovedel ze je to proste tak a pokud se mi to nelibi, at si jdu stezovat na hlavni nadrazi. A ze na to pri instalaci neupozornuje? Co bych chtel za ty prachy…

Slávek Černý

S Martinem souhlasím, ale osobně mi to až tak nevadí, protože zatím ty možnosti si něco uložit „natrvalo“ jsou. Jenže zjišťuju, že pokud je „půjčovna“ dobře udělaná, tak si již v podstatě nic neukládám. Goole Apps, Steam nebo Amazon Kindle jsou tak jednoduše použitelný, odpadává nutnost aktualizovat, záplatovat nebo se starat odkud k datům přistupuji, že výhody jednoznačně převáží nevýhodu, že to není moje a nemám nad tím kontrolu. Trochuse toho bojím, ale stejně jsem línej to nějak řešit.

KapitánRUM

Pokud se podíváte do Wiki na téma Fašismus a na jeho charakteristiky, zjistíte že současné USA prakticky většině bodů vyhovuje.
Ano, jen je to bez rasizmu, vůdcové jsou prakticky skrytí.
Hodně lidí si myslí, že Hitler obcházel hospody a jednoho rána z něj byl vůdce a z Německa třetí říše. Jako by někdo otočil vypínačem. Ale prd.
Ten proces proměny samozřejmě chvilku trval.
Mám pocit, že právě my jsme svědky jedné z takových proměn.
Hele, v Iráku je diktátor, tak je osvobodíme.
(Jak to že se najednou těží ropa?)
Hele, v Afgánistánu je špatný režim, tak je osvobodíme.
(http://www.ct24.cz/svet/92976-konecne-dobra-zprava-pro-afghanistan-jsou-tam-obrovska-naleziste-kovu/) Nedělá se geologický průzku náhodou mimo jiné z družice? Že by to nevěděli než tam vlítli a šli tam opravdu jen tak?
Hele, Česká republika, buď nás necháte těžit nebo Vás osvobodíme!
Já nemám rád cikány!
Vidíte, a už mě máte za rasistu.
Ale u mě nejde o rasizmus, já totiž nemám rád vůbec nikoho!
Vás taky nemám rád!
Ale kdo si dneska dovolí říct, že nemá rád cikány?
Veřejně?
Jen ti co sedí a nebo ty co už na ně má policie spis.
Byl/je/bude označen za radikála!
Ale říct, že nemáte rád třeba Kyperské Turky nebo Němce můžete.
Můžete nenávidět koho chce a veřejně, ale nesmí v tom být ani kus podezření, že to je z rasových důvodů.
Musíme tancovat jak nám ,,Soudruzi“ ovládající peníze poroučí.
Jak to, že můžou v Americe odsoudit rodiny ke ztrátě majetku a doživotní chudobě + ztrátě dětí(které jejich sociálka briskně odebere) k vůli rozkopírování písničky? Není to totalita?
Jeden ze zákonů říká, že občané musejí být trestáni přiměřenými tresty.
Ale je doživotní chudoba + ztráta dětí přiměřená za několik písniček?
Věci uvedené v článku jsou pouze součástí onoho koláče, který pro nás JINÉ NADŘAZENÉ BYTOSTI připravily.
A co můžete dělat?
Prd! Držet hubu a krok.
Zvednout pravici a zvolat ,,Heil OBAMA, Heil USA!“
No, snad abych si šel sbalit kufr, jedny šaty, kartáček na zuby a rozloučit se z rodinou.

ja

neni kam jit, tam kde neni tenhle domokratofasizmus, tam je fasizmus opravdovy. Uzivej si svou castecnou svobodu slova, a necpi se nekam kde je to jeste horsi …

Mr. X & Mr. Y

Nieco dost podobne som svojho casu hodil na jedno medzinarodne forum. Diskusia tam zacinala ohladom toho, kam smeruje amerika (podla autora k socializmu) a tak som mu tam poskytol par linkov z wikipedie a inych online publikacii o fasizme a porovnal to so systemom u nich. Smutne je, ze napriek nezvratnym dokazom niektori retarderi odtial odmietli uverit faktom a tvrdili, ze to tak nie je. Naslo sa tam ale par amikov, ktori potvrdili, ze su na „dobrej ceste“ stat sa fasistami, ale ze este im par veci chyba.
Este by som podotkol, ze EU teraz ma nejaku „iniciativu“ ohladom transparentnosti, resp. neutrality internetu ku ktorej sa moze vyujadrit siroka verejnost –
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/860&format=HTML&aged=0&language=SK&guiLanguage=en
Sranda je, ze na druhej strane sa neboji rokovat a dokonca prijat ACTA dokument, ktory potlaca akekolvek prava uzivatelov internetu a vlastne ho posiela do sraciek –
http://www.lupa.cz/clanky/acta-si-vynuti-zmeny-zakonu/
Takze, cest praci sudruhovia alebo sieg heil, je to uplne jedno, za chvilu zrejme Amerika Amerika uber alles.

KapitánRUM

Když zlo postupuje dostatečně pomalu a chytře, je šance na úspěch zaručená.
A za dobrou věc se dá schovat všechno.
Ostatně Pol Pot, Mao, Hitler, Stalin…všichni jednali v zájmu lidu.

richard

Váš názor síce nie je úplne hlúpy ale plný antiamerikanizmu. V Európe je predsa situácia ďaleko horšia.

Afa

Nejhorší na tom je, že takhle uvažuje pár osvícených lidí. Většina stáda to vůbec nechápe. Stádo chce být vedeno, ovládáno, řízeno. A piští u toho blahem. Stádu se líbí, když nemusí přemýšlet.

Mirek Prýmek

Nemůžu si pomoct, ale nepřidám se ke kladným komentářům.
Za prvé: žánrově by tenhle text patřil spíš na blog, ale budiž…
Za druhé: nemám rád lidi, kteří prohlašují, že dneska ty vajíčka nestojí za nic – člověk to vaří deset minut dvacet minut a ono to nezměkne a nezměkne. Jó dřív, to byla jiná!
Za třetí (první vážná připomínka po dvou víceméně legracích):
Porovnáváte, Martine, svět „nepropojený“ a svět propojený, což je samo o sobě metodologicky špatně. Jestli se Vám propojený svět nelíbí, nic Vám nebrání vrátit se zpátky do nepropojeného. Nainstalujte si do počítače aktuální Fedoru a mějte ji tam 18 let po vzoru sekretářky. Garantuju Vám, že Vám i po 18-ti letech bude chodit.
Akorát si budete muset sehnat někoho, kdo Vám jednou za čas přinese novinky z Roota na flashce – vlastně raději na disketě, protože za těch starých dobrých časů přece člověk věděl, že se data načítají, protože disketa tak krásně hrkala… A dneska flashka ani nepípne!
Ale pokud chcete zůstat ve světě propojeném, nedokážu si moc představit, jak byste mohl důsledně dosáhnout toho, po čem se Vám stýská. Můžete klidně zakázat automatické aktualizace a ty navrhované ručně procházet a povolovat, jenže jak můžete věřit tomu, že popis odpovídá skutečnosti? Co když aktualizace libfoo-1.2.3–1 na libfoo-1.2.4–1 jenom nepřidá nové API, jak tvrdí popis, ale smaže z disku nějaký soubor? Třeba /usr/lib/libfoo-1.2.3.so, který jste měl tak rád? Dá se vůbec žít ve světě, kde oblíbené libfoo…so zmizí jen tak bez náhrady?
(sorry za tón reakce, nemyslím to špatně ;)

beba

Dobra pripominka i kritika.
Predstavte si vsak, ze se z toho „propojeneho“ sveta stane standard vynucovany statem. Potom vase podminka na rozlisovani online a offline pada.
A myslite-li si, ze takovy „standard“ nelze statem vynutit? Podivejte se na ceske Datove schranky. Ty dokonce z principu vynucuji byt online a obsahuji systemove chyby (zakonem zakotvene!), umoznujici zneuziti elektronickych dokumentu v gigantickych rozmerech.

Mirek Prýmek

Pokud by o to byl zájem, jistě by se našla firma, která by Vám ochotně doručovala zprávy z datových schránek papírově. Jenže on o to zřejmě zájem není, protože nám všem „propojený svět“ přínáší řadu výhod, které nějak autor nebere do úvahy…
Upřímně řečeno, vidím spoustu mnohem horších zásahů státu do našich životů – třeba to, že nám sebere polovinu všeho, co vyděláme…
P.S. trochu odlišný pohled na celou věc (nijak příliš originální, ale stojí imho za shlédnutí): http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=9189

broukoid

Sam bych to nerekl lip a tak dekuju za clanek – bohuzel se obavam ze nesouhlasne reakce budou prevazovat, protoze lidska blbost je nekonecna.

Oldis

„že moderní technologie mají snahu toho na mně nechávat čím dál tím míň. Že mi berou svobodu rozhodování“
to nejsou technologie, technologie to jen umoznuje, ten kdo vam bere svobodu jsou korporace ktere tyto technologie pouzivaji. S prichodem pokrocilich technologii dostali do rukou obrovskou moc nad rozhodovanim a svobodou lidi, a je na case aby do vztahu korporace – zakaznik (otrok) vstoupil stat a stanovil pravni ramec, napriklad ze kdyz mam zarizeni muzu si snim delat co chci a nahrat si do nej co chci a nikdo mi z nej nesmi nic smazat, ale to bude jeste trvat, zvlast kdyz je splecnost paralizovana strasenim krizi a naopak dava korporacim vetsi a vetsi prava, ale az ji to dojde tak uz bude pozde a nebude nam patrit(vlastnit) nic.

keff

Tohle ti žádný stát nezaručí – zákazníci prostě soukromí nechtějí, což ukazují tím, jaké produkty si pořizují (a to je jediná účinná forma projevení názoru, poskakovat na náměstí za soukromí dat a mít přitom v kapse iphone a účet na gmailu ‚protože jsou tak pohodlné‘ je jen neuvěřitelné pokrytectví).
No a stát jsou korumpovaní politici, volení právě těmi zákazníky o kterých mluvím v předcházejícím odstavci, kteří kdykoliv vymění korunovou slevu za osobní údaje o sobě a svých přátelích, takže si nech zdát že by něco dělali pro tvůj zájem – jsi naprostá menšina…
Nechtěj nic po státu, neslouží tobě, sobě sloužíš jen ty sám – takže si pořiď platformu, která tvá data nechá tobě, a smiř se s tím, že to bude stát víc úsilí a peněz.

keff

Jinak úplně btw, já se takhle děsím konce Windows Mobile 6 – mají sice své chyby a dost, ale je to asi poslední mobilní platforma kde nemůže korporace zasahovat do osobních dat a majetku (Android, iPhone, i pravděpodobně WP7 umí instalovat/ma­zat/cenzurovat aplikace na přání správce app storu – v momentě kdy se rozhodnou pushnout svým zákazníkům odposlouchávací rootkit, tak to taky udělají, a ačkoliv to zatím nehrozí, nelíbí se mi, že tuhle možnost mají).
Microsoft mám teď dost rád, je jediný, u koho můžeš mít všechna svá data jen u sebe (např. Outlook + ActiveSync + WinMo telefon, synchronizace funguje, aniž by byl jediný kus tvých dat u někoho v cloudu). Jsem zvědavý jak dlouho potrvá, než to po tlaku zákazníků a vlád zaříznou :(.

Oldis

dovolim si ne zcela souhlasit.
„zákazníci prostě soukromí nechtějí, což ukazují tím, jaké produkty si pořizují „
kdyz na trhu nemas alternativu, tak to ze si to porizuje vetsina zakazniku neni znakem ze by soukromi nechteli. A ikdyz alternativy existuji, jde jen o iluzi volby, priklad kdyz mas 2kc, a muzes si vybrat mezi rohlikem za 1,9kc a houskou za 3kc co si koupis? „svobodne“ si vyberes rohlik. Dalsi takova svobodna volba je v socialnich sitich, muzes si zvolit spoustu jinejch nez FB, kde se dba na soukromi, ale kdyz tam neni nikdo nebo nikdo z tvejch znamejch? jakou si pak „svobodne“ zvolis? a s tejne je to s telefony a cteckami, vyber vzdycky omezuje nejake hledisko ktere neni nepodstatne a podle nej si „svobodne“ vybiras. Dalsi problem tkvi v tom ze si zatim vetsina lidi mysli ze ta data co kde maji pro ne nepredstavuji primou hrozbu, ze se neotoci proti nim, maji castecne pravdu, ovsem ta druha strana mince je v tom ze korporace muze ta data zneuzit ve svuj prospech aniz by si toho byl uzivatel vedom, nebo se pote citil nejak ohrozen, to ze ti nekdo neco cpe reklamou jeste nevnimas jako prime ohrozeni, atd., atd.

keff

Můžeš si zvolit těžší práci, kde si ty 3 kč na housku vyděláš, nikdo neřekl že máš právo si za 2 kč pořídit všechno co mají jiní se třema korunama :).
Stejně tak si můžeš zvolit rozumné přátele, kteří ti pošlou mail když na FB domlouvají nějakou akci, a chápou, že máš své důvody tam nebýt.
Mě vážně přijde že bys chtěl všechny výhody světa s velkým bratrem, bez všech jeho nevýhod, ale ty ti nezajistí nikdo, a už vůbec ne stát (který je tvořen velkými bratry a většinou těch, co velkého bratra chce).

Oldis

jo a stat samozrejme slouzi me, od toho ho platim, ma me zrovnopravnit se subkjekty ktere ve spolecnosti kde penize znamenaji moc sou movitejsi nez ja, a zrovnopravneni spociva i v ochrane, aktivni a i pasivni.
A samozrejme je treba neustaleho tlaku na stat, na volene predstavitele aby od teto role neodbihali jinam, a nezacali uprednostnovat osobni prospech. Pokud tlak zmizi a lide rezignuji, dopada to presne tak jako ted.
Dalsi nesmysl je dogma o „starani se sam o sebe“, ad absurdum to znamena, koupit si zbran a kdyz mi nekdo nebude necho chtit dat tak ho zastrelit, to je starat se sam o sebe!

keff

A jak konkrétně na ten stát tlačíš, když je to třeba?
Nebo jen říkáš, že by tu měl být někdo, kdo by ve svém volném čase tlačil na stát podle tvého přání? There really is no free lunch…

prezdena prezdivka


Tohle ti žádný stát nezaručí – zákazníci prostě soukromí nechtějí…


poskakovat na náměstí za soukromí dat a mít přitom v kapse iphone a účet na gmailu ‚protože jsou tak pohodlné‘ je jen neuvěřitelné pokrytectví

V principu souhlasím, ale v detailu nesouhlasím.
Co kdyby v zákoně bylo napsané:
SOFTWAREOVE LICENSE
License na používání software, který je nahrávaný do hardware je časově neomezená. Uživatel se nemůže tohoto práva zříci. License může být omezená kvantitativně (a) omezeným počtem kusů hardware na které může být sofware v jednom časovém okamžiku instalováno, případně (b) omezeným počtem instancí bežícího software. V případě (b) můsí být uživatel přehledně a srozumitelně o omezení informován na všech dokumentech uvádějících cenu software, jinak je omezení neúčinné. Uživateli musí být software poskytnut v podobě která umožní přenášení software na jiný kus hardware.
AKTUALIZACE
Pokud je pro software poskytován update, musí mít při každé aktualizaci uživatel možnost uložit na externí medium (flash) data ze kterých lze regenerovat verzi software používanou uživatelem před i po provedené aktualizaci. K uložení verzí musí být uživatel vyzván, kromě případu kdy v konfiguraci zobrazení této výzvy explicitně zakáže.
MEDIA
Na licensovaná media se vztahují stejné podmínky jako na licensovaný software. Lincensovaná media ale mohou být poskytnuta jednorázově nebo s časovým omezením, pokud je toto omezení zřetelně uvedeno s každým uvedením ceny za službu.
NELOKÁLNI DATA
Data spravovaná poskytovateli služeb (upřesnit obecnou formulaci zahrnující gmail, facebook, webhosting, googli office a online kancelařinu a účetnictví) jsou majitelem pořizovatele dat. Poskytovatel služby je povinen data svědomitě uchovávat a spravovat, pořizovat přiměřené zálohy a používat data jen v rozsahu povoleném jejich majitelem. Nesmí data bez povolení majitele upravovat či rušit. Musí před zahájením služby zajistit uložení dat a přístup majitele k datům po dobu jednoho roku po případném zániku poskytovatele služeb. Musí majiteli umožnit stáhnout aktuální verzi data na lokální medium ve formě, která umožnuje data opět nahrát k poskytovateli a dále umožnuje majiteli před nahrátím s přispěním odborníka data upravit. Lokálně uložená musí být uložená ve formátu jenž je poskytovatelem plně dokumentován a dokumentace musí být poskytována současně se stažením dat.
Myslím, že něco takové stojí i za poskakování na náměstí, v kapse přitom můžeme mít iphone a domlouvat se o tom můžeme přes facebook a gmail. Dokud to jde.

keff

‚Co kdyby v zákoně bylo napsané:‘
… tak by byl drahý software o pěkný kus dražší, a autoři levnějšího by ho buď zdražili, nebo by si řekli, že se na tu byrokracii můžou vy***. Stát ti prostě tohle nezaručí, hlasuje každý tím za co utrácí.

prezdena prezdivka

Ale prece jenom mnoho oboru melo uzitek z toho, ze se nastavila rozumna pravidla. Potraviny se neprestaly prodavat, jenom proto ze ma byt na obale uvedeno slozeni. A ze bych slysel nekoho nadavat, ze to potraviny prodrazi, to si nepamatuju. Dvouleta zaruka urcite zvysila cenu zbozi v kammenych obchodech, ale stalo to zato, ne? ( Nebo by se stejneho vysledku snad dosahlo pouhym ‚hlasovanim utratou‘? V Cechach? )
A ‚slozeni‘ softwareove license bude jednotlivci laikovi srozumitelne jenom kdyz bude dano pro velkou skupinu produktu predem, rekne treba ve trech verzich: podle zakona, podle GPL, a divoka vietnamska verze z podchodu metra. Soucasnost je velmi vietnamska, muze to tomu rikat take ‚lacina‘. Nekdo z toho ma uzitek, ale ja urcite ne.
Mimochodem, na facebook me nikdo nedostane (timto vlastne oponuji svemu obecnemu vyroku o facebooku vyse), protoze nejsem ochoten cist jeho licensi a take nejsem ochoten se z casti stat jeho majetkem. (Kdo se prezentuje pouze tam, pro mne proste neexistuje, jeho problem :-).)

xpckar

No, já jen napíšu, že se o tom hodněkrát debatovalo třeba na Lupě i Živě, a komentářů jsem tam nechal spoustu. Kromě toho, dneska i tam vyšlo něco k tomu, a rozhodně je mi to názorově mnohem bližší:
http://www.lupa.cz/clanky/cloudy-v-oblacich/
Výtah: Pokud by autor popisoval tupý (čti tupý, naivní a hloupý) stádo nebo tupý jednotlivce či firmy, pak ano, to co píše je pravda. Ti ostatní se dle toho zařídí, a rozhodně nehrozí, že by svoje důležitý soukromý / důležitý firemní data hodili někam do cloudu, natož dobrovolně. Zadarmo v tom nehraje pro tuhle skupinu žádnou roli, samozřejmě.
Prkotiny a blbosti jako jsou běžný e-maily a dokumenty není problém na nějakym tom free nebo nefree mraku mít nebo si je posílat, ale u důležitejch věcí to udělá jen ta první skupina, ta druhá k tomu nebude mít žádnej důvod, naopak, zařídí se a nastaví si vše dle toho, a příslušný mraky nechá smrdět za firewallama. Navždy, i kdyby se MS nebo Google stavěly na hlavu. Vždycky tu budou opensource OS, a minimálně tam se půjde s ohnivou stěnou vyřádit, a vždycky se bude moct na data použít programy, co nestrkaj rypák na net, aniž by je o to někdo žádal nebo to dokonce vyžadovaly…

Oldis

„vzdycky budou“, „vzdycky pujde“, to je naivni, nikdy nerikej nikdy ;), bude to tak jak budou korporace chtit a kdyz budou chtit tak ze zakona budes muset mit vsechna data v cloudu, a platit za kazdej MB mesicni pausal ;)

Linux - PS3

Taky bych mel jeden priklad co se mi stal. Koupil jsem si PS3 s moznosti provozovat na ni hry i Linux. Nekolik mesicu to fungovalo, ale po dubnovem update zmizela volba spusteni Linuxu. Sony mi znehodnotila zakoupeny vyrobek proti me vuli. Za takove to ciny by se mely usekavat ruce…

Ferda

Tak reklamuj …

keff

Jediný obranný prostředek zákazníka je: nekoupit. Sony ti nic neznehodnotila, protože možnost běhu linuxu nebyla v kupní smlouvě ani v popisu produktu.
Nemáš proč usekávat komu ruce, ale jestli nejsi šašek, tak si prostě příští playstation nekup. Rozhodnutí je jednoduché – buďto jsi ochotný vyměnit lepší grafiku a novější hry za to, že s tebou Sony zase vyj*be a budeš za vola, anebo se sebou nechceš nechat vyj*bat, a odoláš pokušení. But you can’t eat cake and have it too.

neutral

pro některé diskutující: …co se týče hudby, tak ta nebude nikdy vaše, protože nejste autoři, nosič bude váš. nejlepší je si koupit originální CD/DVD potom vám může ztráta dat po aktualizacích políbit anus. navíc není problém si koupit laciný notebook a jen přez něj se připojovat k netu. ostatní data budou na jiném kompu v bezpečí. mimochodem, každá společnost dříve nebo později zamíří k totalitě. někteří lidé ve společnosti vždy budou usilovat o moc. to je nevyhnutelné.

Mintaka

Všechno se mění, i ty papírové knihy v knihovně i ta DVD v polici i ta T602 už není na disku ani paní účetní.
Litosferické desky se posunují.
Magnetický pól mění intenzitu a polohu.
Galagie koliduje s jinými v místní kupě galaxií.
Entropie vesmíru je na pochodu možná ho čeká i velký krach.
Také
http://www.archive.org/web/web.php
jednou příjde o svá data.

100% Lenin

k odstavci:
A asi tam směřují i naše počítače. Prý nejvíc trendy jsou ty bez software a bez úložiště – vše si uložíme v cloudu a pracovat budeme s pronajatými online aplikacemi. Zvykneme si. Bude to mít přeci tolik výhod. Ale bude se mi stýskat po pazderně, zbraních a po době, kdy jsme mohli číst i špatné knihy, mít nainstalované špatné programy a dělat si svoje chyby.
mám jednu poznámku.
Co vám brání tisknout ty špatné či dobré knihy a dávat je do oběhu.
Piště. Nebojte se. Za pár let to Orwellovský proud nezvládne a písmáci budou velevážené osoby.
Po velkém chaosu, ke kterému nevyhnutelně dojde to bude docela prča.
Tedy k titulku: budeme to mít takové, jaké si to uděláme my sami.

stilett

Výborný článek. Ten trend už dlouho pozoruji. Ačkoliv nejsem nejstarší, tak rozhodně patřím k té „staré škole“. Chci mít kontrolu nad věcmi, které jsou pro mě důležité nebo kterým jsem věnoval nějaké úsilí. Různé online služby lidem práci zjednodušují, ale uživatelé se stávají na službě závislými.
Dříve když lidé chtěli vystavit fotky na webu, tak si pořídili nějaký webhosting a vytvořili pro ně web. Dnes to každý raději nahraje na Picasu nebo na Rajče. Když jste vyvíjeli nějaký program, založili jste pro něj web. Dnes mnoho lidí použije nějaký project hosting. Hotové služby krásně šetří práci a nemusíte spoustu věcí řešit, ale jenom do doby, než se provozovatel služby rozhodne, že vám zablokuje účet, či provede něco podobného. Nic si něj potom nevezmete, protože v podmínkách má pro jistotu, že může všechno bez udání důvodu. Jste závislí na jeho zvůli. To mi osobně dost vadí.
Jistě i webhosting vám mohou smazat, ale obvykle máte vlastní kopii webu a nahrát ji na jiný hosting není takový problém (zvláště máte-li vlastní doménu) – není to jedinečná služba a máte možnost mít kopii webu pod svou kontrolou.
Velkou lehkomyslností je používat nějakou takovou službu zdarma pro podnikání. Neříkám, že by si všechno měl každý programovat sám, ale já preferuji možnost stáhnout si program a nainstalovat si ho sám.
Například se mi vyplácí stáhnout si dokumentaci k verzi programu, kterou používám. Při hledání online dokumentace totiž můžete jednoho dne zjistit, že se autoři rozhodli tu pro vaši (starou) verzi odstranit a mají tam jen pro novou.
Když už je řeč o autorech, tak mě napadá taková věc k autorskému zákonu a mazání knih/programů z klientských zařízení. Několikrát jsem v diskuzích narazil na názor, že dílo patří autorovi a ten s ním si může dělat, co chce. Jenže podle stejné logiky jsem si já koupil disk, je můj a můžu si na něm nastavovat nuly a jedničky, jak chci. Ačkoliv obě věci mohou znít přirozeně, jsou v přímém rozporu.

Juhele

No,
musím říct, že mne to docela negativně naladilo. Asi jsem oldskůl, ale svůj komp s citlivými daty mám natvrdo offline a na net jde jen to, co chci.
Mimochodem, vzpomněl jsem si na povídku Johna Varleye – Press Enter, doporučuju přečíst.
Zatím díkybohu existují možnosti, jak se takovýmto věcem vyhnout – u zařízení s linuxem jde určitě udělat, aby se aktualizovaly jen, když budu chtít apod. U knih s DRM a podobnými opatřeními jde stále tyto ochrany prolomit a převést na formát, který DRM nepodporuje a tudíž je vlastně trvanlivější – slyšel jsem, že mnozí to prolamují jen proto, aby měli tu knihu/hudbu pořád k dispozici a aby jim nikdo nemohl kecat do toho, kolikrát si to můžou nahrát do přehrávače nebo pustit na počítači.
Podle mne budou stále existovat lidi, kteří z mnoha důvodů (třeba i osobní paranoia) budou udržovat stará média a úložiště a ten imaginární kybersvět k sobě tak blízko nepustí.

stilett

Taky z toho všeho nemám dobrý pocit.
Mít počítač offline je už možná zbytečně paranoidní (samozřejmě když máte počítačů více a data jsou opravdu velmi citlivá, tak je to racionální přístup). Mohu komunikovat s okolím, ale měl bych se snažit dostat věci pod svou kontrolu. Lépe řečeno vidím dvě úrovně kontroly: úplná – mám plně pod kontrolou, kdo se k datům (nebo něčemu jinému) může dostat – a částečná – nikdo nemůže ovládat můj přístup k datům (o ní je článek především).
Úplné kontroly je těžké dosáhnout (mohu používat pouze služby, které mi poskytují jistotu ochrany nebo které nejlépe sám ovládám). Jakmile data zveřejním, úplnou kontrolu nad nimi navždy ztrácím. Horší je, že se lidé ochotně ve jménu pohodlnosti vzdávají i kontroly částečné. Přitom udržet si tu je podstatně jednodušší. Vůbec neřeší, že jim někdo může odepřít přístup k jejich datům.
Například webmail umožňuje přístup k poště z různých počítačů, na které nemusím nic instalovat. Jenže já ty maily vlastně nemám. Když mě provozovatel freemailu blokne (nebo někdo uhodne heslo k účtu a změní ho), tak jsem bez mailů. V tu chvíli budu rád, že používám raději Thunderbird, který mi vytváří kopie zpráv na disk. S Thunderbirdem nemám kontrolu úplnou, provozovatel mailu si může zprávy přečíst, ale nemůže mi je sebrat.
Ze stejného důvodu mám špatný pocit z Google Docs. Navíc u některých dokumentů bych rád kontrolu úplnou.
Závislost je věc špatná. Když se ji lze vyhnout, vyhněte se ji.

Praclovek

Já bych to neviděl tragicky.
Prostě se to vrátí tam, kde to bylo svým způsobem kdysi. Opravdové počítače budou používat jen ti, kteří je dokáží ocenit a vědí co dělají a případně si také váží svých dat a soukromí. No a vedle bude masa která o tom nic neví a bude mít k dispozici na hraní terminály pod dozorem Velkého Bratra.

Mimozemstan

Velky bratr se domniva, ze takto odstrani piraty, ziska kontrolu vsech dat na internetu a lidi mu za to budou jeste tleskat a jasat radosti. Budou mit prece vsechno podstatne jednoduzsi. To, ze se k nim nedostane v podstate ani jedina pravdiva informace je uz na druhem miste, protoze co oko nevidi, to srdce neboli a tak bude velky bratr vsemi zboznovan. Chudacek ale nebude mit sanci svuj plan uskutecnit, diki „nepredvidanym“ udalostem. Hehehe. Ma se na co tesit :p

marilane

Dle mého názoru spíše autor pohlíží do budoucnosti a chce upozornit i na nevýhody internetu. Hodně bych tuhle situaci přiřadil k „robotům“ (např. od Karla Čapka: R.U.R.), kdy roboti nahradí práci lidí… Tady upozorňuje spíše na informace, které si na internetu může „každý“ upravovat jak chce a tím upozornit lidi, aby nespoléhali všemu co je psáno na internetu. Tenhle článek se mi velmi líbí a myslím, že předběhl dobu minimálně o 10 let.

Martin

Autor má nepochybně pravdu, ale na druhou stranu, když ty automatické aktualizace jsou tak strašně pohodlné a ušetří mi tolik vzácné času, že i plném vědomí rizik je prostě zapnu. Dlouhé roky jsem žil v offline světě, kdy nosiče informací byli pouze fyzické a popravdě bych to neměnil. Sice je více možností jak si nabít hubu (viz. aktualizace knih pro mé dobro, spoléhání na on-line služby zcela mimo mou kontrolu apod.), ale i i ty pozitivní možnosti jsou mnohem větší, takže se to tak nějak dorovnává…

Radovan

Tak tak, diktatura má i svoje kladné stránky, například se nemusím namáhat chozením k volbám…

Flasi

No tak před rokem 1989 tady diktatura byla a chozením k volbám jste se rozhodně obtěžovat musel (pokud jste nechtěl mít solidní problémy).

Radovan

Takzvané lidově demokratické zřízení byla houby diktatura, to v skutečném komunismu bysme se měli jinak!

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.