Přejít k navigační liště

Zdroják » PR Články » Vývojové a prototypové centrum v českém Siemens vyvíjí technologická řešení pro celý svět

Vývojové a prototypové centrum v českém Siemens vyvíjí technologická řešení pro celý svět

Články PR Články

Český Siemens rozšiřuje své Vývojové a prototypové centrum v Praze a Brně.

Společnost Siemens letos výrazně rozšiřuje kapacitu svého vývojového a prototypového centra v Praze a Brně. Plánuje do něj přijmout desítky dalších zaměstnanců. V centru vyvíjí český Siemens softwarová řešení i hardwarové produkty zaměřené na průmyslovou a procesní automatizaci výroby nebo inteligentní řízení automobilové a železniční dopravy. Svá řešení dodává do celého světa. „Siemens má vývojová a prototypová centra ještě v dalších zemích, nicméně to české ale patří mezi špičku ve svém oboru,“ říká Vladimír Kulla, šéf Vývojového a prototypového centra, Siemens Česká republika. České vývojové a prototypové centrum vzniklo v roce 2013 a od té doby již ztrojnásobilo počet zaměstnanců na současných 200 lidí. Ti řeší například řídící systémy pro výrobní linky automobilek nebo se podílejí na nejmodernějších řešeních ve sklářské výrobě, kde je nutný neustálý, spolehlivý běh systémů. Řešení z českého Siemens se používají i při tisku novin nebo časopisů, kde zaručují rychlý a přesný pohyb papíru. Další oblastí, které se vývojáři věnují, jsou prototypová řešení, například pro odvětví spínací techniky nebo eCar.

obr2

obr3

Hledání kvalifikovaných pracovníků

Díky dlouhodobému přílivu zakázek z různých odvětví z celého světa se obě pobočky vývojového a prototypového centra rychle rozrůstají. „Ročně přijmeme desítky nových pracovníků a další stále nabíráme. Zajímají nás především vývojáři, konstruktéři a návrháři hardware pro komplexní vývoj produktů. Uplatnění u nás najdou jak absolventi, tak i zkušení specialisté,“ doplňuje Kulla.

Podle něj firma nejen investuje do zkušených pracovníků, ale také si novou generaci odborníků „vychovává“ již od jejich studentských let. Proto vývojové a prototypové centrum Siemens nabízí i částečně úvazky pro studenty z technických oborů. „Ty jsou u nás velmi oblíbené. Řada našich team lídrů a manažerů kdysi začínala právě takto,“ uzavírá Kulla.

V současnosti chce vývojové a prototypové centrum Siemens oslovit potenciální zaměstnance prostřednictvím online a outdoorové kampaně a speciální microsite http://www.siemensvyvojar.cz/

DSC_1123

A jak se ve Vývojovém a prototypovém centru pracuje? Zeptali jsme se přímo Lukáše Chlebovce,  konstruktéra v Siemens.

Studoval jsem strojařinu v Bratislavě a po přesunu do Prahy jsem nastoupil do Vývojového a prototypového centra Siemens. Zde pracuji zhruba rok, ale musím říct, že mě práce velmi motivuje. Siemens je výjimečný zaměstnavatel. Ve Vývojovém a prototypovém centru máme skvělý kolektiv, který má téměř rovnou hierarchii. Management centra je nakloněný diskuzi, vždy nás vyzývá ke spolupráci a velmi srozumitelně jasně vysvětluje svá rozhodnutí.

Oceňuji i možnost profesního růstu. Využívám nejrůznější školení k rozšiřování profesního know-how, díky kterým roste i má hodnota na trhu práce.

DSC_1158

Ve své práci se potkávám se zajímavými high-tech zařízeními, které člověk jinde neuvidí. Víte třeba, jak vypadá taková 3D tiskárna? Tak například na té zkoušíme vyrábět součástky pro své projekty. Když nějaké potřebuji, tak si je jednoduše vytisknu. Máme i tzv. protolab, prototypovou laboratoř, navrhujeme modulární plynové analyzátory i jiné zařízení pro procesní automatizaci, zařízení pro železniční i osobní dopravu. Z hlediska mechanické konstrukce používáme CAD systém Siemens NX.

Atmosféra je zde velmi uvolněná a kromě práce tu máme kreativní pracovní prostředí. V zázemí využíváme stolní fotbálek, boxovací pytle nebo multifunkční zasedací místnost.

Více informací o vývojovém a prototypovém centru najdete na www.siemensvyvojar.cz

fortball_s

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.

Pocta C64

Za prvopočátek své programátorské kariéry vděčím počítači Commodore 64. Tehdy jsem genialitu návrhu nemohl docenit. Dnes dokážu lehce nahlédnout pod pokličku. Chtěl bych se o to s vámi podělit a vzdát mu hold.