Přejít k navigační liště

Zdroják » Různé » Nový Zdroják startuje. Tři, dva, jedna…

Nový Zdroják startuje. Tři, dva, jedna…

Články Různé

Již za pár desítek hodin se odebere současný Zdroják do binárního věčného loviště a na jeho pole nastoupí nový, mladší. Pojďme si něco říct ke stávající změně. A zkusím odpovědět na nejčastější připomínky.

Nálepky:

Jaký je aktuální stav?

V době vydání tohoto článku na www.zdrojak.cz vidíte stále původní Zdroják, nový systém se nachází na adrese novy.zdrojak.cz. Pokud se neobjeví žádný problém, tak za několik desítek hodin dojde k přehození DNS a středeční článek již budete číst na novém Zdrojáku, zatímco onen původní bude již odpojen.

Proč je vůbec třeba nějaká změna? Nemohli jste nechat původní systém?

Nemohli. Už když vloni na jaře proběhla změna vydavatele, dohodly se obě strany na tom, že Zdroják musí přejít na samostatný redakční systém. Děkujeme Internet Infu, že nám po celou tu dobu nechalo původní systém k dispozici.

Nový systém je připravený na nasazení, některé zbývající věci budeme řešit již za jeho ostrého provozu, na ty hlavní věci upozorňujeme v následujícím textu.

Proč zrovna WordPress?

Tohle téma je taková trvale udržitelná kráva. Nejednalo se o jasného favorita, ale v zásadě nám ze všech špatných možností přišel jako ta nejméně špatná. A ani teď, když jsme při implementaci narazili na různé problémy, téhle volby nelitujeme. Ale někdo jiný může v podobné situaci dospět k odlišnému řešení a i to může být správné.

To se teď budu muset hlásit pod novým účtem a heslem?

Ne, účty jsme převedli, můžete se přihlásit pod vaším účtem a heslem, jaký jste používali na původním Zdrojáku nebo na magazínech Internet Infa. Účty na novém Zdrojáku nejsou s účty Internet Infa spojené, migrace proběhla jednorázově, tj. v době vydání tohoto článku budete mít na novém Zdrojáku stejné heslo, jaké jste měli u Internet Infa ve čtvrtek 31. ledna.

Počítáme i s přihlašováním přes sociální sítě, to by se mělo objevit ještě tento týden.

Jak to, že jste z CMS s Nette přešli na CMS bez Nette?

Pravda je taková, že Nette v redakčním systému stále máme (opravdu a osobně jsem to kontroloval). Nehraje teď pravda tak kritickou roli, ale svůj účel má. Zda tam Nette zůstane napořád, zatím není jisté. Neoficiální informací je (ale skutečně neoficiální, vy nic nevíte, a my vše popřeme), že částečně rozhodne, zda nám autor Nette, David Grudl, napíše na Zdroják ty články, o kterých se spolu už asi rok bavíme…

Proč mám v Internet Exploreru celý Zdroják rozpadlý?

K tomu by nemělo dojít, ale… V Internet Exploreru jsme web pochopitelně ladili, ale jelikož jeho podíl na Zdrojáku je dlouhodobě minoritní (pět a půl procenta za celý rok 2012) a stále klesá, některé detaily, kterých si ale nejspíš vůbec nevšimnete, jsme pro něj neodlaďovali.

Pokud ovšem máte celý web v IE rozpadlý, pak buď máte IE6 či starší – jejich podíl na Zdrojáku je menší než půl promile, proto jsme na ně s webem vůbec nemysleli – anebo máte v IE zapnuto kompatibilní zobrazení, tj. IE se chová postaru a web se v něm rozpadne podobně, jako by se rozpadl v IE6. Sice se snažíme IE vnutit moderní zobrazovací režim, ale v některých konfiguracích to nefunguje, zkuste si ho pak vypnout sami ručně.

Co je to za barvy? Nedá se to vůbec číst!

Nová barevná podoba je velkou změnou, ale zatímco třeba na designu titulní stránky bych ještě ledacos změnil, s novou podobou sazby článků jsem víceméně spokojen. Ještě trochu poladíme kontrast, možná nějaké to řádkování, ale nic zásadního. Posílali jsme novou podobu už v počátcích poměrně širokému okruhu lidí a většina barevnou změnu vítala. Pište klidně dál, s čím máte problém, bude dobře, když budeme stále v obraze, ale nějakou dramatickou změnu nečekejte.

Komu světlá podoba vadí natolik, že si nezvykne, má jako vždy možnost jít cestou Greasemonkey, kterou dnes v nějaké podobě nabízí snad už každý prohlížeč. Takže ve výsledku může být spokojen každý.

Víme, že na nových retina displejích vzhled trochu pokulhává, ale není to kritické a prozatím to nebudeme příliš řešit. Časem, až jejich podíl stoupne, se na to nejspíš taky podíváme.

Co dělají na titulní straně ta tlačítka? Vždyť tam nejsou k ničemu a jen ruší?

Ano, ta barevná sociální tlačítka. Jednalo se o jeden experiment. Že není v pořádku, se ukázalo už v době testování. Teď již zhruba víme, co s tím, jen nám chvíli potrvá to dotáhnout do konce. Takže sociální tlačítka u článků na titulce v současné podobě zmizí, místo nich se objeví číselný ukazatel popularity (tj. součet počtu sdílení na sociálních sítích), což je přesně to, co by měla tato tlačítka suplovat, nicméně ve stávající podobě to nefunguje. Jak bude vypadat a kde přesně se bude ukazovat, to ještě uvidíme.

Proč se neukazují počty nepřečtených komentářů? Takhle se nedají diskuse dobře sledovat.

Máte pravdu, nedají. Proto počty nových komentářů přibudou, dáváme tomu velkou prioritu.

Kde máte barevné zvýrazňování kódu?

Syntax highlighting máme (viz ukázka), u některých článků při migraci zmizel, což souvisí s tím, že různí autoři zapisovali zdrojové kódy trochu jinak a nepodařilo se nám to sjednotit. Teď to už bude jednotné a starší články nejspíš dořešíme časem, stejně tak jiná rozhození, která při migraci textů vznikla. Ty hlavní jsme snad již objevili a vyřešili, ale počítáme s tím, že na některé další budeme přicházet průběžně.

Jak je to se zobrazením na mobilních zařízeních?

Nový Zdroják je responzivní a měl by se rozumně zobrazit na většině dnešních zařízení, se kterými na něj chodíte. Udělat web mobilní stále není rutina, budeme rádi za vaše poznámky, některé mobilní části ještě budeme testovat a ladit. Je například důležité, aby i v mobilních zařízeních fungoval syntax highlighting, nebo bude lepší je raději šetřit? Podobných otázek je víc, jednoznačnou odpověď nevíme, mobilní web je stále v plenkách, ale budeme to sledovat a postupně určitě dojdeme k dobrému řešení.

Jsem z nového webu zcela zmatený. Je to nepřehledné, nevím, kde jsou články a kde zprávičky. A co dělají ty tři články nahoře?

Tohle bude jedno z problematických míst přechodu na nový Zdroják. Strukturně jsme ho dost předělali, asi nejvíc je to vidět na titulce, ale týká se to celé struktury jako takové. V některých bodech jsme si změnou jisti a věříme, že si brzy zvyknete, u jiných zatím váháme a možná ještě něco dál pozměníme nebo vrátíme do původní podoby. Takže rozhodně pište, s čím máte problém, jen nečekejte, že změníme všechno a hned.

Chtěli jsme hlavní obsah sloučit do jednoho sloupce, ve kterém najdete jak články, tak zprávičky. Obojí je označené a měli byste je být schopni před kliknutím rozeznat, způsob označení ještě můžeme trochu ladit. Pokud byste chtěli zvlášť sledovat články a zvlášť zprávičky, i nadále můžete, zachováme jim i oddělené RSS, ale výchozí chování je vše v jednom, na které můžete být zvyklí z řady zahraničních magazínů.

Aby zprávičkami články přece jen nemizely tak rychle, tak tři poslední články (čili standardní jednotýdenní vydání Zdrojáku) zobrazujeme nahoře. Pokud na Zdroják chodíte třeba jen jednou týdně, stačí sledovat vršek a nic důležitého by vám nemělo uniknout.

Zatím to není vyřešené zrovna šťastně, víme, že jste z toho zmatení a ani interně nejsme stále rozhodnuti o ideálním řešení, budeme to ještě chvíli ladit. Věříme, že tu správnou cestu najdeme, ať už to bude tím, že si zvyknete nebo my něco předěláme, resp. obojí.

Kam se poděly původní kategorie?

Stávající systém kategorií jsme kompletně překopali. Čtenářská základna Zdrojáku se rozrůstá a málokdo čte obsah kompletní. Takový vývojář aplikací pro mobilní telefony neřeší novinky javascriptových frameworků apod. Tomu se snažíme přizpůsobit. I na původním Zdrojáku obsah poměrně rychle z titulky zmizel a archiv už prochází málokdo. A tady přichází na řadu rubriky. Snažíme se je nastavit dle největších čtenářských skupin Zdrojáku (nepovede se to jistě hned napoprvé, budeme to průběžně ladit), takže třeba mobilní vývojář může sledovat rubriku mobilní vývoj (má vlastní stránku i vlastní RSS), kde pěkně najde všechny potřebné zprávičky i články, které ho můžou zajímat, a o zbytek Zdrojáku se de facto nemusí starat, pokud nechce.

Zprvu to bude používat málokdo, ale věříme, že si to časem najde své zájemce. Takový rychlý náhled do rubrik najdete na titulní stránce v levém sloupci dole.

Co bude dál?

Pokud máte zájem se na obsahu Zdrojáku podílet, pokud chcete napsat článek, napište nám do redakce na adresu redakce@zdrojak.cz.

Sledujte nás i na sociálních sítích (Twitter, Facebook, Google+), kde můžete najít další obsah, na který už nezbylo na našem webu místo.

Brzy také vyhlásíme vývojářskou konferenci, kterou pořádáme společně s Devel.cz (kdo sledujete hackerské aktivity Michala Špačka, již víte, jak se na konferenci přihlásit 8-), ostatní si ještě krátkou chvilku počkají).

Zachovejte nám přízeň, nebojte se říct, když se vám něco nelíbí, ale nepočítejte s tím, že vám automaticky vše splníme, ani s tím, že vždy máte pravdu, ač vám to tak třeba zrovna v tu chvíli připadá.

Děkujeme vám všem a speciální dík navíc patří těm, kdo nám pomáhali s testováním.

Komentáře

Subscribe
Upozornit na
guest
48 Komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Prachař

Dobrá práce a doufám, že se vám všechny \\\\\\\\\“mouchy\\\\\\\\\“ podaří brzo vychytat.

anonym

nefunguje náhled komentáře

v6ak

A já si zrovna změnil avatara. Dá se tu někde nastavit?

Hmm, půjde sledovat komentáře e-mailem?

v6ak

Aha, ještě před chvílí jsem tam měl avatar importovaný ze zdrojáku. No, Gravatara nemám rád, ale zatím jsem si ho přidal.

Je možné sledovat reakce na něco e-mailem?

v6ak

OK, díky.

v6ak

Mimochodem, po odeslání komentáře se mi teď zobrazuje prázdná stránka. Ale komentář se uloží.

Patrik Šíma

Je to trochu nezvyk, ale je to fajné.

Lawondyss

Musím pochválit, jak jsem pročítal komentáře na starém Zdrojáku, tak jsem se docela děsil, co tu uvidím, ale mě se to rozhodně líbí a přijde mi to tu přehlednější a jednodušší. Dávám +1

Jiří Knesl

Přeuspořádal bych kategorie. Proč jsou rozhovory mimo? Pokud mě zajímá jen PHP, tak chci i rozhovory lidí z PHP světa. Taky si myslím, že by určitě nemělo existovat nic jako kategorie Různé.

Jinak hezká práce, nový Zdroják vypadá určitě líp.

AloisJanicek

Co mu dát takových #575757? Nemívám problém číst dlouhé tutoriály na nettuts. Tady mě ten vysoký kontrast unavuje.

balvan

Najskor pochvalim , zatial na prvy pohlad velmi dobre a prehladne ale ak by sa dalo zvacsit font v tele clanku bol by som strasne rad

skuste si to pozriet na 24 a z rozliskom 1920×1200 aj pri velkom zoome je text clanku strane maly

Zbynek

za me dobry. s designem jsem dost spokojenej, tesim se na obsah!!! preju jen uspech…

michal.bartha

V prvom rade chcem pochvalit zmenu. v podstate je to OK nevadi mi to vobec ale mam 2 take drobnosti

1. ked ziadam o nove heslo, pride email ale v nom nie je URL na zmenu
2 a to je zavaznejsie, podla mna je strasne maly font v clanky mam 24 a rozlisko 1920×1200 a aj pri velkom zoome ten font je maly :-( zle sa to cita, ak by sa dal zvacsit bolo by fajn

drzim palce v novom sate

michal.bartha

Ano to by pomohlo , ale predsa len som lenivy :-)
este jedna vec v iphone -> safari Nenabehne v clanku moznost reader , cize neviem si clanok citat tak ako som zvyknuty

ale inak aj bez toho je citatelnost OK len proste som zvyknuty na nieco a v tom telefone mi to chyba

Srigi

Citacka znamena, ze na iPhone sa po nacitani clanku v URL bare objavi tlacidlo citacky, vid. http://i48.tinypic.com/n6ymnq.png

Mna ohladom mobilnej verzie webu hnevaju este dve veci:
– nie je mozne sa prihlasit, najvrchnejsie menu za nevmesti na obrazovku a odkazy vpravo su jednoducho odseknute
– najvrchnejsie menu je „sticky“ aj na mobiloch. Uz tak mame na obrazovke malo miesta, takto zbytocne uberate cca 20px. Prosim Martine, skus presadit, aby v mobilnej verzii menu nebolo „sticky“.
Obe vyhrady, vid. http://i46.tinypic.com/33agxmw.png

Inak prajem novemu Zdrojaku vela zdaru, tvoj osobny pristup ku kazdej pripomienke je nevidany. Len tak dalej :)

michal.bartha

Jasne vysvetlim
V safari exituje nieco taketo ako pre chrome
https://chrome.google.com/webstore/detail/ireader/ppelffpjgkifjfgnbaaldcehkpajlmbc
alebo pre Firefox
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/reader/

Na macku v safari a aj v iPade to ide korektne ale v telefone v safari to nebezi, resp. neda sa clanok citat v readery

Jakub Mrozek

Ještě tři dotazy/připomínky, které mě teď napadly.

1) Má opravdu smysl mít v horním menu odkaz na ten slovníček? Stejně je tam jen pár pojmů a z Wikipedie, nevidím v tom moc velký význam.

2) Je opravdu dobrý nápad mixovat na hlavní stránce zprávičky s články? Těch zpráviček bude pravděpodobně podstatně více než klasických článků. Zprávičky pak články rychle vytěsní pryč z homepage.

3) Možná by stálo za úvahu, zda neprojít štítky a trochu je upravit. Občas se tam objeví více názvů pro jednu věc (JS/JavaScript) a některé jsou tak obecné, že neplní svůj smysl vyhledat články ze stejné kategorie (např. programování, práce, peníze, služby, zopakovat ap.).

Jinak nový design i systém je super.

Neo

Možná jsem něco přehlédl, ale proč nejde komentovat nově vydaný článek http://www.zdrojak.cz/clanky/real-time-multiplayer-facebook-piskvorky/?

Ještě jsem si všiml jedné drobnosti – v horním menu se hover ukáže hned na kraji toho černého pruhu s menu, ale na tlačítka v tom místě ještě kliknout nejde, je to trochu matoucí.

Petr

Nový zdroják je fajn. Jenom bych poprosil, aby v RSS feedu nebyly uváděny PLNÉ články, ale klasicky jen nějaké výtažky/perexy/zkrácené verze. Týká se to např. „Real-time multiplayer Facebook piškvorky“ či „Tvorba moderního e-shopu: dokončení uživatelské části“. Skrolovat několika plnými články v čtečce je dosti nepříjemné. Díky.

Pesha

Za toto se rovněž přimlouvám, u novinek je to ještě akceptovatelné a může to ušetřit kliknutí, u článků však je zobrazení celých článků a nutnost scrollování přes ně dosti odpudivá.

margin

Sice bych se si měl ptát na root.cz, protože jde o věc, která se z domény zdrojak.cz nedá po technické stránce ovlivnit, ale nedá mi to. Nefungující přesměrování z původních adres zdrojak.root.cz je záměr, nebo chyba?
Pár podrobností v http://diskuse.jakpsatweb.cz/?action=vthread&forum=18&topic=146078

Goofy

obecně nový design OK, design stránek s články OK, ale co ta homepage ?! v podstatě se to nedá číst, hromada barevných lajkovacích a sharovacích ikon mezi kterými se ztrácí obsah. Fakt peklo. Vyhoďte všechny ty ikony, nebo je alespoň udělejte třeba šedé a zůstane čistý, přehledný design.

Jakub Ševčík

zdravim

musim pochvalit novy design, je to cistejsie a prehladnejsie

ju tu vsak jedna vec co mi vadi – ak ma stranka velke zanorenie v komentaroch, priestor (sirka) komentaru je strasne mala

doporucoval by som osadenie subkomentaru dopocitavat pomocou log funkcie (myslim, ze jakub vrana o tom pisal vo svojej knihe), tym dostanu viac zanorene urovne mensie osadenie a lepsie sa to cita

Bobík

Doporučuji do starého RSS kanálu dát info, že si mají čtenáři přeladit :-)

David Grudl
Eda

Zdarec.

Není to špatné :-)

Jen mi chybí klasické lajkovátko. Modré facebook-tlačítko způsobí otevření okna pro sdílení příspěvku, což zpravidla nechci. Chci jen jednou kliknout a tím daný příspěvek olajkovat/doporučit.

Miloslav Hůla

Snažil jsem se najít článek o HTML5, o němž si matně pamatuji, že měl HTML5 v titulku. Políčko hledat je v tuhle chvíli nepoužitelné a procházení výsledků taktéž. Existuje někde odkaz na „podrobné hledání“?

Třeba jen najít tento článek, zadal jsem „nový zdroják“, je peklo. Ještě že mám index v RSS čtečce.

Enum a statická analýza kódu

Mám jednu univerzální radu pro začínající programátorty. V učení sice neexistují rychlé zkratky, ovšem tuhle radu můžete snadno začít používat a zrychlit tak tempo učení. Tou tajemnou ingrediencí je statická analýza kódu. Ukážeme si to na příkladu enum.